Klipp fra media

Filter: debatt

Et norsk skatteparadis som bør dø

Aftenposten (meninger) | 18.11.2017

Kommentar av Andreas Slettholm: Vi er opptatt av å få frem hvordan utstrakt skatteplanlegging gjør at vanlige skattebetalere må ta større deler av regningen, og at det gjør det vanskelig å drive norsk butikk når din internasjonale konkurrent slipper skatt. Norsk presses mest høyreorienterte aviser derimot, mener skatteplanlegging er uunngåelig og derfor må aksepteres.

Alle eggene i ett oljefat

Dagens Næringsliv+ (meninger) | 18.11.2017

Kommentar av kjetil B. Alstadheim: En endring som gjør at Oljefondet ikke tvinges til å kjøpe fossilaksjer, er altså bare en bit av det som må til for å spre den norske stats risiko bedre. Olje ut av Oljefondet er en begynnelse. Stat ut av Statoil er et naturlig neste skritt. Jo da, Statoil satser på havvind og skal investere mer i fornybar energi frem mot 2030. Men det er fortsatt i all hovedsak et olje- og gasselskap.

Oljefondet ut av olje

Dagsavisen (nye meninger) | 18.11.2017

Lederkommentar: Brevet fra Norges Bank er et vitnemål om at olje og gass ikke er det landet skal satse mest på i framtida. Hvis oljeprisen faller på nytt, taper staten skatteinntekter og oljefondet taper fortjeneste på aksjene i utenlandske oljeselskaper. I dag er oljeaksjene verdt 300 milliarder kroner. Ingen vet hva de er verdt om noen år.

Følg Norges Bank ut av oljen

Bergens Tidende+ (meninger) | 18.11.2017

Lederkommentar: Regjeringa har fått eit godt råd frå Noregs Bank: Ta oljefondet ut av oljeindustrien.

Slipp Alfred fri

Dagsavisen (nye meninger) | 18.11.2017

Kommentar av Hege Ulstein: Vi kan jo forstå at kineserne syntes argumentet om en uavhengig komité lød litt hult, all den stund den ble ledet av tidligere stortingspresident, utenriksminister, statsminister og Ap-leder Thorbjørn Jagland. Argumentet som nå brukes mot Hagen, er i realiteten et fikenblad. 

Ordskifte via brev

Ukeavisen Ledelse+ (meninger) | 18.11.2017

Kommentar av Knut Petter Rønne: Norsk industri og Norsk olje og gass mener Anita Krohn Traaseth ikke heier høyt nok på oljeindustrien. Så nå skal de sladre til pappa.

Vi er en olje- og gassnasjon

Stavanger Aftenblad+ (meninger) | 18.11.2017

Debatt av Frode Leversund og Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (Norks olje og gass): Administrerende direktør Grethe Moen i Petoro beklager i en artikkel i Aftenbladet (7. november) at man så ofte snakker om oljeutvinning og oljeproduksjon, og dermed glemmer norsk gass. Det er en betimelig påminnelse, og her bør også mange av oss i bransjen være nøyere med begrepsbruken.

Klimasøksmål

Klassekampen (meninger) | 18.11.2017

Lederkommentar: Rettssaken der Greenpeace og Natur og Ungdom har saksøkt staten for utvinningstillatelsene for olje og gass i 23. konsesjonsrunde går for fulle tilhørerbenker i Oslo tingrett. For den som er opptatt av klimaspørsmål, er det svært mye interessant å få med seg. Likevel skal norsk miljø- og klimapolitikk vedtas av Stortinget og ikke av domstolene. 

Norges første klimasøksmål er i gang

Stavanger Aftenblad+ (meninger) | 18.11.2017

Kommentar av Anne Nijdam Svindland og Cecilie Holmen (Grønn Ungdom Rogaland): Politikere trosser all forskning, moral, og iskanten i sin sult for stadig mer olje, men bryter de også grunnloven?

Nok et nederlag for venstresiden i Latin-Amerika

VG (meninger) | 18.11.2017

Kommentar av Axel Støren Wedén: I søndagens valg i Chile ligger den konservative og omstridte eks-presidenten Sebastian Piñera an til å gjøre comeback. Optimismen rundt venstresiden i Latin-Amerika er borte.

