Klipp fra media

Filter: Desember 2020 siviltsamfunn

Hvem henger etter?

Aftenposten (meninger) | 30.11.2020

Debatt av Line Khateeb (leder, Palestinakomiteen i Norge): Det er ikke palestinerne som er sendrektige, men det internasjonale samfunnet, som tillater grove brudd på menneskerettighetene. Når USAs utenriksminister Mike Pompeo står på Golanhøydene, okkupert fra Syria i 1967, og sier at BDS-kampanjen, altså krav om sanksjoner mot okkupasjonen, er det samme som antisemittisme, da må vi våkne. Ytringsfriheten gjelder også for palestinere og dem som støtter en rettferdig løsning for Palestina og Israel.

Vi kan ikke vokse oss ut av miljøkrisen

Morgenbladet+ (meninger) | 27.11.2020

Kommentar av Hanna Mortensdatter Vandeskog (Kampanjeleder i Spire) og Ida Marie Sletvold Grønnestad (Medlem av Spires kampanjeutvalg): Nylig annonserte en stor majoritet av Høyres stortingsrepresentanter at de lanserer et konservativt klimanettverk. Nettverket skal utforme politikk med en langsiktig ambisjon om å redde natur og klima – samtidig som det sørger for en ivaretagelse av fortsatt økonomisk vekst. Det er positivt at Høyre i større grad enn før setter søkelyset på natur og klima. Samtidig stiller vi oss kritiske til at partitoppene setter økonomisk vekst som en forutsetning for et grønt skifte. Så lenge økonomisk vekst og miljøødeleggelser henger tett sammen, blir vi nødt til å utfordre dette premisset.

Boikott Black Friday!

VG (meninger) | 27.11.2020

Kommentar av Isabelle Auby (25) og Simone Synnøve Stendal (22), styremedlemmer i Framtiden i Våre Hender Oslo Studentlag: Dette storforbruket har alvorlige konsekvenser. Produksjon av klær og teknologi krever utrolig store mengder ressurser. Den jeansen du kjøpte på Black Friday i fjor fordi den var på 70%, krevde i snitt 9500 liter vann. Laptopen på 50% krevde hele 295 kg CO25. De 3 t-skjortene du kjøpte for prisen av 2 krevde 13 kg CO2. Dette tilsvarer å kjøre 52 km med fossilbil! Det er kanskje billig for forbrukeren - men veldig dyrt for kloden. I tillegg kommer de menneskelige kostnadene ved overforbruket, der arbeidere jobber lange dager under elendige forhold for å gi oss billigst mulig varer. Å forbruke på den måten er verken solidarisk eller bærekraftig.

Kvinnene trenger oss

Dagbladet (meninger) | 26.11.2020

Kommentar av Heidi Nordby Lunde (H), leder i Stortingets nettverk for seksuell og reproduktiv helse og rettigheter, SRHR, Kari Elisabeth Kaski (SV), nestleder, Stortingets SRHR-nettverk og Tor-Hugne Olsen, daglig leder, Sex og Politikk: Det er drøyt to uker siden Polens grunnlovsdomstol ytterligere innskrenket abortloven i landet. Abortforbudet strider med menneskerettighetene.

Afghanistan: Ingen fred uten kvinnene

Vårt Land (verdidebatt) | 25.11.2020

Kommentar av Dagfinn Høybråten (generalsekretær i Kirkens Nødhjelp): Det er helt avgjørende at kvinnenes perspektiv blir hørt og får prege de pågående fredsforhandlingene i Afghanistan.

Stopp det iranske regimets trusler mot rettsstatene i Europa

Nettavisen (meninger) | 24.11.2020

Leserbrev fra Beroz Omid og Milica Javdan (Foreningen for iranske akademikere, Trondheim): Fredag den 27. november starter en rettssak i Belgia som har fått mye oppmerksomhet internasjonalt. En høytstående diplomat, Assadollah Assadi fra den iranske ambassaden i Østerrike, ble arrestert med en bombe i Tyskland. Bomben skulle leveres til et par og brukes til et attentat mot erkefienden og motstandsbevegelsen NCRI sitt årsmøte i Paris, sommeren 2018.

Norsk venstreside og Venezuela

Klassekampen+ (meninger) | 24.11.2020

Kommentar av Dave Watson (Latin-Amerikagruppen i Bergen): En resolutt støtte til Venezuela mot imperialistisk intervensjon er, dessverre, politisk selvmord. Men slik politiske feighet legitimerer tragedier som statskuppene i Venezuela, Bolivia, Paraguay, Honduras og Brasil, og baner veien for slike som Bolsonaro og en nyliberal offensiv på kontinentet. Det er dessverre Lysbakken og Moxnes’ ideologiske søstre og brødre i USAs bakgård som må betale prisen for denne passiviteten.

