Klipp fra media

Filter: Januar 2018 debatt

Elitens globalisme trues ikke fra venstre

Aftenposten (meninger) | 31.01.2018

Kommentar av Andreas C. Halse: Venstresiden bør være en større trussel mot verdens rikingklubb enn den amerikanske presidenten.

Fremskrittspartiet styrker vilkårene for oljeindustrien

Stavanger Aftenblad (meninger) | 31.01.2018

Debatt av Kristoffer Siverten og Atle Simonsen (FrP): Det er ingenting som tyder på at oljenæringen mener Frp har svikter dem.

CO₂-fangst og -lagring er det eneste alternativet vi har nå

Stavanger Aftenblad (meninger) | 31.01.2018

Kommentar av Trude Sundset (Gassnova): «Uten CO₂-fangst og lagring (CCS) når vi ikke klimamålene.» For svak satsing på CCS internasjonalt er en viktig årsak til at globale CO₂-utslipp fortsetter å øke.

Vårt sårbare demokrati

Dagbladet (meninger) | 31.01.2018

Kommentar av Morten Strand: Demokrati var det 20. århundres store vinner. Nå er vi ikke like sikre på hvem eller hva som vinner. Hva er det som skjer?

Når nazistene marsjerer

Vårt Land (verdidebatt) | 31.01.2018

Kommentar av Berit Aalborg: Nazistiske og høyreekstreme grupper vokser i hele Europa. De utfordrer våre liberale verdier ved sin vilje til vold og ønske om destabilisering.

Det er all grunn til å tro at trusselen fra høyreekstreme vil vokse i omfang og farlighet

Dagbladet (meninger) | 31.01.2018

Lederkommentar: IS er trengt tilbake i Midtøsten, men terrortrusselen er på ingen måte over, selv om de norske islamistiske miljøene er svekket. Ifølge PST utgjør ekstrem islamisme den primære terrortrusselen mot Norge det kommende året. Det vurderes som «mulig» at det vil forekomme forsøk på terrorangrep. Et slikt begrep er noe mindre alarmerende enn tidligere advarsler. Samtidig oppgraderer PST sine advarsler om utviklingen i det høyreekstreme miljøet, og peker direkte på den nynazistiske organisasjonen Den nordiske motstandsbevegelsen.

Kjente og alvorlige trusler mot Norge

VG (meninger) | 31.01.2018

Lederkommentar: Voldelig ekstremisme, spesielt fra radikale islamistiske terrorister, er en akutt trussel mot tryggheten i Europa. Viljen og evnen hos disse terroristene til å utføre hensynsløs vold og massedrap synes grenseløs. Det er avgjørende at Norge og andre land gjør det de kan for å stanse rekrutteringen til disse gruppene. Samtidig må selvfølgelig aktiviteten og mulige terrortrusler håndteres løpende.

Utenrikspolitisk handelsvare (Israel/Palestina)

Aftenposten (meninger) | 31.01.2018

Kommentar av Harald Stanghelle: Det er skadelindring Norges utenriksminister driver med. Selve såret er for dypt til å leges. Til høsten er det 25 år siden Norge opplevde et av sine stolteste utenrikspolitiske øyeblikk: Oslo-avtalen, som skulle gjøre slutt på den israelsk-palestinske konflikten.

Journalist under nåde

VG (meninger) | 31.01.2018

Kommentar av Ingeborg Huse Amundsen: Den siste måneden har jeg vært på oppdrag i Syria og Iran. Der var jeg prisgitt hva regimene ville vise.

Militært overgrep

Dagens Næringsliv+ (meninger) | 31.01.2018

Kommentar av Sverre Strandhagen: Den kurdiske militsen bekjempet IS. Nå har den fått Tyrkia på nakken.

Nytt kapittel i det store spillet om Afghanistan

ABC nyheter (meninger) | 31.01.2018

Kommentar av Kristian Berg Harpviken (PRIO): Kan Afghanistans fremtidshåp ligge i en endret stormaktsdynamikk? Både Moskva og Beijing viser økende interesse for Afghanistan, etter halvannet tiår der Washington har dominert. Det har effekter både i Afghanistan og i dets naboland.

