Klipp fra media

Filter: Februar 2017 medieklipp

«Made in China» vil ikke lenger være billige og enkle industrivarer

E24 | 28.02.2017

Kineserne forsvinner fra samlebåndene: En hodepine for regjeringen mener professor, men norske Kina-kjennere mener det er i tråd med regjeringens planer for landet.

Kinesiske lønninger nærmer seg de søreuropeiske

Aftenposten | 28.02.2017

På et drøyt tiår er timelønnen til kinesiske industriarbeidere tredoblet. De nærmer seg Hellas og Portugal og har allerede gått forbi Brasil og Mexico.

Norge og 18 andre land overtar amerikansk abort-bistand

Vårt Land | 28.02.2017

Denne uka møtes 19 land på giverkonferansen «Hun bestemmer». Sammen skal de gjøre opp for USAs bistandskutt til abort-hjelp. Norge bidrar med 85 millioner kroner.

Finland er europamestre i forsvarsvilje

VG (meninger) | 28.02.2017

Kommentar av Ole Kristian Strøm: Finland ligger på topp i Europa når det gjelder forsvarsvilje. Nå skal finnene tilpasse seg de økte militære spenninger i Østersjø-området.

Vil skape harme i Moskva

Klassekampen | 28.02.2017

– Det er verken i Norges eller Russlands interesse å fortsette utviklingen mot et stadig dårligere forhold, mener den russiske forsknings­direktøren Alexander Dynkin.

Godkjenner omstridt palmeolje til bruk i diesel

Aftenposten | 28.02.2017

Miljødirektoratet har godkjent et avfallsprodukt fra palmeolje til bruk i miljøvennlig biodiesel.

Trumps budsjettønske: Kjempesum til forsvaret, kutt i bistand og miljøvern

VG | 28.02.2017

Trump vil gi 450 milliarder kroner mer til forsvaret i hans forslag til budsjettet. Resten av statsapparatet må belage seg på drastiske kutt om den ferske presidenten får det som han vil.

Måling: USA-velgere liker Sverige bedre enn Trump

Aftenposten | 28.02.2017

Tirsdag kveld taler Donald Trump til kongressen, og målingene om hans popularitet spriker enormt. I en undersøkelse sier et klart flertall de liker Sverige bedre enn sin president.

Kjemper for kontrollen

Klassekampen | 28.02.2017

Gjennom to brev til Stortinget, prøver Sylvi Listhaug å få kommunal- og forvaltningskomiteen til å ikke vedta at statsborgerskap bare kan fjernes ved dom.

Kina bruker mindre kull for tredje år på rad

Dagens Næringsliv (NTB) | 28.02.2017

Kinas forbruk av kull falt i 2016 for tredje år på rad idet landet prøver å kutte forurensingen og den økonomiske veksten faller.

Folket bruker Facebook mot Vietnams kommunistregime

Aftenposten | 28.02.2017

Smarttelefoner og sosiale medier gir nye muligheter til å uttrykke sosial misnøye i Vietnams ettpartistat. Det er langtfra ufarlig – men mange vietnamesere tar sjansen.

Prishopp på biodrivstoff: Nå går transportkjempene tilbake til fossil diesel

Aftenposten | 27.02.2017

Etter at Regjeringen vedtok en kjempesatsing på biodrivstoff, har prisene gått i været.

Tyskland: Nesten 10 angrep på flyktninger hver dag

VG | 27.02.2017

Hver dag blir 10 flyktninger angrepet i Tyskland. Landet kritiseres for å gjøre for lite for å bekjempe hatkriminalitet.

Nesten 100 asylbranner i Sverige i fjor – i natt brant det igjen

VG | 27.02.2017

Majoriteten av fjorårets asylbranner i Sverige var påsatt, ifølge tall fra politiet. Natt til søndag ble flere skadet, to av dem alvorlig, i en brann på landets største asylmottak.

Motvind for høyrepopulistene: Utforbakke på meningsmålingene, indre konflikt og maktkamp.

Aftenposten | 27.02.2017

Alternative für Deutschland synker på meningsmålingene og trues av splittelse. Partilederen får hard intern kritikk etter et besøk i Moskva.

