Nyhetsbrev: Skriv inn din e-post og meld deg på

Søk på Tema

Klipp fra media

Filter: debatt

En tapt kamp (globalisering)

DN+ (meninger) | 16.07.2018

Kommentar av Anatole Kaletsky (sjeføkonom og medstyreleder i Gavekal Dragonomics): Dette tiårets mest definerende politiske konflikt ser ut til å bli nasjonalisme mot globalisme, ikke populisme mot elitisme. Uansett hvor man ser – til USA eller Italia, Tyskland eller Storbritannia, for ikke å nevne Kina, Russland og India – er det klart at politikken styres av en oppblomstring av nasjonale følelser.

EU kaver i Middelhavet

Nationen (meninger) | 16.07.2018

Kommentar av Michael Brøndbo: Det europeiske avtaleverket for flyktning- og migrantpolitikk gjør det både nødvendig og nesten umulig å føre en felles politikk på disse områdene. Det kan skape enorme kriser på en lang rekke måter. Men det er viktig å holde hodet kaldt.

Massemigrasjon er et epokegjørende fenomen. Italia har allerede tatt grep.

Aftenposten (meninger) | 16.07.2018

Kommentar av Alberto Colella (Italias ambassadør til Norge): Selv om jeg deler noen av bekymringene UDIs direktør Frode Forfang uttrykker, vil jeg gjerne understreke et par hensyn. Innlegget til Forfang, som ble trykket 5. juli, gir et forenklet bilde - blandet med stereotypier (som ofte er situasjonen når man arbeider med italienske anliggender) - av et kompleks fenomen: Årsakene til den massive migrasjonen de siste årene er multidimensjonale og ikke begrenset til det uregulerte markedet som en trekkfaktor.

Autoritære land er Israels beste venner

Dagbladet (meninger) | 16.07.2018

Kommentar av Jan-Erik Smilden: Israel får stadig bedre relasjoner til EUs mest fremmedfiendtlige, antidemokratiske og nasjonalistiske regimer. Hva er hensikten? Ungarns omstridte statsminister Viktor Orbán vil bli tatt imot med fulle æresbevisninger når han kommer til Israel i midten av neste uke. Glem Tyskland, glem Frankrike, glem Storbritannia. Det er folk som Orbán statsminister Benjamin Netanyahu (Bibi) nå satser på.

Sett Zaman fri

VG (meninger) | 16.07.2018

Lederkommentar: Norske myndigheter må legge hardt press på landet for å få TV 2s reporter Kadafi Zaman satt fri omgående.

På jobb for demokratiet

Dagbladet (meninger) | 16.07.2018

Lederkommentar: Dagbladet mener: Den brutale arrestasjonen av TV2-journalist Kadafi Zaman minner oss på at vi ikke kan ta presse- og ytringsfriheten for gitt.

Ronald er ute, Donald er inne; Republikanerne modne for ideologisk forvandling (NATO)

Stavanger Aftenblad (meninger) | 15.07.2018

Kommentar av Fareed Zakaria: President Trumps reise til Europa blir skildret av både ham selv og hans kritikere som revolusjonerende. Han forteller oss at han helt på egenhånd og mirakuløst fikk Natos medlemmer til å øke sine forsvarsbudsjetter kraftig. Hans kritikere hevder at han egenhendig ødela den vestlige forsvarsalliansen ved å så tvil og uenighet blant USAs nærmeste partnere.

Tragiske forhold i verdens yngste land (Sør-Sudan)

Aftenposten (meninger) | 15.07.2018

Lederkommentar: Flere runder med fredssamtaler mellom Kiir og Machar har så langt mislykkes. De siste samtalene førte 30. juni til en «permanent» våpenhvileavtale, som i likhet med tidligere våpenhviler ble brutt innen få timer. Sør-Sudans ledere har påført befolkningen en massiv humanitær krise. Norge bør fortsette å bistå sivile, men vel så viktig er det å legge press på landets myndigheter for å stanse den voldelige konflikten.

Maten, tørken og verden (handel)

DN+ (meninger) | 14.07.2018

Kommentar av Kjetil Wiedswang: Skal verden mettes, må grensene åpnes for mathandel. Årets sommertørke forteller om vår sårbarhet.

Kina prøver seg igjen

Dagbladet (meninger) | 14.07.2018

Lederkommentar: Liu Xia må ønskes varmt velkommen av det offisielle Norge. Ingen land må forledes til å tro at «flagget følger laksen» er hovedregelen i norsk utenrikspolitikk. Det ville være farlig om andre land bare kan true med å stanse norsk laks for få Norge til å bøye seg. Norge må ikke framstå som en skandinavisk utgave av en «banan-republikk», et slags «lakse-monarki». Vi tar det for gitt at statsministeren, som «relevant aktør» i Kinas språkbruk, ikke griper inn overfor Nobel-komitéen. 

