Nyheter

Filtrering

 Dybdeartikler  
 Aktuelt tema  
 Aktuell debatt nå!  
livre_acc_signe_v_23oct-with_creative_commons-1.jpg

Tilpasning av jordbruk og husdyr til klimaendringene

Noragric | 23.11.2020

Utviklingen av dromedaroppdrett (arabisk kamel) er bare en av anbefalingene i en ny bok om måter å tilpasse matproduksjon i Mali til klimaendringene, som er en av de viktigste driverne for sult i landet.

Skarsgaard mot barnearbeid ILO.jpg

Ambassadører for anstendig arbeid

FN-sambandet | 17.11.2020

Rundt 100 kjente mennesker er med i en kampanje som støtter grunnleggende arbeidstakerrettigheter denne høsten.

ilo-e10086-highres.jpg

Latin-Amerika og Karibia: Verste økonomiske nedgang på 100 år

FN-sambandet | 17.11.2020

I Latin Amerika og Karibia har 47 millioner jobber forsvunnet som følge av koronapandemien. Ifølge en ny ILO-rapport, er dette den verste nedgangen på 100 år i denne delen av verden.

zhang-zhan-twitter.jpeg

Krever internasjonalt press

Stefanusalliansen | 17.11.2020

I seks måneder har den kinesiske menneskerettighetsforkjemperen Zhang Zhan sittet fengslet etter sin rapportering fra Wuhan, episenteret for korona-pandemien.

avskoging_brasil_istock_nett_550_366.jpg

Rapport: Bidrar norske penger til avskoging i Brasil?

FIVH | 17.11.2020

En ny rapport fra Framtiden i våre hender viser at norske penger går til selskaper med høy avskogingsrisiko i Brasil.

Kathrine-SH-SDG.jpg

Kastet bort fem år i arbeidet med å nå FNs bærekraftsmål

ForUM | 17.11.2020

Riksrevisjonens sterke kritikk av Norges arbeid med bærekraftsmålene bekrefter svakheter som ForUM har påpekt i lang tid på vegne av norsk sivilsamfunn.

Arbeidet med nasjonal handlingsplan - 2.jpeg

Arbeidet med Norges nasjonale handlingsplan for bærekraftsmålene

RORG-samarbeidet / Global | 17.11.2020

Det er vel fem år siden FNs bærekraftsmål ble vedtatt. De gjenspeiler medlemslandenes forpliktelser i arbeidet for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringer innen 2030. Omsider skal nå Norge få en nasjonal handlingsplan for hvordan Norge skal bidra, slik norsk sivilsamfunn har bedt om lenge. Det vil kreve en samstemt politikk for bærekraftig utvikling i tråd med slagordet fra Rio-konferansen i 1992: Tenke globalt og handle lokalt. Forum for utvikling og miljø (ForUM) forventer at planen vil forandre Norge. Her samler og oppdaterer vi informasjon om arbeidet med den nasjonale handlingsplanen.

ilo-e17055-highres.jpg

Vet du hvorfor Likelønnsdagen markeres?

FN-sambandet | 10.11.2020

Verden over arrangeres likelønnsdagen for å markere at kvinner får mindre betalt for arbeidet sitt enn menn.

arzoo-demonstrasjon-sajid-hfo.jpeg

Må vente på friheten

Stefanusalliansen | 10.11.2020

Den 13 år gamle kristne jenta Arzoo i Pakistan må fortsatt kjempe for sin frihet fra tvangsekteskap og tvangskonvertering, på tross av at leger fastslår at hun er et barn.

Biden-Harris 2020.jpg

Hvordan blir verden med Biden/Harris?

