Klipp fra media

Filter: 2016

Utenriksåret: Hva skjer i 2017?

VG | 31.12.2016

I året som snart er gått stemte britene Storbritannia ut av EU, Donald Trump vant presidentvalget i USA og Colombia fikk til slutt sin fredsavtale med FARC geriljaen. Hva kan vi vente oss i 2017?

Sakene som definerte 2016

Aftenposten | 31.12.2016

Sjefredaktøren oppsummerer: Det er heller ikke mulig å oppsummere dette året uten å se på hva som kom ut av Panama Papers. 6500 personer og selskaper i skrivende stund under etterforskning i 79 land. På Island måtte statsminister, Sigmundur Davíð Gunnlaugsson gå av. To statsledere, i Argentina og i Pakistan, står midt i en pågående granskning på grunn av opplysninger som kom frem i Panama Papers.

Liten grunn til begeistring, ingen grunn til panikk

Aftenposten (meninger) | 31.12.2016

Lederkommentar: 2016 ble året da det liberale demokratiet i Vesten fikk en alvorlig knekk. Det ble året da protestene mot globalisering fikk reelle politiske implikasjoner i vår del av verden, terroren og flyktningkrisen fortsatte, og en stadig tiltagende europeisk integrasjon ble delvis reversert.

Det gode som skjedde

Vårt Land | 31.12.2016

Vi har lett etter historier som forteller om det gode som skjedde i 2016.

Det onde som skjedde

Vårt Land | 31.12.2016

Syria-krigen overskygger alle andre hendelser i 2016. Terror og naturkatastrofer er også blant hendelsene som gjorde størst inntrykk i 2016.

’Ingen grunn til panikk’

Vårt Land | 31.12.2016

Året som er gått har vært preget av dystre nyheter om jordskjelv i Ecuador og Italia, terrorangrep i Berlin, kuppforsøk i Tyrkia, og den stadig verre humanitære situasjonen i Syria. For å nevne noe. I tillegg ble mange tatt på senga da britene bestemte seg for å forlate Ei juni, og da Donald Trump ble valgt til USAs neste president 8. november, etter en skitten valgkamp. Spesielt sistnevnte sak har dominert nyhetsbildet det siste året.

Russland-eksperter til Aftenposten: - Putin ydmyker Obama

Aftenposten | 31.12.2016

Fire eksperter prøver å forstå den uvanlige situasjonen som har oppstått mellom USA og Russland.

Obama vet nok hva han gjør, men kan ha bommet likevel

Aftenposten (meninger) | 31.12.2016

Kommentar av Frank Rossavik: Utvisningen av russiske diplomater kan gjøre det lettere for Trump og Putin å bli venner.

Isfront mellom kjempene

Klassekampen | 31.12.2016

Seniorforsker Julie Wilhelmsen ved Nupi ser USAs utvising av russiske diplomater som nok et uttrykk for at Russland og Vesten er «i en heftig konfliktrelasjon».

Putin avfeier USAs sanksjoner som «kjøkken-diplomati». Så ønsker han Obama et godt nytt år

Dagbladet | 31.12.2016

USA utviser 35 russiske diplomater. Vladimir Putin nøyer seg med å ønske Barack Obama og hans familie et godt nytt år.

Putin - Obama: 6 - 0

Dagbladet (meninger) | 31.12.2016

Kommentar av Morten Strand: Det har lenge pågått en veldig personlig duell på aller øverste nivå mellom Russlands og USAs presidenter.

Skjebneår for Trump, Merkel og Solberg​: Politisk kalender 2017

Ukeavisen Ledelse+ | 31.12.2016

Hugh Evans vil redde verden med konserter og utpressing. Det har Erna Solberg fått merke.

Aftenposten | 31.12.2016

En dag i august 2015 eksploderte twitterfeeden hos Erna Solberg. I en video lagt ut på YouTube kvelden før, forklarte programvert og komiker Stephen Colbert at alle som ønsket å delta på en massiv konsert i Central Park, New York, i regi av organisasjonen Global Citizen, måtte skrive til Solberg på Twitter og be Norge gi hundre millioner dollar i året til utdanning for jenter i fattige og krigsrammede land.

Å hviske Roma midt imot (Kina/menneskerettigheter)

Dagens Næringsliv+ (meninger) | 31.12.2016

Kommentar av Nikolai Hegertun (Civita): Etter at forholdet til Kina nå er normalisert, er det flere som reagerer på at Norge kryper for en autoritær stormakt som bryter menneskerettighetene. Andre har en noe mer positiv holdning, men fremholder at Norge ikke må stoppe å kritisere Kina for menneskerettighetsbrudd. Trolig mangler begge disse ståstedene rot i virkeligheten. Hvorfor? Jo, fordi Norge alltid har bøyd av fra aktivist-linjen i møte med mektige stater, og især Kina.

Det store klimabløffåret

VG (meninger) | 31.12.2016

Kommentar av Astrid Meland: I år har miljøpolitikerne overbevist oss om at Norge er en skitten miljøsinke. De tar helt feil.

Her blir det bråk: Disse politiske kampene vil prege 2017

Dagbladet | 31.12.2016

Det blir kamp mot tvangssammenslåing av kommuner. Det grønne skiftet og krav om vern av Lofoten og Vesterålen skaper ny strid, og regjeringen må snarest løse en akutt ulvestrid.