Oljetvilen

Ukeavisen Ledelse+ (meninger) | 17.11.2017

Lederkommentar av Magne Lerø: At Oljefondet trekker seg ut av oljeaksjer, er ikke et argument for at det det ikke skal åpnes for oljeaktivitet i Lofoten eller andre steder, men norsk oljepolitikk er i spill.

Aung San Suu Kyi: Hyllet og fordømt

VG (meninger) | 17.11.2017

Kommentar av Harald Berg Sævareid: Det gjør vondt for mange å oppleve hvordan Aung San Suu Kyi (72) lar være å forholde til Rohingya-folkets lidelser på en skikkelig måte.

Norge kan og bør ta en internasjonal lederrolle

VG (meninger) | 17.11.2017

Kommentar av Knut Arild Hareide og Hilde Frafjord Johnson (KrF): En av verdens mest forfulgte folkegrupper ser nå ut til å være utsatt for etnisk rensning i Myanmar. Norge både kan og bør gjøre mer for å hjelpe rohingyane.

«Uklokt av Stortinget å velge Hagen til Nobelkomiteen»

Stavanger Aftenblad+ (meninger) | 17.11.2017

Lederkommentar: Det er noe søtt over den tidligere Frp-eieren Carl I. Hagens stadige lengsel tilbake til både sagmugg og posisjoner.

En reelt uavhengig komite

Bergens Tidende+ (meninger) | 17.11.2017

Lederkommentar: Nobelkomiteen trenger distanse til Stortinget og norsk politikk.

Nobelkomiteens uavhengighet må bevares for enhver pris

Dagbladet (meninger) | 17.11.2017

Lederkommentar: Carl I. Hagen (Frp) er vararepresentant til Stortinget og bør ikke sitte i Nobelkomiteen. Komiteen, som i mange år het Det norske Stortings Nobelkomite, har behov for å markere sin uavhengighet. 

Carl I. Hagen har ingenting å gjøre i Nobelkomiteen

Dagens Næringsliv+ (meninger) | 17.11.2017

Lederkommentar: Fremskrittspartiets stortingsgruppe innstilte onsdag partiveteranen Carl I. Hagen til den ledige plassen i Nobelkomiteen. Det er en helt håpløs beslutning. En ting er at mannen aldri har vært synderlig interessert i utenrikspolitikk. Når han så inderlig ønsker seg det prestisjefylte vervet, handler det formodentlig mer om hva vervet kan gjøre for Carl I. Hagen enn hva Hagen kan tilføre komiteen.

Klimatariatets diktatur (klimasøksmålet)

Morgenbladet (meninger) | 17.11.2017

Lederkommentar: Årene som kommer kan gi oss grønne, udemokratiske maktovertakelser, enten gjennom retten eller med våpen i hånd. Skal vi unngå rettsliggjøringen eller – enda verre – at det liberale demokratiet kollapser inn i grønne diktaturer, krever det politikere med vilje til å lede oss gjennom svært upopulære tiltak. Ingenting tyder så langt på at vi er siviliserte nok til det. For hvem blir vel valgt ved å kutte i helgeturer til New York?

En viktig drittfilm – en dritviktig film

Dagsavisen (nye meninger) | 17.11.2017

Kommentar av Martine Kopstad Floeng (FIVAS): Jenter og kvinner venter i lange køer, på at solen skal gå ned, og de venter på å bli hørt. På at samfunnet skal forstå, og at de skal få oppfylt den menneskeretten det er å ha et ordentlig og trygt toalett å gå på. Det finnes med andre ord over 300 millioner grunner til at vi søndag markerer verdens toalettdag. – En internasjonal FN-dag som har eksistert siden 2013 for å øke kunnskapen om den globale sanitærkrisen.

Arbeiderpartiets nye kurs vil sende Norge inn i en mer utrygg tid

Dagbladet (meninger) | 17.11.2017

Kommentar av Kristian Tonning Riise (H): La oss ta den ferskeste saken først. Denne uken sikret Arbeiderpartiet flertall for at alle enslige asylsøkere mellom 16 og 18 år som er vedtatt returnert til såkalt internflukt siden 1. oktober i fjor, skal få saken vurdert på nytt. Vedtaket er spesielt av flere årsaker: For det første var det Ap som i sin tid innførte reglene med tidsbegrenset opphold til enslige mindreårige asylsøkere mellom 16 og 18 år som ikke har krav på beskyttelse. 

