Klipp fra media

Filter: 2017

Slik har Oljefondet kuttet skatteregningen (skatt og åpenhet)

Dagens Næringsliv+ | 18.11.2017

Tilbake i 2015 tok Oljefond-ledelsen opp skattemotivert utlån med hovedstyret i Norges Bank, ifølge velinformerte kilder. Spørsmålet til styret lød i retning av: «Er dette noe dere vil at vi skal drive med?» Svaret fra hovedstyret var av typen «nei, aggressiv skatteplanlegging er ikke noe fondet bør bidra til». I fjor ble retningslinjene for utlån og skatt endret. Oljefond-ledelsen har ved flere anledninger, deriblant i 2015, diskutert utlånspraksis og skatteplanlegging med hovedstyret.

Et norsk skatteparadis som bør dø

Aftenposten (meninger) | 18.11.2017

Kommentar av Andreas Slettholm: Vi er opptatt av å få frem hvordan utstrakt skatteplanlegging gjør at vanlige skattebetalere må ta større deler av regningen, og at det gjør det vanskelig å drive norsk butikk når din internasjonale konkurrent slipper skatt. Norsk presses mest høyreorienterte aviser derimot, mener skatteplanlegging er uunngåelig og derfor må aksepteres.

Oljefondets oljekutt vekker internasjonal oppsikt: «Et skudd som høres verden rundt»

E24 | 18.11.2017

Oljefondets mulige olje-exit har blitt et stort samtaleemne verden over. Ekspertene ser mulig smitteeffekt og tror forslaget kan ramme verdens største børsnotering.

Alle eggene i ett oljefat

Dagens Næringsliv+ (meninger) | 18.11.2017

Kommentar av kjetil B. Alstadheim: En endring som gjør at Oljefondet ikke tvinges til å kjøpe fossilaksjer, er altså bare en bit av det som må til for å spre den norske stats risiko bedre. Olje ut av Oljefondet er en begynnelse. Stat ut av Statoil er et naturlig neste skritt. Jo da, Statoil satser på havvind og skal investere mer i fornybar energi frem mot 2030. Men det er fortsatt i all hovedsak et olje- og gasselskap.

Norsk oljenyhet vekker global oppsikt

Dagens Næringsliv | 18.11.2017

Norges planer om å fjerne oljeaksjer fra Oljefondet er som «et skudd som høres over hele verden».

Oljefondet ut av olje

Dagsavisen (nye meninger) | 18.11.2017

Lederkommentar: Brevet fra Norges Bank er et vitnemål om at olje og gass ikke er det landet skal satse mest på i framtida. Hvis oljeprisen faller på nytt, taper staten skatteinntekter og oljefondet taper fortjeneste på aksjene i utenlandske oljeselskaper. I dag er oljeaksjene verdt 300 milliarder kroner. Ingen vet hva de er verdt om noen år.

Følg Norges Bank ut av oljen

Bergens Tidende+ (meninger) | 18.11.2017

Lederkommentar: Regjeringa har fått eit godt råd frå Noregs Bank: Ta oljefondet ut av oljeindustrien.

Slipp Alfred fri

Dagsavisen (nye meninger) | 18.11.2017

Kommentar av Hege Ulstein: Vi kan jo forstå at kineserne syntes argumentet om en uavhengig komité lød litt hult, all den stund den ble ledet av tidligere stortingspresident, utenriksminister, statsminister og Ap-leder Thorbjørn Jagland. Argumentet som nå brukes mot Hagen, er i realiteten et fikenblad. 

Trur USA snart er tilbake som viktig aktør i klimaarbeidet

NRK Nyheter | 18.11.2017

– Eg håpar og trur at USA snart er tilbake som ein viktig aktør i det internasjonale klimaarbeidet. Og det er heilt nødvendig, seier Barack Obama sin klimautsending, Todd Stern.

Kom til enighet på overtid i Bonn

Dagens Næringsliv (NTB) | 18.11.2017

Tolv timer på overtid ble forhandlerne på klimatoppmøtet i Bonn enige om å gjøre opp status over innsatsen for å begrense utslippet av fossilt brensel i 2018.

Ap, KrF og SV: - Solberg-regjeringen kan ha brutt informasjonsplikten

Dagbladet | 18.11.2017

Stortinget ba om streng kontroll med det skandaleomsuste Goliat-prosjektet i 2009. Først nå skal departementet gjøre en lønnsomhetsvurdering.

Tidligere WWF-topp slutter på dagen hvis Røkke borer etter olje i Lofoten

Dagbladet | 18.11.2017

Tidligere generalsekretær i WWF, Nina Jensen, sier hun vil avslutte samarbeidet med Kjell Inge Røkke hvis Aker BP får oppfylt drømmen om oljeboring i Lofoten.

Ordskifte via brev

Ukeavisen Ledelse+ (meninger) | 18.11.2017

Kommentar av Knut Petter Rønne: Norsk industri og Norsk olje og gass mener Anita Krohn Traaseth ikke heier høyt nok på oljeindustrien. Så nå skal de sladre til pappa.

Vi er en olje- og gassnasjon

Stavanger Aftenblad+ (meninger) | 18.11.2017

Debatt av Frode Leversund og Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (Norks olje og gass): Administrerende direktør Grethe Moen i Petoro beklager i en artikkel i Aftenbladet (7. november) at man så ofte snakker om oljeutvinning og oljeproduksjon, og dermed glemmer norsk gass. Det er en betimelig påminnelse, og her bør også mange av oss i bransjen være nøyere med begrepsbruken.

