Nyheter

Filtrering

 Dybdeartikler  
 Aktuelt tema  
 Aktuell debatt nå!  
unnamed.jpg

Vaksinediplomati: Korleis skal Afrika vaksinerast?

NUPI | 03.03.2021

Tidenes største vaksineringskampanje er sett i gong i kampen mot koronaviruset. Mens rike, vestlege land har hamstra vaksinedosar, står dei afrikanske landa lengst bak i køen. Men vil det eigentleg kunne straffa seg for rike land dersom dei prioriterer seg sjølve framfor andre?

Perspektivmelding og bærekraftsmålene.jpeg

Perspektivmeldingen - et krafttak for FNs bærekraftsmål?

RORG-samarbeidet / Global | 23.02.2021

Regjeringens perspektivmelding 2021 legger tunge økonomiske føringer for den varslede nasjonale handlingsplanen for FNs bærekraftsmål. Den nærmest strutter av henvisninger til bærekraftsmålene, men hvordan skal vi lese den? Som et krafttak for bærekraftsmålene eller en tilslørt videreføring av den økonomiske globaliseringen som har skapt dagens klima-, natur- og ulikhetskriser? Kritikere heller mot det siste. Med Koronakrisen som bakteppe er det kanskje tid for å hente fram Naomi Kleins bok "Sjokkdoktrinen".

HaxqL5fs.jpeg

Podkast om skeiv student fra Zimbabwe

SAIH | 19.02.2021

I fem episoder følger vi en skeiv student i Zimbabwe som jakter på kjærligheten. Vår hovedperson kaller seg Chun Li og bor i et land hvor skeive kan bli banka opp bare for å holde hender.

DSC_1782-800x450.jpg

«Me seile i same båd»

Digni | 16.02.2021

Er det en ting koronapandemien har lært oss, er det at ingen er sikre mot kriser.

abr35-o_nett_550_366.jpg

Perspektivmeldingen: Regjeringens utopiske drømmescenario

FIVH | 15.02.2021

Regjeringens perspektivmelding inneholder utsikter for olje- og gassproduksjon, som ikke henger sammen med regjeringens klimaambisjoner.

toppkarakter_illustrasjon.jpg

Globale utviklingsstudier ved NMBU får toppkarakter av internasjonal komite

NMBU | 15.02.2021

— Denne annerkjennelsen viser at vi er på høyt nivå internasjonalt med utdanningen vi tilbyr innen globale utviklingsstudier, sier professor Morten Jerven.

Våpeneksport.jpg

Hva nå med norsk eksport av militært materiell til Emiratene?

RORG-samarbeidet / Global | 10.02.2021

I en rapport om norsk våpeneksport sist uke konkluderte Riksrevisjonen at den samlede kontrollen for å hindre ulovlig eksport er for dårlig. - En varslet skandale, mener Redd Barna, som i en rapport i fjor, utarbeidet sammen med Changemaker, konkluderte at "Den svært uforutsigbare og lite åpne utviklingen i norsk eksport til landene som kriger i Jemen er et alvorlig eksempel på behovet for endringer." Nyvalgt president i USA, Joe Biden, varslet før helga stans i all støtte til "offensive operasjoner i Jemen". Vil Norge nå stanse eksporten av miliært materiell til Emiratene?

Water-station-Somalia-Photo-AMISOM_cropped-169_system_feature.jpg

Nytt forskningsprosjekt om klima, fred og sikkerhet lanserer faktaark om Somalia

NUPI | 08.02.2021

Prosjektets mål er å undersøke klimarelaterte fred- og sikkerhetsutfordringer for utvalgte land og regioner på FNs sikkerhetsråds agenda.

Et marked i Myanmar foto Isabel Rematales unsplash.jpg

Ber om respekt for demokratiet i Myanmar

FN-sambandet | 08.02.2021

FNs sikkerhetsråd ber om umiddelbar løslatelse av Aung San Suu Kyi og alle arresterte i forbindelse med militærkuppet i Myanmar.

FN-illustrasjonsbilde-UN-Photo-Rick-Bajornas.jpg

Lanserer nytt rammeverk – håper på mer samfunnsdeltakelse

ForUM | 08.02.2021

Seks år etter at bærekraftsmålene ble vedtatt mangler fortsatt mange land strategier for å engasjere ulike aktører i samfunnet. Nå skal det bli lettere å måle og analysere hvordan hvert land ligger an i arbeidet.

