Klipp fra media

Filter: 2020 debatt

Gratulerer med Citizen Trump

Dagbladet (meninger) | 31.12.2020

Lederkommentar: Det var selvsagt nødvendig for Natos generalsekretær å ha et ordnet forhold til USAs president. Men unnfallenheten overfor den åpenbare galskapen i Det hvite hus var hele tida påfallende hos Stoltenberg. Diplomati betyr av og til også at det er nødvendig å si det som det er. Trumps tid var ei sånn tid.

Ny teknologi skaper usikkerhet, verden ruster seg

DN+ (meninger) | 31.12.2020

Kronikk av Asle Toje (Utenrikspolitisk forsker og kommentator): Dette er menneskehetens tragedie: vi har, som art, en overdimensjonert kapasitet til aggresjon. Denne evnen – som har vært en kilde til overlevelse gjennom mye av historien – er i dag irrasjonell. I en verden med 7,5 milliarder mennesker vil en storkrig være synonym med sult, og ofrene vil i liten grad ha uniform. En krig vil kunne true selve sivilisasjonen. Og allikevel ruster verden opp.

Regjeringens nye handelsavtaler setter fyr på demokratiet

Morgenbladet+ (meninger) | 31.12.2020

Kronikk av Hege Skarrud (leder i Attac): Amazonas brenner og Kina lager konsentrasjonsleirer. Samtidig forhandler Norge om nye frihandelsavtaler med myndighetene som er ansvarlige for dette. Avtalene vil forsterke disse problemene. Regjeringen er i sluttfasen av forhandlinger om en ny bilateral frihandelsavtale med Kina. De ferdigstiller også den omstridte Efta-avtalen med Mercosur-blokken, hvor Brasil er med som største land. Regjeringen ser krisene i disse landene, men forsvarer likevel avtalene med argumenter om at de skaper flater for dialog og samarbeid for å komme til løsninger.

Generasjon Z vil bli hørt

NRK ytring | 31.12.2020

Kronikk av Lars Nehru Sand: Ungdomsgenerasjonen født på 80- og 90-tallet vokste opp med optimismen i kjølvannet av Berlinmurens fall. Generasjonen etter dem har vokst opp med økende krisebevissthet rundt klimaspørsmålet og fremvekst av kampen mot terror, IS-regimet og Donald Trumps presidentperiode.

Retten mot unges klimakamp

Dagens Perspektiv (meninger) | 31.12.2020

Kommentar av Elisabeth Briseid: Ungdommen vet hva kampen dreier seg om. Den er eksistensiell. Jeg tror dessverre at mange i voksengenerasjonen ikke begriper hvor fortvilet de unge er - enten fordi kunnskapen om krisens natur er for dårlig eller fordi de lar seg forlede av den politiske retorikken. Denne tilslører mangelen på adekvat handling. Et eksempel på det er Michael von Tetzschner (H) som henviser til Norges tilslutning til Parisavtalen samtidig som norsk praksis sørger for å undergrave avtalen.

Kritisk nestekjærlighet

Klassekampen+ (meninger) | 31.12.2020

Debatt av Sturla J. Stålsett (professor, diakoni, religion og samfunn, MF Vitenskapelig høgskole): Nestekjærlighet og barmhjertighet i politikken leder til krenkelse av borgerne. Denne polemiske påstanden fremmet filosofen Jens Saugstad i Klassekampen (6. oktober), som reaksjon på politisk press på regjeringen om å ta imot asylsøkere fra leiren Moria på Lesvos. Til Saugstads resonnement svarte jeg at det snarere er det motsatte, nemlig fravær av medfølelse eller nestekjærlighet i politiske overveielser som legger veien åpen for etisk kritikkverdige forsømmelser, og overgrep (10. oktober).

Hverdagsdemokratiet

Dagsavisen (debatt) | 31.12.2020

Kommentar av Jonas Bals (utdannet maler og historieker, rådgiver i LO): Sterkt engasjement mot rasisme, for Moria-barna og Mustafa Hasan lover godt for 2021.

