Klipp fra media

Jeg vil ta deg med på en reise. For å vise deg en verden i endring

Dagbladet (meninger) | 16.12.2018

Av Katrine Lekang (forsker innenfor biologi): Jeg vil vise deg at fremtidens generasjoner er avhengige av oss. Jeg vil vise deg at jorden er verdt å kjempe for.

Blandede reaksjoner etter klimaenighet: Fra «gledelig» til «vanvittig provoserende»

VG (NTB) | 16.12.2018

Norske miljøorganisasjoner er glade for at det ble enighet på klimatoppmøtet i Polen lørdag kveld, men er skuffet over at løfter om klimakutt ikke ble inngått.

Miljøbevegelsen kritisk til klimaavtale

NRK nyheter | 16.12.2018

Etter to uker med forhandlinger, ble nesten 200 land enige om en ny klimaavtale. Den norske miljøbevegelsen mener avtalen burde vært bedre.

Enighet etter nervedrama et døgn på overtid

Dagbladet (klima) | 16.12.2018

Klimatoppmøtet i Polen er blitt enige i det viktigste møtet siden Parisavtalen. - En historisk beslutning, sier Ola Elvestuen.

Verden ble enig på klimatoppmøte – regelboka for Parisavtalen er vedtatt

NRK nyheter | 16.12.2018

Etter to uker med harde klimaforhandlinger kom verdens land til enighet i Polen. – Våre barn vil anerkjenne at deres foreldre og besteforeldre tok den riktige avgjørelsen på et viktig tidspunkt, som det vi står overfor i dag, sa presidenten for klimatoppmøtet, Michal Kurtyka, før han banket gjennom avtalen til jubel og applaus fra salen.

Verden er enige om regelbok for Parisavtalen

Aftenposten | 16.12.2018

Sent lørdag kveld etter nærmere ett døgn på overtid, kom klimaforhandlerne i Katowice frem til et resultat. Norges klima- og miljøminister, Ola Elvestuen var sliten men fornøyd etter forhandlingenen som hadde trukket ut. – Nå må alle land se på sine ambisjoner og melde inn sine økte ambisjoner innen 2020, forteller Elvestuen på telefon fra Katowice.

Elvestuen: – Nærmer oss en klimaavtale i Polen

NRK nyheter | 16.12.2018

Norges klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) sier kun de siste bitene gjenstår før de nær 200 landene på klimatoppmøtet i Polen blir enige om felles utslippsregler som verden skal forplikte seg til.

Greta (15) er klimatoppmøtets nye superstjerne: - Dere stjeler framtida vår

Dagbladet (klima) | 16.12.2018

Svenske Greta Thunberg ble akkurat kåret til en av verdens mest innflytelsesrike tenåringer. Onsdag gjorde hun skam på verdenslederne på FNs klimatoppmøte.

Polen vil redde klimaet med skog

VG | 16.12.2018

Polen satser på karbonfangst i skogene sine, men miljøvernere frykter at landet vil bruke dette som en unnskyldning for å fortsette å brenne kull i stor stil.

Norge på 54. plass på likestillingsliste: – Virker litt sprøtt

VG | 16.12.2018

Norge er ikke best i likestillingsklassen når Council on Foreign Relations lister opp landene med mest likestilt arbeidsliv. Flere eksperter er kritiske til måten det er regnet ut på.

Tusenvis demonstrerte mot Østerrikes flyktningpolitikk

ABC nyheter (NTB) | 16.12.2018

– Fascistene ut av regjeringen nå, sto det på flere av plakatene da 17.000 personer demonstrerte mot flyktningpolitikken til regjeringen i Østerrike lørdag.

Frp-topp Jon Helgheim blir kalt rasist av lokalpolitiker

ABC nyheter (NTB) | 16.12.2018

Stortingsrepresentant Jon Helgheim (Frp) får tilsendt meldinger der han beskyldes for å være rasist av lokalpolitikeren Eirik Nilsen (SV). Det skjer etter at Helgheim ifølge Nilsen skal ha uttrykt støtte for organisasjonene som sto bak demonstrasjonen mot FNs migrasjonspakt utenfor Stortinget 7. desember.

Erdoğan hevder å ha lydopptak fra Kashoggi-drapet: «Jeg vet hvordan man kutter»

Aftenposten | 16.12.2018

I et lydopptak som Tyrkia skal ha delt med USA, Tyskland, Frankrike og Canada, hører man angivelig en av gjerningsmennene i drapet på Khashoggi si «jeg vet hvordan man kutter».

Jemenitter frykter fredskollaps

ABC nyheter (NTB) | 16.12.2018

Innbyggere i opprørskontrollerte Hodeida frykter at våpenhvilen mellom opprørerne og den saudiledede koalisjonen kan kollapse når som helst.

Regnskog-okkupant møtte Hydro-direktør

NRK nyheter | 16.12.2018

– Dialog med lokalsamfunnene er veldig viktig, sier Hydro-direktør John Thuestad, etter møtet med Midiam Ribeiro fra Tauá-samfunnet som okkuperer en del av Hydros tomt i Brasil.