Norad-evaluering 2018 - samstemthet.jpeg

Etter militærkuppet i Myanmar - tid for ettertanke for norsk samstemtpolitikk?

RORG-samarbeidet / Global | 08.02.2021

- Den norske responsen karakteriseres (...) som reaktiv snarere en proaktiv, konkluderte Norads evalueringsavdeling i 2018 etter å ha evaluert Norges praksis i arbeidet for en samstemt politikk for utvikling med Myanmar som case. Etter militærkuppet i begynnelsen av februar retter nå tidligere leder i Burmakomiteen, Audun Aagre, sterkt kritikk mot norsk politikk overfor Myanmar: "Norge gikk først i dialogen med generalene på deres premisser, som en bjellesau fra fredsprisens hjemland." Var det næringslivsinteressene som veide tyngst? Norad-direktør Bård Vegar Solhjell varsler at kuppet kan få følger for norsk bistand.

Foto Jérémy Stenuit_Unsplash.jpg

FN advarer om økende fattigdom og en tapt generasjon

FN-sambandet | 02.02.2021

I fjor forsvant 114 millioner jobber som følge av koronapandemien. Nå advarer Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) mot en tapt generasjon.

annie-spratt-unsplash-klimameldingen-høringssvar.jpg

Dette mangler Klimaplan 2021-2030

ForUM | 02.02.2021

Klimaplan 2021-2030 skal sikre oppnåelse av Norges internasjonale klimamål. Det er bra at det har kommet en handlingsplan, men det må flere virkemidler til for at FN-målet om 50-55 prosent klimakutt innen 2030 skal nås. I vårt høringssvar påpeker vi flere mangler ved klimameldingen.

kina-politi-xiamen-bw.png

Kina misbrukte pandemien for å slå ut julehøgtida

Stefanusalliansen | 02.02.2021

Presten i ei av tre registrerte kyrkjer i ein bydel i Fuzhou i den kinesiske Fujian-provinsen fekk politifok inn gjennom kyrkjedøra tre gonger berre på julekvelden. Offisielt kom politiet for å sjekka smittevernet. Dei to andre registrerte kyrkjene i den same delen av byen, måtte setja kroken på døra i jula.

Bærekraftig produksjon og forbruk - klær.jpg

Kan vi håpe på bærekraftig produksjon og forbruk av klær innen 2030?

RORG-samarbeidet / Global | 02.02.2021

Regjeringen jobber nå med et forslag til lov om virksomheters åpenhet om leverandørkjeder, kunnskapsplikt og aktsomhetsvurderinger (åpenhetslov), som skal bidra til å bedre situasjonen for blant andre arbeidere i Asia som lager klærne våre. Samtidig er mange i ferd med å få øynene opp for at det enorme forbruket av stadig billigere klær i Norge og andre steder også har store og negative miljø- og klimakonsekvenser. I NRKs serie "Sløsesjokket" fikk Alexandra Joner klessjokk. Er det håp om at vi innen 2030 har en verden med bærekraftig produksjon og forbruk av klær?

SLUG-1-21.png

Rapport: Et lite land med store problemer (Surinam)

SLUG | 01.02.2021

Det er gjeldskrise i det lille landet Surinam nord i Sør-Amerika. På tampen av fjoråret var landet det andre – etter Zambia – til å misligholde gjeld under koronakrisa. I en ny rapport fra Eurodad får vi se hva som har gått galt.

illustrasjon_dame_hav.jpg

Klimatilpasning skaper problemer for sårbare befolkningsgrupper

NMBU | 27.01.2021

Klimatilpasningsprosjekter i utviklingsland gjør ofte vondt verre for allerede sårbare befolkningsgrupper, viser ny forskning ledet av NMBU.

Stortinget-illustrasjon.jpg

Partnerskap må prioriteres i arbeidet med bærekraftsmålene

ForUM | 26.01.2021

Riksrevisjonens rapport om Norges arbeid med bærekraftsmålene peker på sentrale utfordringer, men sier lite om meningsfull deltagelse for sivilsamfunnet.

nguyen-bac-truyen-morten-r-saetren-jog.png

Krever hastetiltak for trosfrihet og menneskerettigheter i Vietnam

Stefanusalliansen | 26.01.2021

Den vietnamesiske ledelsen må iverksette hastetiltak for å beskytte menneskerettighetene, inkludert trosfriheten. Det er kravet fra den kristne menneskerettsorganisasjonen CSW, basert i London, foran partikongressen i Vietnam.