Schjøtt-Pedersen ser ingen argumenter mot oljeutredning

Dagens Næringsliv (NTB) | 31.12.2016

Administrerende direktør Karl Eirik Schjøtt-Pedersen i Norsk olje og gass sier han ikke ser noen argumenter mot konsekvensutredning utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Misjonsfolk og klimakamp

Vårt Land (verdidebatt) | 31.12.2016

Debatt av Petter Olsen: På profilert plass i Vårt Land 20. desember ansvarliggjør kommentator Alf Gjøsund meg på mitt svar til en av hans kolleger i avisa 17. desember. På spørsmål om hvilken betydning jeg mente Den norske kirkes klimaengasjement har hatt for misjonsfolket, ble jeg innledningsvis i artikkelen sitert på at jeg mener det har hatt «stor, positiv betydning og gitt også misjonsfolk økt bevissthet om den bibelske forvaltertanken.»

Storbyer strammer inn terror-sikkerheten på nyttårsaften

VG | 31.12.2016

Stengte gater, massivt politioppbud og nye overvåkningskameraer skal sikre befolkningen i europeiske storbyer mot nye terrorangrep på nyttårsaften.

Derfor blir det trolig flere terrorangrep i Europa i 2017 enn i 2016

VG | 31.12.2016

Terror preget 2016. Forskerne frykter enda mer av det samme i årene som kommer.

Merkel i nyttårstale: Islamistisk terror er den største trusselen mot Tyskland

VG | 31.12.2016

I 2016 har satt Tyskland på prøve, innrømmer Angela Merkel i sin nyttårstale i år. Samtidig forsvarer hun flyktningpolitikken.

Oss - og de andre

VG (meninger) | 31.12.2016

Kommentar av Hanne Skartveit: Innvandring og uro over om nykommerne deler våre verdier ligger under mange av de politiske konfliktene vi ser rundt oss. I 2016 har dette blitt ekstra tydelig.

Nobelprisvinnere krever at FN griper inn i Myanmar

NRK nyheter (NTB) | 31.12.2016

Et tjuetalls nobelprisvinnere krever at FN stopper den humanitære krisen hvor 50.000 personer av den muslimske minoriteten rohingya er drevet på flukt i Myanmar.

Syria-ekspert: – Spikeren i kisten for Vestens ønske om regimeendring

ABC Nyheter (NTB) | 31.12.2016

– Russland og Iran har fått en tilgang til regimet i Syria som gjør at de kan ta kontroll på en helt annen måte enn tidligere. Dermed er styrkeforholdet mellom land som har blandet seg inn i Syria, endret til Assads fordel, sier midtøstenforsker Cecilie Hellestveit til NTB.

May kritiserer Kerrys Midtøsten-tale

Dagens Næringsliv (NTB) | 31.12.2016

Storbritannias statsminister Theresa May mener USAs utenriksminister John Kerrys Midtøsten-tale var et upassende angrep på Israels regjering. USA stiller seg uforstående til kritikken.

Står vi foran et sammenbrudd av verdensorden?

Aftenposten (meninger) | 30.12.2016

Kronikk av Henrik Thune (NOREF): Det er ingenting overraskende ved denne bekymringen. Sett under ett er det som om nyhetene fra verden gjennom 2016, en etter en, fra terrorangrep, USA-valgkamp, Brexit, smelting av permafrost, Putin, boligprisgalopp, nasjonalisme, hackere, Aleppo, til herreløse digitale algoritmer og det som nå kalles «den fjerde industrielle revolusjonen» har vært som en vandring rett ned i kjelleren. Og de ulmende fremtidsbekymringene er ikke særnorske.

Syria-konflikten topper ekstremt nyhetsår

ABC Nyheter (NTB) | 30.12.2016

Selv om kommunesammenslåingen er den nest mest omtalte nyhetssaken i 2016, drukner den litt i mer dramatiske hendelser som krigen i Syria og valget av ny president i USA.

Dødsfall, valg, krig og kuppforsøk. Dette hendte i verden i 2016

Dagbladet (NTB) | 30.12.2016

Donald Trump og brexit – 2016 ble protestvelgernes år. Krigene i Midtøsten ble blodigere, og IS' terror bredte om seg. Colombia fikk sin fredsavtale, og Tyrkia unngikk militærkupp. Tusenvis av mennesker druknet på vei til Europas stengte grenser.

Frihet og velstand for alle?

Dagens Næringsliv+ (meninger) | 30.12.2016

Kronikk av Raghuram Rajan (professor i finans ved University of Chicago Booth School of Business, tidligere sentralbanksjef i India): Det er sant som det er sagt at mennesker verden over bare ønsker et trygt, velstående samfunn der de har frihet til å tenke og gjøre som de vil og å stemme i demokratiske valg. Men i 2017 og fremover står verden over for dette spørsmålet: Hvordan kan vi være sikre på at politisk frihet og økonomisk velstand går hånd i hånd?

Dommedag på vent (Trump/Brexit)

Dagens Næringsliv+ (meninger) | 30.12.2016

Kommentar av Kjetil Wiedswang: De økonomiske jordskjelvene er dermed ikke avlyst, men utsatt et år eller tre – frem til første runde med brexit-forhandlinger er ferdige, og de dypere virkningene av Trumponomics synker inn. Før den tid, i 2017, skal det holdes valg i Nederland, Frankrike og Tyskland. Høyrepopulistiske partier vil vise til oppgangen i USA og Storbritannia som bevis på at høyere grensegjerder ikke er så farlige. Det kan bidra til nye valgsjokk.

1 - 30 av 8519
1 2 3 4 5 6 .... 280 281 282 283 284

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.