Nyheter

Filtrering

 Dybdeartikler  
 Aktuelt tema  
 Aktuell debatt nå!  
Brannen i Morialeiren.jpg

Brannen i Morialeiren og norsk asyl- og flyktningpolitikk

RORG-samarbeidet / Global | 18.09.2020

- Europeisk flyktningpolitikk er en branntomt, skrev Aftenposten på lederplass etter at flyktningleiren i Moria i Hellas natt til 9.september brant ned til grunnen. Brannen tente på nytt de brennende hjerter og kanskje vel så brennende kalde hjerner i debatten om norsk asyl- og flyktningpolitikk. Tusenvis har delt emneknaggen #50erikkenok, men forsker Morten Bøås ved NUPI mener slagordet har lite for seg: De i Moria er et sandkorn i en mye større situasjonen på 50–60 millioner. På nytt raser debatten, mens våre politiske partier snekrer på partiprogrammene foran neste års stortingsvalg.

SD11.jpg

Habitatdagen 2020 om pandemier og framtidens byer

Habitat Norge | 16.09.2020

90 prosent av alle pandemitilfeller har utviklet seg urbant. Hvordan verdens byer og tettsteder skal møte utfordringen og andre globale kriser under utvikling blir hovedtemaet for årets Habitat dag 5. oktober.

klimastreik_jorgen-naess-karlsen-nu_nett_550_366.jpg

Derfor klarer vi å løse klimautfordringen

FIVH | 15.09.2020

Å løse klimautfordringen i tide vil bli vanskelig. Men det er absolutt mulig. Jo før vi snur utviklingen, desto mindre skade. Jo før vi handler, desto billigere blir det.

Forside-IMG_7119-Valdres-Myr-Skog-Vassdrag-Foto-Adrian-Lombardo-1.jpg

Norge har sviktet naturen

ForUM | 15.09.2020

Regjeringas innsats for naturen står til stryk. En ny rapport viser at Norge ikke når ett eneste av de 20 naturmålene som verdens land har satt for 2020.

NUPI_J_Wilhelmsen_04_system_liste_artikkel.jpg

Skjervheimprisen til Julie Wilhelmsen

NUPI | 15.09.2020

Wilhelmsen mottar prisen for sitt viktige bidrag til den offentlige debatten, spesielt gjelder dette Norges forhold til Russland.

Tangen - skatteparadis.jpg

Vil Tangen levere på skatt og åpenhet?

RORG-samarbeidet / Global | 14.09.2020

Som ny sjef for Oljefondet må den tidligere hedgefondforvalteren Nicolai Tangen regne med å bli fulgt med argusøyne av både politikere og sivilsamfunn, ikke minst på bakgrunn av hans tidligere omfattende investeringer i skatteparadiser. Finansminister Jan Tore Sanner (H) har varslet at «nye initiativ knyttet til skatt og åpenhet» fra regjeringen vil bli «diskutert med Stortinget» og budskapet fra norsk sivilsamfunn er entydig: Vi forventer en tydeligere holdning til skatteparadis og skatteflukt i tiden fremover. Om Tangen vil levere på forventningene gjenstår å se.

Assange og ytringsfriheten.jpg

Julian Assange (Wikileaks) og ytringsfriheten

RORG-samarbeidet / Global | 09.09.2020

Rettssaken mot Julian Assange startet opp igjen i London i begynnelse av september. Han risikerer 175 års fengsel i USA, dersom han blir utlevert, for å ha avdekket USAs krigsforbrytelser i Afghanistan og Irak gjennom Wikileaks i 2010. Kritikere frykter saken kan bli et vendepunkt for den kritiske journalistikken og Amnesty krever at USA dropper anklagene mot ham. - Det er grunnleggende rettigheter til presse- og ytringsfrihet som står på spill, skriver professor emeritus Rune Ottosen (varslerutvalget i Norsk PEN) i en kronikk på NRK Ytring og spør: Når skal vi forstå alvoret?