ilo-e54413-highres.jpg

2021: Det internasjonale året for avskaffelse av barnearbeid

FN-sambandet | 26.01.2021

Selv om barnearbeid globalt er redusert med 38 prosent det siste tiåret, anslår ILO at ett av ti barn i verden fortsatt utsettes for skadelig barnearbeid. Koronapandemien har ført til at antallet barnearbeidere i verden igjen stiger.

norad-konferansen-2021--169.jpg

Se Norad-konferansen 2021

Norad | 26.01.2021

Vi har samlet alle alle innlegg og paneldebatter fra Norad-konferansen 2021. Se igjen høydepunktene.

uganda_bugoye_03.jpg

Ny analyse: Få norske direkteinvesteringer i utviklingsland

Norad | 26.01.2021

For første gang offentliggjør Norad en analyse av alle norske private direkteinvesteringer i utlandet. Analysen viser at en svært liten andel av norske direkteinvesteringer finner sted i lavinntektsland og lavere mellominntektsland.

Joe-Biden-amerikansk-flagg-Foto-Greg-Skidmore-Creative-Commons-CC-BY-SA-20_cropped_system_liste_artikkel.jpg

Hva nå, USA?

NUPI | 26.01.2021

20. januar ble Joe Biden nummer 46 i rekken av presidenter i USA. Men hvor skal USA og Biden gå nå? Det er tema for et brennaktuelt nytt nummer av Internasjonal Politikk.

leilti, gebreyeseus and their daughter lela 1.jpg

Menneskene som flykter fra Tigray i Etiopia

Flyktninghjelpen | 19.01.2021

De er mødre, fedre og barn – studenter, lærere, jordbrukere og skreddere. Alle flykter de for å redde livet.

49837047782_49e6688caa_o.jpg

ILO: Hjemmearbeidende trenger bedre beskyttelse

FN-sambandet | 19.01.2021

Kjøkkenbordet har blitt kontorpult for stadig flere under koronapandemien. Likevel er situasjonen for dem i Norge som har flyttet arbeidsplassen hjem, ganske annerledes enn for majoriteten av de 260 millionene som, ifølge ILO, jobbet hjemmefra også før pandemien

UN7280492_c2f_Production_Size.jpg

USAs utenrikspolitikk tilbake til "normalen" med Biden?

FN-sambandet | 19.01.2021

Denne uken innsettes Joe Biden som USAs 46. president. For USAs allierte har nominasjonen av ny FN-ambassadør, USAID-sjef og sentrale navn i den nye regjeringen alt skapt håp om en amerikansk utenrikspolitikk som snart er tilbake på kjente spor.

Bærekraftskonferansen.jpeg

Mange forventninger og innspill til Norges handlingsplan for FNs bærekraftsmål

RORG-samarbeidet / Global | 19.01.2021

- Norsk plan for bærekraftsmålene må endre Norge! Det sa Kathrine Sund-Henriksen i Forum for utvikling og miljø (ForUM), da regjeringen i fjor vår kunngjorde at den vil lage en nasjonal handlingsplan for å nå målene. Dét er mange enige i, men hvordan skal Norge endres og hvem skal bestemme? Sist høst ble det gjennomført en omfattende konsultasjonsrunde og regjeringen har fått inn drøyt 180 innspill fra ulike samfunnsektorer. Her presenterer vi et lite innblikk i noen av dem i forkant av regjeringens store bærekraftskonferanse 2. februar: Veien mot 2030. (NB! Utsatt til 2. juni)

Norge på plass i Sikkerhetsrådet.jpg

Norge på plass i FNs sikkerhetsråd, men hva nå?

RORG-samarbeidet / Global | 14.01.2021

1. januar inntok Norge sin plass i FNs sikkerhetsråd. Norges ambisjon er å bidra til et styrket internasjonalt samarbeid for fred og sikkerhet, der folkeretten og menneskerettighetene legges til grunn. Kanskje blir dét litt enklere når USA fremover skal ledes av Joe Biden og ikke Donald Trump? Det vil uansett bli krevende å balansere mellom stormaktenes interesser når Norge fremover bl.a. skal lede sanksjonskomiteene for Nord-Korea, såvel som ISIL og Al-Qaida. Her hjemme vil regjeringen måtte forholde seg til forventninger både fra Stortinget, sivilsamfunnet og andre. Mange har ytret seg. Vi har sett på debatten så langt.

