Klipp fra media

Filter: 2017

FN slår alarm: Dessverre har verden gått bakover

NRK nyheter | 31.12.2017

– Konflikter har blitt verre, og nye farer har dukket opp. Verden er mer bekymret for atomvåpen enn under den kalde krigen, og klimaendringene går raskere. Forskjellene øker og vi er vitne til grufulle brudd på menneskerettighetene, sier Guterres.

Demokratiets trojanske hest

Aftenposten (meninger) | 31.12.2017

Kommentar av Harald Stanghelle: Vinnerne i samfunnsdebatten blir ofte dyrkerne av sinne, indignasjon og konflikt. Taperne i en Facebook-verden der det meste måles i «lik og del», er det faktabaserte nøkterne og lavmælt analyserende. For Facebooks algoritmer premierer poster som får folk til å reagere gjennom å smile, rase, gråte og dele. Det er et system som ikke bare appellerer til følelsene, men som også er en oppskrift på politisk manipulasjon.

Safran for en bedre verden (handel)

Nationen (meninger) | 31.12.2017

Kronikk av Kari Gåsvatn: Hva ville skje dersom spillereglene for verdenshandelen ble endret etter kriteriene for en økonomi til fellesskapets beste? Det er en slik økonomi Conflictfood praktiserer. Og tusenvis av andre bedrifter verden rundt, først og fremst mindre virksomheter. Det er på tide å lære av dem. Safran er mer enn krydder, den bidrar også til å bygge fred.

Som skoletaper fikk Sofie høre at hun ikke burde sikte så høyt. Nå er hun tidenes yngste i Nobelkomiteen.

Aftenposten | 31.12.2017

Carl I. Hagen fikk ikke bli med i Nobelkomiteen. I skyggen av bråket kom bergenseren Sofie Høgestøl (31) inn.

Unik film om den langsomme katastrofen på Svalbard (klimaendringer)

Aftenposten | 31.12.2017

Først forsvinner isen, så dør isalgene – deretter rakner økosystemet på Svalbard.

Forsøpling av havet er et akutt problem

Aftenposten (meninger) | 31.12.2017

Lederkommentar: Tilsammen anslår forskerne at mer enn 8 millioner tonn plast ender i verdenshavene årlig. Verdens økonomiske forum (WEF) anslår at det i 2050 vil være mer plast enn fisk i havet, om intet effektivt gjøres.

Liberias president lover å utrydde korrupsjon

Dagens Næringsliv (NTB) | 31.12.2017

Liberias nye president George Weah sier i sin første tale til folket at han lover å utrydde korrupsjon i landet.

Klovnen som refser Brasil

NRK nyheter | 31.12.2017

I Brasil er en klovn medlem av nasjonalforsamlingen. Men nå trekker han seg, etter å ha refset de folkevalgte for udugelighet.

Colombia løste Venezuelas juleskinkedrama

Aftenposten (NTB) | 31.12.2017

50 tonn skinke ble sendt til tusenvis av fattige i Venezuela, ettersom president Nicolás Maduro ikke innfridde juleløftet sitt.

USAs FN-ambassadør skal ha blitt rundlurt av russiske komikere

VG | 31.12.2017

Nikki Haley, som er USAs ambassadør til FN, skal ha blitt lurt av to komikere til å kommentere russisk innblanding i det fiktive landet «Binomo».

To demonstranter skutt og drept i Iran

NRK nyheter (NTB) | 31.12.2017

IS kan ha stått bak drapet på to demonstranter i byen Dorud vest i Iran, mener myndighetene. Demonstrasjonene mot myndighetene har nå pågått i tre døgn.

Advarer demonstrantene i Iran: - Dere vil bli møtt med nasjonens jernhånd

Dagbladet | 31.12.2017

Lørdag ble to demonstranter skutt og drept i byen Dorud.

Vår tids store, globale fortelling er fallet i USAs betydning

Stavanger Aftenblad (meninger) | 30.12.2017

Kommentar av Fareed Zakaria: Jeg har lenge hevdet at USA ville miste sin posisjon som verdensledende. Nå blir dette sterkt framskyndet av Trump-administrasjonens dumme og selvskadende politikk.

Ei stjerne å styre etter (bærekraftig utvikling)

Nationen (meninger) | 30.12.2017

Kommentar av Erling Kjekstad: Denne lille kloden bærer drøyt sju milliarder mennesker og et utall andre arter – alt vevd sammen i en mangfoldig og sårbart økosystem. Vår store utfordring er å gjøre dette systemet bærekraftig.

Fremgang i frihandelsforhandlingene med Kina

ABC nyheter (NTB) | 30.12.2017

Den tiende forhandlingsrunden mellom Norge og Kina om en frihandelsavtale ble avsluttet før jul. Norske myndigheter sier det var en god fremgang i samtalene.

