Klipp fra media

Bare en av ti tror på mål om null fattigdom

Vårt Land | 19.04.2018

Verdenssamfunnet bestemte seg i 2015 for å prøve å utrydde all ekstrem fattigdom innen 2030. Bare én av ti nordmenn tror det vil lykkes.

Erna om den nye Trump-virkeligheten: - Verden er snudd opp ned

Dagbladet | 19.04.2018

- Clinton og Obama deltok i FN og bidro til å bygge allianser. Det gjør ikke Trump, sier statsministeren til Dagbladet.

– Vil de ha handelskrig, skal de få det

DN | 19.04.2018

Kina er forberedt på en total handelskrig med USA og vil krige til «the bitter end» – uansett hva det vil koste, sier Kinas ambassadør i Norge, Wang Min.

Clinton vil lokke Solberg med på nye klima-initiativ

Aftenposten | 19.04.2018

Ekspresident Bill Clinton luftet tanker rundt nye klimaprosjekter da han møtte Erna Solberg onsdag. Det ble også tid til en prat om internasjonal politikk.

Klimamelding uten mål og mening

Dagbladet (meninger) | 19.04.2018

Kommentar av Lars Haltbrekken (SV): Klimameldingene og klimaforlikene har vært arena for å kjempe gjennom konkret nasjonal omstilling. Det må det også bli denne gangen. SV har foreslått flere titalls tiltak i energi- og miljøkomiteen. For klimakutt kan ikke bare gjennomføres av andre, et annet sted. Norge trenger nye klimavirkemidler nå. Mine forventninger til Frp er dessverre begrensede. Men Høyre og Venstre må faktisk skjerpe seg.

Nærmere 400 tonn plast fjernes fra frukt og grønt-diskene

VG | 19.04.2018

Nå blir norske dagligvarebutikker mer miljøvennlige. I år kommer frukt- og grøntavdelingene til de største kjedene til å fjerne rundt 400 tonn plastemballasje.

– Sånn kan vi ikke ha det

NRK nyheter | 19.04.2018

Miljøvernminister Ola Elvestuen (V) sier han blir opprørt når han ser bilder av fuglefjellet på Runde som er fullt av plast. Nå må vi sette i gang tiltak, sier han.

Besøkte «skrekkens øy»: – Den verste plastforureininga vi har sett

NRK nyheter | 19.04.2018

Mengdene av plast og søppel på den aude øya vest i havet sende mennene som var på inspeksjon rett i kjellaren.

I menneskerettsdebatten må det skilles mellom jus og politikk

Aftenposten (meninger) | 19.04.2018

Debatt av Ole Gjems-Onstad (professor i rettsvitenskap, Handelshøyskolen BI): Her svikter direktør Petter Wille ved Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter.

Urovekkende påstander fra Arbeiderpartiet (flyktningpolitikk)

Dagbladet (meninger) | 19.04.2018

Debatt av Pål Nesse (Flyktninghjelpen): Jeg registrerer med uro på hvilket nivå Arbeiderpartiet nå velger å føre debatten. Masud Gharahkhani sier partiet «vil samle, ikke splitte», men gjør det motsatte. Arbeiderpartiets innvandringspolitiske talsperson, Masud Gharahkhani, presenterer i Dagbladet 14. april en rekke misvisende og urovekkende påstander om flyktninger og norsk innvandringspolitikk.

Mottaksdrivar: Ureturnerbare går til grunne

Vårt Land | 19.04.2018

Nesten 1.400 personar sit på asylmottak med endeleg avslag og pliktar å reise frå Norge. Men dei er ureturnerbare. Særmerkt firma gjev nokre jobb.

Religion synliggjøres med innvandring

Vårt Land | 19.04.2018

Samtidig som samfunnet blir stadig mer sekulært, tar religion større plass i politikken. Innvandring synliggjør områder der religion tidligere har vært skjult, mener professor Inger Furseth.

Norge «forstår» Syria-angrepet, men har ikke utredet om det bryter med folkeretten

VG | 19.04.2018

Fordi Norge ikke har deltatt har heller ikke Norge utredet om Syria-angrepet bryter med folkeretten, sier utenriksministeren. – For lettvint, mener forsker.

SV kritiske etter Syria-angrep: – Regjeringen undergraver regler som skal beskytte Norge

NRK nyheter | 19.04.2018

Audun Lysbakken (SV) og Bjørnar Moxnes (Rødt) mener statsminister Erna Solberg taler med to tunger om vestlige stormakters angrep mot Syria.

Norge må si nei til vestlig intervensjon i Syria

Aftenposten (meninger) | 19.04.2018

Thomas Helland-Hansen (18), leder, Bergen Sosialistisk Ungdom, på Si;D: Å blande seg inn i Syria er å kaste bensin på bålet.

Pressar på vidare (Norge styrker i Syria)

Klassekampen | 19.04.2018

Det blir ikkje ro for Erna Solberg etter at Klassekampen denne veka avslørte at norske styrkar har trent militsar som var opne om at dei også ville gå til åtak mot Assad-hæren – stikk i strid med kva Noreg sa dei skulle gjere.

Tilbyr USA tropper i Syria

Klassekampen | 19.04.2018

Saudi-Arabia tilbyr USA sunni-arabiske styrker til Syria for å fylle tomrommet dersom USA trekker seg ut.