Arroganse og fordommer overfor Kina

Aftenposten (meninger) | 14.07.2018

Kommentar av Liang Heng (talsperson, Kinas ambassade i Norge): Kina motsetter seg sterkt uttalelsene fra leder for Den norske Nobelkomité, Berit Reiss-Andersen, den 10. juli, her hun benytter seg av forvrengte fakta til å fremsette ondsinnede ærekrenkelser og provokasjoner mot den kinesiske regjeringen. Utsagnene viser tydelig hennes arroganse og fordommer overfor Kina.

Den problematiske sympatien for oktobermennene

Aftenposten (meninger) | 14.07.2018

Kommentar av Therese Sollien: Dersom oktobermennene får opphold, oppfordrer systemet til at dødslotteriet via Middelhavet skal fortsette. Familier kommer fremdeles til å bruke avsindige mengder penger på å betale menneskesmuglere for å frakte unge menn og gutter til Europa i håp om et bedre liv. Det er ikke det minste rart – den potensielle gevinsten er stor. Når konsekvensene av et strengt regelverk dukker opp, kan det være fristende å endre reglene. Det er en dårlig idé. 

Konstruert om norsk generalkonsul i Genève (skatteparadis)

Aftenposten (meninger) | 13.07.2018

Debatt av Oliver Dunant (Norges honorære generalkonsul i Genève): Det var ingen forbindelse mellom meg og Benbassat-familien i Madoff-sammenheng. Så igjen snakker vi om en total konstruksjon. Her bruker Aftenposten informasjon fra Panama-papirene som omhandler en annen sak og en annen familie, hvor både Benbassat og jeg var rådgivere til familien. 

Det finnes ingen enkel vei i kampen mot atomvåpen

Aftenposten (meninger) | 13.07.2018

Debatt av statssekretær Audun Halvorsen (H): Mari Seilskjær i Leger mot atomvåpen og ICAN spør i Aftenposten 7. juli hvorfor Norge ikke støtter et forbud mot atomvåpen. Seilskjærs innlegg inneholder dessverre flere feilaktige påstander.

Nå er det ikke gøy lenger. Naturen rundt oss er i ferd med å dø.

Aftenposten (meninger) | 13.07.2018

Debatt av Marianne B. Skou (skribent): Ekstremværet og oss. Nordmenn vil aldri bli enige om regn eller sol er bra eller dårlig.

Når årets sommer blir normalen, hjelper det ikke med kortsiktige unntakstiltak

Dagbladet (meninger) | 13.07.2018

Lederkommentar: Regjeringen må forberede seg bedre på en ny virkelighet. Mens feriefolket nyter varmen i Norge og resten av Europa, skriker bønder etter vann. Tørke i store deler av Europa har ført til en fôrmangel som ikke kan justeres gjennom import fra nærområdene. Der er fôrmangelen like prekær. Fortvilte bønder ser ingen annen utvei enn å sende dyr til slakt, og slaktere er kalt hjem fra ferie for å forberede nedslaktning. Kommer det ikke regn snart, er det en nasjonal krise.

«Kveldslandet» − 100 år seinare

Stavanger Aftenblad (meninger) | 13.07.2018

Kommentar av Eirik Magnus Fuglestad (phd i sosiologi, master i nasjonalismestudier): Ser me i frykta for muslimsk innvandring ei sekulær endetidslære? Og går det mot slutten for Vesten, eller kan me vera optimistar?

EUs kompromiss om migrasjonen er bedre enn alternativene

Morgenbladet (meninger) | 13.07.2018

Kommentar av Grete Brochmann (professor i sosiologi): Europa holdt pusten under EU-toppmøtet om migrasjon i slutten av juni. Angela Merkel hadde i forkant koblet utfallet til EUs videre eksistens. Intet mindre. Etter lange nattetimer landet statslederne på en slutterklæring som siden har vært tolket og endevendt blant alle som befatter seg med migrasjon i EU og i Norge. I fugleperspektiv er det bemerkelsesverdig at denne avtalen kom på plass.

I Nordvest-Kina overvåkes mer enn ti millioner mennesker døgnet rundt

Dagbladet (meninger) | 13.07.2018

Kommentar av Jan-Erik Smilden: Det er orwellianske tilstander i Xinjiang-provinsen der den muslimske folkegruppa uigurene bor.

Liu Xias frihet kommer med heftelser

Dagbladet (meninger) | 12.07.2018

Kommentar av Inger Bentzrud: Ett år etter Liu Xiabos død er hans enke endelig satt fri. Fredsprisnasjonen Norge bærer fortsatt skammen.

Gaza mot stupet

Dagsavisen (nye meninger) | 12.07.2018

Kommentar av Jan Petter Hammervold: Israel ynder å kalle seg Midtøstens eneste demokrati. Andre velger å kalle landet for en apartheidstat. Eller også en brutal landstjelende okkupant.

