Klipp fra media

Filter: debatt

Viktig for verden at EU lykkes

Aftenposten (meninger) | 23.01.2019

Lederkommentar: De siste årene er EUs forsvarspolitiske samarbeid allerede blitt styrket, mye fordi truslene fra Russland igjen er blitt merkbare, samtidig som president Donald Trump har skapt tvil om hvorvidt USA er en pålitelig NATO-partner. EUs samarbeid er også blitt sterkere i FN. Det handler om utviklingshjelp og andre «myke» temaer, men EU viser styrke også i Sikkerhetsrådet. Det henger delvis sammen med at EU både i fjor og i år har fem medlemmer der. 

«Tropenes Trump» har uspiselige holdninger. Men i Davos sa han akkurat det folk ville høre.

Aftenposten (meninger) | 23.01.2019

Kommentar av Øystein K. Langberg: Også i Davos kom Bolsonaro med kritikk av venstresiden og et forsvar for «familieverdier», men det var løftene om skattekutt, slanking av statsapparatet og fjerning av handelshindre, han brukte mest tid på. Flere liker det de hører. Særlig er den USA-utdannende økonomen Paulo Guedes, som nå er Bolsonaros finansminister, en populær mann. Til syvende og sist er det pragmatismen som rår blant mange investorer.

Derfor bør du bry deg om elitens fest i Davos

NRK ytring | 23.01.2019

Kronikk av Cecilie Langum Becker: Så hvorfor i alle dager skal vi bry oss om denne møteplassen nesten ingen av oss har tilgang til? Kort oppsummert: Verden har aldri vært mer globalisert enn den er nå. Samtidig har trusselen mot globaliseringen aldri vært større.

Det røde håpet

Bergens Tidende (meninger) | 23.01.2019

Kommentar av Frøy Gudbrandsen: Ulsteins plan var å ta et år i Indonesia sammen med familien. Dette er en fyr som har et langt over gjennomsnittet stort engasjement for klima og fattigdomsbekjempelse. Men nettopp derfor ville det vært rimelig spesielt om han sa nei til å være utviklingsminister. En slik mulighet til å påvirke livet til mennesker rundt om i verden, kommer neppe tilbake. Når han blir en del av regjeringen, setter han på et vis et godkjentstempel på den. Han tolererer prosjektet. Men som utviklingsminister blir han til en viss grad forskånet fra de daglige kampene med Frp.

Har du ulikhetsbrillene på, Astrup?

Vårt Land (verdidebatt) | 23.01.2019

Kommentar av Catarina Bu (Agenda): Vil Nikolai Astrup gjøre noe med økonomisk ulikhet må han sette et tydelig mål om å endre strukturene som skaper den. Økende rikdom hos noen få vil fortsatt være et problem selv om de fattigste blir litt mindre fattige. Et rent fokus på fattigdomsbekjempelse, slik utviklingspolitikken i dag er innrettet, gjør at vi risikerer å overse maktstrukturer og interessepolitikk som nettopp er de grunnleggende årsakene til fattigdom.

Olje-elefanten

Klassekampen+ (meninger) | 23.01.2019

Kommentar av Ina Rangønes Libak (leder i AUF): Det er vanskelig å omskrive sin egen historie, uansett hvor mye Frp, Høyre, Venstre og KrF nå prøver. Siden 2013 har de, med rent flertall på Stortinget, kunnet gjøre hva de vil for å kutte i Norges klimagassutslipp. Til tross for det har utslippene gått opp. Dette er ikke trist for regjeringsmedlemmene i store svarte biler; det er trist for verden.

Lederskap, takk!

Dagbladet (meninger) | 23.01.2019

Kommentar av Finn Bjørnar Lund (medlem i Besteforeldrenes klimaaksjon): Bare i år skal det investeres nær 200 milliarder kr på norsk sokkel. Det er om lag ti ganger så mye som all annen nyinvestering i Norge til sammen.

Vern av myr gir betydelig klimagevinst

Nationen (meninger) | 23.01.2019

Kommentar av klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V): Vern av myr er langt fra symbolpolitikk. Å sørge for at myr og våtmark ikke går tapt er et langsiktig og viktig klimatiltak.

