Klipp fra media

Regjeringen i rapport til FN: Vanskelig å halvere fattigdom i Norge

VG | 28.07.2017

Regjeringen varsler nå FN om at Norge neppe klarer å halvere  andelen som lever i fattigdom innen 2030. Dette er et av FNs 17 bærekraftsmål som Norge har sluttet seg til.

Kunnskapsløst av Listhaug

VG (meninger) | 28.07.2017

Debatt av Hilde Frafjord Johnson (KrF): I et innlegg i VG 20. juli hevder FrPs Sylvi Listhaug at det har vært utallige avsløringer om at norsk bistand er «uten effekt», og gjentar påstanden fra 14. juli om at KrF er mer opptatt av hvor mye penger som gis til bistand enn resultatene. Det er lett å motbevise disse påstandene hvis man holder seg til fakta. Feilaktige påstander blir ikke sannere av at de gjentas igjen og igjen.

Hvor ble det av bistanden?

Aftenposten (meninger) | 28.07.2017

Debatt av Per Ø. Grimstad (tidligere NORAD-direktør) og Tom Vraalsen (tidligere bistandsminister - Sp): «Det er viktig å ikke falle for fristelsen til å kritisere norsk bistand med basis i anekdotisk informasjon.», skrev utenriksminister Børge Brende i en kronikk i VG 17. juli. Det er vanskelig å ta alvorlig, med den bakgrunn vi har. Utenriksministerens våpendragere, to statssekretærer har også kommet med kommentarer, uten å ta opp saken som vi egentlig tar opp.

Varsko fra isen!

Aftenposten (meninger) | 28.07.2017

Kommentar av Odd Idar Pihlstrøm: Siden årtusenskiftet har Grønland og Antarktis mistet nok is til å fylle Skagerrak med smeltevann.

Senterpartiet er uenige om klimatiltak

Nationen+ | 28.07.2017

En klimaundersøkelse fra ZERO viser at Sps førstekandidater har mest ulikt syn i klimasaker. – Vi har en stor grad av enighet, svarer Marit Arnstad.

Norge er ikke lenger et menneskerettslig fyrtårn!

Aftenposten (meninger) | 28.07.2017

Kommentar av Geir Kjell Andersland (jurist og Venstre-politiker): Menneskerettighetene er under stort press fra mange kanter i dagens verden, ikke bare i Kina. Desto viktigere er det at Norges statsminister taler menneskerettighetenes sak. Men det hjelper lite om det ikke blir mer samsvar mellom ord og gjerning.

Frankrike vil starte asylsentre i Libya

Dagbladet | 28.07.2017

Emmanuel Macron, Frankrikes president, annonserte i dag at landet vil opprette sentre for folk kan søke om asyl til Frankrike i Libya allerede fra i sommer, melder den franske avisa Le Figaro.

Frankrike må vente med asylsentre i Libya

ABC Nyheter (NTB) | 28.07.2017

Frankrikes plan om å sette opp asylsentre i Libya i sommer er ikke mulig på grunn av sikkerhetssituasjonen i landet.  

FN: 70.000 barn trues av sult i Kongo-Brazzaville

ABC Nyheter (NTB) | 28.07.2017

Over 70.000 barn trues av feilernæring i Kongo-Brazzaville som følge av kamper mellom regjeringsstyrker og opposisjonen, opplyser FNs barnefond UNICEF.

USA ber ambassadeansattes familier forlate Venezuela

Aftenposten (NTB) | 28.07.2017

USA ber familiemedlemmer til ansatte på den amerikanske ambassaden om å forlate Venezuela før den kontroversielle folkeavstemningen søndag.

Historisk lav oppslutning om Brasils president

Aftenposten | 28.07.2017

Brasils korrupsjonsanklagede president Michel Temer er definitivt ingen populær mann, skal man tro en fersk meningsmåling.

Pakistansk landsbyråd beordra «hemnvaldtekt» av 16 år gammal jente

NRK nyheter | 28.07.2017

Pakistansk politi har arrestert 25 medlemmer av eit uformelt landsbyråd. Dei er skulda for å ha beordra valdtekt av ei 16 år gammal jente som hemn for at bror hennar skal ha valdteke ei anna jente.

Israel må tåle full retrett fra Tempelhøyden – likevel må de forberede seg på mer bråk

Aftenposten | 28.07.2017

Denne krisen viser at dersom palestinerne bruker ikkevoldelige massedemonstrasjoner, så kan Israel gi etter for press, mener forsker.

Israel forbereder seg på nye sammenstøt fredag

Aftenposten (NTB) | 28.07.2017

Israelsk politi forbereder seg på nye sammenstøt i forbindelse med fredagsbønnen på Tempelhøyden.

Må stanse sultkrisen

Aftenposten (meninger) | 27.07.2017

Debatt av utenriksminister Børge Brende (H): Så langt i år har Regjeringen bidratt med nær en milliard kroner for å avverge hungersnød i de fire landene. Det samlede humanitære budsjettet er i år for første gang på over fem milliarder kroner, og i løpet av stortingsperioden har Regjeringen økt den humanitære støtten med mer enn femti prosent.

