Nyhetsbrev: Skriv inn din e-post og meld deg på

Søk på Tema

Klipp fra media

Har Vesten en fremtid?

VG (meninger) | 21.06.2018

Kronikk av Eirik Løkke (Civita): Det faktum at man ikke har vært villig til å formulere et kraftfullt forsvar for vestlige verdier i møte med innvandringen tror jeg er en viktig årsak til at den hvite arbeiderklassen i Europa har valgt å stemme på på ytre høyre-partier. Som den franske filosofen Pascal Bruckner skriver, så «dresserer man ikke ustraffet hele generasjoner til selvpisking». Den aller største trusselen mot Vesten kommer fra USAs president. Trumps opptreden under G7-møtet er en foreløpig topp i nedrig oppførsel og en oppskrift på hvordan vesten kan undergraves innenfra.

– Trump har 60 dager til å få slutt på handelskrigen

NRK nyheter (urix) | 21.06.2018

Om to måneder skal Dave Struther sende flere tusen griser til slakting. I år lever han med en usikkerhet han aldri har hatt før. For president Trump ser ut til å være klar til full handelskrig med Kina og andre handelspartnere.

Kaos, panikk og illsinte kunder. Ny dokumentlekkasje viser hva som skjedde etter Panama Papers.

Aftenposten | 21.06.2018

Advokatfirmaet spesialiserte seg på å etablere et enormt antall postboksselskaper, men sjekket ikke hvem som var de reelle eierne. Da Panama Papers avslørte hvordan selskapene ble brukt til å gjemme unna penger i skatteparadiser, spredte panikken seg.

Dette er noen av de nye funnene i den siste Panama Papers-lekkasjen (skatterettferd)

Aftenposten | 21.06.2018

En ny lekkasje fra advokatselskapet Mossack Fonseca avdekker nye forhold rundt hvordan politikere og kjente personer bruker skatteparadiser.

Slik kuttet Nordea kontakten med Mossack Fonseca etter Panama Papers-avsløringen

Aftenposten | 21.06.2018

I april 2016 ble det kjent at Nordea hadde hjulpet kunder inn i skatteparadis. Da kuttet storbanken all kontakt med advokatene som styrte postboksselskapene. Flere kunder fikk problemer med å rydde opp.

Etterlyser kristne bistandsorganisasjoner (LHBT)

Vårt Land | 21.06.2018

Norad setter søkelys på LHBT-rettigheter under årets pride, men savner mer engasjement fra kristne bistandsorganisasjoner. Kirkens Nødhjelp mener det er mer effektivt å jobbe med LHBT-problematikk i det stille.

Norge søker plass i FNs sikkerhetsråd

Aftenposten (NTB) | 21.06.2018

Norge har gode muligheter til å få en plass i FNs sikkerhetsråd, men ville stått sterkere om vi sendte flere soldater i FN-tjeneste, mener en NUPI-forsker.

Elvestuens klima-erkjennelse: - Vi er langt unna målene

Dagbladet | 21.06.2018

Parisavtalen er en «nedenfra og opp»-enighet, altså setter hvert land sine egne mål. Nettopp derfor mener Elvestuen at et regelverk vil være viktig. - Vi er avhengig av at land øker sine ambisjoner nok, slik at vi kan nå målene som er satt. 

Ti eksperter oppfordrer til kutt i norsk oljeeksport

Aftenposten (NTB) | 21.06.2018

– Norske myndigheter har tidligere vist at de vil bidra mer enn internasjonale forpliktelser tilsier, som med regnskogssatsingen og støtten til miljøteknologi. Hvis dette fortsatt er et ønske, mener vi at man bør vurdere begrensninger i oljeproduksjonen som et ledd i klimapolitikken, sier Karine Nyborg, professor ved økonomisk institutt ved UiO, til Klassekampen.