«Tilfeldige ofre», Forfang?

Morgenbladet+ (meninger) | 17.11.2017

Kommentar av Selma Ahmetagic (leiar i Amnesty Jus Oslo): Vi burde ikkje finne oss i å bli brukt som skuleeksempel internasjonalt for inhuman asylpolitikk, og iallfall ikkje vere stolte av det.

Ap, Sp og Frp har én felles interesse i asylpolitikken: Å se uenige ut, mens de nesten er enige

Morgenbladet+ (meninger) | 17.11.2017

Kommentar av Aslak Bonde: Senterpartiet og Arbeiderpartiet vil ikke være med på noen oppmykninger som gjør Norge mer liberalt enn andre europeiske land. De to partiene er genuint redde for at det vil føre til større press på Norges grenser, men de vet også at mange av deres egne velgere er enige med Frp på dette saksfeltet. Fremstår de som innvandringsliberale, tror de at de vil miste velgere. Samtidig ser spesielt Arbeiderpartiet at det er omtrent like stor risiko for velgertap dersom partiet legger seg tett inntil Frp i innvandringspolitikken.

Enslige mindreårige ble utsatt for strengere vurdering enn voksne

Aftenposten (meninger) | 17.11.2017

Kommentar av Anniken Barstad Waaler (Norges Nasjonale Institusjon for Menneskerettigheter): «Opprøret» på Stortinget om enslige mindreårige kommer fordi politikerne ser følgene av sine innstramminger i utlendingsregelverket de senere årene.

Ut av skyttargravene!

Dagbladet (meninger) | 17.11.2017

Kommentar av Jarl Wåge: I innvandringsdebatten ser vi grelle døme på både rasismekort og rasisme. Motstandarar ligg i skyttargraver og skyt på alle som vågar å stikke hovudet over kanten

Jeg vil ikke dele olje­formuen med inn­vandrere

Morgenbladet+ (meninger) | 17.11.2017

Kommentar av Mohamed Abdi: «Er du villig til å dele oljeformuen med innvandrere?» Spørsmålet tikket inn i meldingsboksen min på Facebook i forrige uke. Det var stilt av det liberalkonservative tidsskriftet Minerva til en gruppe samfunnsdebattanter. Svaralternativene var «ja», «nei» eller «tja». 

Zimbabwes dårlige valg

Dagens Næringsliv+ (meninger) | 17.11.2017

Kommentar av Kjetil Wiedswang: Favorittene til å ta over etter president Robert Mugabe gir lite håp om endring til det bedre i Zimbabwe.

Blir det demokrati i Zimbabwe?

Aftenposten (meninger) | 17.11.2017

Kommentar av Marianne Dahl (PRIO) og Kristian Skrede Gleditsch (Universitet i Essex og PRIO): Fremveksten av en sterkere opposisjon og gjentatte demonstrasjoner mot Mugabe de senere år gir grunnlag for optimisme.

Opium er blitt vekstnæring i Afghanistan

Dagbladet (meninger) | 17.11.2017

Kommentar av Jan-Erik Smilden: Årets rekordproduksjon av opium vil forlenge krigen i landet og forsyne Vesten med mer og billigere heroin.

Et spill om tro og troner

Bergens Tidende+ (meninger) | 17.11.2017

Kommentar av Ståle Ulriksen: Det går mot slutten for kalifatet til IS, men ikke tro at freden senker seg over midtøsten.

Paradise papers: En rettferdig verden starter med at alle bidrar

Aftenposten (meninger) | 16.11.2017

Kerim Jaber (18), internasjonal leder for AUF i Vestfold, på Si;D: Verden er ikke fattig, den er urettferdig. Vi mangler ikke ressurser, de er bare veldig ujevnt fordelt. De nylige avsløringene til Aftenposten i forbindelse med «Paradise papers» viser at omtrent 1000 nordmenn er involvert i selskaper som er basert i skatteparadiser.

1 - 30 av 6768
1 2 3 4 5 6 .... 222 223 224 225 226