RORG-samarbeidet / Global | 10.11.2020

Den liberale verdensordens støttespillere i Vesten senker nå skuldrene. I helga ble det klart at Joe Biden over nyttår vil ta over som USAs neste president etter Donald Trump. Med seg på laget har han USAs første ikke-vestlige og kvinnelige visepresident, Kamala Harris. De har en plan for hvordan USAs lederskap i verden skal gjenreises og har satt kampen mot klimaendringer som ett av 4 prioriterte felt. Kan vi forvente at USA tar lederskap i arbeidet for FNs bærekraftsmål? Tja, de mange kommentarene til USA-valget gjenspeiler både tvil og håp når det gjelder USAs rolle i verden etter Trump.

shutterstock_1629261955_cooking_on_lpg_stove.jpg

Gassdrevet matlaging kan redde liv

Noragric | 08.11.2020

En ny studie viser at det å bytte fra ved og kulldrevet matlaging til gass kan redde liv, redusere klimagassutslipp og øke velferden i utviklingsland.

tanzania_mbegani_22.jpg

Bedre kvalitet kan gi bedre bistand

Norad | 04.11.2020

Kvaliteten på desentraliserte evalueringer må heves slik at de kan brukes for å forbedre bistand, anbefaler evalueringsavdelingen i Norad på bakgrunn av ny studie av gjennomganger.

SierraLeone_2018-800x450.jpg

Ja, bistand nytter!

Digni | 02.11.2020

For ikke mange dager siden ble statsbudsjettet lagt frem. Det var tøff lesning for mange som driver med bistandsarbeid. Selv om 1 prosent av budsjettet fortsatt skal gå til verdens fattige og de som lider mest under koronapandemien, betyr det i år kutt i bistanden. Grunnen er svak kronekurs og nedgang i økonomien.

Ehud-Neuhaus_unsplash.jpg

Lang vei fra ord til handling hos Verdensbanken og IMF

ForUM | 02.11.2020

Strategien om at privat kapital skal løse verdens kriser består, selv om korona har gjort næringslivet avhengig av offentlige krisepakker. Det internasjonale sivilsamfunnet krever gjeldslette og nytenkning.

Female-peacekeeper1-UN-Photo-Pasqual-Gorriz_system_liste_artikkel.jpg

Hva er i vente for FNs agenda om kvinner, fred og sikkerhet?

NUPI | 02.11.2020

FNs resolusjon om kvinner, fred og sikkerhet fyller 20 år. Men det viktige arbeidet knyttet til dette ser ut til å ha fått noen tilbakeslag de siste årene.

Klimasøksmålet 2020.jpg

- Vi tar klimakrisen til høyesterett

RORG-samarbeidet / Global | 02.11.2020

– Norge risikerer å betale dyrt for sine klimasynder, sa Sony Kapoor i Re-Define til NRK for to år siden. Han spådde en voldsom økning i antall klimasøksmål og året etter vant klimaaktivister fram i Høyesterett i Nederland. Vil de også vinne frem i Norge? Hva vil det i så fall bety for norsk olje- og klimapolitikk og forholdet mellom juss og politikk? Denne uken starter Høyesterett sin behandling av klimasøksmålet fra Greenpeace og Natur&Ungdom, med hjelp fra Naturvernforbundet og Besteforeldrenes klimaaksjon. De håper på seier.

facebook-event-med-tekst.png

Global uke 2020 8.-15. november

Norges Kristne Råd | 01.11.2020

Global Uke er et initiativ fra kirkene og samarbeidsorganisasjoner i Norge, samlet i Norges Kristne Råd, for å belyse global urettferdighet sammen og samtidig i løpet av en fast årlig uke.

regn-okt2020.jpg

Verdens verste selskap - verdens enkleste valg

Regnskogfondet | 29.10.2020

Den amerikanske soyagiganten Cargill er kåret til verdens verste selskap. I Brasil er Cargill involvert i ulovlig avskoging, overgrep mot urfolk, forurensning og ødeleggelse av truede dyrs leveområder. Norsk laks spiser soya fra dette selskapet. Synes vi det er greit?

dsc_8731.jpg

Idretten i Afrika fortrenges av urbanisering

Idrettsforbundet | 28.10.2020

For å sette søkelys på utfordringer med befolkningsveksten i urbane områder markerer FNs bosettingsprogram, UN Habitat, denne måneden kampanjen #UrbanOctober. Hva har dette med idrett å gjøre, spør du? Ganske mye, faktisk.

