Klipp fra media

Filter: Mai 2020 debatt

Fronter utenriksministeren merkevarekampanje eller endret utenrikspolitikk?

Aftenposten (meninger) | 31.05.2020

Debatt av Malcolm Langford (Jusprofessor, UiO, og prosjektleder, Nordic Branding: Politics of Exceptionalism, UiO Norden) og Sigrun Moss (Førsteamanuensis, Psykologisk institutt, UiO): Vi er enig i at et sete i sikkerhetsrådet kan tjene Norges interesser. Men vi stusser når Søreide skriver om folkeretten. Norge skal være «tydelige og gjenkjennelige» og «skal arbeide for respekt for folkeretten, inkludert humanitærretten og menneskerettighetene». Søreide mener det er en «naturlig forlengelse av norsk utenrikspolitikk». Men det hun skriver om, er til dels ny utenrikspolitikk. Lover Norge en ny kurs eller er dette bare pynt i sluttspurten av kampanjen?

Det karbonindustrielle kompleks

Aftenposten (meninger) | 31.05.2020

Kommentar av Ketil Raknes (Doktorgradsstipendiat, Høyskolen Kristiania): Bokens kapittel om Norge konkluderer med at norske miljøtiltak har liten effekt på Norges CO2-utslipp fordi NHO, LO, Ap og Høyre alltid har blokkert forslagene som setter både olje- og gassindustrien og den landbaserte industrien under press og tvinger frem miljøvennlig omstilling og nedgang i de nasjonale utslippene.

Vær stolt av det norske oljeeventyret!

VG (meninger) | 31.05.2020

Kommentar av Trygve Slagvold Vedum (Sp-leder): Verden vil trenge mer energi i årene framover. Tilgang til energi vil vi gi flere mennesker et bedre liv. En del av denne energien vil måtte komme fra hydrokarboner de neste 50 årene. Kan Norge bidra til både å gi verden mer energi og samtidig senke klimautslippene globalt? Ja, det kan vi. Vi kan produsere olje og gass på verdens reneste måte. Vi kan skape verdens første utslippsfri sokkel.

Still enda flere kritiske hydrogen-spørsmål, Tina Bru!

Stavanger Aftenblad (meninger) | 31.05.2020

Debatt av Kjell Traa, Torvald Sande og Ivar Sætre (Seniortanken): Gassdistribusjon til hus og hjem i Europa bør avvikles til fordel for elektrifisering og bruk av varmepumper. Det vil gi mangedoblet energiutbytte.

Et nytt industrieventyr må være grønt, Mjelva

Bergens Tidende (meninger) | 31.05.2020

Debatt av Sigrid Aanestad Moltumyr (folkevalgt for MDG i Fjaler Kommune og landsstyrerepresentant i Grønn Ungdom) og Øyunn S. Kåset (tidligere leder i Grønn Ungdom Vestland): For klimaet og norsk næringsliv sin del, er vi nødt til å bygge fremtidens arbeidsplasser på alt annet enn fossile ressurser.

Vi trenger et norsk proteinskifte! (landbruk/klima)

Nationen (meninger) | 31.05.2020

Kommentar av Anja Bakken Riise (leder) og Ingrid Kleiva Møller (fagrådgiver, begge i Framtiden i våre hender): Den siste tiden har vi lest og hørt i aviser og radio om at Bondelaget har analysert Klimakurs klimatiltak for jordbruket og konkluderer med at redusert kjøttforbruk vil føre til storstilt nedleggelse av norske bruk. Statssekretær i Landbruks- og matdepartementet Widar Skogan sier seg enig. De glemmer at denne kostholdsendringen allerede er i gang – og at om vi fortsetter som før, med stadig større overproduksjon av kjøtt, vil det først og fremst gå utover bøndene.

Var det da det klikka for Trump?

Dagbladet (meninger) | 30.05.2020

Kommentar av Morten Strand: Det er vanskelig å vite nøyaktig når det klikka for Donald Trump. Men mye tyder på at da han gikk til krig mot Twitter er øyeblikket. Nå driter han også i eget reir.

Stenge Twitter? Slapp av, han bløffer.

