Tips en venn

Fyll ut feltene under og trykk [send]
Vi lagrer ingen informasjon om deg og din mottaker!
Nyheter
Bistandsaktuelt
|
29.07.2014
image

I fjor rådet optimismen da FNs befolkningsprogram lanserte sin årlige utgave av Human Development Report. Den slo fast at «menneskelige utvikling» i snitt har gått frem 41 prosent siden 1970. Folk lever lengre, og den ekstreme fattigdommen i verden er betydelig redusert. 

I årets rapport, som ble lagt frem denne måneden, har organisasjonen kontrollert for klimaendringene. Resultatet ble langt dystrere.

Care Norge
|
25.07.2014
image

Hvordan feire når man ikke vet hvor neste måltid skal komme fra? For CARE’s Mahmoud Shabeeb i Jordan går tankene til de syriske flyktningene når han forbereder seg til muslimenes viktigste høytid.

WWF
|
24.07.2014
image

Internasjonal miljøkriminalitet – som krypskyting av elefanter og ulovlig hogst – øker voldsomt og er verdt opptil 213 milliarder dollar i året. Det viser en ny rapport som ble lagt frem av FNs miljøprogram (UNEP) i sommer.

Leger Uten Grenser
|
24.07.2014
image

For første gang kan Leger Uten Grenser i stedet gi piller til pasienter med den hiv/aids-relaterte øyesykdommen CMV-retinitt i Myanmar.

Leger Uten Grenser
|
24.07.2014

Intens bombing og flyangrep i nordlige og sentrale deler av Irak har rammet sykehus og andre medisinske fasiliteter. Sivile står igjen uten sårt tiltrengt medisinsk hjelp.

Leger Uten Grenser
|
21.07.2014
image

Siden starten av operasjon «Protective Edge» er flesteparten av de drepte og sårede sivilister. Også helsearbeidere blir beskutt.

WWF
|
17.07.2014
image

Omsetningen av afrikansk elfenben på markeder i Thailand øker katastrofalt. Nå må myndighetene stanse denne handelen innen mars neste år, ellers blir landet gjenstand for internasjonale handelssanksjoner.

Norges Røde Kors
|
17.07.2014
image

På tross av konflikten fortsetter ambulansepersonell fra Palestina Røde Halvmåne og israelske Magen David Adom, (Røde Krystall) å samarbeide i transport av syke.

Leger Uten Grenser
|
17.07.2014

- Sjokkerende, sier kirurg Manuela Estop-Garanto, som selv har jobbet i Den sentralafrikanske republikk. Fra november til april døde 2599 mennesker i voldelige angrep på den muslimske minoritetsbefolkningen i landet.

Leger Uten Grenser
|
15.07.2014

- Dette skjer fordi en million mennesker er blitt fordrevet fra hjemmene sine. Folk har levd i bushen i et halvt år og må drikke skittent sumpvann og spise røtter for å overleve, sier feltarbeider Kim Clausen, som selv har jobbet for Leger Uten Grenser i det konfliktherjede landet.

Leger Uten Grenser
|
14.07.2014

Intens bombing gjør det ekstremt farlig for lokalbefolkningen og hjelpearbeidere å bevege seg på Gaza. Leger Uten Grenser sliter med å fortsette sitt medisinske arbeid og å kartlegge nye humanitære behov.

Norges Røde Kors
|
10.07.2014
image

9. juli var det tre år siden Sør-Sudan ble et eget land. Etter over et halvt år i konflikt er skuffelsen enorm blant befolkningen i verdens yngste land.

Norges Røde Kors
|
08.07.2014
image

For første gang siden slutten av 90-tallet må den Internasjonale Røde Kors komiteen (ICRC) bruke fly for å nå ut med mat til befolkningen i Sør-Sudan.

Leger Uten Grenser
|
08.07.2014
image

Den økende volden og et økt antall flyktninger har gjort en allerede katastrofal helsesituasjon i Den sentralafrikanske republikk enda verre. Siden januar har Leger Uten Grenser jobbet i byen Berberati sørvest i landet, for å demme opp for manglende medisinsk hjelp.

NOREF
|
03.07.2014
image

Konseptet "menneskelig sikkerhet" (human security) ble første gang lansert i 1994 i UNDPs Human Development Report. Konseptet tilfører en menneskelig dimensjon til tradisjonell sikkerhets-, utviklings- og menneskerettighets-tankegang. 20 år etter at det ble lansert møter det stadig motbør. Shahrbanou Tadjbakhsh gjør opp status.

