Klipp fra media

Filter: 2019 siviltsamfunn

Psykiske lidelser tar liv i utviklingsland

Vårt Land+ (meninger) | 31.12.2019

Kommentar av Ingeborg Svartsund Arntsen (Psykolog) og Heidi Westborg Steel (Generalsekretær HimalPartner): Hvert 40. sekund tar noen livet sitt. 86 prosent av disse skjer i utviklingsland. Tross tydelige tall har feltet hatt lav prioritet hos nasjonale myndigheter, giverland og bistandsorganisasjoner.

2020-tallet må ikke bli likegyldighetens tiår

Aftenposten (meninger) | 30.12.2019

Kommentar av Jan Egeland (Flyktninghjelpen): Internasjonal lov og humanitære prinsipper er stadig under angrep. Og med voksende fremmedfiendtlighet og nasjonalistisk populisme står vi overfor en hardere kamp for å forsvare grunnleggende medmenneskelige verdier i årene som kommer.

Den farlige flokkmentaliteten

Dagbladet (meninger) | 30.12.2019

Kommentar av Morten Rostrup (lege og mangeårig feltarbeider for Leger Uten Grenser): Vi lever i en brytningstid. Det som kalles «globalisme» blir i økende grad utfordret. Men uansett hvordan vi tenker og reflekterer rundt dagens utfordringer, må vi alle være oppmerksomme på hvor lett vi påvirkes av tribalistiske ideer. Verdens ledere ser det ikke alltid som hensiktsmessig å bryte ned barrierer mellom mennesker når de søker makt eller kontroll.

Klassisk grønnvasking fra Multiconsult

Aftenposten (meninger) | 27.12.2019

Debatt av Anja Bakken Riise (FIVH): Det er uforståelig at Multiconsult kan påstå at grønne obligasjoner som ikke reduserer klimagassutslipp, setter fart på det grønne skiftet.

Goliats krig mot David

Klassekampen+ (meninger) | 27.12.2019

Kronikk av Liv Kjølseth (generalsekretær i Afghanistankomiteen) og Jonas E. Hollund (kommunikasjonsrådgiver i Afghanistankomiteen): I dag er førti år siden Sovjetunionen invaderte Afghanistan. I krigen som fulgte ble mellom én og to millioner afghanske sivile drept, og fem millioner drevet på flukt. 30.000 sovjetiske soldater mistet livet, og Sovjetunionen gikk på et sviende nederlag. Vi markere denne dagen med å minnes de millioner av liv som har gått tapt i stormaktenes spill om Afghanistan.

Gi oss ein god miljøpolitikk for heile landet!

Nationen (meninger) | 24.12.2019

Kronikk av Gaute Eiterjord (Leder i Natur og Ungdom) og Inger Johanne Brandsrud (Bygdepolitisk nestleder i NBU: Politikarane må bli flinkare til å snakke om miljøtiltaka som trengst i heile landet. Her er våre framlegg.

Frihandel med bismak (palmeolje/klima)

Nationen (meninger) | 21.12.2019

Kommentar av Steven McQueen og Frode Pleym (Greenpeace Norge): Sammenhengen mellom handel og klimapolitikk er åpenbar, men effekten av avtalene er for lite diskutert. Neste år vil vi se den sammen prosessen spille seg ut på nytt. Da skal en frihandelsavtale mellom Norge og fire søramerikanske land, inkludert Brasil, ratifiseres. Denne gangen kan vi ikke akseptere at avtalen blir banket gjennom uten offentlig debatt. Til det står det altfor mye på spill.

