Klipp fra media

Filter: 2015

Håper på jubelår i 2016

Dagens Perspektiv | 31.12.2015

Lederkommentar av Magne Lerø: Vi kan ikke fortsette å øke forskjellene mellom rike og fattige slik det har skjedd de siste tiårene. 2016 bør bli et «jubelår» – et år der det tas grep for at utviklingen kan begynne å gå i de rikeste disfavør.

Dette hendte i verden i 2015

ABC Nyheter (NTB) | 31.12.2015

Terroraksjoner, jordskjelv, fallende oljepris og den største flyktningstrømmen i Europa siden andre verdenskrig satte sitt preg på 2015.

Dette skrev de skarpeste pennene i 2015

Aftenposten | 31.12.2015

Her er smakebiter fra noen av de mest leste artiklene fra verdenskjente skribenter innen økonomi og politikk.

Et farlig opprør

Bergens Tidende+ (meninger) | 31.12.2015

Kommentar av Mathias Fischer: Kriseåret 2015 har avdekket Europas strukturelle problemer. Det setter demokratiet i fare.

De rike blir fattigere

Dagbladet (Hegnar online) | 31.12.2015

I år krympet formuen til verdens 400 rikeste personer­.

Børge Brende avslører TiSA-avtalen

Dagsavisen (nye meninger) | 31.12.2015

Kommentar av Odd Tarberg: I sitt svar (23.12.) til Svein Roald Hansen (Ap) om TiSA-avtalen sin innvirknad på rolla til nasjonale energiselskap, stadfester utenriksminister Børge Brende korleis avtalen på urovekkande vis vil redusere nasjonalt politisk handlingsrom.

Apple betaler milliarder i straffeskatt

Dagens Næringsliv (NTB) | 31.12.2015

Datagiganten Apple har gått med på å betale 318 millioner euro – over 3 milliarder kroner – etter å ha blitt etterforsket for skattejuks i Italia.

Fravær av kvinnelig ansikt – i krig og fred

Dagsavisen (nye meninger) | 31.12.2015

Kommentar av Berit von der Lippe: Det er 15 år siden Sikkerhetsrådets resolusjon 1325 om kvinner, fred og sikkerhet så dagens lys – og langt på vei ble mørklagt.

Etter Paris: En ny moral tvinger seg frem

Adresseavisa (meninger) | 31.12.2015

Kronikk av Arild Hermstad: En ny moral tilpasset de enorme klima- og miljøtruslene vi står overfor utfordrer dagens økonomiske modell.

Norsk oljeindustri er en fremtidsnæring (klima/energi/utvikling)

Bergens Tidende (meninger) | 31.12.2015

Kommentar av Petter Eltvik: Verden trenger norsk olje og gass, og det er usolidarisk mot verdens fattige å la disse ressursene ligge urørt.

Norge uten klimastrategi

Dagsavisen (nye meninger) | 31.12.2015

Kronikk av Bjørn Hansen: I Norge vrimler det av forslag til å løse klimakrisen. Men fullstendig fraværende er en klimastrategi, utover løsrevne tiltak. Det skjer i et land der naturen har skjenket oss alle muligheter både til å bidra nasjonalt for å unngå en varslet katastrofe, og, ikke minst, gjøre en planmessig internasjonal innsats innen teknologi og investeringer.

Merkels nytt­års­ta­le: Må se flykt­nin­ger som en mulighet

ABC Nyheter (NTB) | 31.12.2015

Statsminister Angela Merkel vil i sin nyttårstale torsdag oppfordre tyskerne til å betrakte det rekordstore antallet flyktninger som har kommet til landet i år, som en mulighet for framtiden.

Leger Uten Grenser forlater flyktningemottak i Italia i protest

Aftenposten | 31.12.2015

Uverdige forhold får organisasjonen Leger Uten Grenser til å stanse sine medisinske aktiviteter på flyktningemottak på Sicilia.

Fant veien til Tyskland

Klassekampen | 31.12.2015

Over en million flyktninger tok seg inn i Europa i 2015. Nå avtar flyktning­strømmen.

Syrisk flyktning: – Jeg synes ikke kravene høres for strenge ut

VG | 31.12.2015

– Jeg vil være norsk, lære norsk, bli kjent med mennesker og ta ferdig utdannelsen i biologi, sier syriske Nermeen al Abdalla som ikke er skremt over regjeringens asylforslag.