Stefanusalliansen
|
03.07.2014
image

Mye positivt har skjedd i Burma siden myndighetene iverksatte reformprosesser i 2011. Nå står religiøs konflikt i fare for å ødelegge den demokratiske drømmen. Med økt ytringsfrihet har også hatefulle ytringer fått bedre vekstvilkår. De siste årene har samfunnsfiendtlighet mot annerledes troende i Burma økt dramatisk, ifølge Pew. Et tegn på dette er oppblomstringen av buddhistisk nasjonalisme.

SLUG
|
03.07.2014
image

I dag skriver Klassekampen om Argentina som igjen kan være på randen av konkurs etter den omstridte rettsdommen i USA. – Det er veldig synd at høyesterett ikke tok saken. Nå blir det enda lettere for gribbefond å kjøpe opp billig gjeld fra fattige land og kreve hele beløpet tilbake. Dette vil få svært negative konsekvenser for verdens fattige, sier daglig leder i Slett u-landsgjelda, Gina Ekholt

Leger Uten Grenser
|
03.07.2014

Vannmangel, hepatitt E og grusomme leveforhold truer de internt fordrevne i leiren El Sereif i den sudanske delstaten Sør-Darfur. Likevel nektes Leger Uten Grenser å sende flere folk til leiren.

FIVAS
|
02.07.2014
image

Norsk bistand til rein energi har ikkje ført til merkbar auke i kraftproduksjon og har ikkje lukkast i å betre levekår for fattige. Det er Riksrevisjonen sin dom over den norske energibistanden sidan 2000.

Leger Uten Grenser
|
02.07.2014

På årets liste står flyktningkriser, dødelige sykdommer, nasjonale helsekriser og mangel på vaksiner og helsepersonell. – Hundretusener av mennesker er rammet. Vi kan ikke fortsette å lukke øynene for dem, sier lege Morten Rostrup i Leger Uten Grenser.

Leger Uten Grenser
|
01.07.2014
image

Pasienter og helsepersonell blir drept, sykehus plyndret og brent til grunnen, og hundretusener av sårbare mennesker mister tilgang til livsviktige helsetjenester. Leger Uten Grenser slår alarm.

RORG-samarbeidet
|
30.06.2014
image

For snart 20 år siden vakte David Korten internasjonal oppmerksomhet med boka "Når storselskapene styrer verden". - En ny kolonialisme, kalte Eva Joly det i en kronikk i Dagens Næringsliv sist uke. Nå mener imidlertid stadig flere, inkludert IMF og FNs menneskerettighetsråd, at verden må ta grep for å få tilbake noe av styringen.

FOKUS
|
27.06.2014
image

Det norske klima- og skoginitiativet skal ikke bare redde trær, det skal også bidra til utvikling. Men har det klart å skape utvikling for både menn og kvinner?

Caritas Norge
|
26.06.2014
image

Urovekkende utvikling på Sri Lanka: Religiøs ekstremisme har eskalert i de siste årene. Få år etter at myndigheten vant kampen over separatistorganisasjonen Tamiltigrene (LTTE), blusser en ny konfliktakse opp langs religiøse skillelinjer.

Verdens matvareprogram (WFP)
|
26.06.2014
image

ERBIL, IRAK – Eksekutivdirektør i Verdens matvareprogram, Ertharin Cousin, avsluttet onsdag et to dagers besøk i Irak, etter å ha møtt familier som har flyktet fra vold i Mosul. Ertharin Cousin traff også representanter fra Kurdistans regionale regjering og andre offisielle representanter.

Vennskap Nord/Sør
|
25.06.2014
image

Vi har nådd ca 100.000 mennesker med vår kronikk om vennskapsgruppenes informasjonsarbeid. Vi ber regjeringen fortsette å støtte infotiltakene til gruppene. Vi får enorm effekt av den lille innsatsen - tusenlappene - fra staten! Les kronikken som ble trykket i Fædrelandsvennen og Telemarksavisa her.

Noragric
|
24.06.2014
image

Ny forskning viser at selv for 8 000 – 10 000 år siden hadde menneskene strategier for å takle klimaforandring - en lærdom vi kan dra nytte av i dag. Klimaforandring er ikke noe nytt, det har faktisk skjedd i århundrer. Dette er noe alle er enige om, uansett hvor de står i debatten om hvorvidt det er verre (og vil bli verre) nå enn før, og om det er menneskeskapt eller ikke.

RORG-samarbeidet
|
23.06.2014
image

- Nå skal hensynet til verdens fattige også telle med, skrev den danske avisa Information forrige uke. Bakgrunnen var at handels- og utviklingsminister Mogens Jensen hadde lagt fram en handlingsplan for politikksammenheng for global utvikling. Det er kanskje noe å tenke på også for vår egen regjering, som droppet utviklingsministerposten nettopp for å styrke innsatsen for verdens fattige på alle politikkområder?