Moderne slaveri er vårt ansvar

Vårt Land (verdidebatt) | 23.11.2020

Kommentar av Erhard Hermansen (Generalsekretær i Norges Kristne Råd): Vi kan ikke leve med at norske selskaper – og vi – uvitende tjener på moderne slaveri gjennom varer eller tjenester vi kjøper. Forrige uke leverte 30 kirke- og organisasjonsledere i Norges Kristne Råd et opprop til barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad for en sterk åpenhets- og menneskerettighetslov for næringslivet. Vi mener det haster med å få på plass lovverk som tydelig rammer inn krav om anstendighet og respekt for menneskerettigheter der norskregistrert virksomhet er involvert.

Frp bør dra på seminar med Natur og Ungdom

Bergens Tidende (meninger) | 23.11.2020

Kommentar av Ane Breivik (1. nestleder i Unge Venstre og leder i Bergen Venstre): Det grønne skiftet åpner for gode vekstmuligheter for norske bedrifter. Vi har ikke råd til å være et haleheng, slik Frp foreslår.

Vi er ikke alle i samme båt (koronavaksine)

Bergens Tidende (meninger) | 22.11.2020

Kronikk ab Sunniva Folgen Høiskar (Leder i SAIH – Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond), Tor Halvorsen (Førsteamanuensis, Institutt for administrasjon og organisasjonsvitenskap, Universitetet i Bergen) og Bente Elisabeth Moen (Professor, Direktør ved Senter for internasjonal helse og Globale samfunnsutfordringer, Universitetet i Bergen): Det er avgjørende for global rettferdighet at norske myndigheter gjør hva de kan for å sikre at vaksinen mot covid-19 fordeles på en rettferdig måte. 2020 har vært et tungt år for Norge og verden. Tallet på smittede vokser, og mer enn en million er døde. Nå meldes det at en vaksine kan være klar. Det er godt nytt. Men spørsmålet om hvem som vil få tilgang til den, er avgjørende.

Norske sparepenger kan skade Amazonas

Nationen (meninger) | 21.11.2020

Kommentar av Embla Husby Jørgensen og Veera Mo (Fagrådgivere i Framtiden i våre hender): Ansvaret for å unngå miljøskade er pulverisert og strekker seg fra brasilianske åkere til Europa og Kina. Soya brukes i fôr til dyr vi spiser, og supermarkedkjeder selger såkalt regnskogbiff. Presset kommer fra mektige soyaforhandlere og kjøttprodusenter, men også fra selskaper som bruker eller omsetter varene. En ny rapport fra Framtiden i våre hender viser at norske penger går til selskaper med høy avskogingsrisiko i Brasil. Minst 6,44 milliarder kroner gikk fra sju norske banker til 17 slike selskaper de siste fem årene. Oljefondet har investert omtrent 19 milliarder i 18 av selskapene.

Første dominobrikke (gjeld/korona)

Klassekampen+ (meninger) | 20.11.2020

Kommentar av Thea Sofie Rusten (politisk rådgiver i Slug, Nettverk for rettferdig gjeldspolitikk): I slutten av forrige uke ble Zambia det første landet på det afrikanske kontinentet som gikk konkurs etter at koronakrisen har dyttet allerede store statlige gjeldsbyrder over kanten. I tiden som kommer vil en bred gruppe utviklingsland kastes ut i gjeldskrise som følge av korona.

Norsk lakseindustri skitner seg til i Brasil

Bergens Tidende (meninger) | 19.11.2020

Kommentar av Ida Breckan Claudi og Nils Hermann Ranum (Regnskogfondet): Miljøkrisen i Sør-Amerika er så alvorlig at dette ikke kan fortsette. Norske lakseoppdrettere må bruke sin kundemakt og si at så lenge Cargill fortsetter å være involvert i avskoging, er de utestengt som fôrleverandør til norsk laks. Norsk oppdrettsindustri har en ambisjon om å være verdens mest bærekraftige matprodusent. Det er ingenting bærekraftig ved det som foregår i soyaproduksjonens navn i Brasil nå.

Myanmars mulighet

Vårt Land (verdidebatt) | 19.11.2020

Kommentar av Jan Egeland (Flyktninghjelpen): Myanmars nyvalgte regjering kan løse rohingya-krisen en gang for alle. Nå må Erna Solberg og norsk næringsliv ta ansvar for å bruke den innflytelsen de har over Aung San Suu Kyi.

