Klipp fra media

Filter: 2019

Hva venter oss i 2020?

Dagsavisen (debatt) | 31.12.2019

Kronikk av Sverre Lodgaard (NUPI): Et årsskifte er ikke noe brekkpunkt i internasjonal politikk, men en anledning til å ta tempen på de viktigste utviklingstrekkene.

Det liberale demokratiet trenger sterkere forsvar

Bergens Tidende (meninger) | 31.12.2019

Lederkommentar: De siste årene har vært preget av ideologisk og politisk uro det knapt var mulig å se for seg for ti år siden. Mest nedslående er kanskje truslene mot det liberale demokratiet, der toleranse, deltakelse og tillit er sentrale verdier. At lovlig valgte populistiske demagoger i noen av verdens største land utgjør dette presset, er tankevekkende. Det viser hvordan demokratiet noen ganger kan undergrave seg selv.

Øyeblikk fra tiåret som har gått

Dagsavisen | 31.12.2019

Terrorangrep, naturkatastrofer, epidemier og politiske omveltninger har satt sitt preg på det siste tiåret. Her er et utvalg av hendelsene vi husker best.

Dette ble Kinas annus horribilis

Dagbladet (meninger) | 31.12.2019

Kommentar av Inger Bentzrud: Folkerepublikken Kina feiret sitt 70-årsjubileum i 2019, men året har vist stygge riper i landets anseelse ute i verden. Det kinesiske lederskapet klarer ikke lenger å skjule sin nervøsitet. Trusler mot land som kritiserer kinesisk politikk eller viser skepsis overfor kinesiske investeringer og teknologi, begynner å bli et mønster. For Kinas er 2019 blitt et annus horribilis.

Fra bakrus til konflikt

DN+ (meninger) | 31.12.2019

Kronikk av Øystein Dørum (Sjeføkonom i NHO): Globaliseringen har gått i stå. Handelshindre som er bygget ned siden 1945, bygges nå opp igjen. Britene forlater EU. Verdens handelsorganisasjon vingestekkes. Før finanskrisen vokste global handel dobbelt så raskt som verdiskapingen. Nå vokser de to like raskt. Den globale eksportandelen har flatet ut.

Suveren kulturutveksling i Meråker (Norge/Kina)

Aftenposten (meninger) | 31.12.2019

Lederkommentar: At kinesiske sensurforsøk finner veien helt til Meråker i Trøndelag, sier sitt om hvor dårlig det står til med ytringsfriheten i Kina. Når kineserne finpusser fiskebensteknikken i Norge, er det særdeles gledelig om de samtidig får med seg en smakebit av norske verdier. Biblioteket i Meråker formidler dem på en suveren måte.

Psykiske lidelser tar liv i utviklingsland

Vårt Land+ (meninger) | 31.12.2019

Kommentar av Ingeborg Svartsund Arntsen (Psykolog) og Heidi Westborg Steel (Generalsekretær HimalPartner): Hvert 40. sekund tar noen livet sitt. 86 prosent av disse skjer i utviklingsland. Tross tydelige tall har feltet hatt lav prioritet hos nasjonale myndigheter, giverland og bistandsorganisasjoner.

Klimaåret var fylt av dårlige nyheter – og grunn til håp

DN+ (meninger) | 31.12.2019

Lederkommentar: Det ligger håp i ungdommens engasjement og investorenes bekymring.

Faren til Greta Thunberg: Klima-aktivismen gjorde henne frisk

NRK nyheter | 31.12.2019

I et sjeldent intervju forteller Svante Thunberg at han mente det var «en dårlig idé» at datteren tok det store ansvaret med å stå helt i front i kampen mot klimaendringene.

Annus horribilis

Klassekampen+ (meninger) | 31.12.2019

Kronikk av Arne Johan Vetlesen (professor i filosofi): Toppmøtet i Madrid var en gedigen nedtur for alle som hadde håpet at momentumet barn og unge har bygget opp, ville omsettes til radikale tiltak for å bremse klimaendringene og stanse pågående naturtap. Hva realitetene på bakken angår, har 2019 vært et regelrett annus horribilis: enorme branner i Amazonas, California og Australia, monsuner og sykloner i Sørøst-Asia, rekordartet issmelting i Arktis, Antarktis og på Grønland, samt tørke på flere kontinenter.

Reis fanen ren og rød

Klassekampen+ (meninger) | 31.12.2019

Kronikk av Asbjørn Wahl: Det er på tide å innse at klimakampen er en interessekamp – og at fagbevegelsen må spille en avgjørende rolle.

Merkel: Eg bruker all mi kraft mot klimaendringane

NRK nyheter (NTB) | 31.12.2019

I nyttårstalen sin til det tyske folket seier statsminister Angela Merkel at ho bruker all si kraft på å kjempe for å vinne kontroll over klimaendringane.

EU forbereder et markant grønt skifte

Nationen (meninger) | 31.12.2019

Kommentar av Arne Ivar Sletnes (Fagsjef internasjonale spørsmål Norsk Landbrukssamvirke): All EU-politikk skal bidra til å oppfylle Parisavtalen om klima og innfri FNs bærekraftsmål og de globale biodiversitetsmålene. Dette vil påvirke utviklingen av landbruket og matindustrien, og skape ny dynamikk også i norsk politikk.

