Klipp fra media

Filter: 2016 debatt

Liten grunn til begeistring, ingen grunn til panikk

Aftenposten (meninger) | 31.12.2016

Lederkommentar: 2016 ble året da det liberale demokratiet i Vesten fikk en alvorlig knekk. Det ble året da protestene mot globalisering fikk reelle politiske implikasjoner i vår del av verden, terroren og flyktningkrisen fortsatte, og en stadig tiltagende europeisk integrasjon ble delvis reversert.

Obama vet nok hva han gjør, men kan ha bommet likevel

Aftenposten (meninger) | 31.12.2016

Kommentar av Frank Rossavik: Utvisningen av russiske diplomater kan gjøre det lettere for Trump og Putin å bli venner.

Putin - Obama: 6 - 0

Dagbladet (meninger) | 31.12.2016

Kommentar av Morten Strand: Det har lenge pågått en veldig personlig duell på aller øverste nivå mellom Russlands og USAs presidenter.

Å hviske Roma midt imot (Kina/menneskerettigheter)

Dagens Næringsliv+ (meninger) | 31.12.2016

Kommentar av Nikolai Hegertun (Civita): Etter at forholdet til Kina nå er normalisert, er det flere som reagerer på at Norge kryper for en autoritær stormakt som bryter menneskerettighetene. Andre har en noe mer positiv holdning, men fremholder at Norge ikke må stoppe å kritisere Kina for menneskerettighetsbrudd. Trolig mangler begge disse ståstedene rot i virkeligheten. Hvorfor? Jo, fordi Norge alltid har bøyd av fra aktivist-linjen i møte med mektige stater, og især Kina.

Det store klimabløffåret

VG (meninger) | 31.12.2016

Kommentar av Astrid Meland: I år har miljøpolitikerne overbevist oss om at Norge er en skitten miljøsinke. De tar helt feil.

Misjonsfolk og klimakamp

Vårt Land (verdidebatt) | 31.12.2016

Debatt av Petter Olsen: På profilert plass i Vårt Land 20. desember ansvarliggjør kommentator Alf Gjøsund meg på mitt svar til en av hans kolleger i avisa 17. desember. På spørsmål om hvilken betydning jeg mente Den norske kirkes klimaengasjement har hatt for misjonsfolket, ble jeg innledningsvis i artikkelen sitert på at jeg mener det har hatt «stor, positiv betydning og gitt også misjonsfolk økt bevissthet om den bibelske forvaltertanken.»

Oss - og de andre

VG (meninger) | 31.12.2016

Kommentar av Hanne Skartveit: Innvandring og uro over om nykommerne deler våre verdier ligger under mange av de politiske konfliktene vi ser rundt oss. I 2016 har dette blitt ekstra tydelig.

Står vi foran et sammenbrudd av verdensorden?

Aftenposten (meninger) | 30.12.2016

Kronikk av Henrik Thune (NOREF): Det er ingenting overraskende ved denne bekymringen. Sett under ett er det som om nyhetene fra verden gjennom 2016, en etter en, fra terrorangrep, USA-valgkamp, Brexit, smelting av permafrost, Putin, boligprisgalopp, nasjonalisme, hackere, Aleppo, til herreløse digitale algoritmer og det som nå kalles «den fjerde industrielle revolusjonen» har vært som en vandring rett ned i kjelleren. Og de ulmende fremtidsbekymringene er ikke særnorske.

Frihet og velstand for alle?

Dagens Næringsliv+ (meninger) | 30.12.2016

Kronikk av Raghuram Rajan (professor i finans ved University of Chicago Booth School of Business, tidligere sentralbanksjef i India): Det er sant som det er sagt at mennesker verden over bare ønsker et trygt, velstående samfunn der de har frihet til å tenke og gjøre som de vil og å stemme i demokratiske valg. Men i 2017 og fremover står verden over for dette spørsmålet: Hvordan kan vi være sikre på at politisk frihet og økonomisk velstand går hånd i hånd?

Dommedag på vent (Trump/Brexit)

Dagens Næringsliv+ (meninger) | 30.12.2016

Kommentar av Kjetil Wiedswang: De økonomiske jordskjelvene er dermed ikke avlyst, men utsatt et år eller tre – frem til første runde med brexit-forhandlinger er ferdige, og de dypere virkningene av Trumponomics synker inn. Før den tid, i 2017, skal det holdes valg i Nederland, Frankrike og Tyskland. Høyrepopulistiske partier vil vise til oppgangen i USA og Storbritannia som bevis på at høyere grensegjerder ikke er så farlige. Det kan bidra til nye valgsjokk.

Mange er redde i 2016. Dessverre er det blitt for lett å profittere på frykten.

Aftenposten (meninger) | 30.12.2016

Kommentar av Helene Skjeggestad: Det er en blindvei å tro at den bølgen av frykt som nå skyller over store deler av USA og Europa, kommer til å forsvinne av seg selv. Fryktfølelsen hos mange – enten det er for jobbsikkerhet, for et kaldere samfunn eller en Donald Trump med hånden på atomknappen – er reell.

Tomme ord, Jens Stoltenberg!

Dagbladet (meninger) | 30.12.2016

Kommentar av Kari Bolstad: Nå er du med på å skru opprustningen til nye høyder.

Når vi trosser tålegrensen

Vårt Land (verdidebatt) | 30.12.2016

Kommentar av Lars Gilberg: Det er lett å snakke om et grønt skifte. Men hvor mange ønsker egentlig å leve annerledes?

