Klipp fra media

Filter: Juli 2018 debatt

Menneskerettighetene og den liberale verdensorden under press

Dagens Perspektiv (meninger) | 31.07.2018

Kommentar av Joseph S. Nye (amerikansk statsviter): Flere eksperter har proklamert den internasjonale liberale ordens død. Det inkluderer også menneskerettighetsregimet som ble førende da FN vedtok sin Menneskerettighets-erklæring i 1948.

Skatteforvirret NHO (skatterettferdighet)

Dagens Perspektiv+ (meninger) | 31.07.2018

Lederkommentar av Magne Lerø: NHO bør slutte med å sitte ved ønskebrønnen og lansere forslag som faller døde til jorden. De bør innstille seg på at i framtiden skal de som driver næringsvirksomhet beskattes minst like hardt som de beskattes i dag, av den enkle grunn at staten trenger pengene. NHO bør engasjere seg internasjonalt i kampen mot skatteparadisene, økt kontroll og innsyn i kapitalflyten mellom landene, skjerpet skatt for internasjonale selskaper og at bedrifter som går med overskudd skal vise samfunnsansvar ved å betale skatt på dagens nivå.

Går verden av hengslene nå? (klima/globalisering)

Stavanger Aftenblad | 31.07.2018

Kommentar av Torbjørn Kindingstad (tidl. redaktør i Aftenbladet): Det er mange som mener at globaliseringen i sin ytterste konsekvens også har en skadelig effekt på klimaet. Det kan derfor godt tenkes at det er nyttig med en tenkepause i videreutviklingen av globaliseringen og av frihandelen. Men mens verden åpenbart varmes opp som følge av klimaendringer, og flere områder står i fare for å miste sine muligheter for å produsere mat, kan det umulig være noen fornuftig løsning å starte en handelskrig samtidig som man forsøker å undergrave arbeidet med å begrense de skadelige effektene av klimaendringene.

Det er på tide at de store partiene kommer folket i møte, og går inn for vern av Lofoten, Vesterålen og Senja

Dagbladet (meninger) | 31.07.2018

Lederkommentar: Etter en lang intern prosess ble Arbeiderpartiet i fjor enige om et kompromiss i det betente spørsmålet om oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Kompromisset, som innebar å verne sonen nærmest land utenfor Lofoten, fikk skarp kritikk av miljøbevegelsen, og viste seg lite egnet for å lokke til seg miljøvelgere. Nå er partiet igjen i bevegelse i spørsmålet. Søndag kunne Aftenposten melde at Arbeiderpartiet ligger an til å gå inn for varig vern av Lofoten, Vesterålen og Senjapå neste års landsmøtet.

(Inter)nasjonalistisk samling

Bergens Tidende (meninger) | 31.07.2018

Kommentar av Morten Myksvoll: Når nasjonalistar foreiner seg på tvers av landegrenser, handlar det ikkje lenger om franske, nederlandske eller svenske verdiar. Då handlar det om hudfarge. Det handlar om forteljinga om eit Europa utan innvandring. Eit Europa som ikkje har eksistert. Dette er ikkje ordinære innvandringsmotstandarar, men ytterleggåande høgrenasjonalistar. No vil Steve Bannon samle dei.

Vinden ifra høyre vil ikke snu

Dagsavisen (nye meninger) | 31.07.2018

Kronikk av Erik Sagflaat: Motstand mot innvandring er felles for høyrepopulistene både i Øst- og Vest-Europa. Fiendebildene er likevel ulike. I vest brukes muslimer som skremsel. Det trues med faren for islamisering, at muslimer en gang kan overta kontrollen. Det advares mot «elitens» hemmelige planer om å gjøre Europa om til et islamistisk «Eurabia». Dette er konspirasjonsteorier helt uten rot i virkeligheten. Fordi landene i øst knapt har muslimske innvandrere, fungerer ikke dette der. I stedet er det landets egne minoriteter, roma og også jøder som angivelig utfordrer nasjonens enhet. Antisemittismen er dessverre igjen på frammarsj.

