Strid om mat

(Aksel Nærstad, Roma) "Jeg erklærer meg skyldig; vi har ikke gjort nok for å sørge for matsikkerhet for alle." Slik åpnet utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson sitt innlegg på en rundebordskonferanse av delegasjonsledere under mattoppmøtet i Roma som ble avsluttet torsdag.

Over 800 millioner mennesker sulter eller er underernærte. 24 000 mennesker dør hver dag av sult eller sultrelaterte årsaker.  Reduksjonen av antallet går langt saktere enn planlagt, og det er faretruende signaler om stagnasjon i matproduksjonen. Det er noe av bakteppet når ministre, representanter fra bondeorganisasjoner og andre frivillige organisasjoner fra de fleste land i verden samles i Roma 10-13. juni på FN-konferansen "Verdens mattoppmøte - fem år etter".

Mer informasjon finner du nedenfor i bl.a. artiklene fra Aksel Nærstad i Roma.

Aktuelle nettressurser:

Pressedekning:

 • Aids forverrer matkrisen i Afrika , Dagsavisen 13.6.02
  Matkrisen i Afrika forverres av at de samme landene er hardt rammet av AIDS-epidemien, melder FN.
 • Bredt angrep mot landbrukssubsidier , Aftenposten 12.6.02
  U-landene ønsker ikke almisser, men muligheter til å vokse i fri konkurranse med landbruksvarer.
 • FN-kritikk av landbrukssubsidier , Aftenposten (NTB) 11.6.02
  Rike lands subsidier til eget landbruk hindrer utviklingen av jordbruket i fattige land, sier lederen for FNs landbruksorganisasjon, FAO. Han sier industrilandene løper fra løftene om å redusere sulten i verden.
 • Treg kamp mot sult , Dagsavisen 11.6.02
  Kampen mot sult i verden går langt tregere enn planlagt, advarer FNs generalsekretær Kofi Annan. Det sørlige Afrika står foran den verste matkrisen på ti år.
 • Sulter i hjel ... mens FN tenker . Dagbladet 11.6.02
  Ti millioner mennesker kan miste livet i den verste sultkatastrofen i det sørlige Afrika på ti år. Men i Angola er FN-systemet viklet inn i politikk - og får ikke reddet liv, ifølge Leger Uten Grenser.
 • - Norge «vanskelig» og «håpløs» i forhandlinger , Dagbladet (NTB) 10.6.02
  USA og Canada skal aktivt ha spredd budskapet om at Norge var vanskelig og håpløs i forhandlingene i forkant av FNs matkonferanse som åpner i Roma mandag.
 • 10.000 demonstrerte mot sult , VG (NTB) 9.6.02
  Minst 10.000 mennesker demonstrerte i Roma lørdag. Protestene kommer i forkant av et FN-møte om matvareforsyning som begynner mandag.

Dybdeartikler

Dybdeartikler

Her går vi dypere inn i og gir en samlet oversikt over utvalgte debatter og analyser knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker, utstyrt med lenkearkiv for videre lesning.