Tips en venn

Fyll ut feltene under og trykk [send]
Vi lagrer ingen informasjon om deg og din mottaker!
Nyheter
Caritas Norge
|
20.04.2015
image

De siste dagenes hendelser i Middelhavet er en tragedie norske myndigheter ikke kan ignorere, mener Caritas Norge. Rundt 700 flyktninger mistet trolig livet da en båt kantret i helgen. Tallet på omkomne i år har dermed kommet opp i 1600.

SAIH
|
20.04.2015
image

SAIH oppfordrer FN til å gi FN-styrken MINURSO mandat til å rapportere på menneskerettighetsbrudd i Vest-Sahara. FN må også jobbe for å få på plass den lenge lovede folkeavstemningen om landets selvstendighet, skriver SAIH.

FIVH
|
20.04.2015
image

Hvorfor åpne leverandørlister? Stadig flere mener at åpenhet rundt produksjonen av varer er viktig. Framtiden i våre hender har over flere år lagt press på kleskjedene for at de skal fortelle omverden hvilke fabrikker de bestiller klærne fra.

RORG-samarbeidet
|
20.04.2015
image

Etter valget i 2013 lovet Høyre/Frp-regjeringen en mer samstemt politikk for utvikling, men siden har det vært ganske stille. I en ny rapport utarbeidet for ForUM får de nå råd om hvordan hele regjeringen og Stortinget kan bidra bedre. Kanskje kan regjeringen også la seg inspirere av våre naboland? Sist uke slo Sveriges bistandsminister, Isabella Lövin, et slag for en ny start på samstemtpolitikken (PGU), slik også hennes regjering har lovet.

SOS-barnebyer
|
16.04.2015
image

Denne uken har Stortinget diskutert regjeringens melding om menneskerettigheter. SOS-barnebyer har sammen med Plan og Redd Barna formulert ti forslag til utenriksminister Børge Brende om hvordan arbeidet for barns rettigheter kan styrkes internasjonalt.

FN-sambandet
|
16.04.2015
image

FN-sambandet mener konstruktiv kritikk av prosessen rundt FNs nye bærekraftmål er på sin plass, men at de nye bærekraftmålene er veien til en mer rettferdig verden. Erfaringene med tusenårsmålene viser at globale felles mål for utvikling har forpliktet verdens land til å styre utviklingen i riktig retning.

Changemaker
|
15.04.2015
image

Innsiktstipendet deles ut av Changemaker én gang i året, til unge mennesker mellom 18-30 som søker økt innsikt i nord-sør-spørsmål. Søknadsfristen for årets stipend er 26. mai.

RORG-samarbeidet
|
15.04.2015
image

Hva kan Norge gjøre for menneskerettigheter, miljø og utvikling med et oljefond som primært skal sikre størst mulig avkastning og ikke brukes politisk? Det får Stortinget på ny anledning til å mene noe om når de nå skal drøfte meldingen om Oljefondet (SPU) 2014.

Norges Røde Kors
|
14.04.2015
image

Beskyttelse av skoler er verdiløst om ikke skoleelever er klar over sine rettigheter. Dette er den klare meldingen fra Pakistan Røde Halvmåne. Sven Mollekleiv, president i Røde Kors, er denne uken i Pakistan. I dag møtte han Pakistans president  Mamnoon Hussain.

KFUK-KFUM Global
|
14.04.2015
image

Vil du jobbe for global rettferdighet og fred? Har du tro på at ungdom kan forandre verden? Nå kan du være med å gjøre en forskjell. Vi søker deltakere til utvekslingsprogrammet Young Peace Performers (YPP) for skoleåret 2015-2016.

SOS-barnebyer
|
14.04.2015
image

Tenk om halve Norges befolkning trengte nødhjelp, og over en million av våre barn var hardt rammet. Tenk om verden i tillegg hadde lukket øyne og øre for vår situasjon. Krisen i Den sentralafrikanske republikk (SAR), med massiv bruk av etnisk vold og politiske omveltninger, har vart siden våren 2013. FN har erklært at landet befinner seg i den mest alvorlige kategorien av humanitær krise.

SAIH
|
13.04.2015
image

Tortur, drap, fengslinger og vold. I løpet av ett år er det rapportert om 256 menneskerettighetsbrudd i okkuperte Vest-Sahara i henhold til en ny rapport.  2015 markerer at det er 40 år siden Marokko okkuperte Vest-Sahara, og SAIH retter søkelyset mot okkupasjonen i årets politiske kampanje, som startet 13. april.

OD
|
10.04.2015
image

Nå går invitasjonen ut til norske solidaritets- og bistandsorganisasjoner om  å søke OD2016-kampanjen. Hvert år velger norsk skoleungdom ut et program de ønsker å jobbe inn penger til under OD-dagen. Pengene går til å støtte utdannings- eller utviklingsprosjekter for ungdom i lav- og mellominntektsland.