Aftenposten (meninger) | 30.05.2020

Kommentar av Joakim Lund: De siste månedene har Twitter sett det som en del av sitt samfunnsoppdrag å faktasjekke og merke rykter, omtrentligheter og renspikket løgn om viruset og hvordan folk kan beskytte seg mot det (Trumps forslag om å drikke eller injisere klor kunne typisk blitt merket dersom det var blitt fremsatt på Twitter). Med fakta og kunnskap skal folk settes i stand til å ta opplyste valg. Men når Twitter tar med seg sin sannhetssøken inn i politikken, er det dårlige nyheter for Donald Trump. Og så , da. Midt i valgkampen.

Norge, kjempers ødeland

DN+ (meninger) | 30.05.2020

Kommentar av Frithjof Jacobsen: Ansettelsen av Tangen har vært et kulturkrasj fra første sekund. Mellom markedslogikk og politikk, mellom internasjonal rikdom og norsk ytre nøysomhet. Det er ikke enkelt å komme hjem til Norge og toppjobb i offentlig sektor med rundt 700 millioner pund i bagasjen. Selv ikke når man etter eget utsagn kun har alle disse pengene for å gi dem bort til fattige piker i Afrika og Turistforeningen.

Er Nicolai Tangen et kriminelt geni?

Minerva+ (meninger) | 30.05.2020

Kommentar av Nils August Andresen: Hvis Tangen er et kriminelt geni, kan han berike seg selv om oljefondsjef. På den annen side: Det kan en hvilken som helst oljefondsjef som er et kriminelt geni.

Habilitets-fundamentalistene mot Tangen

Dagens Perspektiv+ (meninger) | 30.05.2020

Lederkommentar av Magne Lerø: Norges Bank bruker både belte og bukseseler for å holde Nicolai Tangen unna de fondene han eier. For habilitetsfundamentalistene og de politiske kontrollfrikene er det ikke nok.

Mensen og fortielse

Vårt Land (verdidebatt) | 30.05.2020

Lederkommentar: Det er viktig at menn med makt snakker om mensen. I mange land betyr mensen utestengelse og overgrep for jenter. Å endre dette kommer ikke av seg selv. Torsdag var den internasjonale mensdagen. Over en halv milliard jenter og kvinner mangler i dag tilgang til bind, rene toaletter og hygieneartikler. Utviklingsminister Dag Inge Ulstein (KrF) er nå en av flere som går offensivt ut og ber menn om å snakke mer om mensen.

Om å gjøre klimaforpliktelsene i Paris-avtalen til en solidarisk allmenning for kutt i klimagassutslipp.

Klassekampen+ (meninger) | 30.05.2020

Kronikk av Dag Seierstad (rådgiver for SVs stortingsgruppe og medlem av fagrådet til Attac): Den prisbelønte økonomen William Nordhaus (som i 2018 fikk økonomiprisen fra den svenske riksbanken) har foreslått at det ikke skal være gratis å stille seg utafor avtalesystemet til Paris-avtalen. Nordhaus har derfor foreslått at et land som stiller seg utafor Paris-avtalen, skal betale en fast eksportavgift på landets samlede eksport til land som har påtatt seg forpliktelsene i Paris-avtalen. Det betyr en miljøavgift på dem som vil eksportere noe til land i allmenningen. Dette vil aldri bli vedtatt i Verdens handelsorganisasjon (WHO), i hvert fall ikke så lenge Trump er på møtene der. Men det kan vedtas av utslipps-allmenningen.

Slik kan Stortinget vinne klimakampen

Dagbladet (meninger) | 30.05.2020

Kommentar av Geir Ramnefjell: En liten, grønn krisepakke må bli større. I stedet for en pengekrangel, må Stortinget vise fram lista med gode tiltak.

3,6 milliarder til grønn omstilling er «peanøtter»

Stavanger Aftenblad (meninger) | 30.05.2020

Kommentar av Hilde Øvrebekk: Ambisjonene er store. Men både størrelsen på pakkene og den manglende viljen til å stille krav til bærekraft, tyder på at regjeringen ikke helt klarer å se langt nok inn i framtiden.