OPCW-sjef avviser russisk påstand om vestlig nervegift

DN (NTB) | 19.04.2018

OPCW avviser Russlands påstand om at det er funnet spor av vestlig nervegift etter attentatet mot den russiske eksspionen Sergej Skripal i Storbritannia.

– Det var som dommedag, forteller offer for saringass i Syria

NRK nyheter | 19.04.2018

Abdulhamid al-Yosef overlevde et angrep med nervegassen sarin i Khan Sheikhoun i Syria 4. april i fjor. Han forteller det var som å oppleve dommedag måten folk døde på rundt ham.

OPCW-sjef bekrefter at sikkerhetsteam er skutt på

NRK nyheter | 19.04.2018

Et sikkerhetsteam fra FN, som skulle undersøke om det er trygt for OPCWs våpeninspektører å granske påstandene om bruk av kjemiske våpen mot innbyggerne i Douma, ble skutt på og måtte trekke seg ut av byen.

Erdogan varsler nyvalg

DN (NTB) | 19.04.2018

Erdogan kunngjorde onsdag at president- og parlamentsvalget, som skulle ha blitt holdt i november 2019, blir fremskyndet. Erdogan sier han skriver ut nyvalg nå for å få fortgang i innføring av det varslede presidentsystemet og håndtere det han kaller kommende utfordringer. Han viser til situasjonen i Irak og Syria, samt behovet for økonomiske beslutninger.

Oslo nevnes om mulig sted for møtet mellom Trump og Kim

NRK nyheter | 19.04.2018

CNN nevner Oslo er en av byene som blir vurdert som sted for toppmøtet mellom President Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-Un i mai. Men kommentator mener Stockholm er en hetere kandidat, dersom møtet ikke skal holdes i Asia.

Trump: USA vil gjøre alt for å gjøre møtet med Nord-Korea til en suksess

Aftenposten (NTB) | 19.04.2018

Donald Trump sier USA vil gjøre «alt som står i hans makt» for at det kommende toppmøtet med Nord-Koreas leder Kim Jong-un til en «verdensomspennende suksess».

Møte mellom Donald Trump og Kim Jong-un mer sannsynlig

NRK nyheter (urix) | 19.04.2018

Et historisk toppmøte mellom USAs president og Nord-Koreas diktator kan være på trappene, etter at CIA-sjef Pompeo møtte Kim Jong-un. Det kan skje allerede i begynnelsen av juni eller tidligere.

Cuba etter Castro

Dagbladet (meninger) | 19.04.2018

Kommentar av Kirsten Karlsen: Når Raúl Castro i dag gir seg som Cubas president, og overlater jobben til (snart) 58 år gamle Miguel Díaz-Canel, skrives det naturligvis verdenshistorie: For første gang siden 1959 skal Cuba ikke styres av en Castro.

Norge mulig vert for Colombias fredssamtaler med ELN

Aftenposten (NTB) | 19.04.2018

Ecuador ønsker ikke lenger å arrangere fredssamtaler mellom Colombia og ELN-geriljaen. Colombias utenriksminister sier samtalene kan bli flyttet til Norge.

IMF-prognose: 3,9 prosent vekst i verdensøkonomien i 2018–2019

Aftenposten (NTB) | 18.04.2018

Verdensøkonomien kommer til å vokse med 3,9 prosent i år og neste år, ifølge en fersk IMF-prognose. Men forverret handelskonflikt kan ødelegge, advarer fondet.

Samarbeid med Kina om menneskerettigheter

Aftenposten (meninger) | 18.04.2018

Debatt av Elisabeth S. Eide (Dr.philos.): Fra midten av 1960-årene til ca. 1990 arbeidet jeg med kinesisk språk og litteratur og har på nært hold kunnet observere hvordan samarbeidet mellom Norge og Kina har «utfoldet seg». Samarbeidet fungerer godt så lenge man holder seg unna kontroversielle emner hvor det offisielle Kina har klare standpunkter, som f.eks. minoriteter i Kina, kommunistpartiets feilgrep og menneskerettigheter.

Også næringslivet må vurderast på resultat (bistand)

Dagsavisen (nye meninger) | 18.04.2018

Debatt av Asbjørn Eidhammer: Myhre svarar i Dagsavisen 21. mars på mitt tidlegare innlegg om bistand og norsk næringsliv. Han tolkar innlegget som ein illustrasjon på at det ennå er stor motstand i UD og Norad mot at norsk næringsliv skal engasjere seg i bistand. Det er feil. Men også NHO må finne seg i at det blir stilt kritiske spørsmål om bedriftenes engasjement i utviklingssamarbeidet utan å gå  rett i forsvarsposisjon. Vidare må NHO finne seg i at norsk næringslivs bistandsengasjement blir evaluert og at resultata diskutert, på lik linje med andre aktørar på området.

Utdanningsbistand - et nykolonialistisk prosjekt?

Vårt Land (verdidebatt) | 18.04.2018

Kommentar av Anders Bredilid (professor ved OsloMet): Siden manglende utdanning er en viktig grunn til at mange land i det globale Sør ikke makter å komme ut av fattigdomsgrøfta, er det bra at utdanning har vært Solberg-regjeringens hovedsatsingsområde innen bistand. Spørsmålet er om utdanningsbistanden til norske og internasjonale aktører virkelig makter å bidra til å heve selve kvaliteten på utdanningen i for eksempel landene i Afrika sør for Sahara.