SOS-barnebyer
|
20.06.2014
image

Fotball er verdens største idrett, og skaper fellesskap på tvers av landegrenser, språk og alder. Få steder i verden er fotballen viktigere enn i Brasil, årets VM-vert og fem ganger verdensmester. Der handler fotballen også om mye mer enn bare lidenskap, det er også en arena for utvikling.

Fredskorpset
|
20.06.2014
image

Ut fra regjeringens nye retningslinjer for landkonsentrasjon vil Fredskorpset redusere antall samarbeidsland til 25. Arbeidet med utfasing av prosjekter i ikke-prioriterte land har allerede startet og vil sluttføres i løpet av 2015.

Medieklipp
Bergens Tidende (meninger)
30.07.2014

Debatt av Fritjof Urdal: Med Israel for fred er skremmande frie for tvil.

Bergens Tidende (meninger)
30.07.2014

Lederkommentar: Krigens profitører er kreftene som ikke vil ha fred.

Vårt Land
30.07.2014

– Når Hamas handler og står på kravene, så øker oppslutningen, sier Hilde Henriksen Waage,­ professor i internasjonal historie ved Universitetet i Oslo. Før konflikten med Israel blusset opp igjen var oppslutningen derimot på et bunnivå, ifølge Midtøsten-forskeren.

Vårt Land
30.07.2014

– Nordmenn knipsar selfies med afrikanske barn som om dei skulle vore på safari, seier bistandsaktør. Folkeskikken blir lagt att heime­ når nordmenn reiser til Afrika, meiner Kåre Eriksen.

VG
30.07.2014

Det israelske forsvaret (IDF) hevder dette kartet beviser at det var feilskutte raketter fra Hamas som traff sykehuset i Gaza.

VG (meninger)
30.07.2014

Kommentar av Hans Petter Sjøli: Flere sier det rett ut: Russland må fratas fotball-VM i 2018 hvis ikke Putin totalt endrer sin absurde Ukraina-politikk.

VG (meninger)
30.07.2014

Kommentar av Naser Khader: Situasjonen på Gaza er enormt tragisk. Det er hjerteskjærende å være vitne til at uskyldige sivile og barn blir drebt. Men vinneren i denne tragedien er terrororganisasjonen Hamas, noe de kan takke statsminister Netanyahu for. Hamas tenker kun på Hamas. De ønsket seg en konflikt og Netanyahu leverte.

Adresseavisa (meninger)
30.07.2014

Lederkommentar: Krigen i Gaza er en kamp både om militære mål og om virkelighetsbeskrivelsen.

Dagbladet
30.07.2014

En av de fremste legene i kampen mot ebola-smitten som herjer flere steder i Afrika, Sheik Humarr Khan, har nå selv mistet livet til sykdommen.

Dagbladet
30.07.2014

Den norske legen gir tre grunner til at han mener dette er «noe nytt og verre».

Dagbladet (meninger)
30.07.2014

Kommentar av Bjørn Tarek Restan: Hvor mange raketter skjøt Hamas mot Israel mellom 21.november 2012 og 29.juni 2014? Ingen.

Dagens Næringsliv (NTB)
30.07.2014

Over 180.000 mennesker har søkt tilflukt i FN-bygninger på Gazastripen for å unnslippe Israels angrep. – Det vil ta år å bygge opp det som er ødelagt, sier Mazen Naim, som jobber for Flyktninghjelpen i det palestinske området.

Dagens Næringsliv (meninger)
30.07.2014

Debatt av Erlend Ek: Asle Tojes innlegg «Kina er oppskrytt» den 29. juli avsluttes med nok en avsporing av hvorfor Norge og Kina bør gjenopprette normale bilaterale forbindelser med Kina. «Kina er mer avhengig av å selge enn hva vi er av å kjøpe» glemmer at det er Kina som velger å holde forholdet fryst.

 

Dagens Næringsliv (meninger)
30.07.2014

Lederkommentar: En tredjedel av verdens lutfattige mennesker – de som lever på under 1,25 dollar om dagen – bor i India. De politiske ledere i India ser på seg selv som talsmenn for verdens fattige. Men når statsminister Narendra Modi blokkerer en ny internasjonal handelsavtale, skader han interessene til verdens fattige.

 

Dagens Næringsliv (meninger)
30.07.2014

Kommentar av Bård Bjerkholt: Ikke skyld på gribbefondene dersom Argentina går konkurs igjen.