Polariserende posering

Dagbladet (meninger) | 31.07.2018

Kommentar av Tellef Solbakk Raabe (MPhil i mediesosiologi, University of Cambridge): Mer enn fire millioner mennesker har sett Ersson filme sitt eget ansikt i det hun forsøkte å forhindre at en 52-årig afghansk asylsøker ble deportert. Jeg kjenner ikke til 52-åringens historie – det kan godt hende at avslaget på asylsøknaden hans var urimelig – men er denne formen for aktivisme mer enn moralsk posering?

Regjeringspartiene spriker om innvandring

Aftenposten (meninger) | 31.07.2018

Debatt av Jonas Gahr Støre (Ap): Hvilke prinsipper skal ligge til grunn for en eventuell byrdefordeling mellom europeiske land? Hvordan skal returpolitikk gjennomføres? Hvordan kan Europa bidra til å støtte land som huser det største antallet flyktninger, som Tyrkia og Libanon? Hva mener Norge, der partiene i regjering gir vidt motstridende signaler? Om dette tier Høyres Michael Tetzschner, nestleder i Stortingets utenriks- og forsvarskomité, i sitt innlegg i Aftenposten 27. juli.

Folkevandringen fra muslimske land bør opphøre

Aftenposten (meninger) | 31.07.2018

Kommentar av Per Willy Amundsen (FrP): Enhver selvstendig stat har rett til å styre innvandringen til landet og sikre rikets grenser. Vi vet at den fremmedkulturelle, asylrelaterte innvandringen i særdeleshet kommer fra muslimske land. Vi vet at folkevandringen til Europa skaper synlige problemer over hele kontinentet. Vi vet at den mangler sikkerhetsmessig, økonomisk og verdimessig bærekraft. Alt dette bør være godt dokumentert.

Risikabel hjelpeaksjon (Ship to Gaza)

Bergens Tidende (meninger) | 31.07.2018

Lederkommentar: Nå er det viktig at mannskapet kommer hjem i god behold. Det er like viktig at internasjonale organisasjoner og FN fortsetter arbeidet for å bedre den humanitære situasjonen for folket på Gaza. Å holde verdenssamfunnet informert om Israels overgrep i Gaza bør ikke overlates til idealister i små båter alene. Det bør være en politisk oppgave, som ikke minst Norges utenriksminister bør være mer opptatt av.

Tapt slag

Vårt Land (verdidebatt) | 31.07.2018

Lederkommentar: «Det foregår en krig om opinionen mellom Israel og palestinerne. Denne krigen krever en ny og ­annerledes tilnærming til den vi har hatt til nå.» Dette skriver Nachman Schai i den konservative israelske avisen Jerusalem Post, etter at bildene av den 17 år gamle palestinske aktivisten Ahed Tamimi nok en gang har gått verden over. Den mer venstreorienterte Haaretz skriver om Israels PR-katastrofe.

Hvis Europa står foran et politisk jordskjelv, vil rystelsene nå Norge

DN+ (meninger) | 30.07.2018

Lederkommentar: Den franske økonomen Thomas Piketty er den siste av en rekke internasjonale analytikere som peker på at den politiske hovedspenningen ikke lenger går mellom den tradisjonelle høyre- og venstresiden, men mellom det han kaller «globalister» og «nativister». Innvandrings- og europapolitikk kan rive opp de gamle blokkene.

Sommer og klima

VG (meninger) | 30.07.2018

Lederkommentar: Vi vet ikke hvilke alternative fakta Frp sitter med i klimasaken, og som gjør det påkrevet å motarbeide regjeringens mål. Men hvis klimaskeptikerne i Frp tok utgangspunkt i sitt eget mantra om alt man angivelig ikke vet om menneskeskapte faktorer, burde partiet i det minste legge et «føre var»-hensyn til grunn. I likhet med andre katastrofer vi mennesker søker å forhindre med aktive tiltak, er global oppvarming noe som vi antar også Frp er interessert i å redusere skadeomfanget av.

Asylantar må ha beskyttelsesbehov

Bergens Tidende (meninger) | 30.07.2018

Lederkommentar: UDIs gjennomgang av gamle asylsaker er prinsipielt sett rett, men kan bli svært kostbar.