Eksperter: -Jo da, Le Pen kan vinne valget i Frankrike

Dagens Næringsliv (NTB) | 27.02.2017

Meningsmålinger viser at støtten til den 48 år gamle innvandringsmotstanderen og EU-skeptikeren Le Pen har vært stabil de siste 4 årene, og at hun ligger an til å gå videre etter første valgrunde. Og selv om de fleste meningsmålingene ikke gir henne de beste sjansene til å vinne andre og avgjørende runde, er det nå klart at hun har redusert forspranget til hovedmotstanderne.

Hatkriminalitet i Tyskland: Daglig er det ti voldelige angrep på migranter og asylanter

Dagsavisen | 27.02.2017

Tysk politiker: – Nazister truer flyktninger og derfor hele vårt demokrati.

Hver tredje nordmann mener innvandrere truer norsk kultur

Aftenposten | 27.02.2017

Men det er stor forskjell mellom by og land, unge og eldre når de får spørsmål om de mener innvandring truer norsk kultur.

Halvparten mener innvandrere ikke truer norsk kultur

Dagens Næringsliv (NTB) | 27.02.2017

Hver tredje nordmann mener innvandrere truer norsk kultur, mens over halvparten er uenig i påstanden, ifølge en ny undersøkelse.

Kurdere håper på egen stat

Dagsavisen | 27.02.2017

Vel kjent med USAs president Donald Trump sin uforutsigbarhet, håper kurdere i Irak å benytte muligheten til å opprette en egen uavhengig stat. Samtaler skal allerede ha begynt.

– Bruker flyktninger som menneskelige skjold i Mosul

NRK nyheter | 27.02.2017

2000 IS-krigere holder rundt 750.000 mennesker fanget i Vest-Mosul, mens irakiske styrker forsøker å ta tilbake byen fra den voldelige terrororganisasjonen.

Kristne tvinges på flukt

Klassekampen | 27.02.2017

I helga måtte rundt 60 kristne familier flykte fra al-Arish på Sinaihalvøya etter at Den islamske staten (IS) fredag drepte to kristne og truet med drapstokt.

En liten smak av luksus på Gazastripen

Vårt Land | 27.02.2017

Utbombede bygninger, fattigdom og Hamas-styre – slik er det tradisjonelt triste bildet av Gaza. Nå gir nytt kjøpesenter et sjeldent glimt av luksus på den tett befolkede landstripen.

Arven etter Rosling

Dagsavisen (helg) | 26.02.2017

I en verden preget av «alternative fakta» blir arven etter statistikkguru Hans Rosling viktigere enn noen gang. Disiplene hans er klare til å fortsette kampen.

Klimaforsker tror ikke lenger verden kan reddes

VG | 26.02.2017

– Jeg er pessimist. Jeg tror ikke vi kommer til å stanse global oppvarming før utviklingen blir stygg og fæl, sier norsk klimaforsknings grand old man Knut Halvor Alfsen (64).

Europas vakthund for menneskeretter stemte MOT å frigi politiske fanger

Aftenposten | 26.02.2017

«Vi er ikke kommet hit for å belære Aserbajdsjan eller måle graden av demokrati, men vi kom for å oppmuntre overgangen til demokrati som dette landet opplever», het det i uttalelsen fra Europarådets valgobservatører som fastslo at valget hadde vært «fritt og rettferdig».

USA-ekspert: - Uenige om hvor strengt det kan være

Dagbladet | 26.02.2017

Jan Arild Snoen tror Trump må skrive et helt nytt og moderert forbud for å få det gjennom rettsvesenet.

Ny rapport: Det vil koste USA enorme summer å kaste ut de ulovlige innvandrerne

Dagbladet | 26.02.2017

Ifølge American Action Forum vil det koste USA mellom 420 (laveste estimat) og 620 milliarder dollar (høyeste estimat) å holde Trumps løfte. Med dagens dollarkurs er det mellom 3500 og 5200 milliarder norske kroner.

Mexico lover gjengjeldelse hvis mur-planer gjennomføres

Dagbladet (NTB) | 26.02.2017

Mexico vil innføre økt toll på enkelte varer fra USA dersom nabolandet gjør alvor av planene for betalingen av en grensemur, opplyser Mexicos utenriksminister. USAs president Donald Trump har varslet at muren skal finansieres med økte importskatter på mexicanske varer.

Øst-Aleppo: Livet i en ødelagt by

VG | 26.02.2017

I ruinene av sine hjem, forsøker innbyggerne i Øst-Aleppo å finne tilbake til livet.

1 - 30 av 393
1 2 3 4 5 6 .... 10 11 12 13 14

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.