Vondt nyttår i Gaza

Aftenposten (meninger) | 31.12.2020

Kronikk av Mads Gilbert (Lege, Tromsø) og Erik Fosse (Lege, Oslo): Mens vi feirer den første vaksinerte i Norge, må palestinerne se langt etter vaksinering av sine sårbare.

Ufredelig jul på Filippinene

Klassekampen+ (meninger) | 31.12.2020

Kommentar av Marit Sørheim (leder for internasjonal avdeling) og Aron Halfen (seniorrådgiver Caritas Norge): Filippinene er igjen hardt rammet av naturkatastrofer og konflikt. Det er i år ekstra krevende å håndtere under koronapandemien. Et lite lyspunkt har tidligere vært en våpenhvile mellom myndighetene og folkets frigjøringshær (NPA) i julehøytiden. Slik blir det nok ikke år.

Er Bolsonaros dager talte?

Klassekampen+ (meninger) | 31.12.2020

Kronikk av Einar Braathen (seniorforsker, OsloMet): Brasils president Jair Messias Bolsonaro har mistet sin viktigste internasjonale allierte, Donald Trump. Er også Bolsonaros dager talte? Neppe. Til tross for en katastrofal håndtering av både økonomi, regnskog og covid-19, har han konsolidert sin maktposisjon og nyter en betydelig folkelig oppslutning. Han kommer til å styre trygt sammen med militære i regjeringen også i siste halvdelen av presidentperioden. Valgene i oktober 2022 vil likevel kunne by på store overraskelser og vise fram et helt nytt partipolitisk landskap.

Viktig ja til selvbestemt abort i Argentina

Aftenposten (meninger) | 31.12.2020

Lederkommentar: «Legaliseringen av abort i Argentina er en stor seier. Den verner om grunnleggende rettigheter og vil bidra til endringer i hele Latin-Amerika», sier Tamara Taraciuk Broner i menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch til The New York Times. Hun venter likevel at vedtaket også vil mobilisere abortmotstandere.

Et kriseår for supermakten

TV2 (meninger) | 30.12.2020

Kommentar av Thor Steinhovden (USA-kommentator og forfatter): Nå lurer jeg på om vi vil se tilbake på 2020 som året da USAs verdensherredømme virkelig begynte å glippe.

USA er tilbake, med ydmykhet og selvtillit

DN (meninger) | 30.12.2020

Kommentar av András Simonyi (tidligere Ungarns ambassadør både til Nato og USA): På verdensscenen har Biden til hensikt å være tilbake som leder av den frie verden og som forsvarer av våre felles verdier frihet og demokrati. Han ønsker å gjøre mer for å stoppe demokratiets tilbakeslag i den vestlige alliansen og holde andre ansvarlige for menneskerettighetsbrudd. Dette ble neglisjert i fire år. Dette er limet som holder vår vestlige allianse sammen, og uten slike verdier vil vår sikkerhet og økonomiske interesser være hule.

Kina blir sterkere, men endrer ikke oss

Morgenbladet+ (meninger) | 30.12.2020

Kommentar av Henning Kristoffersen (Sosialantropolog, forfatter og spesialrådgiver i The Governance Group): Vi må leve med et stadig sterkere Kina som verdens ledere må samarbeide med for å løse vår tids viktigste utfordringer.

Teknologigiganter som Google og Amazon styrker grepet om den kapitalistiske utviklingen i verden

Klassekampen+ (meninger) | 30.12.2020

Analyse av Peter M. Johansen: Umiddelbart etter at store deler av den industrialiserte verden ble stengt ned i mars, rant det over med spekulasjoner: Kunne koronapandemien endre den globale kapitalismen? Ville frihandelen og den hemningsløse markedsliberalismen bli tøylet av en mer profilert proteksjonisme og oppbyggingen av nasjonale produksjonslinjer og forsyningskjeder? Regnskapet for året som har gått, viser imidlertid at trendene fra før nedstengningen har blitt forsterket under pandemien.