Landbruk-Ivan-bandura.jpg

Hvordan går vi fra krise til strukturendringer i mat- og landbrukspolitikken?

ForUM | 08.09.2020

I helgen deltok ForUM på Globaliseringskonferansen hvor vår rådgiver Lillian Bredal Eriksen holdt innlegg om bærekraftige matsystemer på et arrangementet om agroøkologi.

UNGA 2019 .jpg

Historisk virtuell toppmøteuke i FN

FN-sambandet | 07.09.2020

Verdens statsledere og ministre er blitt bedt om å spille inn taler på video istedenfor å reise til New York for å holde innlegg i FNs generaldebatt.

Belarus.jpg

- Slik kan FN håndtere anklager om tortur og politisk forfølgelse i Hviterussland

FN-sambandet | 07.09.2020

I Hviterussland møtes demonstranter og politi i gatene. Det rapporteres hyppig i medier om brudd på menneskerettighetene, og situasjonen blir stadig mer anspent. Slik kan FN håndtere situasjonen, mener menneskerettighetforkjemper.

sajid-og-minister-mat.jpg

Slik diskrimineres trosminoriteter under korona-pandemien

Stefanusalliansen | 07.09.2020

Korona-viruset diskriminerer ikke. Men tros- og livssynsminoriteter diskrimineres på en rekke måter i måten viruset møtes på.

Morten-Boaas_ny_system_liste_artikkel.jpg

10 ting å tenke på før, under og etter feltarbeid på voldelige steder

NUPI | 03.09.2020

Fra hemmelige motorsykkelturer i Kongo til ubehagelige møter i mørke bakgårder i Mali. 22 forskere forteller åpent og ærlig om feil og lærdommer fra feltarbeid i konfliktsoner i Morten Bøås’ og Berit Bliesemann de Guevaras nye bok.

TVA-2019-Achuar-Peru-IMG_6326.JPG

Seier for urfolk og regnskogen i Peru

Regnskogfondet | 03.09.2020

Det chilenske oljeselskapet GeoPark har skrinlagt planene om oljeutvinning i oljeblokk 64 i peruansk Amazonas etter langvarig press fra Wampis- og Achuarfolket med støtte fra Regnskogfondet.

2020-Bonga-group-Uganda-Moyo-SST-30356- Photo_Kristin_Marie_Skaar.jpg

Operasjon Dagsverk støtter ungdom på flukt fra en glemt krise

Operasjon Dagsverk | 02.09.2020

Årets Operasjon Dagsverk (OD) støtter flyktningungdom fra Sør-Sudan sin kamp for en bedre fremtid gjennom utdanning og livsmestring.

20200818 - CGR NOR - social - report moc.jpg

Ny rapport viser at norsk økonomi kun er 2,4 prosent sirkulær

Etisk Handel | 01.09.2020

For første gang er det gjennomført en analyse av hvor sirkulært Norge er. Circularity Gap Report Norway viser at 97,6 prosent av materialene vi forbruker hvert år, ikke blir ført tilbake til kretsløpet. Vår økonomi er kun 2,4 prosent sirkulær, men dette kan økes til 45,8 prosent.

tekstil-vietnam-mann_550_366.jpg

Oljefondet kaster ut tre tekstilselskaper

FIVH | 01.09.2020

Selskapene har blitt ekskludert på grunn av systematisk krenkelse av menneskeretigheter. To av dem hører til i Formosa-konglomoratet, som vi lenge har kritisert som verstinger.

KAN-lansering_credit-Amnesty.jpg

Historisk koalisjon for ansvarlig næringsliv

ForUM | 01.09.2020

KAN - Koalisjonen for Ansvarlig Næringsliv består av 55 aktører som sammen krever en menneskerettighetslov for næringslivet.

kina-early-rain-church-pastor-wang-yi-csw-bilde2-utsnitt.jpg

Tid for tydelig tale om grove brudd på trosfriheten i Kina

Stefanusalliansen | 31.08.2020

Når Kinas utenriksminister Wang Yi kommer til Norge torsdag, er det avgjørende at handel og pandemi ikke setter menneskerettighetene i skyggen, skriver Helsingforskomiteen og Stefanusalliansen.