Ut av avhengigheten

Klassekampen+ (meninger) | 30.05.2020

Kommentar av Anne Nyeggen (leder i Forum for grønn vekst i Oslo Arbeiderparti): Frem til 12. juni skal Stortinget behandle krisetiltakspakken for oljebransjen, som primært handler om å gi skatteinsentiver som skal sikre fortsatte investeringer i olje og gass. Regjeringens forslag kommer oljebransjen langt på vei i møte. Men bransjen er ikke fornøyd. Ap bør gå lenger enn regjeringen og satse på å skape en robust industri på norsk sokkel – en grønn industri.

Spillet om Moria

Dagbladet (meninger) | 30.05.2020

Kommentar av Martine Aurdal: Hvis sju andre europeiske land henter barn, gjør Norge ingenting. Og selv om tolv andre land gjør det først, kan regjeringen hente så lite som to barn og først neste år – og likevel ha innfridd løftet. Om vi henter barn fra Moria, skal dessuten antall kvoteflyktninger reduseres med like mange. Forliket kom ikke fordi Høyre ønsket å gi KrF en seier, men fordi Høyre ville unngå et nederlag i Stortinget.

Det store sikkerhetsspørsmålet

Klassekampen+ (meninger) | 30.05.2020

Kommentar av Peter M. Johansen: I løpet av de siste 30 årene er Hongkong trolig blitt viktigere økonomisk for utenlandske selskap enn for Beijing.

Viruset gir dyrekjøpt erfaring

ABC nyheter (meninger) | 29.05.2020

Kommentar av Audun Tjomsland: WHO og FN har ikke maktet å vise verden effektiv internasjonal ledelse i kampen mot coronaviruset. Trumps trussel om å trekke støtte til WHO har ikke hjulpet.

Mye mer enn bare corona

Dagbladet (meninger) | 29.05.2020

Kommentar av Morten Strand: Kinas utenriksminister advarte søndag om at krefter i USA skyver landet mot en ny kald krig. Varsellampene for konfrontasjon blinker rødt.

Ubehagelige regnestykker

Klassekampen+ (meninger) | 29.05.2020

Analyse av Peter M. Johansen: Gjeld og underskudd legger press på fattige land til å gjenåpne økonomien selv om smittetallene fortsatt øker.

Er en annen verden umulig?

Dagsavisen (debatt) | 29.05.2020

Kronikk av Linn Stalsberg: En av markedsøkonomiens fedre, Milton Friedman, har sagt: «Bare en krise – en faktisk eller påstått – skaper virkelig endring. Når krisen oppstår, så avhenger handlinger i etterkant av hva slags ideer som ligger omkring». Vi må gå Friedman og hans nyliberale ideer i rette dersom vi ønsker en post-pandemisk verden mer i harmoni med både mennesker og natur.

Vil Søreide utfordre Trump i FN?

Aftenposten (meninger) | 29.05.2020

Kommentar av Jan-Erik Smilden: Hvor mye og hvor ofte vil det være mulig å samarbeide med USA om utenriksminister Søreide skal stå ved alt hun har lovet i kronikken i Aftenposten? Hvis vi skal ta utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) på ordet, vil Norge som medlem av FNs sikkerhetsråd stå i skarp opposisjon til USA i en rekke avgjørende saker. Kronikken Søreide skrev i Aftenposten 24. mai, tar for seg regjeringens prioriteringer dersom Norge blir valgt inn som medlem av Sikkerhetsrådet i juni. Dette er neppe lystelig lesning for USAs president Donald Trump og hans medarbeidere.

Ja eller nei til verden?

VG (meninger) | 29.05.2020

Kommentar av Hilde Gunn Slottmo (professor i historie, Nord Universitet): Under denne harselasen ligger diskusjoner om globalisering, internasjonalt samarbeid og Norges forhold til utlandet. Her blir standpunktene ofte så enkle og svart-hvite at de rett og slett er fordummende, nærmest som et ja eller nei til at Norge er en del av verden. Enten er du med eller så er du imot at Norge skal forholde seg til verden utenfor landegrensene. Vedum er som kjent imot.