Å redde verden uten å bli hekse-jegere

Vårt Land (verdidebatt) | 23.01.2019

Kommentar av Bjørn Stærk: Jeg tror at folk som går inn i klimakampen og tenker at dette er Den Største Saken I Historien har godt av å ta et skritt tilbake og se seg selv i lys av andre bevegelser som har prøvd å redde verden.

Historieløs fortelling om muslimsk invasjon

Dagbladet (meninger) | 23.01.2019

Kommentar av Sharam Alghasi (sosiolog, Høyskolen Kristiania): Immigranter fra den islamske verden blir sett på som potensielle ekstremister. I realiteten er de på flukt fra de tilstander som vestens forsvarere av opplysningsidealer, demokrati og ytringsfrihet, har vært delaktige i å skape.

La meg gni det inn

Dagbladet (meninger) | 23.01.2019

Kommentar av Martine Aurdal: Venstre har ingen grunn til å hovere over gjennomslag i flyktning- og asylpolitikken.

Ja, det er usolidarisk å ikke ta imot flyktninger i nød

Dagsavisen (nye meninger) | 23.01.2019

Kommentar av Hans Erik H. Sundkvist: Jo, journalist for det fremmedfiendtlige Resett (Dagsavisen, 16.01.19), det er usolidarisk å ikke ta imot flyktninger som flykter fra krig, død og fordervelse og som trygler om hjelp og beskyttelse. Det er usolidarisk å stenge døra for mennesker som trenger hjelp.

Hvem er det egentlig som tjener på innvandring?

Bergens Tidende (meninger) | 23.01.2019

Kommentar av Reidar Digranes og Torbjørn Hovland (medlemmer av Senerungdommen i Bergen): Norge har de siste årene opplevd en dramatisk innvandringsøkning, og nesten all veksten kommer fra land med lavere levestandard enn vi har her hjemme. Det har store negative følger for landet. Ikke bare truer det velferdsstaten, som må bruke store summer på sosialhjelp til innvandrere som ikke bidrar økonomisk til fellesskapet i samme grad som nordmenn. Men det fører også til mye større forskjeller mellom fattige og rike.

Skammelig av LO

VG (meninger) | 23.01.2019

Kommentar av Roar Nerdal (frilanser, bosatt i Brasil): LO har invitert to representanter for makta i Venezuela – et land der faglige rettigheter for arbeidere brytes i den grad at ILO har satt i gang en spesialgransking. 

Milliardene og milliardærene

Dagsavisen (nye meninger) | 22.01.2019

Kronikk av Espen Løkeland-Stai: I land etter land barberes omfordelende skatter, på formuer og arv. Skattesystemer skrus til fordel for de rikeste, de slipper billigere unna. Globalt skal bare fire prosent av skatteinntektene ha kommet fra ulike skatter på formuer, som arv og eiendom, i 2015. Tallet er hentet fra en rapport fra Oxfam, som ble lansert i går, samtidig som verdens økonomiske og politiske elite samles til Verdens økonomiske forum i sveitsiske Davos. Organisasjonen beskriver hvordan skatter på formue er kuttet eller fjernet i rike land, mens de knapt er implementert i fattige land.

Årets Davos-forum defineres av dem som ikke er der

Aftenposten (meninger) | 22.01.2019

Kommentar av Øystein K. Langberg: Kriser på hjemmebane har tvunget lederne i USA, Storbritannia og Frankrike til å bli hjemme fra elitenes alpesamling. Deltagelse kunne endt i pr-katastrofe.

Faresignal i Kina

VG (meninger) | 22.01.2019

Kommentar av Per Olav Ødegård: Når den kinesiske drage nyser er det mange som føler symptomer på forkjølelse. Så viktig er Kina blitt for den globale økonomien.

Europa trenger en Kina-politikk

Dagsavisen (nye meninger) | 22.01.2019

Kronikk av Torbjørn Færøvik (Kina-kjenner og forfatter): Kinesiske aktører kjøper seg inn i viktige europeiske selskaper.

Bølgekraft – kanskje den nye oljen?

Stavanger Aftenblad (meninger) | 22.01.2019

Kommentar av Per Velde (næringssjef i Karmøy kommune): Norge kan bli verdensledende på bølgekraft – mens verden ser mot vind og sol.