Norges rolle i verden

Dagsavisen (debatt) | 30.12.2020

Lederkommentar: Et lite land som Norge har mye å tjene på gode internasjonale spilleregler. I situasjoner der stormaktene braker sammen, vil det selvsagt være behagelig for Norge å sitte stille i båten. Men det vil være feigt å innta en slik defensiv posisjon. Derfor bør Norge ved jevne mellomrom ha sete i FNs sikkerhetsråd.

Mindre innvandringsmotstand er godt nytt for Frp.

Bergens Tidende (meninger) | 30.12.2020

Debatt av stortingsrepresentant Helge André Njåstad (Frp): I kjølvannet av SSB-tallene skriver Bergens Tidendes kommentator Jens Kihl en knusende kommentar over hvorfor Frp synker i popularitet. Kihl mener de ferske tallene er dårlig nytt for Frp. Det er jeg helt uenig i. Dette er godt nytt. Det vitner om at Norge har kontroll over innvandringen. Vi har, i motsetningen til for eksempel Sverige, ikke tatt inn flere enn samfunnet klarer å håndtere.

Har HRS virkelig ikke gjort noe støtteverdig?

Aftenposten (meninger) | 30.12.2020

Debatt av Julie Dahle (fagskribent i HRS): Aftenposten hevder at HRS ikke «representerer noe støtteverdig», og at vi er en «blogg». Det er sjeldent harde ord om en politisk tenketank generelt og mot HRS spesielt. HRS har en klar intensjon om at vårt arbeid skal bidra til å utløse mer forskning og utredning på dette feltet, noe vi har oppnådd en rekke ganger. Vi er også den tenketanken som mest konsekvent har sett integreringsutfordringer i sammenheng med innvandringspolitikken.

Den nye normalen?

Klassekampen+ (meninger) | 30.12.2020

Kommentar av Line Khateeb (leder, Palestinakomiteen i Norge): Med nyheten om at Marokko og Israel inngikk en såkalt normaliseringsavtale, fulgte også at Trumps administrasjon anerkjente Marokkos suverenitet over Vest-Sahara, et område okkupert av Marokko siden 1979. Etter samme mønster som USAs utenriksminister Mike Pompeo, som for noen uker siden sto på de okkuperte Golanhøydene og erklærte at USA mener dette området nå tilhører Israel, valgte Trump igjen å ignorere folkeretten.

«De brutale juledagene i Gaza: Det man fryktet var i ferd med å skje. En fullskala krig mellom Israel og Hamas.»

Vårt Land (verdidebatt) | 30.12.2020

Kommentar av Marte Heian-Engdal (Seniorrådgiver NOREF og forfatter av boka «Israel - Historie, politikk og samfunn»): Når starter en krig? Når de første bombene faller? Når man oppdager munningen på fiendens tunnel inn på eget territorium? Eller starter krigen når omverden får nyhetene fra krigsområdet?

Julebudskapet fra Afghanistan

Vårt Land (verdidebatt) | 30.12.2020

Kommentar av Kristian Berg Harpviken (Afghanistan-ekspert og forskningsprofessor ved PRIO): Denne julen kan afghanere markere at det er 41 år siden den sovjetiske intervensjonen. Siden den gang har det fattige fjellandet midt i Asia stått i sentrum for verdens politiske oppmerksomhet. Kan vi øyne en fredelig løsning?

Liberaliseringens bristepunkt (India/landbruk)

Dagsavisen (debatt) | 30.12.2020

Kommentar av Julie Rødje (leder i Spire) og Ida Marie Grønnestad (medlem i Spires matutvalg): Det er likevel ikke statsministerens koronahåndtering som skremmer og provoserer de indiske bøndene. Det er det derimot landets nye landbrukslov som ble vedtatt tidligere i høst som gjør. Loven kommer som den siste i en rekke av nyliberalistiske tiltak i landets markedsreform. Den indiske statsministeren sikler nemlig etter tittelen som «factory of the world» og skal han kunne stikke av med denne, må India først gjøres klar for det «frie» markedet. Dette på bekostning av landets bønder og arbeidere.