Barns rettigheter er også bærekraft

DN+ (meninger) | 11.07.2018

Kommentar av Christian P. Baietta og Kim N. Gabrielli (Unicef Norge):  Det er en økt forventning at kapitalforvaltere tar hensyn til bærekraftig utvikling. Men sosiale forhold, slik som arbeidstagerrettigheter og barns levevilkår, kommer i andre rekke når investorer analyserer selskaper. Det er et stort fokus på klima og miljø, men bærekraft er også å gi alle mulighet til å delta i utviklingen. Mer enn 450 millioner mennesker jobber i verdikjeden til multinasjonale selskaper, hvor en stor andel er foreldre. For at deres barn skal ta del i utviklingen må vi flytte sosiale forhold høyere opp på forvalternes bærekraftsagenda.

NATO skal beskytte Europa mot Russland. Alliansen må i stedet beskytte seg selv mot USA.

Aftenposten (meninger) | 11.07.2018

Kommentar av Frank Rossavik: Toppmøtet i Brussel ble preget av Donald Trumps angrep på Tyskland. Hvordan skal det gå med NATO?

Liu i frihet

VG (meninger) | 11.07.2018

Lederkommentar: Endelig fikk Liu Xia lov til å forlate Kina. Poeten, fotografen og maleren Liu (57) har vært i husarrest helt siden hennes mann Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris i 2010. Tirsdag ankom hun Europa som en fri kvinne.

Regjeringen fortjener kjeft på gledens dag (Kina/Fredsprisen)

Aftenposten (meninger) | 11.07.2018

Kommentar av Therese Sollien: Liu Xia er endelig fri. Alt hun har gjort galt, er å være gift med en fredsprisvinner.

Dødelig metafor (migrasjon/utvikling)

Klassekampen+ (meninger) | 11.07.2018

Kommentar av Erik S. Reinert (sivil- og sosialøkonom, professor i Utviklingsstrategi ved Tallinn University of Technology): Det finnes rundt 900 millioner mennesker som ikke får nok mat. Dette problemet kan verken løses gjennom å hente alle hit eller gjennom interneringsleirer i Europa eller Afrika. Det er klart Afrika kan industrialisere slik alle velstående land har gjort. Zimbabwe hadde i flere tiår, fram til hyperinflasjonen i 2008, en meget vellykket industrialisering. 

Flukt, splittelse, konsekvenser. Vi har gjennomgått internasjonal og norsk forskning på familieinnvandring. Dette er hva vi fant.

Aftenposten (meninger) | 11.07.2018

Kronikk av Helga Eggebø (Seniorforsker ved Nordlandsforskning) og Jan-Paul Brekke (Forsker II ved Institutt for samfunnsforskning): Over hele Europa blir hensynet til integrering brukt som et av argumentene for å stramme i regelverket for familieinnvandring. Et viktig spørsmål er derfor om de ulike vilkårene fører til bedre integrering? Vi har gått gjennom den internasjonale og norske forskningen som finnes om dette temaet. Svarene vi fant, var ikke entydige. Mens strengere regler oppleves som negativt for familiene som blir direkte berørt, peker enkelte studier på at slike regler kan få flere i arbeid, i alle fall på kort sikt.

Saudi-Arabia viser muskler i Jerusalem

Dagsavisen (nye meninger) | 11.07.2018

Kommentar av Gerd von der Lippe: Mens sjiamuslimske Iran har store interne problemer på hjemmebane, spesielt etter at Trump opphevet atomavtalen for USA, ser det ut til at sunnimuslimske Saudi-Arabia er på offensiven på flere fronter. Den saudiske kronprinsen, Mohammed bin Salman fremstå som liberal da han tillot kvinner å kjøre bil, samtidig som han symboliserte at han er herskeren når han fikk fengslet de kvinnelige aktivistene som hadde jobbet for nettopp kvinnelige bilkjørere.

Norske prestisjeinteresser

Bergens Tidende (meninger) | 10.07.2018

Kommentar av Morten Myksvoll:  Viss Noreg lukkast i å sikre eit sete i Tryggingsrådet, blir det femte gong me tar plass rundt FNs runde bord. Det er herfrå ein kan få klarsignal til å drive krigføring. Sist gong hamna me midt i opptakten til Irak-krigen. No er situasjonen meir ustabil, med store gnissingar internt i Nato. I den minimale offentlege debatten knytt til kandidaturet, har det handla mest om kva Noreg kan få til. Det har vore lite debatt om risikoen ved å gå inn i Tryggingsrådet.

Bryst er best (amming/USA/SPU)

VG (meninger) | 10.07.2018

Lederkommentar: I følge det internasjonalt anerkjente legetidsskriftet The Lancet, kunne 83.000 spedbarnsdødsfall og 20.000 dødsfall blant mødre vært unngått om man fikk løftet amming tilstrekkelig globalt. Det er deprimerende at USA er mer opptatt av forretningsinteressene til denne industrien enn de er av kvinner og barn. Men som nordmenn er det begrenset hvor høyt vi kan heve den moralske pekefingeren, så lenge vi selv kollektivt profitterer godt på bransjen.

1 - 30 av 8532
1 2 3 4 5 6 .... 281 282 283 284 285