Et taktskifte for ansvarlig næringsliv

Vårt Land (verdidebatt) | 21.12.2019

Kommentar av Anja Bakken Riise (Leder i Framtiden i våre hender), John Peder Egenæs (Generalsekretær i Amnesty 
International Norge) og Jostein Hole Kobbeltvedt (Daglig leder i Raftostiftelsen): I slutten av november fikk regjeringen en gavepakke av et lovforslag i hendene. Etikkinformasjonsutvalgets Forslag til lov om virksomheters åpenhet om leverandørkjeder, kunnskapsplikt og aktsomhetsvurderinger er et historisk steg mot å lovfeste at næringslivet har ansvar for menneskerettigheter og åpenhet. Utvalget har maktet å se en rekke gode initiativer under ett. Slik har de levert et forslag til lov som representerer et taktskifte for ansvarlig ­næringsliv.

Vil vi stanse slaveri - eller støtte det?

Vårt Land (verdidebatt) | 21.12.2019

Kommentar av Morten Eikli (Kommunikasjonsansvarlig i Hope for Justice Norge): I skrivende stund hjelper Hope for Justice seks ofre for menneskehandel som ble utnyttet i tvangsarbeid i Oslo. Dette er kun toppen av et isfjell vi er sikre på er mye større. Hva velger vi å gjøre med at det finnes slaver i Norge?

Kjære barnebarn. Det skal ikke være deres ansvar

Vårt Land (verdidebatt) | 21.12.2019

Debatt av Steinar Winther Christensen (farfar til Simone og Alva, og leder for Besteforeldrenes klimaaksjon): Min generasjon skapte det norske oljeeventyret. Samtidig medvirket vi til en global naturkatastrofe. En slik klode kan jeg ikke gi fra meg.

Mot polarisering, eller nye fellesskap?

Dagsavisen (debatt) | 19.12.2019

Kronikk av Bård Vegar Solhjell (generalsekretær i WWF, fra 1. januar 2020 leder for Norad): Er vi bekymra for eit militært angrep? Det hjelper å styrke forsvaret, sjølv om vi må ha hjelp av andre. Til og med handelen kan vi styrke gjennom avtalar med enkeltland, sjølv om det globale handelssystemet ikkje fungerer. Klimaet er derimot 100 prosent globalt. Klimapolitikk hjelper BERRE dersom mange nok land, selskap og lokalsamfunn også stiller opp.

Takk til regjeringen

Dagbladet (meninger) | 19.12.2019

Kommentar av Ervin Kohn (Antirasistisk Senter, 2.nestleder): Både storting og regjering tar rasisme på alvor. Regjeringen har i dag, 11.desember framlagt en Handlingsplan mot rasisme. En slik har vi ikke hatt siden 2013. Om noen måneder vil den også framlegge en handlingsplan mot muslimfiendtlighet og en ny handlingsplan mot antisemittisme.

Takk til regjeringen

Dagbladet (meninger) | 19.12.2019

Kommentar av Ervin Kohn (Antirasistisk Senter, 2.nestleder): Både storting og regjering tar rasisme på alvor. Regjeringen har i dag, 11.desember framlagt en Handlingsplan mot rasisme. En slik har vi ikke hatt siden 2013. Om noen måneder vil den også framlegge en handlingsplan mot muslimfiendtlighet og en ny handlingsplan mot antisemittisme.

Lista over Israels lovbrudd er lang

Stavanger Aftenblad (meninger) | 19.12.2019

Debatt av Ingebreth Forus (Leder i Palestinakomiteen i Stavanger): Bjarne Bjelland har 10. desember innlegg i Aftenbladet der han skamroser Israel, og argumenterer mot boikott av landet. Den samme dato, i 1948, vedtok FN sin menneskerettserklæring. Den består av 30 artikler, og er forpliktende for alle medlemsland, altså også for Israel.

Pekeleken

NRK ytring | 18.12.2019

Kronikk av Dagfinn Høybråten (generalsekretær i Kirkens Nødhjelp): På klimatoppmøtet i Madrid tok Norge til orde for at andre land må øke sine klimamål. Men hvorfor løfter ikke Norge egne klimamål og går foran i en koalisjon av ansvarlige land? Nesten 200 land har de to siste ukene vært samlet til et toppmøte for å prøve å komme nærmere målet om å bremse den globale oppvarmingen og klimakrisen. Resultatet ble skuffende. Nå trengs det at ansvarlige enkeltland går foran.

