Klipp fra media

Filter: 2020

Når draumane for framtida står på spel, gjer ein best i å halde seg vaken

Stavanger Aftenblad (meninger) | 30.11.2020

Kommentar av Klaus Mohn (Rektor, Universitetet i Stavanger): Vel er det mykje som er bra i verda, og mange er dei som har fått det vesentleg betre dei siste tiåra. Like fullt lèt det til at samfunnet i dag står overfor enorme utfordringar som marknadskreftene ikkje har lykkast i å løyse. Fattigdom, inntektsfordeling, miljø og klima er nokre av politikkområda som stadig blir nemnde. For politikarar og folk flest vil dette naturleg nok føre med seg ein iver etter å gripe inn for å gjere ein forskjell. Resultatet er ny vind i segla for visjonar og samfunnsoppdrag, strategisk næringspolitikk og samfunnsutvikling «by design».

Joe Biden har valgt medarbeidere med bånd til våpenindustrien

Dagsavisen (NTB) | 30.11.2020

Påtroppende president Joe Biden kritiseres for å velge medarbeidere som gjennom styreverv, lobbyfirma og tankesmier har tette bånd til USAs våpenindustri.

Covid-19-vaksinene aktualiserer en eldgammel diskusjon om patenter

Minerva+ (meninger) | 30.11.2020

Kommentar av Alexander Z. Ibsen: Et synspunkt som høres fra flere hold, er at det bør gis dispensasjon fra rettighetene til oppskriftene som besittes av legemiddelselskapene som har utviklet dem. Slik vil flest mulig produsenter kunne produsere vaksinene. Isolert sett virker en slik løsning god. Land som India og Sør-Afrika har tatt til ordet for en dispensasjon innenfor TRIPS, som er avtalen som garanterer en minimumsbeskyttelse for immaterialrett for alle medlemmer av WTO. Sammen med et flertall i WTO har imidlertid Norge gått imot dette.

Advarer mot gruvedrift på havbunnen: – Unødvendig og ødeleggende industri

NRK nyheter | 30.11.2020

– Det er ufattelig at Norsk olje og gass vil erstatte petroleum med en annen skadelig virksomhet, mener Greenpeace Norge.

Tre uomtvistelige fakta om klimaendringer

Aftenposten (meninger) | 30.11.2020

Kommentar av 13 forskningsinstitusjoner: Til deg som blir usikker når du leser innlegg fra Carl I. Hagen og andre som avviser at klimaendringene vi opplever, er menneskeskapte, skadelige og et av vår tids viktigste temaer. Forskere har arbeidet med disse spørsmålene i mange tiår. Vitenskapen er i dag fullstendig klar på de følgende tre punktene.

En bergenser kan løse klimakrisen

Bergens Tidende (meninger) | 30.11.2020

Kommentar av Jørgen M. B. Grønneberg (Strategisk rådgiver og forfatter): Det må bli et ufravikelig krav at verdenstemperaturen stabiliserer seg under togradersmålet, det vil si under under en økning på to grader celsius fra før-industrielt nivå. Økningen er nå på +1,1 ℃, og kan passere + 2 ℃ i 2046 på vei mot + 3,3 ℃ i 2100; mot «Hothouse earth». Stabilisering krever kraftig reduksjon i utslipp av klimagasser for å unngå klimakrise. Krisen kan løses av en bergenser som allerede har avlyst sine to årlige gløggselskap, og som mener vi allerede nå «bør legge en plan B for julen».

Senterpartiet mangler klimaambisjoner, mener Venstre

Nationen (NTB) | 30.11.2020

Senterpartiet forsterker klimakrisen med sitt budsjettforslag, mener Venstres Ola Elvestuen.

EU gir vannkrafta stryk

Klassekampen+ | 30.11.2020

Store deler av norsk vannkraft vil kunne stemples som «ikke-bærekraftig» hvis EUs forslag til nye regler for grønne investeringer vedtas. Vindkraft regnes som klimavennlig.

Vannkraft risikerer å ikke regnes som «bærekraftig»

NRK nyheter | 30.11.2020

I forslaget til nye klimaregler for EU risikerer vannkraft å stemples som «ikke bærekraftig». Det har fått flere kraftselskaper til å steile.

