Klipp fra media

Filter: 2018

Dette må du følge med på i 2019

Dagsavisen | 31.12.2018

Det blir veganernes år og året der USA trekker seg fra Parisavtalen. Her hjemme skal Arbeiderpartiet finne ny nestleder og vi får svar på hvor mange kameler KrF må svelge for å bli med i regjering. Vi viser vei inn mot 2019.

Donalds inferno

Klassekampen | 31.12.2018

2018 ble året da verden ble hjemsøkt av fortidas synder, uten at klodens ledere gjorde nok for å sikre framtida.

Det begynte med at Trump ville ha flere nordmenn til USA. Siden er det bare blitt villere. Slik var Trump-året.

Aftenposten | 31.12.2018

Trump har preget nyhetsbildet i 2018 nesten hver eneste dag. Her er et overblikk over året.

Merkel sier Tyskland må ta større ansvar

Aftenposten (NTB) | 31.12.2018

Tysklands statsminister Angela Merkel sier Tyskland vil fortsette å søke globale løsninger på verdens utfordringer i det kommende året.

Selskaper angriper 12 av klodens største utfordringer

Dagens Perspektiv+ | 31.12.2018

Tenketanken Singularity University har som mål å løfte oppstartsbedrifter som ønsker å løse noen av verdens største problemer. Slik gjør de det.

Internasjonale avtaler er populistenes tumleplass. De må må bli motsagt langt oftere.

Aftenposten (meninger) | 31.12.2018

Kommentar av Trine Eilertsen: De største mediene har det med å vente med å gå skikkelig inn i saker som Acer og FNs migrasjonspakt til debatten er i full gang mellom ekkokamrene og grøftene er gravd så dype at ingen klarer å se over kanten på dem. Det viktigste er imidlertid å utfordre de populistiske antiglobaliseringskreftene om hva de ser for seg av alternativer.

Slår et slag for frihandel og EØS

Dagens Perspektiv+ | 31.12.2018

Konferanseåret 2019 starter tradisjon tro med NHOs årskonferanse i Oslo 9. januar. Årets tema er «Vi og verden».

Godt nytt år for avkolonisering!

Klassekampen+ (meninger) | 31.12.2018

Kommentar av Tore Linné Eriksen (historiker): 2018 var året hvor kampen for «avkolonisering» innenfor universitetsmurene for alvor kom til Norge. Det bør ikke overraske, ettersom et eurosentrisk hegemoni – særlig innenfor samfunnsvitenskapene – for lengst er utfordret av nye perspektiver. Det volder sikkert litt smerte at forskere fra andre deler av verden nå vil ha et ord med i laget, og ikke alle setter pris på at norske studenter og akademikere (SAIH) etterlyser mer mangfold og muligheter til å stifte bekjentskap med internasjonale fagdiskusjoner.

Hvem tar regninga?

Klassekampen+ (meninger) | 31.12.2018

Kronikk av Stein B, Jensen (Dr.ing.) og Anders Elverhøi (Dr.philos.): Den enorme omleggingen fra fossil energi er uten sidestykke – og krever en global finansieringsplan. Når de drøyt 20.000 delegatene til FNs klimatoppmøte har reist hver til sitt, slik de har gjort årvisst, er det tid for å reflektere over hvor det globale klimavernet bærer. Sett med norske myndigheters briller, synes resultatene fra Katowice å være tilfredsstillende. Om vi ser på andre land, er meningene imidlertid en smule biskere.

Klimaforlik, nei takk!

Klassekampen+ (meninger) | 31.12.2018

Kommentar av Halfdan Wiik (SV-medlem): SV vil ha regjeringa med på et nytt klimaforlik, der Stortinget samler seg om forpliktende mål for utslippsreduksjoner. Hvor fornuftig er det? Er det nasjonale kompromisser vi trenger nå, eller tvert imot – tydelige konflikter og åpen strid!