UNSC Norway .JPG

1. oktober starter Norge som observatør i FNs sikkerhetsråd

FN-sambandet | 31.08.2020

Norge vil sitte som observatør i Sikkerhetsrådet fra 1. oktober 2020 til 1.januar 2021, når Norges periode i Sikkerhetsrådet begynner.

school.jpg

Pandemien påvirker skolegangen for 706 millioner unge

FN-sambandet | 31.08.2020

Koronapandemien har ført til økte forskjeller og kan ha negativt påvirket arbeidspotensialet til en hel generasjon, ifølge ILO.

lag3108.jpg

Drap på aktivister: Colombia blør!

Latin-Amerikagruppene i Norge | 31.08.2020

På under to uker har syv barn, ni studenter, to urfolksledere, ett FARC-medlem og en leder av LAGs samarbeidspartner CNA, blitt drept i Colombia. Samtidig nekter den colombianske regjeringen å implementere fredsavtalen.

Klimakrisen delebilde 2.jpg

FRA KRISE TIL KAMP

Norges Sosiale Forum | 30.08.2020

Året 2020 har vært preget av globale kriser, møtt med svak politisk handlekraft. Det er tydelig at vi trenger internasjonalt samarbeid og sterke sosiale bevegelser, men hvordan skal vi egentlig organisere oss nå som verden er stengt ned?

Norge og Kina.jpg

Norge og Kina - interesser, idealer og menneskerettigheter

RORG-samarbeidet / Global | 28.08.2020

I 2010 brøt stormakten Kina de diplomatiske forbindelsene til Norge i i kjølvannet av tildelingen av Nobels fredspris til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo. Først i 2016 ble forholdet "normalisert" og i sommer vant Norge kampen i FN om en plass i sikkerhetsrådet. Dette er noe av bakgrunnen for at også Norge denne uken fikk offisielt besøk av Kinas utenriksminister Wang Yi. Han er på rundtur for å styrke Kinas forhold til Europa. Debatten går om hvordan Norge og USAs øvrige allierte i Europa skal håndtere balansegangen mellom hensynet egeninteresser og multilateralt samarbeid opp mot hensynet til demokrati og menneskerettigheter.

moderne-slaveri-800x450.jpg

Pandemi fører til slaveri

Digni | 25.08.2020

Pandemi og kriser som Covid-19 fører med seg økonomiske vanskeligheter, arbeidsledighet, fattigdom og nød. Konsekvensen er utnyttelse av sårbare mennesker og økt risiko for moderne slaveri.

_mgl0358.jpg

Møt hverdagsheltene i Flyktninghjelpen

Flyktninghjelpen | 25.08.2020

For å markere årets Verdens humanitære dag feirer vi åtte av våre #RealLifeHeroes. Disse hjelpearbeiderne jobber for Flyktninghjelpen i noen av de farligste stedene i verden, og hjelper mennesker som er tvunget på flukt.

school.jpg

Pandemien påvirker skolegangen for 1 milliard unge

FN-sambandet | 25.08.2020

Koronapandemien har ført til økte forskjeller og kan ha negativt påvirket arbeidspotensialet til en hel generasjon, ifølge ILO.

8-9-nadarkhani-og-soenner-incontext-ministries.jpg

Stå opp for dei fengsla

Stefanusalliansen | 25.08.2020

Norske parti som er vage eller tause om overgrep mot trusfridommen internasjonalt, må løfta blikket og skjerpa partiprogramma.

Lukashenko-cropped_system_liste_artikkel.jpg

Presidentvalget i Hviterussland: Kan vi se begynnelsen på slutten for Europas siste diktatur?