Når man ikke kan stole på noen

Aftenposten (meninger) | 30.07.2018

Kommentar av Therese Sollien: Vaksineskepsis i Vesten er ikke bare tullete, det er direkte farlig. I Kina, derimot, er situasjonen en ganske annen.

Det kokar under overflata i Mali

NRK ytring | 30.07.2018

Kronikk av Vegard Tjørholm (kommunikasjonsrådgjevar i Kirkens Nødhjelp): For fem år sidan skulle eit presidentval vere starten på slutten for Malis konfliktar. Søndag skal det veljast på ny, men konfliktane er verre enn på lenge.

Verden bør belite seg mer

Bergens Tidende (meninger) | 29.07.2018

Kommentar av statssekretær i UD, Jens Frølich Holte (H): Dersom du beliter deg, aksepterer du et nokså rimelig utfall av en sak, basert på allment aksepterte spilleregler. Ordets betydning rimer godt med hvordan internasjonalt samarbeid skal fungere. Folkeretten regulerer forholdet mellom nasjonalstater og er basert på prinsippet om at samarbeid trumfer maktpolitikk. Samarbeid gjennom multilaterale organisasjoner som FN gjør det enklere for land å belite seg før konflikter eskalerer.

Blir Nato en skinnallianse?

DN+ (meninger) | 29.07.2018

Kommentar av Sverre Diesen (tidl. forsvarssjef): Natos to største utfordringer har begge samme grunnleggende årsak: Fraværet av en felles, eksistensiell trussel.

Når islamister leker antirasister

VG (meninger) | 29.07.2018

Kommentar av Andreas Christiansen Halse: Å kritisere Erdogan eller folk som bidrar til å styrke og legitimere han er selvsagt langt fra rasisme. Å kritisere Tyrkias tilnærming til en nasjonalsjåvinisme i islamistisk innpakning er også langt fra rasisme. Det er maktkritikk som er helt grunnleggende i et demokratisk samfunn.

Den gode imam bør lyttes til

Aftenposten (meninger) | 29.07.2018

Kronikk av Trond Enger (prest, førsteamanuensis emeritus i religionskunnskap): Kristendommen har etter mye smerte akseptert menneskerettighetene. Nå er det islams tur.

Piketty

Klassekampen (meninger) | 28.07.2018

Lederkommentar av Pål Hellesnes: Etter å ha dokumentert hvordan kapitaleierne over tid har sikret seg stadig større del av kaka, har han nå begynt å granske velgeradferd, og funnet en urovekkende utvikling: Over tid har venstresida i Europa gått over til å sanke stemmer fra de med høy utdanning, mens de tradisjonelle arbeidergruppene i økende grad går til ytre høyre. For alle som har lest Magnus Marsdals bok «Frp-koden» (2007) vil analysen klinge kjent. Men stemmer Pikettys påstand i norsk politikk?

Ren retorikk fra Rødt (bistand)

Klassekampen+ (meninger) | 28.07.2018

Kommentar av Eva Thomassen: Ifølge Søreide er altså betingelsen for gjenoppbygging av Syria at president Bashar Al-Assad enten styrtes militært eller presses til å delta i forhandlinger hvor han ber pent om å få bli styrtet. Ikke bare regjeringspartiene, Ap, SV og Sp avviser bistand til gjenoppbygging av det krigsherjede Syria så lenge Assad sitter ved roret. Det eneste norske partiet som ikke tar forbehold om regimeskifte for å bistå den syriske befolkningen, er Rødt, på tross av at de er imot Assad- styret.

Saugstads samtidige

Klassekampen+ (meninger) | 28.07.2018

Kronikk av Torunn Berntsen (Skien): «Mistillit til akademikeres evne til selvrefleksjon» som «oser av identitetspolitikk» kaller Saugstad (Klassekampen 26. juli) SAIH sitt ønske om flere ikke-vestlige forfattere på pensum (21. juli). Hva er det for slags måte å møte unge studenter? Å stille spørsmål er uttrykk for genuin interesse og bør møtes med genuin interesse. Det er helt nødvendig å analysere akademikeres evne til selvrefleksjon. Det er det vi har pleid å kalle kritisk tenkning.