FN-sambandet
|
10.04.2015
image
Bistanden utgjorde 0,99 prosent av Norges bruttonasjonalinntekt i 2014. Internasjonal utviklingshjelp har stabilisert seg, men mindre penger går til verdens fattigste land. Dette viser ferske OECD-tall.

Globalt så vi i fjor en nedgang på 500 millioner dollar i forhold til rekordåret 2013.

RORG-samarbeidet
|
10.04.2015
image

Denne uka la Stortingets utenriks- og forsvarskomité fram sin innstilling til regjeringens melding om menneskerettigheter, der næringslivets rolle står sentralt. Med betydelige norske næringslivsinteresser i utlandet understreker en samlet komité viktigheten av å belyse hvilke dilemmaer norske selskaper kan komme opp i og hvordan de kan løses. Mange av høringsinstansene hadde nok ønsket seg noe mer konkret og forpliktende.

Utviklingsfondet
|
09.04.2015
image

Over 800 millioner mennesker sulter, og hver dag dør mer enn 20.000 av sult og sultrelaterte årsaker. Over halvparten av dem er barn. Dette er det groteske bakteppet for forhandlingene som nå foregår i Verdens handelsorganisasjon (WTO).

Den norske Bumakomité
|
09.04.2015
image

I løpet av påsken ble et utkast til nasjonal våpenhvileavtale signert. Avtalen ble behørig feiret, men ligner mer på hvileskjær mellom skuddvekslingene. Det er likevel positivt: Nå kan de politiske forhandlingene starte, skriver Audun Aagre i nytt blogginnlegg.

NMUB / Noragric
|
09.04.2015
image

- Et angrep på et universitet er et angrep på oss alle, sa NMBU-rektor om terrorangrepet på Universitetet i Garissa, Kenya, etter en minnemarkering på NMBU for ofrene i Kenya. Onsdag hedret studenter og ansatte ved NMBU de 148 terrorofrene, de fleste studenter, som ble brutalt drept i angrepet på Universitetet i Garissa, Kenya, i påsken.

Norges idrettsforbund
|
09.04.2015
image

Hvis barn fikk bestemme så ville de lekt mer og spilt mer fotball. Dette bør regjeringenes satsing på utdanning i utenrikspolitikken ta inn over seg. Bør egentlig idrett og fysisk aktivitet høre hjemme på Norges og det internasjonale samfunnets utdannings- og utviklingsagenda? Ja, selvsagt!

WWF
|
06.04.2015
image

Earth Hour 2015 ble rekordstort. For første gang var land og byer i så mye som 172 land og områder med på verdens største klimakampanje. Bare i Oslo sank strømforbruket med 40.000 KWh i løpet av Earth Hour, forteller informasjonssjef Morten Schau i nettselskapet Hafslund.

Utviklingfondet
|
28.03.2015
image

Utviklingsfondet satset på en liten frivillig klubb for å hjelpe lokalbefolkningen i Afar-regionen i Etiopia i 2008. Nå har klubben vokst til å bli en stor og suksessrik organisasjon.

Digni
|
25.03.2015
image

20 år etter den banebrytende kvinnekonferansen i Beijing, hvor kvinners rettigheter ble gjort til et universelt anliggende, ser det ut til at optimismen forsvunnet som dugg for solen.Nå handler det ikke lenger om hvordan man skal komme seg videre, men like mye om å forsvare de rettighetene det har vært enighet om.

Flyktninghjelpen
|
23.03.2015
image

Afghanske kvinner som søker trygghet og bedre levekår i byen, får det verre viser en ny rapport. 7 av 10 sier at de aldri har gått på skole. - Vi må gjøre mer for å beskytte kvinner som er internt fordrevne i det urbane Afghanistan, sier generalsekretær i Flyktninghjelpen Jan Egeland.

Norges Sosiale Forum m.fl.
|
23.03.2015
image

30.000-40.000 aktivister fra sosiale bevegelser i hele verden forventes Verdens Sosiale Forum i Tunis, 24.-28. mars. 2015, få dager etter terrorhandlingen. 18 aktivister fra Norge forventes å delta i Tunis som representanter for en rekke organisasjoner og nettverk

Karibu Foundation
|
23.03.2015
image

Chimurenga (Sør-afrika) har utviklet 8 alternative kart som synliggjør politiske, økonomiske og kulturelle realiteter på bakken for afrikanere. Ingen av kartene fokuserer på ett land, men i stedet fokuserer på «post-kolonial» Afrika der politikk, folk, ideer og penger flyttes over grenser på kontinentet.

FN-sambandet
|
20.03.2015
image

De siste to tiårene har inntektsforskjellene i arbeidslivet økt i de fleste industrialiserte land, det meste av Europa, Canada, USA, Australia og New Zealand. Lønnsulikheten øker også i Asia, blant annet i India og Kina, samt i deler av Afrika.