Klimasøksmål

Klassekampen (meninger) | 18.11.2017

Lederkommentar: Rettssaken der Greenpeace og Natur og Ungdom har saksøkt staten for utvinningstillatelsene for olje og gass i 23. konsesjonsrunde går for fulle tilhørerbenker i Oslo tingrett. For den som er opptatt av klimaspørsmål, er det svært mye interessant å få med seg. Likevel skal norsk miljø- og klimapolitikk vedtas av Stortinget og ikke av domstolene. 

Norges første klimasøksmål er i gang

Stavanger Aftenblad+ (meninger) | 18.11.2017

Kommentar av Anne Nijdam Svindland og Cecilie Holmen (Grønn Ungdom Rogaland): Politikere trosser all forskning, moral, og iskanten i sin sult for stadig mer olje, men bryter de også grunnloven?

Grønt hat

Vårt Land | 18.11.2017

Et romantisk syn på naturen har alltid vært en del av fascismen. Nå vil høyreekstreme vokse på den nye økologiske bølgen.

Her er aktørene i Zimbabwes drama

Dagsavisen | 18.11.2017

Mugabes og Zimbabwes framtid avgjøres i disse dager, men uvissheten er fortsatt stor. Her er de sentrale aktørene i dramaet som utspiller seg i Zimbabwe.

I helgen får han sparken, lover Mugabes eget parti

Aftenposten | 18.11.2017

Robert Mugabes parti vil fjerne ham fra presidentstillingen på søndag og stille ham for riksrett tirsdag. Lørdag blir det massedemonstrasjoner mot hans vanstyre.

Protestmarsj mot Mugabe: – Endelig er det over!

NRK Nyheter | 18.11.2017

Tusenvis av mennesker er nå ute og protesterer i gatene i Zimbabwes hovedstad, Harare. Målet er klart: Å bli kvitt president Robert Mugabe som har styrt landet med jernhånd i 37 år.

Zimbabwere vil ha jobber og mat på bordet

E24 (NTB) | 18.11.2017

Arven etter president Robert Mugabe er høy arbeidsledighet og fattigdom. Nå håper zimbabwere at en ny politisk æra står på trappene.

Trues med riksrett

Klassekampen | 18.11.2017

Partiet vender president Robert Mugabe ryggen og forbereder hans avskjed.

Fem drept under demonstrasjon i Kenya

Aftenposten (NTB) | 18.11.2017

Minst fem mennesker er drept i sammenstøt mellom politi og tilhengere av opposisjonslederen Raila Odinga i Kenya.

Nok et nederlag for venstresiden i Latin-Amerika

VG (meninger) | 18.11.2017

Kommentar av Axel Støren Wedén: I søndagens valg i Chile ligger den konservative og omstridte eks-presidenten Sebastian Piñera an til å gjøre comeback. Optimismen rundt venstresiden i Latin-Amerika er borte.

Paradise Papers avdekker Nelson Mandelas million-mysterium på Isle of Man

Aftenposten | 17.11.2017

Lekkede dokumenter bringer arvestrid om 10 millioner kroner frem i lyset.

Oljetopp Schjøtt-Pedersen mener oljestans i Oljefondet er et fornuftig kompromiss

Ukeavisen Ledelse+ | 17.11.2017

Det er ikke unaturlig at det er en diskusjon om hvor mye av Norges totale formue som skal være investert i olje og gass, mener administrerende direktør Karl Eirik Schjøtt-Pedersen i NHO-forbundet Norsk olje og gass.

Oljetvilen

Ukeavisen Ledelse+ (meninger) | 17.11.2017

Lederkommentar av Magne Lerø: At Oljefondet trekker seg ut av oljeaksjer, er ikke et argument for at det det ikke skal åpnes for oljeaktivitet i Lofoten eller andre steder, men norsk oljepolitikk er i spill.

– En trist og statisk vurdering

Ukeavisen Ledelse+ | 17.11.2017

Det mektige NHO-forbundet Norsk Industri lar seg forbause av anbefalingen om å trekke Oljefondet ut av alle olje- og gassaksjer. Porteføljen utgjør i dag over 300 milliarder kroner. – Det er trist hvis det er det de faktisk mener på faglig grunnlag, sier direktør Knut E. Sunde i Norsk Industri. Han trodde først det var etikkrådet i fondet som hadde gjort vurderingen, og mente i utgangspunktet at også det hadde vært rart. At vurderingen er gjort på finansielt grunnlag skjønner han enda mindre av.

Miljøpartiene jubler for oljeråd fra Norges Bank

Ukeavisen Ledelse+ (NTB) | 17.11.2017

Miljøpartiet De Grønne og SV applauderer Norges Banks råd om å trekke oljefondet ut av olje- og gassaksjer. Også KrF stiller seg bak forslaget.

Oljefondet vil ut av olje

E24 | 17.11.2017

Norges Bank ber nå regjeringen om lov til å selge Oljefondets olje- og gassaksjer. Det kan gjøre staten mindre sårbar for et varig fall i olje- og gassprisene.

1 - 30 av 7293
1 2 3 4 5 6 .... 240 241 242 243 244