En elite lærer seg å like Trump

Aftenposten (meninger) | 30.01.2018

Kommentar av Øystein K. Langberg: I fjor var skepsisen til Donald Trump stor overalt i Davos. Nå har endel funnet ting ved presidenten som de liker.

Takk for oljen

Stavanger Aftenbladet (meninger) | 30.01.2018

Kommentar av Ståle Sørensen (MDG): I Norge bør vi takke for oljen. Ja tro det eller ei, vi i De Grønne mener vi skal sette pris på det oljen har skapt for Norge.

Flere tomme ord fra Arbeiderpartiet (innvandring og integrering)

VG (meninger) | 30.01.2018

Debatt av justis- og innvandringsminister Sylvi Listhaug (FrP): Det må stilles krav til å bli ordentlig integrert i Norge før du får bli statsborger. Og de som ikke lenger har krav på beskyttelse skal sendes hjem. Denne saken handler om Norges fremtid og hvilke verdier landet vårt skal være tuftet på. Det er altfor alvorlig til at Ap nok en gang skal slippe unna med tomme ord.

Fra feilslag til seier i Tetoffensiven

Aftenposten (meninger) | 30.01.2018

Kommentar av Stein Tønnesson (PRIO): Ingen krig siden 1945 har hatt så mange falne som Vietnamkrigen. Tetoffensiven var et vendepunkt. Den tok fra USA troen på å vinne. Resten handlet om å finne veien ut

Vietnam er urolig for fremtiden

Dagsavisen (nye meninger) | 30.01.2018

Kronikk av Torbjørn Færøvik: Grunnen til Vietnams nyorientering er Kinas utilslørte ambisjon om å styre utviklingen i Asia og verden. For vietnameserne er Xi Jinpings mye omtalte «kinesiske drøm» et mareritt. De to naboene har utkjempet flere kriger opp gjennom historien, den siste i 1979. Hver gang Kina har blomstret og ekspandert, har Vietnam måttet lide.

Trump oppførte seg som en normal president i Davos. Bra!

Stavanger Aftenblad (meninger) | 29.01.2018

Kommentar av Fareed Zakaria: Helt siden Donald Trump ble valgt til president, har jeg sagt at når han gjør noe rett, så skal jeg også si det. Dette har gitt meg trøbbel med noen lesere, men nå gjør jeg det igjen.

Skjult sårbarhet

Dagens Næringsliv+ (meninger) | 29.01.2018

Kommentar av Kenneth Rogoff (tidl. sjeføkonom i IMF): Over hele verden var 2017 et godt år for økonomisk vekst. Det virker ikke usannsynlig at verdensøkonomien kommer til å gjøre det godt i 2018 også. Samtidig blir de stabile demokratiske institusjonene som gjør langsiktig vekst mulig, truet av populisme og autoritære land og ledere. Men på tross av overskrifter som varsler politisk ustabilitet og kaos har aksjemarkedene skutt i været. Hvordan har det skjedd?

Riktig palme fanger CO₂

Bergens Tidende (meninger) | 29.01.2018

Kommentar av Henrik Wiig (OsloMet): Finnes det god palmeolje? Ja, hvis den er plantet på degradert beite på den naturlig treløse savannen Altillanura i Colombia. Da vil utslipp av klimagasser reduseres med 134 prosent sammenlignet med fossilt brensel. Likevel unnslår Regnskogfondet å nevne at det faktisk finnes bærekraftig palmeolje i en rapport Bergens Tidende ukritisk refererte til 23. januar.

Bor du i Norge, så skal du akseptere frihet, demokrati og likestilling

VG (meninger) | 29.01.2018

Kommentar av Masud Gharakhani (Ap): Innvandringspolitikk og det å snakke om innvandring i det offentlige rom kan være krevende. Vi ser at det splitter Europa og det splitter mange land. Derfor kan ikke Norge ta imot flere enn det vi klarer å integrere.