Hovedbilde-1_1.png

Nordmenn vil leve mer bærekraftig, men har lite kunnskap om bærekraftsmålene

Norad | 28.10.2020

Mange tror bærekraftig utvikling kun handler om klima og miljø. Men bærekraftsmålene rommer mye mer. I sin nye kampanje ønsker Norad å spre kunnskap og pirre nysgjerrigheten gjennom en «valgomat» der du finner «ditt bærekraftsmål».

848572.jpg

Samarbeid mellom land er viktigere enn noensinne

FN-sambandet | 26.10.2020

Etter flere tiår med fremgang, øker nå sult, fattigdom og ulikhet i verden igjen, skriver representanter fra syv FN-relaterte organisasjoner i Norge i forbindelse med FNs 75-årsjubileum.

tanzania_oljevernovelse_61_foto_ken-opprann-002.jpg

Foreslår omstilling for Olje for utvikling-programmet

Norad | 26.10.2020

Norad anbefaler å etablere et bredere energi for utvikling-program med større vekt på energiomstilling og klimapolitikk. Norad-direktør Bård Vegar Solhjell overleverte rapporten til utviklingsminister Dag-Inge Ulstein under Kåkånomics i Stavanger.

Manaus-13-05-2020-Sepultamentos-de-pessoas-de-baixa-renda-no-cemitério-N.S.-Aparecida-em-Manaus-Fernando-CrispimAmazônia-Real.jpg

Ensomheten for de som dør og de som blir igjen

Latin-Amerikagruppene i Norge | 24.10.2020

Mens Brasil når den dystre milepælen på 100 000 døde av Covid-19, kan lesningen av diktet «Hvordan forsvinne med et lik?» formidle noe om utviskingen av dødsfallene og dets uhyggelige innvirkning på oss alle som samfunn.

NTB__YOoOs32VH4.jpg

ǁHui !Gaeb: Den usynlige historien om Cape Towns urfolk

Afrika.no | 21.10.2020

Historien om khoi er historien om Cape Town. Dessverre er khoi-folkets tilstedeværelse stort sett helt usynlig for de fleste, til og med for mange som bor fast i området.

Ayman-AlAzraq-1.jpg

Kunst om bærekraftsmålene for å vekke klimaengasjement

ForUM | 21.10.2020

To store bilder går i loop på fasaden på det østre tårnet til Rådhuset i Oslo. På det første bildet står det «You’re going to miss me when I’m gone», og på bilde nummer to vises en lengde- og en breddegrad.

tyskland_bilde.jpg

Hva kan Norge lære av andre land i arbeidet med en nasjonal handlingsplan for bærekraftsmålene?

ForUM | 21.10.2020

Norge skal få en handlingsplan for bærekraftsmålene i 2021. For å få en god plan er det viktig med politisk engasjement og eierskap, en helhetlig tankegang, meningsfull involvering og innovativ rapportering.

nguyen-bac-truyen-afp-2.jpg

11 år på enecelle for sin kamp for andre - får Stefanusprisen

Stefanusalliansen | 20.10.2020

Nguyen Bac Truyen (52) får Stefanusprisen 2020. Selv sitter juristen og menneskerettsforsvareren isolert i enecelle i en høysikkerhetsavdeling i Vietnam, dømt til 11 år bak murene.

elin_plast_946px_550_366.jpg

Plastutfordringen er i gang!

FIVH | 20.10.2020

Lyst til å få ned ditt eget plastforbruk og minske plastforsøplingen, men usikker på hvor du skal begynne? Her er noen tips.

Kvinne-med-munnbind-paa-sykkel-Amsterdam-Corona-covid-baerekraftig-energi-NTB-Scanpix_cropped_system_feature.jpg

Slik påvirker covid-19 overgangen til fornybar energi

NUPI | 20.10.2020

Du flyr mindre. Du sykler kanskje mer. Du er mer hjemme, også når du er på jobb. I en ny artikkel forklarer en rekke anerkjente energieksperter hvordan koronapandemien kan komme til å endre verdens energilandskap.