Kjør elbilpolitikk i lufta

NRK ytring | 21.06.2018

Kronikk av Anja Bakken Riise (FIVH): Norge skal nå bli et foregangsland for elfly. Vi i Framtiden i våre hender bejubler dette. Effektive klimatiltak har til nå glimret med sitt fravær i luftfarten. Vi nordmenn flyr mest innlands i hele Europa, selv om vi vet at luftfarten med enorme CO₂-utslipp bidrar til å ødelegge klodens klima.

Uheldig, men forståelig FN-beslutning fra USA

Aftenposten (meninger) | 21.06.2018

Lederkommentar: Istedenfor å melde seg ut kunne USA ha valgt å ta en lederrolle i rådet og utøve press for strengere krav til medlemskap. Når USA nå heller melder seg ut, er det forståelig, men et uheldig signal – fra et land som i stadig større grad ser ut til å ha gitt opp troen på internasjonalt samarbeid.

USAs hyklerske alenegang (menneskerettigheter)

Dagbladet (meninger) | 21.06.2018

Lederkommentar: Det er god grunn til å kritisere sammensetningen av FNs menneskerettighetsråd. Ikke alle de 47 medlemslandene kan skryte av å være foregangsland for menneskerettigheter, og kanskje burde flere vært sparket ut for en periode. Men FN er jo dessverre ikke mer enn det medlemslandene ønsker at verdensorganisasjonen skal være. Når det gjelder Israel og UNHRC, er det vel neppe tvil om at dette landet får langt mer kjeft enn en del andre land som konsekvent bryter menneskerettighetene. Men igjen ser vi noe hyklersk over Nikki Haleys uttalelser. Israelerne får kjeft, ja, men bryr de seg om kritikken eller retter de seg etter den? Svaret er nei.

Trump: Grensekontroll skal inn i Nafta-avtalen

DN (NTB) | 21.06.2018

President Donald Trump sier han vil kreve at Mexico hindrer innvandrere å nå USAs grense i reforhandlingene i Nafta-avtalen.

Trumps innvandringspraksis ble vurdert av Obama. Han brukte fem minutter på å droppe den.

Aftenposten | 21.06.2018

Trump er ikke den første amerikanske presidenten som har vurdert å separere barn fra foreldre, men den eneste som har gjennomført det. Nå har Trump gitt etter for kritikken.

Barna på grensen

VG (meninger) | 21.06.2018

Lederkommentar: Ved grensen mot Mexico er 2 300 barn siden april blitt tatt med tvang fra foreldrene og plassert i interneringsleire. Over 100 av dem er under fire år. Dette er en umenneskelig praksis som ikke er den amerikanske rettsstaten verdig.

Omstridt migrantpolitikk støttes av kun en av tre

Dagsavisen | 21.06.2018

Kun en av tre amerikanere støtter separasjonen av foreldre og barn ved grensen, ifølge en ny måling.

Skadet Merkel i kamp

VG (meninger) | 21.06.2018

Kommentar av Per Olav Ødegård: Asylpolitikken er EUs største hodebry. Ikke bare skaper innvandring- og asylpolitikk spenninger mellom øst og vest, men også politiske kriser i de enkelte land.

Sverigedemokraternas rådgiver skal ha holdt på anonymt i fire år: - Arabere er «jordas avskum»

Dagbladet | 21.06.2018

Expressen skriver at de nå kan avsløre at 37-åringen har skrevet hundrevis av kommentarer på de svenske nettstedene Avpixlat og Fria tider, samt den amerikanske siden Breitbart.

Sverigedemokraterna kan bli det største partiet i svensk valgskred

Dagbladet (meninger) | 21.06.2018

Kommentar av Marie Simonsen: Alt handler om innvandring. 9. september går svenskene til valg, og resultatet kan ende i et politisk jordskjelv. Få år etter at Sverigedemokraterna (SD) nærmest ble boikottet og isolert, både av svensk presse og de andre partiene, kan det utrolige skje. Det innvandringsfiendtlige partiet kan bli Sveriges største parti. Fordi alt handler om innvandring.