Aksepteres undertrykkelse i akademia?

Vårt Land (verdidebatt) | 28.07.2018

Kommentar av Jostein Hole Kobbeltvedt og Ingrid Breisteinslien Rosland (Raftostiftelsen): I april dro over 200 representanter fra norske universiteter og høyskoler til Kina, ledet an av forsknings- og høyere utdanningsminister, Iselin Nybø. Vi forventer at norske myndigheter og utdanningsinstitusjoner blir tydeligere på sin egen rolle i samarbeidet med Kina, og at de tør å være åpent kritiske til Kinas forverrede menneskerettighetsbrudd.

Tørkesommeren er bare starten. Klimaet trenger også krisepakke

Dagbladet (meninger) | 28.07.2018

Kommentar av Andreas Økland: Denne sommeren har vi bokstavelig talt sett konsekvensene av at kloden koker. Temperaturrekordene er ikke bare fint badevær, det bør også være en vekker.

Alle snakker om været

Aftenposten (meninger) | 28.07.2018

Kronikk av Veslemøy Østrem: «Vi står midt oppe i klimaendringer som er med på å gjøre værsituasjonen mer intens», sier klimaminister Ola Elvestuen i et intervju med Aftenposten fredag. Han maner til bevissthet hos den enkelte av oss, men lover også å jobbe globalt. Det siste er det viktigste fordi det har mest effekt. Det første er det som kan gjøre politikerne motiverte til å ta tøffere grep.

Smålig krangel truer klimaet

Nationen (meninger) | 28.07.2018

Kommentar av Kato Nykvist: Å insistere på omstillinger som krever store forsakinger av både næringsliv og privatpersoner er en betydelig politisk belastning. Det hadde vært en fordel om politikerne sto sammen om å ta denne belastningen. Det burde vært mulig, all den tid alle partiene fra Rødt til Høyre har sluttet seg til den samme konklusjonen: Klimautslippene må ned, og de må ned fort. Til og klimafornekternes gamle parti, Frp, har forsonet seg med at det til en viss grad er nødvendig å bedrive klimapolitikk. Selv om politikerne deler både forståelse og målsettinger for klimapolitikken, fortsetter de en dum krangel om hvem som er best og verst.

La oss snakke om været

DN+ (meninger) | 28.07.2018

Kommentar av Kjetil Wiedswang: Bruk penger – riktig. Det vil være svært mye billigere å sette inn støtet for å dempe klimautslippene nå enn å rydde opp etterpå. Det er også påtrengende viktig å bruke ressursene kosteffektivt. Tiltakene må settes inn der vi får mest mulig utslippsreduksjon per krone eller dollar, hvor enn i verden det måtte være. Klimaet kjenner ikke grenser. La velstanden vokse. Naturkatastrofer rammer nesten alltid mennesker mye hardere i fattige og dårlige organiserte land enn i de rike.

Sommeren 1947 utkonkurrert (klima)

Dagsavisen (nye meninger) | 28.07.2018

Kommentar av Arne Strand: Klimaendringene er den største utfordringen politikere i alle land står overfor. Klimapolitikken sliter med mye uforstand og motstand. Det ville ha blitt mer fart på politikken og klimatiltakene hvis velgerne sa kraftigere fra om at det haster med nye tiltak. Vi må ta inn over oss at vi aldri får tilbake den tross alt hyggelige sommeren 1947. Ekstremsommeren 2018 kan bli den nye normalen.

Favorittekstremistar

Bergens Tidende (meninger) | 28.07.2018

Kommentar av Asbjørn Kristoffersen: På ytre høgre i det politiske landskapet er det innvandring som mobiliserer, og islam er den store, stygge ulven. Men veksande økonomisk ulikskap og sosial armod har også gjødsla høgreradikal populisme. Når liberale demokratar snakkar nedlatande om desse populistane, eller endå til skjeller dei ut, blir frontane skjerpa.

1 - 30 av 230
1 2 3 4 5 6 7 8

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.