Marit Glad II.jpg

Da korona-alarmen gikk

Flyktninghjelpen | 12.01.2021

Mars måned og en verden i krise. Fly stod på bakken, landegrenser var stengt. Hvordan skulle Flyktninghjelpen nå kunne gjøre jobben sin?

SR1.jpg

Norges første uke i Sikkerhetsrådet

FN-sambandet | 12.01.2021

En flaggseremoni, utenriksministerens første tale til Sikkerhetsrådet, og et kongelig gjensyn markerte startskuddet for den hektiske perioden som venter.

1 - 30 av 12834
1 2 3 4 5 6 .... 424 425 426 427 428

Klipp fra Media

FN ber om at fattige kvinner får midlertidig grunnlønn til å takle covid-19

Vårt Land | 05.03.2021

Å gi kvinner en grunnlønn i en periode i kjølvannet av covid-19, mener FNs miljøprogram kan motvirke at fattigdom brer om seg etter pandemien. Det vil også kunne gjøre gapet mellom kvinner og menn mindre, ifølge en rapport som FNs miljøprogram har fått laget. FN-programmet mener kvinner har blitt hardere rammet av pandemien i form av tap av jobber og inntekt, samtidig som de tar en større del av byrden gjennom ubetalt omsorgsarbeid. Kvinnene er særlig utsatt for ettervirkningene av pandemien.

Jersey – mørkets hjerte (skatteparadiser/korrupusjon)

Ny Tid (bok) | 05.03.2021

Forkortet utdrag av kommende bok fra lederen for Tax Justice Network, John Christensen: Dobbeltroller med politikere, reguleringsmyndigheter og bankdirektører er vanlig på Jersey. Vi bringer her en personlig varslerfortelling om kampen mot skatteparadiser og korrupsjon.

Den internasjonale straffedomstolen åpner etterforskning av krigsforbrytelser i Palestina

Klassekampen | 05.03.2021

Israelere og palestinere skal etterforskes for krigsforbrytelser. Israel kaller beslutningen antisemittisk og forsikrer at borgere som risikerer å siktes, vil «tas vare på».

Norge krever gransking av overgrep i Tigray

Aftenposten (NTB/AFP) | 05.03.2021

FN-topp krever uavhengig granskning av mulige krigsforbrytelser begått av etiopiske og eritreiske styrker i Tigray-regionen i Etiopia. Norge støtter kravet.

Norsk våpeneksport skaper bekymring

ABC nyheter (NTB) | 04.03.2021

I Midtøsten eksportere Norge kun til De forente arabiske emirater. Eksportverdien var på litt over åtte millioner kroner. – Det er mildt sagt forbausende å se tallene fra SSB. At eksporten har økt til Emiratene – et land som er delaktig i enorme lidelser i Jemen – er ikke annet enn uforståelig og trist, sier Gunvor Knag Fylkesnes, direktør for politikk og kommunikasjon i Redd Barna, til NTB.

Professor Mads Andenæs: «Assange er utsatt for flere menneskerettsbrudd»

Ny Tid | 04.03.2021

Oxford-professor Liora Lazarus minnet om situasjonen for Julian Assange. «Menneskerettigheter er ikke for de feilfrie, men for alle».

ICC startar etterforsking av situasjonen i Palestina

Vårt Land (NPK/NTB/AP) | 04.03.2021

Den internasjonale straffedomstolen (ICC) opplyser at han har innleidd ei etterforsking av påståtte lovbrot gjort i okkuperte palestinske område.

Kina sender millioner av vaksinedoser til lavinntektsland

ABC nyheter (NTB) | 03.03.2021

Kina har lovet en halv milliard doser av landets egne koronavaksiner til land som sliter med å skaffe seg vaksiner. Spørsmålet er om de vil ha noe tilbake.

Redd Barna: 112 milliarder skoledager har gått tapt etter ett år med pandemi

Vårt Land (NTB) | 02.03.2021

Og det er i de fattigste landene at barna har blitt hardest rammet. En analyse fra Redd Barna basert på data fra 194 land viser at barn i Latin-Amerika, Karibia og Sør-Asia i gjennomsnitt har gått glipp av tre ganger så mange skoledager som det barn i Vest-Europa har.

Khashoggis forlovede ber om at Saudi-Arabias kronprins straffes

ABC nyheter (NTB) | 02.03.2021

Forloveden til den drepte journalisten Jamal Khashoggi ber om at Saudi-Arabias kronprins «straffes umiddelbart» etter drapet.