Kvinners rettigheter og Norges rolle internasjonalt

- Ingenting er bedre enn at de to største norske partiene konkurrerer om å være best på kvinners rettigheter internasjonalt, slik det fremstår i meningsutvekslingen mellom AP-leder Jonas Gahr Støre og utviklingsminister Nikolai Astrup i Dagsavisen, skrev Gro Lindstad i FOKUS i Dagsavisen 26. mai og viste til at "det trengs i en tid der menneskerettigheter generelt – og særlig kvinners rettigheter knyttet til seksualitet og graviditet - er under press". Vi har samlet debattinnleggene og ferske medieklipp om kvinners rettigheter globalt.

Medieklipp og -debatt:

 • Klart ja til abort i Irland. Dagsavisen 28.05.2018
  To av tre stemte ja til å tillate abort i fredagens folkeavstemning. – Dette gir et sterkt signal om at vi har fått til en kulturell endring, sier leder i irsk voldtektsnettverk.
 • Støre og Astrups kvinnekampDebatt av Gro Lindstad (FOKUS) i Dagsavisen 26.05.2018
  Ingenting er bedre enn at de to største norske partiene konkurrerer om å være best på kvinners rettigheter internasjonalt, slik det fremstår i meningsutvekslingen mellom AP-leder Jonas Gahr Støre og utviklingsminister Nicolai Astrup i Dagsavisen. Det trengs i en tid der menneskerettigheter generelt – og særlig kvinners rettigheter knyttet til seksualitet og graviditet - er under press.
 • Kvinner i land i sør hardest rammet av helsefarlige aborter, men utviklingen går riktig veiKlassekampen 26.05.2018
  – Det er ikke tvil om at dødsfallene etter utrygge aborter har gått kraftig tilbake, sier Berit Austveg, styreleder for Sex og Politikk, den norske avdelingen av International Planned Parenthood Federation (IPPF).
 • Irland stemmer for å avskaffe abortforbud. Aftenposten 26.05.2018
  Irland har en av de strengeste abortlovene i den vestlige verden. Hverken voldtekt, incest eller alvorlige misdannelser på fosteret har gitt lovlig grunnlag for abort.
 • Saudi-Arabias feminisme i krise. Kronikk av Iyad El-Baghdadi i Aftenposten 26.05.2018
  Regimet har erklært krig mot likestillingsaktivister, satt ledende kvinnesaksaktivister i fengsel og truet de øvrige til taushet.
 • Grenser for frihet i Saudi-ArabiaMorgenbladet 25.05.2018
  Profilerte kvinneaktivister er fengslet i Saudi-Arabia, anklaget for forræderi. Norge vil ta opp saken med saudiske myndigheter.
 • Saudi-Arabia går etter kvinneforkjempere: Tines nære venninne Eman fengsletVG 25.05.2018 
  Den siste tiden har Saudi-Arabia, som hevder de er i ferd med å bedre forholdene for kvinner i landet, kastet minst ti kvinnerettsaktivister i fengsel.
 • Menn dominerer latinamerikanske valgVårt Land 25.05.2018
  En rekke latinamerikanske land skifter president i år. Etter en æra der kvinner vant mange presidentvalg på kontinentet, er menn igjen enerådende i presidentpalassene.
 • Kjendiser med opprop om likestilling og fattigdomABC nyheter (NTB) 21.05.2018
  Kjendiser som Oprah Winfrey, Meryl Streep og Ryan Reynolds har sammen med nesten 140.000 andre signert et åpent brev. Her krever de at verdensledere anerkjenner at «fattigdom er sexistisk» og at de forplikter seg til å hjelpe jenter og kvinner ut av fattigdom.
 • Nesten ingen ville føde jenter. Nå har 70 millioner menn ingen kvinner å gifte seg med. Aftenposten (Washington Post) 21.05.2018 
  Ettbarnspolitikken i Kina er én av flere grunner til at verdens to mest folkerike land rammes av en krise med stort overskudd av menn.
 • I front for kvinnerettigheterDebatt av utviklingsminister Nikolai Astrup (H) i Dagsavisen 18.05.2018 
  Støre hevder at Norge verken er «i første, andre eller tredje rekke» i kampen for kvinners rettigheter. Han viser til én enkelt giverkonferanse i Nederland der Norge ikke var medarrangør. Men sannheten er at Norge har en tydelig stemme internasjonalt for kvinners rettigheter og likestilling, og vi er en ledende bidragsyter internasjonalt til seksuelle og reproduktive helsetjenester.
 • Kvinnetabuer blir suksess i IndiaKommentar av Hilde Arntsen og Sissel Egden i Dagsavisen 15.05.2018 
  Selv om indisk offentlighet tar grep for å komme til rette med problemet, er det interessant at temaet også blir satt på dagsorden på en måte som treffer det indiske publikummet der de liker å være: I kinosalen og i sosiale medier.
 • Ut av mørkemennenes skyggeVårt Land 07.05.2018
  Sara Omar kaller sin roman Dødevaskeren for et kampskrift som «skal få jorden til å skjelve under undertrykkernes føtter». Romanen om jenta Frmesk som er uønsket av sin far, er også en klagesang og et skrik. I vonde skildringer forteller den om degraderingen og tilintetgjøringen av jenter, og i varme vendinger om kjærlighetens famlende favntak. Forfatteren kaller seg selv «en målrettet kvinne» og en kriger. Hun vet hvem hun slåss mot og at kampen koster.
 • Kvinner for første gang til stede på bryteshow i Saudi-ArabiaNRK nyheter 29.04.2018
  Halvnakne, muskuløse brytere smurt inn med olje har ikke vært noe kvinner i Saudi-Arabia har fått beundre tidligere.
 • Kvinnerettigheter i reversKommentar av Jonas Gahr Støre (Ap) i Dagsavisen 19.04.2018
  På giverkonferansen i Brussel takket den nederlandske ministeren sine medarrangører: Belgia, Danmark og Sverige. Hun takket også landene som hadde vært først ute med å melde sin støtte: Canada, Kapp Verde, Estland, Finland og Luxembourg. Norge var altså verken i første, andre eller tredje rekke i denne viktige kampen for kvinners rettigheter. Det burde vi ha vært. Det skyller en konservativ bølge over verden med mål om å innskrenke kvinners rett til å bestemme over egen kropp. Når amerikanerne reduserer sin innsats, må vi trappe opp vår.

 

Aktuell debatt nå!

Aktuell debatt nå!

Her samler vi lenker til utvalgte aktuelle debatter hentet fra dagens eller ukens medieklipp.