Slaget om Lofoten

Dagsavisen (nye meninger) | 30.12.2016

Lederkommentar: Vi håper og tror at olje- og gassleting utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja kan tas av dagsordenen en gang for alle i løpet av valgåret 2017.

Nyttårstale fra en flyktning

NRK ytring | 30.12.2016

Kronikk av Leo Ajkic: Selvfølgelig vekker denne flyktningstrømmen følelser. Noen mener flyktningene er ofre. Andre mener flyktninger er et problem. Min mening er at det er greit å være uenige.

De usynlige flyktningene

Dagsavisen (nye meninger) | 30.12.2016

Kommentar av Morten Bøås (NUPI): I skyggen av Aleppo og krigen i Syria er 2,6 millioner på flukt i området rundt Tsjadsjøen.

Union mot terror

Dagsavisen (nye meninger) | 30.12.2016

Kommentar av Eirik Hoff Lysholm: Enda flottere enn å se sølvguttene synge julen inn, er bildene fra en fotballstadion i Berlin, der 28.500 mennesker sang julesanger sammen lille juleaften.

Våpenhvile i Syria

VG (meninger) | 30.12.2016

Lederkommentar: En ny våpenhvile gir et skjørt håp om at lidelsene for befolkningen i Syria kan gå mot slutten.

Fryktens fornuft

NRK ytring | 29.12.2016

Kronikk av Espen Goffeng: Mange på venstresiden – meg selv inkludert – frykter konsekvensene av Trump. Vi frykter global oppvarming. Vi frykter kriger og sultkatastrofer. Dette er hverken hatefullt eller egoistisk. Endringsfrykt er nok det de amerikanske indianerne følte da Columbus, Winthrop og alle de andre satt sjøbein over Atlanteren.

Både nyttig og skadelig ulikhet (globalisering)

Dagens Næringsliv+ (meninger) | 29.12.2016

Kommentar av Angus Deaton (nobelprisvinner i økonomi i 2015, professor i økonomi og internasjonal politikk ved Princeton): Mye av økningen i ulikhet bør ønskes velkommen, men noe av den er skadelig og må bort. Den skyldes ikke globalisering.

Nasjonalvindenes urolige sus

VG (meninger) | 29.12.2016

Kommentar av Hans Petter Sjøli: Den nasjonale vendingen med Brexit som utgangspunkt og forløsning setter en hel verdensorden på prøve.

2017: Året for handelskrig

Ukeavisen Ledelse+ (meninger) | 29.12.2016

Kommentar av Joakim Birkeli Jacobsen: Perioden da de fleste varer ble laget i Kina er ikke over, men med Trump har globaliseringen kanskje nådd sitt høyeste nivå – for en stund.

Staten er en uprofesjonell og inkonsekvent aksjonær (samfunnsansvar)

Dagsavisen (nye meninger) | 29.12.2016

Kronikk av Beate Sjåfjell: Slik staten forvalter sitt aksjeeierskap i store selskaper slik som Telenor, DNB, Statoil og Statkraft, er det flaks når det går bra. Året som snart er omme har gitt oss en rekke eksempler på at flaksen ikke har strukket til. Vi har sett statskontrollerte selskaper i skandaler som strekker seg fra mistanker om korrupsjon, medvirkning til skatteunndragelser og miljø- og menneskerettighetsbrudd, til kortsiktig og dårlig håndtering av finansiell risiko.

Farleg klimanekting

Bergens Tidende (meninger) | 29.12.2016

Kommentar av Gunnar Kvåle (UiB): Dei fleste av oss er skuldige i klimanekting i ei eller anna form.

Murer mot lidelsene

NRK ytring | 29.12.2016

Kronikk av Jan Egeland (Flyktninghjelpen): 2016 skrev seg inn som et svart kapittel i medmenneskelighets historie. Et år der menn med makt og våpen rev ned mange av de normer vår sivilisasjon er bygget på, der murer ble reist for å holde andres lidelser på avstand, og populistiske ord ble brukt for å tråkke på mennesker som allerede lå nede.

Asylpolitikk i terrorens skygge

Aftenposten (meninger) | 29.12.2016

Kommentar av Per Anders Madsen: EU vil ha en bedre byrdefordeling i asyl- og flyktningpolitikken. Målet er enda fjernere etter terroren i Berlin.

Ingen vet hva Trump vil med Asia

Dagbladet (meninger) | 29.12.2016

Kommentar av Inger Bentzrud: Twitter-utspillene til USAs kommende president er fulle av tvetydigheter. I Asia skaper de angst og usikkerhet.

Mer islamistisk terror i Europa

Aftenposten (meninger) | 29.12.2016

Kommentar av Anne Stenersen (FFI): 12 mennesker ble drept da en kapret semitrailer kjørte inn i et julemarked i Berlin før jul. Det er ett av flere terrorangrep i Europa i år. Bør vi bekymre oss?

Ny verden

Klassekampen (kommentar) | 29.12.2016

Lederkommentar: Russland og Tyrkia er enige om vilkårene i en våpenhvileavtale for Syria, melder tyrkiske medier. Denne avtalen, som skal tre i kraft i dag, representerer en større vending i internasjonal politikk. Bare for noen år siden ville en slik avtale vært utenkelig. I Syria-krigen har USA og andre vestlige land spilt seg selv utover sidelinja, mens Russland har overtatt regien.

Iran-avtale i spill

VG (meninger) | 29.12.2016

Lederkommentar: Det vil være et alvorlig feilgrep av påtroppende president Donald Trump å skrote atomavtalen med Iran.

1 - 30 av 3071
1 2 3 4 5 6 .... 99 100 101 102 103

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.