Solberg må våge å si fra til Trump

Adresseavisen (meninger) | 30.12.2017

Lederkommentar: Trump er en usedvanlig egenrådig statsleder. Han er den mest nasjonalistiske presidenten i USA på mange tiår, og i flere viktige spørsmål står han og vår egen statsminister Erna Solberg langt fra hverandre.

Stoltenberg: Slik blir NATOs nye rolle når krigen mot IS er over

VG | 30.12.2017

NATO-sjef Jens Stoltenberg sier at landene som har nedkjempet IS i Irak og Syria, nå må være forberedt på at organisasjonen endrer strategi til terror og opprørsvirksomhet.

Trump troller (klima)

Dagbladet (meninger) | 30.12.2017

Lederkommentar: Det er fremdeles oppsiktsvekkende at USAs mektigste tilsynelatende ikke forstår forskjellen på «vær» og «klima».

Et godt år for Norge (bærekraftig utvikling)

Dagens Næringsliv- (meninger) | 30.12.2017

Kronikk av statsminister Erna Solberg (H): Å sikre den klimamessige bærekraften i velferdssamfunnet er viktig. Nye tall fra Statistisk sentralbyrå forrige uke, viser at utslippene gikk ned 2,6 prosent per produserte krone i 2016. Det betyr at vi får til grønn økonomisk vekst, blant annet takket være blå politikk. Tiden da utslippene økte med den økonomiske veksten er over. Nå går utslippene ned, samtidig som vi får økonomisk vekst. Det er signalet om at vi er på vei til å få mer grønn konkurransekraft, og en grønnere vekst i Norge.

Opprydding på vei

Bergens Tidende (meninger) | 30.12.2017

Lederkommentar: Her er en lovende miljønyhet fra 2017: Den globale kampen mot plastforurensning skal skjerpes.

Vekket av plasthvalen

Vårt Land (verdidebatt) | 30.12.2017

Lederkommentar: Myndighetene må finne bedre metoder å resirkulere og håndtere de økende søppelbergene menneskeheten etterlater seg.

Den nye kvinnerevolusjonen

VG (meninger) | 30.12.2017

Kommentar av Hanne Skartveit: 2017 ble året da mektige menn mistet jobben fordi de hadde oppført seg dårlig mot kvinner. Kanskje er det Donald Trump vi kan takke for at det ble slik.

Unicef: Sjokkerende antall barn utsatt for angrep og vold i 2017

VG | 30.12.2017

Barn i konfliktområder utsettes for målrettede angrep og brutal vold i sine hjem, på skoler og lekeplasser. Dette er noen av grusomhetene barn ble utsatt for i året som gikk.

Et slags julebudskap

VG (meninger) | 30.12.2017

Kommentar av Ingeborg Huse Amundsen: Rett før jul tilbrakte jeg noen dager på den greske øya Lesvos. Du vet, den som vi pleide å dra på sydentur til? Det var selvsagt før det kom så mange flyktninger dit under krisen i Europa for to år siden.

Macron vil ha alle migranter bort fra gata før nyttår

Dagsavisen (NTB) | 30.12.2017

Det blir kaldere, klokka går og franske myndigheter jobber for å innfri president Emmanuel Macrons krav om å få migranter bort fra gata og landets skoger.

Venstre varslar omkamp om «oktoberbarna»

NRK nyheter | 30.12.2017

Det kan bli harde konfrontasjonar når Venstre møter Frp til regjeringsforhandlingar tysdag. Dei omstridde asylbarna står høgt på partiets agenda.

Sør-Afrikas øverste domstol: Parlamentet skulle holdt president Zuma ansvarlig i korrupsjonsskandale

Aftenposten | 30.12.2017

Sør-Afrikas nasjonalforsamling må starte en prosess som kan føre frem til at landets president blir avsatt, beordrer landets øverste domstol.

Venezuelas splittede opposisjon planlegger å stille seg bak felles presidentkandidat

Dagens Næringsliv (NTB) | 30.12.2017

Venezuelas splittede opposisjon vil droppe planen om å stille opp med flere kandidater til neste års presidentvalg og i stedet samle seg bak én enkelt kandidat.

Nord-Korea om våpenprogrammet: – Ikke forvent noen endringer

NRK nyheter | 30.12.2017

Ifølge det nordkoreanske statlige nyhetsbyrået KCNA, vil Nord-Korea fortsette å utvikle landets atomprogram også i 2018.

Trapper opp Kina-kamp

Klassekampen | 30.12.2017

Trump anklager Kina for brudd på FN-sanksjoner mot Nord-Korea. Kina avviser anklager om oljesalg til Nord-Korea og advarer mot krig innen tre måneder.

1 - 30 av 8223
1 2 3 4 5 6 .... 271 272 273 274 275

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.