NUPI | 18.08.2020

Jakub M. Godzimirski skriver om det nylig avholdte presidentvalget i Hviterussland, og diskuterer om vi er i ferd med å se begynnelsen på slutten for «Europas siste diktator».

wideroe_jbdodane_nett_550_366.jpg

Slik kan flytrafikken bli mer klimavennlig

FIVH | 18.08.2020

Norge kan bli en pådriver for teknologiutviklingen i lufta, hvis vi tør å satse. Men vi må også endre reisevanene våre.

1 - 30 av 12715
1 2 3 4 5 6 .... 420 421 422 423 424

Klipp fra Media

Oljefondet har solgt milliardinvestering i kontroversielt kinesisk teknologiselskap

Aftenposten | 19.09.2020

Oljefondet har solgt seg ut av det kinesiske teknologiselskapet Hangzhou Hikvision Digital Technology Co. Ltd. Selskapet anklages for grove brudd på menneskerettighetene mot uigurene.

Tillitsvalgte: Equinor må aldri igjen inngå avtaler som i Angola

E24 (Stavanger Aftenblad) | 19.09.2020

Per Steinar Stamnes er sokkelleder for fagforbundet Industri Energi i Equinor. Han reagerer kraftig på det som har kommet frem om selskapets virksomhet i Angola. – Det er utrolig trist at en slik sak kommer opp. Det er ikke bra for selskapets omdømme, sier Stamnes.

Ber Norge hente IS-kvinner, så barna ikke blir terrorister

VG | 19.09.2020

Dersom barn av IS-kvinner tvinges til en oppvekst i leirene i Syria, danner de en ny generasjon av enda farligere terrorister. Det advarer kurdernes utenrikssjef.

– En bistandsorganisasjon ville aldri gått med på en slik avtale (Equinor/Angola)

E24 (Stavanger Aftenblad) | 18.09.2020

Dagfinn Høybråten, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, er kritisk til Equinors millionbetaling til uspesifiserte sosiale prosjekter i Angola. Han mener det burde blitt stilt strengere krav til kontroll av hvordan pengene ble brukt.

Forsker ber nordmenn løfte blikket: – Moria er et sandkorn i en mye større situasjon

NRK nyheter | 18.09.2020

Forsker Morten Bøås i NUPI mener det finnes mennesker som har det langt verre. Han mener slagordet «50 er for lite» har lite for seg.

Hvorfor er det så lite koronasmitte i Afrika? Nå undersøker forskerne en overraskende teori.

Aftenposten | 18.09.2020

De overraskende tallene snur deler av den «vedtatte sannheten» om koronasmitte på hodet. Trangboddhet og vanskelige hygieniske forhold blir vanligvis sett på som faktorer som fremmer smitte. Nå lurer enkelte forskere på om disse faretegnene virker stikk motsatt i Afrika.

Norad frykter tilbakeslag for de fattigste

Vårt Land | 17.09.2020

Norad-direktør Bård Vegar Solhjell er bekymret for at det legges økt vekt på egeninteresser i global bistand, samt for nedgang i næringslivets investeringer i fattige land.

Nedslående FN-rapport: Ingen land nådde 2020-målene (Aichi-målene)

ABC nyheter | 17.09.2020

En fersk rapport fra FN slår fast at ingen land har nådd målene som ble satt for ti år siden. – Menneskeheten står ved et veiskille, advarer rapporten. I 2010 samlet ledere seg fra 196 forskjellige land i Japan. Samtlige signerte en liste med 20 tiltak opprettet for å «redde planeten», skriver CNN.

EU-kommisjonen vil foreslå å øke klimamålet for 2030 til minst 55 prosent

ABC nyheter (NTB) | 17.09.2020

Som ventet går EU-kommisjonens leder inn for å sikte mot minst 55 prosent klimakutt innen 2030, opp fra dagens mål på 40 prosent.

Tror ny asylordning kan bli vanskelig å få til (EU)

NRK nyheter | 17.09.2020

EU-kommisjonen vil bytte ut Dublin-forordningen i asylsaker med en «sterk solidaritetsmekanisme». Norsk professor og forsker tror det blir krevende å få til.