Norges koronanekt er oppsiktsvekkende

Aftenposten (meninger) | 17.11.2020

Kommentar av Erlend Grønningen (feltlege, Leger Uten Grenser): De rike landene har på den ene siden støvsugd markedet for vaksinen og forhåndsbestilt mer enn 80 prosent av alle doser til seg selv. På den andre siden nekter de å gi etter for det viktigste tiltaket som kan gjøre resten av verden i stand til å forsyne seg selv med vaksiner: en patentnekt på covid-19-relaterte produkter og vaksiner.

EU kutter ikke nok utslipp

Nationen (meninger) | 17.11.2020

Kommentar av Roy Pedersen (Leder i Nei til EU): EUs arbeid for å redusere klimagassutslipp er ikke tilstrekkelig for å nå unionens egne mål, og innsatsen er langt fra tilstrekkelig i den klimakrisen verden står i. Derfor krever Nei til EUs landsmøte nasjonal råderett over klimapolitikken og norsk natur.

Mer pisk i klimapolitikken

NRK ytring | 16.11.2020

Kommentar av Stig Schjølset (fagsjef i Miljøstiftelsen ZERO): Vi må ha et stort temposkifte i klimapolitikken i løpet av det neste tiåret. Da trenger vi gulrot for å hjelpe bedrifter med de lange teknologiløpene mot nullutslipp i alle sektorer. Men for å unngå at det offentlige tar en for stor del av regningen, må vi også bruke både krav og forbud. Det vil både være i tråd med prinsippet om at forurenser skal betale, og det vil være den sikreste måten å sikre en rask utfasing av fossil energibruk.

Kulturrevolusjonen 2.0

Minerva (meninger) | 15.11.2020

Kommentar av Jessica Kayi Chiu (leder) og Arne Melsom (styremedlem, begge i Hongkongkomiteen i Norge): Maos kulturrevolusjon rev Kina i stykker. Nå følger Hongkong-regjeringen i hans fotspor og innfører en fryktkultur myntet på å kvele all opposisjon.

Norge må gjøre mer

Klassekampen+ (meninger) | 14.11.2020

Kommentar av Monica Sydgård (leder, Redd Barnas Norgesprogram): Klassekampen dokumenterte 7. november situasjonen for barn og unge i «trygg sone» i Morialeiren. Redd Barna varslet allerede i 2017 om umenneskelige forhold med grove barnerettighetsbrudd, omfattende depresjon, selvskading og selvmordsforsøk blant barn på de greske øyene. At norske myndigheter kun vil hente 50 av de rundt 50.000 menneskene som er strandet i Hellas er skammelig. Det er ikke en nasjon med stolte humanitære tradisjoner verdig.

Etiopia må ta oppgjør med fortiden

Vårt Land (verdidebatt) | 14.11.2020

Kommentar av Eivind Aalborg (landdirektør for Kirkens Nødhjelp i Etiopia) og Arne Sæverås (seniorrådgiver for fredsbygging i Kirkens Nødhjelp): Ett år etter at Etiopias statsminister Abiy Ahmed mottok Nobels fredspris er situasjonen i landet langt fra ­fredelig. Nå er regjeringen under sterkt press for å vise at de rommer mangfoldet i Etiopia.

Norge er et hinder for nedrustning

Morgenbladet+ (meninger) | 13.11.2020

Kommentar av Akari Izumi Kvamme (Nei til Atomvåpen) og Anja Lillegraven (Norske leger mot atomvåpen): Inntil vi tar avstand fra en strategi der vår trygghet skal sikres gjennom trusler om, og eventuell bruk av, masseødeleggelsesvåpen, skjermer vi atomvåpenstatene for press om nedrustning. Atomvåpen er sårbare for internasjonal stigmatisering og delegitimering, skriver Egeland. Å skape en sterkere norm mot atomvåpen var sentralt da FN vedtok en traktat som forbyr atomvåpen i 2017. I januar 2021 trer traktaten i kraft og blir en del av Folkeretten. Da blir det forbudt for stater som har ratifisert traktaten, å true med, inneha og bruke atomvåpen.

Loven er radikal nok

Klassekampen+ (meninger) | 13.11.2020

Debatt av Halfdan Wiik (Besteforeldrenes klimaaksjon): Selvfølgelig burde vi utvide vårt perspektiv. Men når det gjelder miljø- og klimakrisa er vi vel for lengst kommet dit at også vi – og i hvert fall «etterslekten» – må sies å være en del av «det som er truet»? Derfor er Grunnlovens § 112 så viktig. Vi trenger ikke vente på et annet natursyn, det har vi heller ikke tid til.