Hva er det mulig å få til?

Klassekampen+ (meninger) | 22.01.2019

Kronikk av Ole-Jacob Christensen (småbruker og styremedlem av Oppland miljøpartiet de Grønne): Eat-rapporten er et riktig steg – men for å løse globale utfordringer, må vi endre jordbrukspolitikken.

Norge, modige mennesker trenger din hjelp!

Nettavisen (meninger) | 22.01.2019

Kommentar av Mina Bai: Norge er et demokrati med internasjonal anerkjennelse og politisk innflytelse. Vi trenger norske myndigheters reaksjon på den brutale undertrykkelsen av sivile, ikke-voldelige aktivister i Iran.

Bombe mot fredsprosess

VG (meninger) | 22.01.2019

Lederkommentar: Den nasjonale frigjøringshæren (ELN) har påtatt seg ansvaret for et bombeangrep som drepte 21 mennesker på en politihøgskole i Bogota. Det verste angrepet på 15 år er en dyster påminnelse om at varig fred ennå ikke er vunnet i Colombia.

Trøblete geopolitisk år i vente

DN+ (meninger) | 21.01.2019

Kommentar av Børge Brende (World Economic Forum): Selv om vi står overfor et komplisert risikobilde må vi ikke glemme alle fremskritt vi har oppnådd, og hvor globalisering og ny teknologi spiller en vesentlig rolle. Det hevdes at globaliseringen har skapt tapere. Det er ingen tvil om at konkurransen tradisjonelle OECD-land møter er blitt tøffere, men mulighetene har også blitt større gjennom nye markeder. Først og fremst har imidlertid globaliseringen muliggjort at milliarder av mennesker er blitt del av et globalt handelssystem og blitt løftet ut av fattigdom. Økt handel og teknologiutvikling har redusert gapet mellom den fattige og rike delen av verden.

Grønt potensial

Bergens Tidende (meninger) | 21.01.2019

Lederkommentar: Granavolden-plattforma er eit steg i rett retning for å få ned klimautsleppa her i landet.

Fremtiden er ikke bare mørk, den er oljesvart

Aftenposten (meninger) | 21.01.2019

Ida Martine Handegaard Bryde (18) i Natur og Ungdom på Si;D: Vi kan ikke lene oss på grønnvasking av unødvendig forbruk lenger. Det er på tide å ta tak og gjøre virkelige endringer. Det hjelper ikke at alle kjører elbil hvis det fører til at veier bygges ut og tog nedprioriteres. At norsk olje er «den reneste i verden», har ingen betydning når den blir til skitten eksos i et annet land. Vi kan ikke basere klimapolitikken vår på håpet om at noen finner opp tekniske løsninger som kan rydde opp etter oss. Vi må slutte å rote.

Uten sort bunnlinje blir det ikke grønt skifte

Adresseavisen (meninger) | 21.01.2019

Debatt av Tord Lien (regiondirektør i NHO): En som burde ha forutsetning for å forstå behovet for lønnsomhet og verdiskapingsbidrag er Hogne Hognset, som har bakgrunn både fra Statoil (nå Equinor) og fagforeningen IndustriEnergi. I leserbrevet i Adresseavisen 16. jan. kommer det klart til uttrykk at den forståelsen ikke er til stede.

Det ukjente Arktis

NRK ytring | 21.01.2019

Kronikk av Tore Furevik (direktør, Bjerknessenteret for klimaforsking): Dei siste 40 åra har Arktis mista omtrent 10 000 tonn med havis, kvart einaste sekund. Vi må planlegge for ei ukjent framtid. Dette er ikkje tida for å sette nye petroleumsrekordar på norsk sokkel.

Midlertidig opphold i asyldebatten

Bergens Tidende (meninger) | 21.01.2019

Kommentar av Frøy Gudbrandsen: Tittelen på kapittelet om innvandringspolitikk i regjeringsplattformen gir inntrykk av at Frp har vunnet dette slaget: «En bærekraftig innvandringspolitikk», heter det. Budskapet er at høy innvandring utgjør en trussel. Hvis det var én ting KrF-erne reagerte på i avtalen, så var det også dette kapittelet.

1 - 30 av 10237
1 2 3 4 5 6 .... 338 339 340 341 342