Krisa kan blusse opp etter valget (Den sentralafrikanske republikk)

Klassekampen+ (meninger) | 30.12.2020

Kommentar av Tomas Alfred Røen (høyskolelektor i internasjonale studier ved Bjørknes Høyskole): Et demokratisk valg er en fjær i hatten både for sentralafrikanerne og FN-innsatsen i landet. Det er også en anledning til å bygge et mer stabilt og inkluderende land, for å forhindre at det igjen glir inn i konflikt. Sentralafrikanere flest vil gripe denne muligheten, men trenger hjelp av det internasjonale samfunnet for å få det til.

Må slåss for vern av sivile (FNs sikkerhetsråd)

Dagsavisen (debatt) | 29.12.2020

Kommentar av Jan Egeland (generalsekretær i Flyktninghjelpen): Beskyttelse av sivile, trygg tilgang til nødhjelp, forbedrede antiterror-resolusjoner og sanksjoner. Dette er noen av sakene Norge bør prioritere når vi nå inntar Sikkerhetsrådet. De internasjonale reglene for krig utfordres og brytes, sivile angripes, voldtekt og utsulting brukes som våpen, nødhjelp stanses og hjelpearbeidere kidnappes og drepes.

Kinesisk handel og politisk handlingsrom

Dagbladet (meninger) | 29.12.2020

Debatt av Tore Myhre (internasjonal direktør i NHO): Torbjørn Færøvik gjentar 20. desember i sitt tilsvar til undertegnede sin påstand om at en frihandelsavtale innebærer å veve vår økonomi inn i den kinesiske slik at vi mister noe av vårt politiske handlingsrom. Mitt poeng er at en frihandelsavtale ikke innskrenker vårt politiske handlingsrom, selv om vår handel skulle bli mange ganger større.

Vår plass i naturen

Vårt Land (verdidebatt) | 29.12.2020

Kommentar av Turid Sylte: Dette kjipe året med klima-, naturkrisen og koronapandemien på toppen kan få oss til å se med nytt blikk på hvem vi er, hva vi kan få til og hvordan vi er del av et stort samspill.

EUs grønne batterier

DN (meninger) | 29.12.2020

Kommentar av Therese Birkeland og Stina Torjesen (UIA Handelshøgskolen) og Stephen Sayfrittz (forskningsleder i Eydeklyngen). Den nye europeiske batteriloven bekrefter at EU mener alvor med sin ambisiøse miljøpolitikk. Forslaget som ble presentert 10. desember lover også godt for norsk industri.

Havvind ruster for fremtiden

Klassekampen+ (meninger) | 29.12.2020

Debatt av Marius Holm og Jon Evang (Zero): I en replikk til vår kronikk om å la havvind erstatte gasskraftverk, slår Anders Ekeland fast at redusert forbruk av fossil energi ikke har effekt på totalforbruket av fossil energi, fordi energien man slutter å benytte ett sted, vil benyttes et annet sted. Ekeland later til å mene at det kun er reduksjon i produksjonen av fossil energi som har effekt på forbruket. Det ville vært trist om dette stemte.

Å bokse uten å tenke eller tenke utenfor boksen

Dagsavisen (debatt) | 29.12.2020

Kommentar av Roger Hercz: I Midtøsten fortsetter kriger også av gammel vane – man fødes inn i konflikt. Men her kan nytenkning forandre en virkelighet de færreste hadde trodd kunne endres.

Kinas nye strategi passer for kald krig

DN+ (meninger) | 28.12.2020

Kommentar av Sverre Strandhagen: Kinas ledere skifter syn på Vesten og på mulighetene globalisering gir. Kina blir innadvendt og vel så farlig.

1 - 30 av 3815
1 2 3 4 5 6 .... 124 125 126 127 128

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.