Det er nok nå! (klima/energi)

Dagsavisen (nye meninger) | 27.07.2017

Kronikk av Beate Sjåfjell (UiO): Mens den norske stat er saksøkt av Greenpeace og Natur og Ungdom for 23. konsesjonsrunde, er nå det statskontrollerte Statoil blant 37 saksøkte i en sak reist av californiske saksøkere på grunn av klimaendringene petroleumsselskapene bidrar til. Dette er en del av en internasjonal trend. Det er hundrevis av søksmål verden over mot stater og mot selskaper.

Uventa nedgang i talet på flyktningar frå Libya

NRK nyheter | 27.07.2017

Det kjem færre flyktningar frå Libya til Europa etter at Italia rusta opp den libyske kystvakta. Humanitære organisasjonar fryktar for situasjonen til dei som returnert.

EU-advokat mener søksmål om asylkvoter må avvises

ABC Nyheter (NTB) | 27.07.2017

Ungarn og Slovakia har saksøkt EU for å slippe unna obligatoriske asylkvoter. EUs generaladvokat mener EU-domstolen bør avvise saken. 

Rystet verden med blomster-bombe. Nå fjernes Tamiltigrene fra terrorliste

Dagbladet | 27.07.2017

Åtte år etter at den blodige krigen tok slutt.

Panama Papers og en skrifttype kan velte Pakistans statsminister

Aftenposten | 27.07.2017

Nawaz Sharif overlevde én rettsavgjørelse. Nå skal Pakistans høyesterett vurdere om landets statsminister er skyldig i korrupsjon og må avsettes.

Europeiske muslimer samles på sommerleir mot ekstremisme

VG (meninger) | 27.07.2017

Kommentar av Muhammed Yasin Adil (nestleder i Minhaj Ungdom): I august samler vi flere hundre europeiske muslimer på en intensiv helgeleir mot ekstremisme og radikalisering i Sarpsborg. I regi av den verdensomspennende muslimske bevegelsen Minhaj-ul-Quran settes nå et internasjonalt initiativ mot ekstremisme i gang for å ta knekken på grobunnen for ekstreme holdninger og vold utført i islams navn.

Myten om islamofobi

VG (meninger) | 27.07.2017

Debatt av Vebjørn Selbekk (redaktør i Dagen): La oss fortsette å kjempe mot vold, overgrep og diskriminering av muslimer. Og så har Butt og hans likesinnede et like selvfølgelig ansvar for å adressere antisemittisme, ekstremisme, homohat og kvinneundertrykkende holdninger i egne nærstående miljøer. Men det vi definitivt ikke trenger er representanter for muslimske trossamfunn som sykeliggjør sine kritikere. Bruken av begrepet islamofobi bør ta slutt, Butt.

SOHR: IS er drevet ut av halve Raqqa

ABC Nyheter (NTB) | 27.07.2017

USA-støttede opprørere har tatt kontroll over halve Raqqa, melder den syriske eksilgruppa SOHR. 

Det er vanskelig å se hvordan ytringsfriheten kan reddes

Aftenposten (meninger) | 27.07.2017

Kronikk av Jørgen Lorentzen (Norsk PEN): Hvordan skal man beskrive den galskapen jeg er vitne til når journalistikken nå er satt under tiltale i Tyrkia?

Glimt av håp for Libya

Dagbladet (meninger) | 27.07.2017

Kommentar av Einar Hagvaag: President Emmanuel Macron i Frankrike forsøker vågalt å mekle fred i Libya, hvor EU sårt trenger noen fornuftige ledere å snakke med.

Palestinske grupper varsler masseprotest

Dagbladet (NTB) | 27.07.2017

Palestinske grupper varsler store demonstrasjoner fredag i protest mot de israelske sikkerhetstiltakene ved et av islams helligste steder, Haram al-Sharif.

Populistiske partier ikke pop i Tyskland

Aftenposten | 26.07.2017

Populistiske partier har knapt mulighet til å bli store i Tyskland, viser en fersk undersøkelse. Også blant de 30 prosentene som har populistiske holdninger, er bare et fåtall radikale.

Statoil (skatteparadis)

Klassekampen (kommentar) | 26.07.2017

Lederkommentar av Mari Skurdal: I 2014 kom det fram at DNB, hvor staten eier om lag en tredel av aksjene, hadde sikret seg en skatteavtale med Luxembourg om en saftig skatte­rabatt. To år seinere avslørte de såkalte Panama-papirene at banken hadde hjulpet kunder å unndra skatt i skatteparadiser. Nå er det Statoils tur til å etablere en ny selskapsstruktur med det mål for øye å unngå beskatning.

Knefall for Kina koster

NRK ytring | 26.07.2017

Kronikk av Rasmus Hansson og Une Aina Bastholm (MDG): Fra fredsprisen i 2010 til normaliseringen i 2016 økte norsk eksport til Kina med 46 prosent. Miljøpartiet De Grønne mener det blir svært dyrt for Norge å vise verden at vi lar Kina presse oss til ikke å kunne snakke om menneskerettigheter og folkerett. De Grønne går til valg på å gjenopprette en utenrikspolitikk som ikke selger unna menneskerettigheter. Vil Arbeiderpartileder Støre samarbeide med oss om det?

Hvem er denne mannen? Kinesisk suksess med knebling.

Aftenposten (meninger) | 26.07.2017

Kommentar av Jørgen Lohne: Liu Xiaobos skjebne vitner om hvordan Kina nådeløst knebler all opposisjon – og med suksess krever at omverdenen tier.