Klipp fra media

Snø skaper kaos i Davos

NRK nyheter | 23.01.2018

Politikere, næringslivsledere og en rekke samfunnstopper er på plass i Davos for å diskutere hvordan de kan «skape en felles fremtid i en verden i oppbrudd». Den mest umiddelbare utfordringen i den sveitsiske alpebyen så langt er derimot snø.

– Ikke hvilken som helst president som kommer

NRK nyheter | 23.01.2018

– Mye av det Trump har sagt så langt har pekt i en annen retning enn det som har vært trenden blant både republikanerne og demokratene tidligere. Han representerer snarere en antiglobaliserings strømning, som har fått økende oppslutning også utenfor USA. Derfor er det viktig at han kommer. Nå får han en anledning til å snakke om sine politiske visjoner til en viktig forsamling av internasjonale ledere, sier Eide.

Trump til Europa for å møte milliardær­vennene sine: - Blir ikke veldig populær

Dagbladet | 23.01.2018

Trump, som etter planen skal ankomme Davos torsdag, får også æren av å holde avslutningstalen i årets forum. Dette til tross for at han av mange beskyldes for å ha akselerert splittelsen og oppbruddet konferansen i Davos hevder å ville fikse.

Nedsnødd elite (Davos)

Dagbladet (meninger) | 23.01.2018

Kommentar av Ole Magnussen Rydje: De fleste av deltakerne i Davos skal være en temmelig nedsnødd før de plasserer seg selv i den samme verden de hevder de vil fikse. Ifølge fattigdomsbekjemperne i organisasjonen Oxfam, er det nemlig glade dager for den økonomiske eliten. Den rikeste prosenten i verden raket med seg 82 prosent av veksten i økonomien i 2017. 

Elite i oppfliset verden

Dagens Næringsliv+ (meninger) | 23.01.2018

Kommentar av Kjetil B. Alstadheim: For et år siden var Kinas president Xi Jinping som tok jobben med å skape en viss tro i Davos på en fremtid for globalisering og frihandel. Nå er vestlige ledere tilbake med større selvtillit. Det er visst greit å mingle litt med globaliseringsgjengen i Davos igjen. Men Trump er ikke gått over.

IMF jekker opp vekstprognosene

Dagens Næringsliv | 23.01.2018

IMF oppjusterer vekstprognosene i rapporten World Economic Outlook, som legges frem mandag. Asia og USA er lokomotivene, og IMF mener den globale veksten i 2018 og 2019 blir på 3,9 prosent årlig, målt i brutto nasjonalproduktet (bnp), en oppjustering på 0,2 prosentpoeng siden i høst.

Kva skjer med TiSA-avtalen?

Vårt Land (verdidebatt) | 23.01.2018

Kommentar av Odd Tarberg: Som mange veit er den norske regjeringa ivrig tilhengar av den kontroversielle frihandelsavtalen for tenester TiSA. Ein avtale som sterkt vil redusere nasjonalt politisk handlingsrom gjennom å opne opp landegrensene for dei sterkaste internasjonale aktørane på denne marknaden.

Globale giganter tar skatt og verdier

Dagens Næringsliv+ (meninger) | 23.01.2018

Kommentar av Roger Bjørnstad (LO): Forbrukerne elsker smarte og billige apper. Dermed kan globale it-selskaper overta lokal verdiskaping og unngå skatt og fordeling.

Astrup vil reorganisere og konsentrere bistanden

Vårt Land | 23.01.2018

Utviklingsminister Nikolai Astrup (H) vil konsentrere bistandsinnsatsen ytterligere. Samtidig varsler han reformer i UD for å organisere utviklingsarbeidet på en mer effektiv måte.

En god konservativ? (Astrup/utviklingspolitikk)

Dagsavisen (nye meninger) | 23.01.2018

Kommentar av Petter Slaatrem Titland (Attac): Astrup har markert seg som en dyktig politiker, og tilhører en generasjon gode konservative i Høyre. Med seg har han kanskje de beste i klassen, utenriksminister Ine Marie Søreide Eriksen og Torbjørn Røe Isaksen, som er ny næringsminister. Dersom handel skal være et verktøy for utvikling bør utviklingsministeren få et mandat både når Søreide Eriksen og Røe Isaksen skal forhandle handelsavtaler.

Diktaturet Oman er blitt Norges største våpenkunde

Aftenposten | 23.01.2018

Diktaturet kjøpte norske våpen for over 1 milliard kroner i fjor. Rasmus Hansson mener det bryter med retningslinjene for norsk våpeneksport.

Rapport: Biodrivstoffsatsing kan bli katastrofalt for regnskogen

Dagens Næringsliv (NTB) | 23.01.2018

Biodrivstoffpolitikken rundt om i verden fører til avskoging og økte klimautslipp. Den er en sosial og miljømessig katastrofe, sier Nils Hermann Ranum, som leder Regnskogfondets policyavdeling.