Regjeringen svarer på Moria-kritikk: − Det står ikke på oss

VG | 30.11.2020

Barna i den greske flyktningleiren Moria må hentes hjem nå, roper ideelle organisasjoner. Saken ligger ikke på Norges bord nå, svarer Justisdepartementet.

Vi skal beskytte mennesker, men aldri tankene deres

Aftenposten (meninger) | 30.11.2020

Asgeir Kråkenes (19) på Si;D: Halshuggingen av Samuel Paty spredte frykt for å undervise helt inn i norske klasserom. De samme mekanismene ser vi ellers i samfunnet: Redselen overtar, og ytringsrommet minskes. Det er farlig. For det finnes nok av ting å rette på i verden. Vi trenger dem som sparker oppover. På veien mot et bedre samfunn skal vi si det vi mener og samtidig tåle at våre overbevisninger utfordres. Vi skal beskytte mennesker, men aldri tankene deres. Kan vi avslutte året med å enes om det?

Problematiske tegninger kan utvikle samfunnet

Aftenposten (meninger) | 30.11.2020

Kommentar av Trine Lise Gressløs (lektor, Frederik II videregående skole): Spesielt karikaturdebatten vil antagelig få mye oppmerksomhet fremover. Derfor må vi alle snakke om religionskritikken som ligger i disse tegningene. Men vi må gjøre det med innestemme. Den saklige religionskritikken i akkurat denne tegningen ligger i det historiske faktum at Muhammed ble hærfører og statsmann på slutten av livet sitt. Hvis man skal ha Muhammed som forbilde uten at man tar hensyn til at han var født inn i en konkret kontekst – et brutalt og udemokratisk samfunn, blir veien til religiøs begrunnelse for diktatur og vold kort.

Vi skal beskytte mennesker, men aldri tankene deres

Aftenposten (meninger) | 30.11.2020

Asgeir Kråkenes (19) på Si;D: Halshuggingen av Samuel Paty spredte frykt for å undervise helt inn i norske klasserom. De samme mekanismene ser vi ellers i samfunnet: Redselen overtar, og ytringsrommet minskes. Det er farlig. For det finnes nok av ting å rette på i verden. Vi trenger dem som sparker oppover. På veien mot et bedre samfunn skal vi si det vi mener og samtidig tåle at våre overbevisninger utfordres. Vi skal beskytte mennesker, men aldri tankene deres. Kan vi avslutte året med å enes om det?

Hvem henger etter?

Aftenposten (meninger) | 30.11.2020

Debatt av Line Khateeb (leder, Palestinakomiteen i Norge): Det er ikke palestinerne som er sendrektige, men det internasjonale samfunnet, som tillater grove brudd på menneskerettighetene. Når USAs utenriksminister Mike Pompeo står på Golanhøydene, okkupert fra Syria i 1967, og sier at BDS-kampanjen, altså krav om sanksjoner mot okkupasjonen, er det samme som antisemittisme, da må vi våkne. Ytringsfriheten gjelder også for palestinere og dem som støtter en rettferdig løsning for Palestina og Israel.

Trump sender Kushner til Midtøsten

TV2 (NTB) | 30.11.2020

USAs president Donald Trump sender svigersønn og rådgiver Jared Kushner til Saudi-Arabia og Qatar etter drapet på en iransk atomforsker fredag.

Kurderne følger spent med på Israels normalisering med araberstater

ABC nyheter (NTB) | 30.11.2020

Irakiske kurdere har alltid hatt et spesielt bånd til Israel. Nå ser de på med blandede følelser mens sistnevnte normaliserer forholdet med flere araberstater.

Tyrkias president bruker utenrikspolitisk aggresjon og militære eventyr for å dempe intern uro

Klassekampen+ | 30.11.2020

Recep Tayyip Erdogan kommer stadig oftere på kant med sine Nato-allierte. Vil en ny amerikansk president sette foten ned?

Ti år etter den arabiske våren er demokratidrømmen knust

Aftenposten (NTB) | 30.11.2020

I desember er det ti år siden en bølge av demokrati skyllet over autoritære regimer i Midtøsten og Nord-Afrika. Men håpet om endring svinner.