Container båt. Foto Unsplash.png

FNs oppfordring til shippingbransjen og nasjonale myndigheter

FN-sambandet | 20.10.2020

FN oppfordrer shippingbransjen og nasjonale myndigheter om å gjøre noe med den kritiske situasjonen 400 000 sjøfolk befinner seg i på grunn av covid-19.

1 - 30 av 12771
1 2 3 4 5 6 .... 422 423 424 425 426

Klipp fra Media

Skattetriksing koster liv

Klassekampen | 23.11.2020

Skattemisbruk fasilitert i Europa øker ulikhet og rammer offentlige tjenester over hele verden. Skattetapet er enda større enn tidligere kjent, ifølge ny rapport. I Etiopia, rammet av både koronaviruset og nå en intern væpnet konflikt, er helsebehovene enorme. Samtidig taper landet hvert år summer tilsvarende over halve landets nasjonale budsjett som følge av multinasjonale selskapers skattemisbruk.

Militæret ber sivile i Tigray «redde seg selv»: − Etter det vil det ikke være noen nåde

VG | 23.11.2020

Etiopias statsminister Abiy Ahmed har gitt opprørsgruppen i Tigray en frist på 72 timer for å overgi seg. Samtidig advarer landets militære sivile i regionens hovedstad Mekele.

Pompeo ber Taliban og Afghanistan få opp farten i fredssamtalene

ABC nyheter (NTB) | 22.11.2020

USAs utenriksminister Mike Pompeo mener tempoet må settes opp i fredssamtalene mellom Taliban og Afghanistan.

Budsjett-spurten: Mykere stemmebruk fra Frp om bistands- og flyktningkutt

Vårt Land | 21.11.2020

Før helgens budsjettspurt unngår Sylvi Listhaug svar om kutt i bistanden er absolutt krav for budsjettavtale. Nå snakker Frp heller høyere om «helse og eldre».

Jemen har vært slagmarken for Midtøstens kalde krig. Nå er det verre enn noen gang.

Aftenposten | 21.11.2020

En av verdens mest kompliserte konflikter kan utløse den verste hungersnøden på flere tiår.

Coronapandemien brer om seg i Afrika

ABC nyheter (NTB) | 20.11.2020

Det afrikanske kontinentet har registrert over 2 millioner coronatilfeller, og helsetopper advarer om at en annen bølge er på vei også der.

Solbergs havpanel legger fram global handlingsplan

ABC nyheter (NTB) | 20.11.2020

Etter nesten tre års arbeid legger statsminister Erna Solberg og 13 andre regjeringssjefer fram en global handlingsplan for havet 3. desember.

MDG slutter seg til Frps slakt av oljenæringens viktigste klimagrep

Aftenposten | 20.11.2020

Frp er sterkt kritiske til å strekke strømkabler fra land til oljeplattformer. Nå sier MDG at de deler bekymringen.

Koronapandemien har utløst global gjeldstsunami

DN | 19.11.2020

Denne uken ble Zambia det sjette utviklingslandet som havnet i mislighold i år – sammen med blant andre Libanon og Argentina. Under finanskrisen i 2008–09 var det tre land som havnet i en tilsvarende situasjon overfor kreditorene, ifølge Goldman Sachs.

Bistandskamp i budsjettrommet – KrF med nytt varsko mot kutt

Vårt Land | 19.11.2020

Regjeringspartiene og Frp brukte onsdagsettermiddagen i budsjettforhandlinger til å sjekke ut skriftlige forslag de kan bli enige om. Da var det en «pause» i den store kampen om milliardflyttinger. Og den går ifølge kilder tregt. Thrillere i budsjettdramaet er derfor langt fra løst: Frp krever nemlig reduksjon i bistandsnivået og kutt i antall flyktninger som sitt bidrag til å få nye budsjettsatsinger på plass. Slik vil partiet frigjøre penger til egne gjennomslag.