Jentebrølet

Dagsavisen (debatt) | 18.12.2019

Kronikk av Kari Helene Partapuoli (generalsekretær i Plan International Norge): Daglig utsettes jenter og kvinner verden over for diskriminering, vold, undertrykkelse og andre grove menneskerettighetsbrudd. Dette til tross for at det i dag er 40 år siden FNs generalforsamling vedtok «kvinnekonvensjonen» som lover avskaffelse av alle former for diskriminering av kvinner.

Ord må bli til klimahandling

Dagsavisen (debatt) | 17.12.2019

Kommentar av Hilda Bævre Bergseth (medlem av politisk utvalg for klimarettferdighet i KRFK-KFUM Global og tilstede på COP25): Vi ble kastet ut av forhandlingene, men sammen med et engasjement som er større enn noen gang, kommer vi alltid til å si fra når lederne våre må lytte.

Rett mann på rett plass

Vårt Land (verdidebatt) | 14.12.2019

Kommentar av Lemma Desta Gonamo (Flerkulturelt kirkelig nettverk i regi av Norges Kristne Råd): Fredsprisvinner Abiy Ahmed har startet den lange jobben med å demokratisere og modernisere Etiopia. Verdensamfunn og Norge bør være med på å støtte denne prosessen.

KFUK-KFUM feiler om Israel. Igjen

Vårt Land (verdidebatt) | 14.12.2019

Debatt av Conrad Myrland (Daglig leder Med Israel for fred - MIFF): Israel okkuperer ikke Vestbredden i strid med folkeretten, og boikottplanene kan derfor ikke anvendes på Israel.

Absurd med vindmøller her

Dagbladet (meninger) | 13.12.2019

Kommentar av Kjetil Aa. Solbakken (generalsekretær Norsk Ornitologisk Forening), Christian Steel (generalsekretær Sabima) og Silje Ask Lundberg (leder Naturvernforbundet): Myra er av stor betydning i et klimaperspektiv, og det ville derfor framstå som svært merkelig i 2019 å tillate et anlegg for produksjon av fornybar energi som fører til inngrep i natur med klodens høyeste karbontetthet pr. kvadratmeter.

Ofrene for klimaendringene

Dagbladet (meninger) | 12.12.2019

Kommentar av Embla Regine Mathisen (leder i Changemaker): Det er de rike land som har skapt klimaendringene, og sørget for at millioner av mennesker må flykte fra hjemmene sine. Derfor må vi ta vårt ansvar og jobbe for et internasjonalt vern av klimafordrevnes rettigheter, gjennom for eksempel et klimapass. Samtidig må vi gi klimafinansiering til de områder som er rammet av klimaendringer Norge må kjempe internasjonalt for kvinners sikkerhet, og for rettferdig tilgang til medisiner.

Norske oljeraffineri må møte fremtiden

Bergens Tidende (meninger) | 12.12.2019

Kommentar av Anne Marit Post-Melbye (Fagansvarlig for industri i Miljøstiftelsen Zero): Eller de kan omstille seg. Fornybare raffinerier har en plass i et utslippsfritt samfunn. Vi trenger fornybart drivstoff til langdistanse luft- og skipsfart, og vi trenger karbon for å produsere aluminium, plast og kjemikalier. Kjære Equinor Mongstad! Hva velger dere?

Prisen gir håp

Vårt Land (verdidebatt) | 11.12.2019

Kommentar av Erhard Hermansen (Generalsekretær i Norges Kristne Råd): Freden i regionen er skjør, men det Dr. Abiy Ahmed har bidratt til er i manges øyne et ­under og det har gitt håp til svært ­mange ­mennesker.