Maktspillet om Syria i full gang

Stavanger Aftenblad (meninger) | 29.01.2018

Kommentar av Peter Beck: «Tyrkias angrep på kurderne blottlegger stormaktenes manøvrer for sine interesser i Syria og Midtøsten.»

Egypts nye farao avholder presidentvalg uten motstandere

Dagbladet (meninger) | 29.01.2018

Kommentar av Jan-Erik Smilden: Kandidater som vil stille til valg mot Egypts president Abdel Fattah al-Sisi i mars blir enten tvunget til retrett eller satt i fengsel. Men det bryr Vesten seg lite om.

Brasils skjebnevalg

Dagens Næringsliv+ (meninger) | 29.01.2018

Kommentar av Yuri Kasahara (forsker II, NIBR/OsloMet) og Benedicte Bull (professor ved SUM/UiO): Dommen mot tidligere president Luis Inácio «Lula» da Silva som falt på onsdag, ble feiret av hans motstandere som en seier for Brasils rettssystem, og måten å sørge for at hverken Lula eller partiet hans Arbeiderpartiet (PT) kommer tilbake til makten. De kan ta feil i begge deler.

Eg er livredd for plast

Aftenposten (meninger) | 28.01.2018

Ingeborg Sævik Heltne (18) på Si;D: Men mest av alt er eg livredd for noko som morosamt nok er i ferd med å verte meir av i hava enn alle dei skapningane eg fryktar. Innan 2050, ifølgje dei som veit slike ting. Plastikk.

Onsdag: Dømt til 12 års fengsel. Torsdag: Presidentkandidat igjen.

Stavanger Aftenblad (meninger) | 28.01.2018

Kommentar av Arne Halvorsen: – Jeg har mot nok til å se mine barn, barnebarn og alle dere andre i øynene. Det eneste jeg kan tilby dere er min uskyld, sa tidligere president Luiz Inácio Lula da Silva, dagen etter at ankedomstolen dømte ham til 12 år i fengsel.

Hvilken framtid velger vi oss?

Nationen (meninger) | 27.01.2018

Kronikk av Ole-Jacob Christensen (småbruker og master i franske områdestudier): Det ville være ille om vi brukte den teknologiske utviklingen til å flykte til en annen klode fordi den samme teknologien hadde gjort vår egen ubeboelig.

Trumpetfanfaren

Dagens Næringsliv+ (meninger) | 27.01.2018

Kommentar av Kjetil B. Alstadheim: Schwab formanet også forsamlingen til å tolke Trump i beste mening. Han sa at Trumps «sterke lederskap» ofte fører til «misforståelser» og «forutinntatte fortolkninger» av hva Trump sier. Slik kan det også sies. Det var ventet at han skulle ta med sitt «America first»-budskap til Davos. Og det gjorde han. Han tok også med den formuleringen han gjerne bruker. Nemlig at Amerika først ikke betyr Amerika alene. I Davos var det Trump sist. Og – på mange måter – Trump alene.

Etter 20 minutter gikk Trump på første tabbe

Dagbladet (meninger) | 27.01.2018

Kommentar av Morten Strand: Det var selgeren Trump som viste seg fram i Davos fredag. Det var USA som skulle selges. Ellers var det lite nytt i Trumps tale.

Donald XIV

Dagens Næringsliv+ (meninger) | 27.01.2018

Kommentar av Victor Normann (professor i samfunnsøkonomi ved Norges Handelshøyskole): Donald Trump fører handelspolitikk som solkongen Ludvig XIV. Det kan ikke gå bra.

Norsk avskoging monner i klimaregnskapet

Dagens Næringsliv+ (meninger) | 27.01.2018

Kommentar av Johannes Breidenbach (NIBIO): Byer og bygder vokser, og skogarealer blir vei, p-plasser og bebyggelse. Slik avskoging tilsvarer mer enn utslippene fra den innenlandske flytrafikken.

1 - 30 av 224
1 2 3 4 5 6 7 8

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.