Kvinner i svart

Vårt Land (verdidebatt) | 23.01.2018

Kommentar av Rebecca Solevåg: Fra Argentina og Sør-Afrika til Hollywood kler kvinner seg i svart som en protest mot overgrep, vold og undertrykking. Virker det?

En usammenhengende innvandringspolitikk

Aftenposten (meninger) | 23.01.2018

Kommentar av Torstein Ulseræd (Civita): En åpenbar sak som burde kunne forene alle de tre regjeringspartiene, er reform av det internasjonale flyktningsystemet. Det er naturligvis ikke noe Norge kan gjøre på egen hånd. Men det hadde vært mulig å se for seg noe mer ambisiøst og konkret enn «å koble Norge sterkere på de europeiske prosessene». Videre kunne man tenkt i retning av å etablere noen nye prinsipper for en mer helhetlig og forutsigbar norsk politikk for flyktninger. Regjeringsplattformen inneholder ingen forslag av denne typen.

«Oktoberbarna» får rett til ny behandling

Dagbladet (NTB) | 23.01.2018

Afghanske ungdommer som kom til Norge høsten 2015 og fikk midlertidig opphold fram til 18-årsdagen sin, får 90 dager på seg til å be om ny asylbehandling.

SV ønsker bredt forlik mot negativ sosial kontroll

ABC nyheter (NTB) | 23.01.2018

SV mener regjeringen gjør for lite for å bekjempe æresvold og negativ sosial kontroll og inviterer de andre partiene på Stortinget til et bredt forlik.

Ja til fritt ekteskapsvalg

VG (meninger) | 23.01.2018

Kommentar av Andreas C. Halse: Venstres Abid Raja løper ufrihetens ærend når han rykker ut mot sterkere vern mot tvangsekteskap.

UD varslet om at tidligere Syria-farer fra Norge er fengslet i Algerie

VG | 23.01.2018

En norsk borger i 20-årene skal være fengslet i Algerie. Mannen var en kortere periode i Syria for fem år siden.

EU vurderer å trekke Norge inn i fredsinnsats i Midtøsten

ABC nyheter (NTB) | 23.01.2018

EUs utenrikssjef Federica Mogherini ønsker å engasjere flere land i arbeidet for å få i gang nye samtaler mellom Israel og Palestina. Norge kan bli ett av dem.

– USA har satt Norge i umulig posisjon (Israel/Palestina)

Vårt Land | 23.01.2018

USAs nye og ensidig Israel-vennlige politikk kan være et tidsskille i konflikten med palestinerne. Samtidig settes Norge i en nesten umulig skvis, mener forskere.

Pence: – Flytter ambassaden til Jerusalem neste år

NRK nyheter | 23.01.2018

Visepresident Mike Pence seier at USA skal flytte ambassaden i Israel til Jerusalem neste år. Det kvite hus har tidlegare sagt at flyttinga ville ta tre til fire år.

USA vil prioritere bistand til kristne

Vårt Land | 23.01.2018

USA vil prioritere kristne og andre minoriteter i Irak i sin bistand til landet. Visepresident Mike Pence er pådriver bak omstridt beslutning.

Farlig kurs

VG (meninger) | 23.01.2018

Lederkommentar: Tyrkias militære offensiv mot syriske kurdere innebærer en farlig opptrapping av krigen i Syria og en svekkelse av den internasjonale innsatsen mot IS og andre ekstremister.

Anklager USA for å oppmuntre til separatisme

NRK nyheter (NTB) | 23.01.2018

USA nører opp under kurdisk separatisme i Syria. Det hevder Russlands utenriksminister Sergej Lavrov, som ber amerikanerne respektere Syrias suverenitet og territoriale integritet.

Krigen raser mellom USAs venner

Dagbladet | 23.01.2018

De var IS' verste fiende på bakkenivå. Nå blir kurderne angrepet av Nato-landet Tyrkia.

Slik åpnet Putin for Tyrkias invasjon i Syria

Aftenposten | 23.01.2018

Vladimir Putin ser ut til å ha gitt Recep Tayyip Erdogan fritt spillerom i Syria.

Kurdere kjempet mot IS - nå blir de angrepet. Unge kurdere vil ha en forklaring.

ABC nyheter | 23.01.2018

Unge kurdere i Norge mener Norge som NATO-land og våpeneksportør til Tyrkia må stå opp for kurdere som jaget IS ut av Nord-Syria.

Tyrkia hevder at kurderne bruker IS som selvmordsbombere

VG | 23.01.2018

54 opprørere er drept i kamper mellom syriske kurdere og tyrkiskstøttede krigere i Afrin.

Minst 20 drept i Kabul-angrepet

Aftenposten (NTB) | 23.01.2018

Tallet på antall drepte i hotellangrepet i Kabul har steget til 20. Nordmannen Arne Strand, forsker ved CMI, ble skadet i helgens angrep.

Overlevende forteller fra Kabul: Angriperne gikk fra rom til rom

NRK nyheter | 23.01.2018

Gjerningsmennene skjøt og kastet eksplosiver inn på rommene der gjester gjemte seg under angrepet på Intercontinental Hotel i Kabul, forteller overlevende.