Shakira siktet for å ha vridd seg unna 14,5 millioner euro i spansk skatt (skatteparadis)

Aftenposten (NTB) | 15.12.2018

Shakira var ett av mange navn som dukket opp i forbindelse med Panama Papers, den gigantiske dokumentlekkasjen som avslørte hvordan statsoverhoder, kriminelle og kjendiser kjøper seg hemmelighold og gjemmer penger i skatteparadiser. Avsløringen var et samarbeid mellom over hundre medieorganisasjoner over hele verden, deriblandt Aftenposten.

Trangere og farligere (sivilsamfunn)

Vårt Land (verdidebatt) | 15.12.2018

Kommentar av Jon Lomøy og Wenche Fone (Norad): Det er mye i verden som går rett vei. Fattigdommen i verden er halvert på noen få tiår. Levealderen øker. Nesten alle verdens barn får vaksine. Færre dør i naturkatastrofer. Eksemplene er mange. 
Men det er dessverre ikke alle områder som går i rett retning. Når vi ser på rommet for frivillige organisasjoner, journalister og andre sivilsamfunnsaktører, så ser vi at det går feil vei. Det blir stadig trangere og stadig farligere.

Filosof: Økologi først (menneskerettigheter)

Vårt Land | 15.12.2018

Onsdag 12. desember skrev Lysaker i et leserinnlegg i Vårt Land i anledning menneskerettighetenes 70-årsdag at «Hvis jeg var FN-sjef for en dag, ville mitt råd vært dette: sats alt på retten til miljø, natturressurser og bærekraft». Professoren vil «farge» menneskerettighetene grønne. Hvilken menneskerett som er den «viktigste» er noe som alltid har preget diskusjonen om menneskerettighetene, mener Ed Brown, generalsekretær i Stefanusalliansen, som blant annet jobber for trosfrihet som en grunnleggende menneskerettighet.

Øystater truer med veto i klimaforhandlingene

ABC nyheter (NTB) | 15.12.2018

En gruppe små øystater og land som er spesielt sårbare for klimaendringer, truer med veto i klimaforhandlingene i Polen hvis ikke kravene deres blir oppfylt.

Greta (15) talte under klimaforhandlingene i Polen. Kaller verdenslederne umodne hyklere.

Aftenposten | 15.12.2018

– Dere sier dere elsker barna deres over alt annet. Likevel stjeler dere fremtiden deres foran øynene på dem.

– Gigantiske kostnader hvis deler av jorda blir ubeboelig (COP24)

Dagsavisen (NTB) | 15.12.2018

Avstanden mellom landene er stor i klimaforhandlingene i Polen, som nå går på overtid. Tyskland advarer om at klimaendringer kan gjøre deler av jorda ubeboelig.

Drama bak lukkede dører på klimatoppmøte: Derfor er landene fortsatt uenige

NRK nyheter (NTB) | 15.12.2018

Forhandlingene for at verden skal bli enig om reglene for å løse klimakrisen forsetter for fult på klimatoppmøtets siste dag.

- Det er nå vi får se om verden er villig til å omsette vitenskap til handling

Dagbladet (klima) | 15.12.2018

Går mot overtid i de viktigste klimaforhandlingene siden Paris.

Klimaforhandlingene på overtid i Polen

VG (NTB) | 15.12.2018

Avstanden mellom partene var for stor da klimamøtet i Polen skulle avsluttes. Verdens miljø- og klimaministre har forhandlet hele natten, men har fortsatt ikke kommet til enighet lørdag formiddag.

Nå er det polsk riksdag på klimamøtet i Polen

DN+ (meninger) | 15.12.2018

Kommentar av Kjetil B. Alstadheim: Kina snakker om klimaforhandlinger i vranglås. Fullt så mørkt er det ikke.

Hundrevis av demonstranter tok over klimatoppmøtet

NRK nyheter | 15.12.2018

Mens klimadramaet fortsetter bak lukkede dører prøvde demonstranter å legge press på forhandlerne med sang.

Bekymret for klima? Gi alle jenter skolegang

DN+ (meninger) | 15.12.2018

Kommentar av Kjetil B. Alstadheim: Statsminister Erna Solberg har gjort utdannelse til alle barn – særlig jenter – til en hjertesak både i internasjonale møter og i det norske bistandsbudsjettet. Hun har ikke snakket om det som et klimatiltak, men det er det altså også. Et stort, smart og svært viktig klimatiltak.

Norske Espen har i 26 år vært små øystaters mann i klimaforhandlinger

ABC nyheter | 15.12.2018

I ni år var det Espen Rønneberg som forhandlet klima, miljø og andre spørsmål i FN på vegne av vesle Marshalløyene. Nå har han gjort Samoa-boer av seg og hjelper mange øystater i klimakampen.

Maldivene kan rett og slett forsvinne - og er forbannet på verden

ABC nyheter | 15.12.2018

– Det står mellom utryddelse eller håp for oss her i Katowice. Det sier representanten fra Maldivene - en øystat bygd på korallrev og med 2,3 meter som høyeste punkt.

Norsk motstemme på klimatoppmøtet: – Verden trenger norsk olje og gass

ABC nyheter | 15.12.2018

– Verden vil trenge norsk olje og gass i uoverskuelig framtid, sier Barbro Auestad fra fagforbundet Industri Energi under FNs klimatoppmøte i Polen.