I 2020 kommer Norges nye klimaplan: Slik gikk det forrige gang

E24 | 31.12.2019

På nyåret kommer regjeringens plan for å nå klimamålene i 2030. Miljøvernere håper det går bedre enn med det brutte 2020-målet. – Det handler mye om politisk vilje, sier Framtiden i våre hender.

Symbolkutt i Norge gir minimal effekt

DN+ (meninger) | 31.12.2019

Debatt av Terje Halleland (klimapolitisk talsperson, Frp): I en kommentar i DN hevder Kjetil B. Alstadheim at Fremskrittspartiet behandler folk som idioter. Han bør vite bedre enn å trekke slike feilaktige slutninger. Kina og India, med til sammen cirka 2,8 milliarder innbyggere, vil i perioden 2017–2030 øke sine CO2-utslipp med over 5400 millioner tonn. Økningen tilsvarer hele 106 ganger Norges totale utslipp av klimagasser.

Equinor har ambisjonar om å redusere klimafotavtrykket vårt

Bergens Tidende (meninger) | 31.12.2019

Debatt av Henning Neverdal (kommunikasjonsansvarleg på Equinor Mongstad): I Equinor Mongstad meiner vi at vi må halde fram med å lage produkt, men at me må snu på alle mogelege steinar for å redusere CO₂-utsleppa.

Frp er «mer enn skeptisk» til Erna Solbergs klimaoppdrag til Sylvi Listhaug

Aftenposten | 31.12.2019

Frp har ikke tro på statsministerens plan om å elektrifisere de største landbaserte industrianleggene i Norge.

SAS-sjefen om flyskam, billettsalget og Greta Thunberg: – Fantastisk at en så ung person har klart å mobilisere så mange

DN+ | 31.12.2019

Rickard Gustafson er imponert over Greta Thunberg, men ikke Norwegians klimautspill. – Vi har snart en like ny flåte som dem.

Politiet utsetter å kaste ut demokratiforkjemperen Bheki Dlamini

NRK nyheter | 31.12.2019

Etter avslag på sin asylsøknad måtte Bheki Dlamini forlate Norge innen nyttårsaften. Nå har Politiets utlendingsenhet latt Dlamini bli i landet i to nye måneder.

Terrortiltalt asylsøker dømt til åtte og et halvt års fengsel

VG (NTB) | 31.12.2019

En 36 år gammel libaneser er i Borgarting lagmannsrett dømt til åtte og et halvt års fengsel for terrorforbund med Nusrafronten i Syria.

Angrep setter Irak i skvis

Klassekampen | 31.12.2019

USA mener Iran har fått altfor stor innflytelse i Irak. De utelukker ikke flere angrep etter søndagens bomberegn.

Fanget og slipper ikke ut: 235.000 syrere har flyktet på to uker

VG | 31.12.2019

Mennesker under et massivt angrep fra russiske og syriske bombefly har forlatt sine hjem i all hast, og er nå fanget ved den stengte tyrkiske grensen.

Kulden krever liv i Syria: To barn døde i beryktet leir

NRK nyheter | 31.12.2019

Kulde, sykdom og underernæring tar livet av barn i Al Hol. I går døde to barn.

Klemt mellom stormaktene

Klassekampen+ | 31.12.2019

Hvis noen lurer på hva Tyrkias invasjon i Nordøst-Syria går ut på, se til okkupasjonen av Afrin, oppfordrer Bedran Çiya Kurd, visepresident for selvstyremyndighetene i Rojava.

Tyrkias regjering ber de folkevalgte godta utplassering av styrker i Libya

Nettavisen (NTB) | 31.12.2019

Tyrkias regjering ber om støtte fra nasjonalforsamlingen i Ankara til å sende soldater til Libya. En del av planen skal være å sende syriske opprørere.

Tar opp kampen mot giftig luft i Pakistan

NRK nyheter | 31.12.2019

Årlig dør rundt 130.000 pakistanere på grunn av luftforurensning. Nå tar vanlige pakistanere kampen mot smog i egne hender.

Diplomatisk feide mellom Spania og Bolivia spisser seg til

Nettavisen (NTB) | 31.12.2019

Spania svarer med å utvise tre diplomater fra Bolivia etter at Bolivias nye høyreorienterte regjering utviste to spanske diplomater og Mexicos ambassadør.

En av Che Guevaras nærmeste geriljasoldater er død

VG (NTB) | 31.12.2019

Harry Villegas (79) var geriljasoldat for Che Guevara i den mislykkede revolusjonskampen i Bolivia. Han hylles som en av kommunistregimet i Cubas helter.

Verdens rikeste med ellevill økning: En fjerdedel rikere bare i 2019

Nettavisen | 30.12.2019

De rike blir stadig rikere, viser den nyeste listen over verdens rikeste. Fire nordmenn er med på listen.

Et tiår i protest

VG (meninger) | 30.12.2019

Kommentar av Per Olav Ødegård: Ikke siden 1968 har opprørene vært mer omfattende og vidtrekkende. Og denne gang er de globale. Tiåret startet med den arabiske våren og avsluttes i massedemonstrasjoner i Latin-Amerika, Midtøsten, Iran og Hongkong. Uroen har også nådd Europa, som med de gule vestene i Frankrike. Årsakene er forskjellige, men det finnes noen fellestrekk.

1 - 30 av 11018
1 2 3 4 5 6 .... 364 365 366 367 368

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.