Beinhard og populistisk

Dagsavisen (nye meninger) | 31.12.2015

Lederkommentar: Mens millioner av mennesker risikerer livet på flukt fra blant annet krigshelvetet i Syria, velger Listhaug å snakke om å «bli båret på gullstol inn i Norge».

Ap er bundet til masta (flyktninger)

Klassekampen | 31.12.2015

Per Sandberg mener Arbeiderpartiet nå har låst seg til å støtte Frps reversering av tidligere rødgrønne asylliberaliseringer. SV er forferdet over Ap.

Ekspert: - Opplagt at Listhaug har behov for å vise handlekraft

VG | 31.12.2015

Eksperter spår tøffe runder i Stortinget for Sylvi Listhaug og regjeringspartiene om asylinnstrammingene.

Listhaug glad for asyl­støtte fra Ap

ABC Nyheter (NTB) | 31.12.2015

Responsen fra Arbeiderpartiet gir innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) håp om flertall for de omstridte forslagene til innstramminger i asylpolitikken.

AUF-leder kritiserer Aps støtte til Listhaug

Vårt Land | 31.12.2015

AUF-leder Mani Hussaini går i rette med hvordan moderpartiet støtter og kommenterer innstrammingspakken fra Frp-statsråd Sylvi Listhaug.

Solberg krevde asyl­hand­ling innen fem dager

ABC Nyheter (NTB) | 31.12.2015

Da flyktningstrømmen økte som mest, skjønte statsminister Erna Solberg (H) at hun måtte handle raskt. Dermed krevde hun et nytt lovforslag i løpet av fem dager.

Alvor i annerledeslandet

Aftenposten (meninger) | 31.12.2015

Kommentar av Thomas Boe Hornburg: I 2015 rykket mange av verdens problemer oss mye nærmere – og fremst blant dem: Flyktningkrisen. Den skjøv gjennom det meste av året det meste av det andre til side.

Usikkerhet om fremtiden ved årsskiftet

Adresseavisa (meninger) | 31.12.2015

Lederkommentar: I tillegg til de økonomiske utfordringene ved asylkrisen, kommer de samfunnsmessige følgene. Mange føler frykt for at mottak og bosetting av så mange asylsøkere og flyktninger vil føre til dype samfunnsmessige forandringer. Mange frykter også at kostnadene skal bli så store at vår egen velferd på lengre sikt vil bli truet.

Jeg klamrer meg til et stjålet WiFi. Det er krig der ute. Noen må fortelle verden hva som skjer

Aftenposten (meninger) | 31.12.2015

Kommentar av Kristina Quintano: Kjære Sylvi Listhaug. Stå med meg på stranden en dag, hold hånden til en gravid kvinne, ta armene rundt en gråtende gutt og tre sokker på en gammel kvinne.

Oslos nye flyktningsjef

Dagsavisen | 31.12.2015

– Forjævliggjøring eller «menneskelig avskrekking» hindrer integrering, mener Trygve G. Nordby.

UDI: Antallet asylsøkere har stupt de siste ukene

VG | 31.12.2015

Samtidig som UDI mener Norge trenger 100.000 mottaksplasser for flyktninger i 2016, har antallet asylsøkere som kommer til landet gått kraftig ned de siste ukene.

Burundis president vil kjempe mot fredsbevarende styrker

VG | 31.12.2015

Burundis president truer med å sloss, dersom den Afrikanske Union sender fredsbevarende styrker til det voldsherjede landet.

Den sentralafrikanske republikk: Valg i verdens nest verste land

VG | 31.12.2015

Velgerne i Den sentralafrikanske republikk går til urnene onsdag. Håpet er at valget skal bidra til opprettelsen av et demokratisk styre i det voldsherjede landet.

Kambodsjas skandaløse rettsoppgjør

Dagsavisen (nye meninger) | 31.12.2015

Kronikk av Erik Sagflaat: Mer enn en generasjon etter at Røde Khmers folkemord ble stoppet, har bare en eneste av de skyldige fått sin endelige dom.

Nei, ensomme ulver hører ikke hjemme i samme bås som internasjonale terrororganisasjoner

Aftenposten (meninger) | 31.12.2015

Debatt av Kristian Tonning Riise: Ved å plassere alle terrorangrep i samme bås med Breivik og 22. juli gjør man det umulig å ha en fornuftig meningsutveksling om hvordan man møter terrorfaren og/eller svarer på et terrorangrep.

1 - 30 av 8812
1 2 3 4 5 6 .... 290 291 292 293 294

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.