Nå regner det glassbiter (likestilling/kvinner)

Dagsavisen (debatt) | 13.11.2020

Kommentar av Kaj-Martin Georgsen (generalsekretær i Care Norge): Også i andre land enn USA trer kvinner inn i sentrale stillinger og andelen folkevalgte kvinner øker. USA får sin første kvinnelige visepresident. Det er et gjennombrudd – på overtid – for kvinners plass i toppen av amerikansk politikk. Dette feires nå over hele verden, med god grunn. Men også i andre land, utenfor våre mediers søkelys, trer kvinner inn i sentrale stillinger og andelen folkevalgte kvinner øker. Det er likevel langt igjen til at kvinners stemme blir hørt like mye som menns.

Verdens dødeligste konflikt for barn

Vårt Land (verdidebatt) | 12.11.2020

Kommentar av Birgitte Lange (generalsekretær i Redd Barna) og Chris Nyamandi (Redd Barnas landsjef i Afghanistan): Afghanistan er verdens dødeligste konflikt for barn. Ifølge tall fra FN ble nærmere 1900 barn drept eller lemlestet i Afghanistan de første ni månedene av 2020. En 14 år gammel jente forteller til Redd Barna: «Når det bryter ut kamphandlinger er ingen steder i landsbyen trygge. Å være hjemme er likevel bedre enn å være ute. Vi gjemmer oss innerst i et hjørne av rommet».

Barna lider under konflikten i Nagorno-Karabakh

Aftenposten (meninger) | 12.11.2020

Kommentar av Kay Asbjørn Schjørlien (Seniorrådgiver, Redd Barna): Barn som har flyktet fra Nagorno-Karabakh, har vært vitne til bombing og tap av sine hjem og kjære. De trenger hjelp.

Grunnloven er ikke til pynt

Aftenposten (meninger) | 11.11.2020

Åsne Refsum (18), Leder, Viken Natur og Ungdom, på Si;D: De siste dagene har jeg byttet på å se på det amerikanske valget på TV og livestreamen fra klimasøksmålet i Høyesterett. Akkurat som med presidentvalget i USA vil utfallet i klimasøksmålet prege fremtiden vår i stor grad.

Grønt klimafond kan bli Norges viktigste internasjonale klimabidrag

Bergens Tidende (meninger) | 09.11.2020

Kommentar av Dagfrid Forberg (Nestleder i Miljøstiftelsen Zero): I skyggen av at regjeringen la frem forslag om kutt i fornybarbistanden, leverte utviklingsminister Dag-Inge Ulstein en spennende nyhet: Utredningen av et nytt klimafond for grønne investeringer i utviklingsland, for å begrense utslipp fra kull. Vi i Miljøstiftelsen Zero applauderer initiativet og er spente på neste steg. Det er ett år til FNs klimaforhandlinger i Glasgow. Før den tid bør Norge legge initiativet og pengene på bordet.

Ansvarsfraskrivelse fra Rotevatn

Aftenposten (meninger) | 09.11.2020

Debatt av Silje Ask Lundberg (leder i Naturvernforbundet) og Hanna Nyborg Støstad (fagrådgiver i Naturvernforbundet): Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) svarer Naturvernforbundet at ønsket om mer makt til miljømyndighetene i vindkraftsaker blir innfridd i den nye stortingsmeldingen. Vi er glade for de fine ordene i meldingen om at natur skal vektlegges sterkere, men vi er ikke enige i at problemene nå blir løst. Vi trenger mer konkrete tiltak på bordet.

Naturen trenger en god advokat

Dagens Perspektiv (meninger) | 07.11.2020

Debatt av Andreas Randøy (2. nestleder i Natur og Ungdom): En holdning om at politiske vedtak ikke burde prøves opp mot Grunnloven fordi myndighetene sikkert vet hva de driver med, er smertelig naiv, skriver 2. nestleder i Natur og ungdom i et svar til Magne Lerø.

Ulovlig oljeboring i Arktis?

Klassekampen+ (meninger) | 07.11.2020

Kronikk av Therese Hugstmyr Woie (leder i Natur og Ungdom) og Frode Pleym (leder i Greenpeace Norge): Mer penger til statskassa er regjeringens og Stortingets kronargument for å lete etter mer olje, også i sårbare områder i Barentshavet. Men hva om alle lovnadene om at nye oljefelt er gullgruver viser seg å ikke stemme? Nye, hittil hemmelige dokumenter avdekket gjennom klimasøksmålet, viser at oljevirksomhet i Barentshavet sørøst vil ende opp med å koste staten milliarder med oljeprisene som er forventet framover.

1 - 30 av 386
1 2 3 4 5 6 .... 9 10 11 12 13

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.