Norge kan ta den grønne ledertrøya

Dagbladet (meninger) | 31.12.2018

Kommentar av Bjørn Hallvard Samset (CICERO): Ved inngangen til 2019 ligger ledertrøya for løpet mot et bærekraftig samfunn, gjenglemt i et hjørne i Katowice. Tar Norge utfordringen, på en mer progressiv måte enn å bare få ned utslippene fra vår egen olje- og gassproduksjon? Det er min klimadrøm.

Nei til gass

Klassekampen+ (meninger) | 31.12.2018

Debatt av Silje Ask Lundberg (leder i Naturvernforbundet): 28. desember skriver Hogne Hongset at gasskraft er en viktig bru til fornybarsamfunnet. Her tar Hongset feil. Gass er ingen løsning for å hindre farlige klimaendringer. Utsagnet er ikke i tråd med Parisavtalens mål om å begrense temperaturstigningen til 1.5 grad.

Equinors klimamaskerade

Dagsavisen (nye meninger) | 31.12.2018

Kommentar av Hanne Svarstad og Tor A. Benjaminsen (NMBU): Equinor annonserer at de ønsker å investere i vern av regnskog som klimatiltak. Dette er problematisk av to grunner. For det første er det et forsøk på å avlede oppmerksomheten fra konsernets enorme bidrag til klimautslipp ved sin fortsatte oljevirksomhet. FNs klimapanel viser at situasjonen er mer dramatisk enn mange har sett for seg. Utslippene må kuttes drastisk, og det må skje raskt. Her blir Equinors fortsatte satsing på olje og gass uforsvarlig. For det andre medfører skogbaserte klimatiltak i det globale Sør at fattige mennesker påtvinges store belastninger.

Miljøseier`n er vår!

Dagbladet (meninger) | 31.12.2018

Kommentar av Anita Lindahl Trosdahl (prosjektleder for Oslo europeisk miljøhovedstad 2019): Det er summen av mange tiårs modige beslutninger fra politikere og næringslivsledere som gjør at vi i dag kan bade i Bjørvika, gå på tur langs breddene til en gjenåpnet Hovinbekk og vandre over en bilfri rådhusplass.

Menneske­rettigheter og politiske spill

Dagens Perspektiv+ (meninger) | 31.12.2018

Kommentar av Noralv Veggeland (professor i offentlig politikk ved Høgskolen i Innlandet - HINN, Lillehammer): Internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner beklaget nylig at de har vært for fokusert på kravet om ytringsfrihet og neglisjert kampen mot fattigdom, sult og sosial ulikhet. Amnesty International er en av dem.

Økning i journalistdrap

NRK nyheter (NTB) | 31.12.2018

Antall journalister og andre medieansatte som er drept mens de utøvde sitt yrke, kom opp i 94 i 2018.

Flyktet fra krig til Norge, men mange reiser ofte tilbake til hjemlandet

Aftenposten | 31.12.2018

Hver fjerde flyktning fra Somalia har reist tilbake til opprinnelseslandet. Også personer fra Irak, Eritrea og Afghanistan reiser hyppig tilbake til noen av verdens mest utsatte områder.

Berøringsangsten for å definere norske verdier må forsvinne

Dagbladet (meninger) | 31.12.2018

Essay av Torgeir Larsen (assisterende utenriksråd i UD): Norge er ikke som USA, Storbritannia eller for den saks skyld Sverige, hvor framveksten av alternative fakta, økonomisk forskjellsutvikling og høy innvandring har ført til en splittende identitetspolitikk. Men Norge er ikke uberørt, og fallhøyden vår er stor.