Vårt Land feiler om boikott. Igjen

Vårt Land (verdidebatt) | 11.12.2019

Debatt av Øystein Magelssen (Generalsekretær i KFUK-KFUM Norge) og Fredrik Glad-Gjernes (Daglig leder i KFUK-KFUM Global): Selvsagt er det mange andre aktører som også bryter folkeretten, men dette kan ikke brukes for å rettferdiggjøre en fortsatt undertrykkende praksis, slik Vårt Land gjør i sin leder fredag.

Når strøm blir billig og utslipp dyrt, blir verden elektrisk

Minerva+ (meninger) | 11.12.2019

Kommentar av Marius Holm (ZERO): Kan Norge som investor utgjøre en forskjell her? Om vi gradvis flytter 5 prosent av den norske utenlandsformuen til et operativt fond for fornybar energi og gjør klima til førsteprioritet i norsk utviklingspolitikk, kan vi bidra til å stanse nye kullkraftverk og korte ned levetiden til eksisterende. Argumentet mot er at oljefondet skal sikre kommende generasjoners velferd. Men er det et overbevisende argument mot lønnsomme investeringer i utfasing av kull? Jeg tror ikke det.

Rett mann på rett plass

Klassekampen+ (meninger) | 10.12.2019

Kronikk av Lemma Desta (prosjektleder, Flerkulturelt kirkelig nettverk): Selv om alt var på stell på papiret, uteble drømmen om demokrati. I årene fram til 2018 økte volden og den økonomiske og politiske ulikheten. Abiy Ahmed er et vendepunktet i denne utviklingen. Han skapte stor begeistring og håp om endring. Ved sin innsettelsestale, la Abiy fram en visjon om å lede Etiopia bort fra vold og undertrykkelse til en samlende politikk med rettferdig fordeling av makt og ressurser.

Fredspris i en uforutsigbar tid for Etiopia

VG (meninger) | 10.12.2019

Kommentar av Dagfinn Høybråten (generalsekretær Kirkens Nødhjelp) og Eivind Aalborg (landdirektør i Etiopia, Kirkens Nødhjelp): 10. desember mottar Etiopias statsminister Abiy Ahmed Ali Nobels fredspris for 2019. Vi mener Abiy er en verdig vinner av fredsprisen. Vi håper den kan støtte opp under pågående reform og fredprosesser i Etiopia og regionen. Situasjonen flere steder innad i Etiopia er nå ustabil og uforutsigbar. Siden Abiy kom til makten i fjor har mange reformer kommet til.

Grunn for håp eller ny miljø-fiasko?

Vårt Land (verdidebatt) | 10.12.2019

Kommentar av Gunnar Kvåle (professor emeritus og styremedlem i Besteforeldrenes klimaaksjon): Denne uken er Madrid senter for verdens klimaelite. Vil Greta Thunberg få rett i det hun sa til deltagerne ved FNs klimatoppmøte i Polen for et år siden? «Dere har ignorert oss til nå, og dere vil ignorere oss igjen». Tjuefem år med klimatoppmøter har dessverre ikke ført til endring som monner. Politisk vilje til handling har manglet, og globale utslipp fortsetter å øke.

På kant med kunnskapen

Dagbladet (meninger) | 10.12.2019

Kommentar av Karoline Andaur (fungerende generalsekretær WWF Verdens naturfond): I kampen om iskantsonen står store og uerstattelige naturverdier på spill. Våre folkevalgte vil huskes i generasjoner for hvordan de forholder seg til kunnskap i miljø- og klimakrisens tid.

Å faktasjekke Jon Helgheim

Dagsavisen (debatt) | 10.12.2019

Kronikk av Rune Berglund Steen (Antirasistisk senter): Fremskrittspartiet har hatt en serie med innvandringspolitiske talspersoner som har hatt som oppgave å radbrekke både politikk og fakta på asylfeltet. Jon Helgheim er den siste i denne ubrutte, populistiske tradisjonen. La meg bare ta Helgheims bidrag på Dagsnytt Atten 29. november som et talende eksempel.

1 - 30 av 422
1 2 3 4 5 6 .... 11 12 13 14 15

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.