Det er balsam for sjelen å lytte til Jimmie Åkesson

Aftenposten (meninger) | 21.06.2018

Kommentar av Frank Rossavik: Innvandring er nå en gang et stort tema i samtiden, og man måste jämföra, som svenskene sier, for eksempel med visse politikere i et visst parti i et av Sveriges naboland. Med dem i bakhodet, var det balsam for sjelen å lytte til Åkessons tale fredag kveld, under Järvaveckan, en politikkfestival i en av Stockholms innvandrertunge bydeler.

Vender kappa i motvind

Klassekampen | 21.06.2018

I månedsvis har hele Sverige snakket om innvandringen. Stefan ­Löfven også. Men nå vil statsministeren vinne valget ved å love folk jobb, hjem og velferd.

Bedre ansvarsdeling kan løse flyktningkrisen

Bergens Tidende (meninger) | 21.06.2018

Kommentar av Eirik Christophersen (Flyktninghjelpen): Noen få land i verden tar hovedansvaret for å huse mennesker på flukt, mens rike land fraskriver seg ansvaret i stadig større grad. Med en mer rettferdig fordeling av flyktninger og økt støtte til store mottakerland er flyktningkrisen mulig å løse.

Flyktninger – hva er den moralske utfordringen?

Aftenposten (meninger) | 21.06.2018

Kommentar av justis,- beredskaps- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara (FrP): De valgene vi tar i dag får store konsekvenser for vårt eget samfunn, men også for samfunnene og enkeltmenneskene vi skal hjelpe. Jeg mener det er fem grunnleggende spørsmål vi må våge å ta stilling til på veien mot en asyl- og innvandringspolitikk som er bærekraftig moralsk og demokratisk legitim.

Nesten 11.000 flere personer med flyktningbakgrunn bosatt i Norge i fjor

ABC nyheter (NTB) | 21.06.2018

I 2017 økte antall bosatte personer i Norge som har flyktningbakgrunn med 10.900 personer. Totalt har 4,3 prosent av befolkningen flyktningbakgrunn.

Reagerer på Regjeringens barnehjemsplaner: Det er uforsvarlig å sende barn tilbake til Kabul

Aftenposten | 21.06.2018

– Vi kan ikke sende barn tilbake til krig og konflikt. Det er ikke Norge som rettsstat verdig, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

Verdiløst Integreringsbarometer

Dagens Perspektiv+ (meninger) | 21.06.2018

Kommentar av Noralv Veggeland (professor i offentlig politikk ved HiNN, Lillehammer): Integreringsbarometeret er den mest omfattende undersøkelsen som er gjort i Norge av befolkningens holdninger til innvandring, integrering og mangfold. Synd at den svikter.

Israels ambassadør: – Vi skyter overhodet ikke for å drepe

NRK nyheter | 21.06.2018

En tenåringsgutt blir skutt i ryggen av en skarpskytter. Gutten er palestiner, skytteren en israelsk soldat. I et eksklusivt intervju med NRK forteller Israels ambassadør hvordan han rettferdiggjør slike drap.

Kriger ikke i skjul

Klassekampen+ (meninger) | 21.06.2018

Debatt av forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H): Klassekampens leder «Kriger i skjul» 18. juni hevder at informasjon om utenlandsoperasjonene uteblir. Det er ikke riktig. Både Stortinget og offentligheten får informasjon om operasjonene som norske styrker deltar i. Vi er åpne om det vi kan være åpne om. Når det gjelder innsatsen i kampen mot Isil, har både statsministeren, utenriksministeren og jeg redegjort i åpent Storting.

I sultanens skygge

Dagsavisen (nye meninger) | 21.06.2018

Kommentar av Mode Steinkjer: Søndag går Tyrkia til valg. Det vet vi er sant. Det meste annet skal vi ta med en stor klype salt.

Afghanistans spinkle håp

Aftenposten (meninger) | 21.06.2018

Kommentar av Elisabeth Eide (professor ved Oslo Met) og Terje Skaufjord (lektor): Den korte våpenhvilen i Afghanistan skapte nye håp hos mange, med uttalelser om «den beste Id på mange år».