Kampen mot terror må fortsette

VG (meninger) | 31.12.2018

Kommentar av statsminister Erna Solberg (H): Nok en gang ble våpnene rettet mot de forsvarsløse. De unge. Det er uttrykk for en feighet som savner sidestykke. Dette er krigere uten ære. Som kjemper en krig uten regler. Inn i det nye året må vi ha med oss at terror og voldelig ekstremisme fortsatt må forebygges i mange år fremover. Både hjemme og i utlandet. De mest ytterliggående må bekjempes med alle midler. Samtidig må vi begrense rekrutteringen så mye som mulig.

Hevder at Trump revurderer tilbaketrekning fra Syria

Aftenposten (NTB) | 31.12.2018

Senator Lindsey Graham sier president Donald Trump revurderer planen om full tilbaketrekning fra Syria.

Aktivist i Bahrain tapte anke, dømt for Twitter-meldinger

VG (NTB) | 31.12.2018

Høyesterett i Bahrain opprettholder dommen på fem års fengsel for menneskerettsaktivisten Nabeel Rajab, som er dømt for kritiske Twitter-meldinger om regimet.

Regjeringspartiet erklært valgvinner i Bangladesh – opposisjonen krever omvalg

ABC nyheter (NTB) | 31.12.2018

Regjeringspartiet er vinner av valget i Bangladesh, ifølge statlig fjernsyn. En farse, mener opposisjonen, som krever omvalg etter at minst 14 ble drept.

17 drap og juks pregar valet i Bangladesh

NRK nyheter | 31.12.2018

Ein stengd TV-kanal, minst 17 drepne og rapportar om valjuks. Det er nokre stikkord om valdagen i Bangladesh. Det går mot siger for sittande statsminister, men opposisjonen krev no nyval.

Bashir ber politiet avstå fra overdreven maktbruk

ABC nyheter (NTB) | 31.12.2018

Sudans president Omar al-Bashir ba søndag politiet avstå fra overdreven maktbruk mot demonstrantene som har protestert mot regjeringen de siste ukene.

Ebola-sjokk i Kongo-valget: 1,2 millioner får ikke stemme før presidenten er tatt i ed

Dagbladet | 31.12.2018

I dag går en ukjent andel av Kongos 40 millioner stemmeberettigede til valgurnene i Afrikas nest største land. Selv etter kongolesisk standard er opptakten kaotisk.

763 dagar på overtid er valet i Kongo i gang

NRK nyheter | 31.12.2018

Regnet ausa ned over Kongos hovudstad Kinshasa då dei første vallokala opna i dag, meir enn to år på overtid. Men ein del vallokale står framleis uopna, og mange trur valresultatet er gitt på førehand.

Fire drept i valguro i Kongo

Aftenposten (NTB) | 31.12.2018

Fire personer, blant dem en politimann og en valgkommissær, ble drept under gjennomføringen av valget i Kongo søndag. En rekke valglokaler holdt stengt.

Frykter mindre Etiopia-jubel i 2019

Vårt Land | 31.12.2018

2018 ble et jubelår for Etiopia og statsminister Abiy Ahmed, toppet av fredsløsning med Eritrea. 2019 kan bli langt verre, frykter eksperter.

Optimistiske toner fra Trump og Xi etter telefonsamtale

DN (NTB) | 30.12.2018

Både USAs president Donald Trump og hans kinesiske motpart president Xi Jinping uttrykker optimisme etter å ha snakket om handelskrigen på telefon.

Søreide: – Usikkerheit kjem til å prege verda i 2019

NRK nyheter | 30.12.2018

Søreide meiner verda er meir uroleg enn for fem-ti år sidan. – Det betyr at når me skal manøvrere Noreg trygt i det ganske urolege farvatnet me ser, så må me tenke litt nytt om enkelte ting: Måten me jobbar på, alliansar me bygger og samtidig støtte opp om det som tek vare på våre kjerneinteresser på best mogleg måte. Det er særleg det multilaterale systemet, som Verdas handelsorganisasjon, Nato og FN, seier Søreide.

1 - 30 av 8639
1 2 3 4 5 6 .... 284 285 286 287 288

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.