Med ny president i USA kunne man håpe på lettere vilkår for egyptiske aktivister. Foreløpig går det meste i gal retning.

Aftenposten | 30.11.2020

Egyptiske aktivister inviterte ambassadører for å diskutere menneskerettigheter. Nå har Sisi fengslet aktivistene for «terror».

Når loven blir ansett som antiislamsk

Klassekampen+ (meninger) | 30.11.2020

Debatt av Torunn Wimpelmann: Da kvinnelige parlamentarikere gang på gang prøvde å få gjennom en lov som kriminaliserer barneekteskap, voldtekt og andre former for overgrep mot kvinner, ble de møtt med protester om at loven var i strid med Hanafi-skolens prinsipper. Det ble hevdet at Hanafi-skolen gir fedre rett til å gifte bort sine mindreårige døtre mot deres vilje, og at ideen om voldtekt som noe fundamentalt annerledes enn utroskap var imot Hanafi-skolens lære. Loven ble stemplet som antiislamsk og fikk aldri flertall i parlamentet.

Pakistans religiøse minoriteter vil fortsatt lide

Aftenposten | 30.11.2020

Islamistenes viktigste plattform er mytene om de indre fiender blant minoritetene, samt Vestens hat mot islam

Guterres fordømmer angrepet i Nigeria

TV2 (NTB) | 30.11.2020

FNs generalsekretær António Guterres fordømmer på det sterkeste angrepet mot risbønder i en landsby nær Maiduguri i Nigeria lørdag.

Sterke reaksjoner etter massakren i Nigeria

Dagsavisen (NTB) | 30.11.2020

FNs humanitære koordinator i landet, Edward Kallon, sier hendelsen er det alvorligste angrepet mot sivile i landet så langt i år. – Gjerningsmennene bak denne grusomme handlingen må holdes ansvarlige, sier han.

FN: Minst 110 sivile brutalt drept i Nigeria

NRK nyheter | 30.11.2020

Minst 110 sivile er drept av militante islamister nordøst i Nigeria, ifølge FN. Ofrene jobbet på rismarkene i området.

Etiopia

Klassekampen (meninger) | 30.11.2020

Lederkommentar: Det er åpenbart skuffende at Abiy står i spissen for en brutal krig mindre enn ett år etter å ha mottatt Nobels fredspris. Da han kom til makta, framsto Abiy som en visjonær statsleder som blant annet styrket pressefriheten, fylte halvparten av regjeringssetene med kvinner og fikk på plass en fredsavtale med nabolandet Eritrea. Nå har han på rekordtid ødelagt sitt eget omdømme ved å føre en kompromissløs militæroffensiv i eget land som har ført til menneskerettsbrudd og enorme sivile lidelser.

FN: Konflikten i Tigray ikke er over

ABC nyheter (NTB) | 30.11.2020

FNs høykommissær for flyktninger Filippo Grandi mener Etiopias påstand om at offensiven i Tigray er over, ikke betyr at konflikten er avsluttet.

Etiopia risikerer langvarig geriljakrig. Jakt på opprørsledere har startet.

Aftenposten | 30.11.2020

Hovedstaden i Tigray er blitt erobret av regjeringshæren. En langvarig geriljakrig kan bli det neste for Etiopia. Flyktninger som kommer til Sudan mangler nesten alt.

Etter tre tiårs fred, hevder opprørerne i Afrikas siste koloni at våpenhvilen er brutt (Vest-Sahara)

Aftenposten | 30.11.2020

I november brøt nye krigshandlinger ut i Vest-Sahara. Med det har en av verdens glemte konflikter blusset opp igjen.

Over 300 pågrepet etter nye demonstrasjoner i Hviterussland

ABC nyheter (NTB) | 30.11.2020

Demokratidemonstranter i Hviterussland har valgt en ny taktikk etter at myndighetene har slått hardere ned på protestene. Likevel ble 320 pågrepet søndag.

I Kina er livet nesten normalt igjen

Dagsavisen+ | 29.11.2020

Snart ett år etter at koronaviruset ble oppdaget i Kina, er hverdagen nesten normal igjen for kineserne. Men ikke helt.

1 - 30 av 8695
1 2 3 4 5 6 .... 286 287 288 289 290

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.