Caritas Norge
|
20.03.2015
image

Hverdagen som enslig småbonde i Uganda er tøff og ikke spesielt inntektsbringende. Ocwi Ernesta har seks barn og er avhengig av inntekt fra jordbruket for å forsørge familien.

Regnskogfondet
|
18.03.2015
image

44 år med oljeutvinning i Loreto i Peru har forgiftet fire elvebasseng med tungmetaller. Nå stadfester myndighetene at oljevirksomheten har ført til omfattende miljøødeleggelse – og forplikter seg for første gang til å rydde opp.

Regnskogfondet
|
18.03.2015
image

Brasil har pågrepet en av landets verste avskogere. Lederen av banden som nå er arrestert, står bak 20 prosent av all ulovlig hogst i Amazonas de siste årene. – En stor seier for regnskogen, sier Regnskogfondet.

Afghanistankomiteen
|
18.03.2015
image

Kvinners stilling, utdanning, fredsprosessen, regionale forhold, klimaendringer, miljøutfordringer, sikkerhet og Norges engasjement - alt dette og mye mer får du ved å delta på Afghanistan-uka. Meld deg på. Velkommen!

Medieklipp
NRK nyheter
20.04.2015

En av de 28 som overlevde forliset med en flyktningbåt i Middelhavet søndag, sier det var langt flere om bord båten enn tidligere antatt. Mange av flyktningene var innelåst i maskinrommet da båten forliste.

Bergens Tidende (meninger)
20.04.2015

Kommentar av Trygve Refsdal: NRK og store deler av norsk presse byggjer systematisk opp sitt verdsbilete med få nyansar, der Noreg står for eit godleiksregime og store deler av den fattige verda er i kaos. Eg synest pressa og NRK no driv meir kampanje, knytt til medynk og stakkarsleggjering, enn nøktern informasjon.

ABC Nyheter (NTB)
20.04.2015

Den nye flyktningtragedien i Middelhavet er utilgivelig fordi den var ventet, sier Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen. Han etterlyser en gransking av hvem som har ansvaret.

Nationen (NTB)
19.04.2015

Det ble holdt protestmarkeringer fra Finnmark i nord til Agder i sør på det som var den globale aksjonsdagen mot de nye handelsavtalene TISA og TTIP lørdag.

Dagsavisen
20.04.2015

Krigene i Midtøsten får tusener til å risikere sine liv – bare for å komme seg bort. I går druknet nær 700 mennesker i nok en flyktningtragedien sør for Italia.

Dagsavisen (nye meninger)
20.04.2015

Kommentar av Maren Sæbø: Først, menneskene som setter ut fra Libya (men også Tyrkia og Egypt) er desperate, de aller fleste flykter fra krig og svært repressive regimer, de flykter fra konflikter i Sahelbeltet i Afrika, fra krigen i Libya eller Syria, fra regimene i Eritrea og Etiopia. Dette er altså i all hovedsak folk med et reelt behov for beskyttelse, de dyttes, de dras ikke.

Dagbladet
20.04.2015

Utlendinger søker tilflukt i midlertidige flyktningleirer.

Dagbladet
20.04.2015

Mens Rederiforbundet venter på svar om hjelp for å redde båtflyktninger.

Dagbladet (meninger)
19.04.2015

Kommentar av Tine Tång Engdal: Over 180 palestinske barn sitter i dag i Israelske fengsel. Hva har de gjort?

Vårt Land
20.04.2015

Siden august har IS utålmodig ventet i den lille landsbyen Dabiq i Syria på at de vantro skal komme. Her skal slaget stå – som ender med at Jesus leder muslimene til seier.

Vårt Land
20.04.2015

I skuggen av første verdskrig blei 1,5 millionar armenarar drepne. Kragerø kommune har gjort det Solberg-regjeringa ikkje vil. Dei har anerkjent folkemordet.

VG (meninger)
20.04.2015

Kommentar av Harald berg Sævereid: Så skjedde det igjen. Døde kropper flyter i Middelhavet etter at en flyktningbåt med over 700 mennesker om bord kantret.

Dagens Næringsliv (NTB)
20.04.2015

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre mener Norge må øke innsatsen for å hjelpe til i den dramatiske situasjonen i middelhavsområdet.

Dagens Næringsliv
20.04.2015

Norges ukjente toppdiplomat Geir O. Pedersen må innen juli finne nok penger blant FN- landene til å utrydde verdens fattigdom.

Aftenposten
20.04.2015

- Det var naturlig å ha et slikt bilateralt møte, med utgangspunkt i at Norge har meldt sin interesse for å være med som en av grunnleggerne av AIIB, sier Siv Jensen. På møtet lørdag ble også muligheten for norsk teknisk bistand når AIIB skal etableres, berørt. - Norges ønske om å være med skyldes blant annet at vi , med Statens pensjonsfond utland (Oljefondet), har opparbeidet en sterk kompetanse når det gjelder å etablere finansielle institusjoner. Hvis det er ønske om det fra kinesisk side, kan vi her bistå.