Historisk har idealismen gått hånd i hånd med egeninteressen

Morgenbladet+ (meninger) | 29.05.2020

Debatt av arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H): Når Norge deltar i FN, forhandler fred eller påtar oss internasjonale forpliktelser, er det ikke bare for å frelse verden eller gjøre den litt bedre. Det er fordi det gir oss som et lite land en plass ved bordet, ikke minst er det viktig i forhold til vår allierte USA. Det var Bjørnstjerne Bjørnson som i Andersen fra Toten ga opphav til uttrykket «Skit i verden, leve Toten» (egentlig var det skit i Norge). Men Toten med sin internasjonale, eksportrettede industri, går det dårlig med dersom vi skiter i verden. Skal Toten leve, må vi faktisk ut i verden.

Støtt sivilsamfunn under koronapress!

Stavanger Aftenblad (meninger) | 29.05.2020

Kommentar av Kathrine Sund-Henriksen (Daglig leder, Forum for utvikling og miljø - ForUM): Koronaviruset truer arbeidet med å nå FNs bærekraftsmål. Samtidig peker mange på at koronakrisa åpner nye mulighetsrom for å gjennomføre de radikale endringene som trengs for å begrense klimaendringer, stanse naturkrisa og nå bærekraftsmålene i tide. Denne endringen skjer ikke uten at sivilsamfunnet er engasjerte pådrivere og kritiske vaktbikkjer. Om politikk og endring skal bli rettferdig, grønn og varig, må sivilsamfunn ha handlingsrom. Solidaritetsorganisasjoner, menneskerettighetsorganisasjoner, urfolksgrupper, interesseorganisasjoner og fagforeninger må få mulighet til å belyse politikkens feil og mangler, og fremme sine løsningsforslag.

Koster mer enn en dagslønn (den internasjonale mensdagen)

Dagbladet (meninger) | 29.05.2020

Kommentar av Dagfinn Høybråten (generalsekretær i Kirkens Nødhjelp) og Åshild Skare (vann- og sanitærrådgiver i Kirkens Nødhjelp): Menstruasjon er en naturlig prosess som alle jenter og kvinner går gjennom i løpet av livet. Globalt er rundt 1,8 milliarder jenter og kvinner i reproduktiv alder. 500 millioner av disse mangler trygge toaletter, dusjer og sanitærprodukter når de har mensen, ifølge Verdensbanken.  I dag, torsdag, markeres Den Internasjonale mensdagen. I år er denne dagen ekstra viktig. Koronapandemien gjør nå at sårbare jenter og kvinner som allerede opplever utfordringer med mensen, har fått det enda tøffere.  

Hvis vi gjør alt riktig nå

Klassekampen+ (meninger) | 29.05.2020

Kronikk av Christiana Figueres og Tom Rivett-Carnac (grunnleggere av Global Optimism): Gigantpakker lages for å få økonomien på fote igjen. De kan bremse klimakampen – eller sette fart på den.

I oljenæringens solnedgang

Klassekampen+ (meninger) | 29.05.2020

Kommentar av Ivar Horneland Kristensen (administrerende direktør, Virke): Opinions koronamonitor viser at halvparten av alle nordmenn mener myndighetene bør prioritere økonomisk hjelp til næringslivet, som samtidig bidrar til grønn omstilling. Krisepakkene som politikerne den siste tiden har rullet ut på samlebånd kunne ha vært en kraftanstrengelse for grønn omstilling. I stedet har olje- og gassnæringen mottatt 29 ganger mer i støtte per ansatt enn hva handels- og tjenestenæringen har gjort.

Evighetsindustrien

Klassekampen+ (meninger) | 29.05.2020

Kommentar av Mímir Kristjánsson (gruppeleder for Rødt Stavanger): Industridød er ikke veien til det grønne skiftet. Olje- og gasselskapene vil overleve dagens krise. Equinor går ikke konkurs. Det kan derimot store deler av leverandørindustrien gjøre. Da risikerer Norge å stå med tom verktøykasse når nullutslippssamfunnet skal bygges. Et Norge uten verft er et Norge uten muligheter til å bygge sin egen framtid. Derfor må staten nå komme på banen og redde leverandørindustrien. Og derfor håper jeg det alltid vil være en verftshall, og ikke et kjøpesenter, jeg ser i horisonten på Buøy når jeg krysser torget i Stavanger.

1 - 30 av 362
1 2 3 4 5 6 .... 9 10 11 12 13

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.