Klipp fra media

Filter: 2013

Hustavler lånt fra Nelson Mandela

Nationen (meninger) | 31.12.2013

Kommentar av Kari Gåsvatn: Et sitat til å ta med seg i overgangen til et nytt år: «Når vi har gjort oss fri fra vår egen redsel, gjør vårt nærvær andre automatisk fri.»

Norges krig uten ende (Afghanistan)

Dagbladet (meninger) | 31.12.2013

Lederkommentar: Krigen i Afghanistan er ikke nevnt i kapitlet om utenriks og bistand i regjeringens politiske plattform. I likhet med Ap ønsker ikke Høyre noen evaluering av erfaringene fra krigen nå. Det får komme etterpå, når operasjonene er avviklet. I mellomtida gjelder det å snakke lavt, helst holde kjeft, om at tolv år med krig bare har gjort sikkerhetssituasjonen i Afghanistan verre.

En himmel full av skyer (krig og fred)

Aftenposten (meninger) | 31.12.2013

Kommentar av Kjell Dragnes: Verden var komplisert i 1914. Men svært mange trodde at krig var umulig. De tok feil. Verden er enda mer komplisert i 2014. Krig er fortsatt et middel.

Vår tids største utfordring (klima)

Adresseavisa (meninger) | 31.12.2013

Kronikk av Jan Myrheim: Menneskeskapte klimaendringer er vår tids største utfordring. Rett eller gal, påstanden er blitt vår tids største floskel, opplest og vedtatt nærmest uten motforestillinger.

Nok et år er forspilt i jakten på en global klimaavtale

Dagbladet (meninger) | 31.12.2013

Kommentar av Hallvard Notaker: Heller ikke 2013 ble noe gjennombruddsår i arbeidet for å bremse temperaturstigningen på jorda. Alvoret bør for lengst ha sunket inn i konferansesalene, men likevel lar de store avgjørelsene vente på seg. Må det gå så smått, med så mange kommaer og forbehold?

Klimaforskning til topps

Bergens Tidende (meninger) | 31.12.2013

Kommentar av Trond Dokken: Dette året har virkelig gitt mange gode nyheter til klimaforskningsmiljøet i Bergen.

Tilgir der forgjengerne dømte

Dagsavisen | 31.12.2013

Han er elsket av mediene og ble kåret til årets person av Time Magazine. Men er det egentlig nye tider i Vatikanet?

Dette hendte i verden i 2013

Dagsavisen | 31.12.2013

Krigen i Syria, økonomisk nedtur i USA og Europa og terroraksjoner preget verden i året som gikk. Også i 2013 ble mange mennesker ofre for naturkatastrofer. Politikken mistet veteraner som Nelson Mandela, Margaret Thatcher og Hugo Chávez.

Demokratiske og liberale folkemord

Dagsavisen (nye meninger) | 31.12.2013

Kommentar av Thor Krefting Nissen: Vesten fordømmer sine fienders massedrap som folkemord og forbrytelser mot menneskeheten, men hyller sine egne folkemord som kamp for humanisme og fred. Kanskje på tide å ta et oppgjør med liberalismens ondskap?

Å forstå det som skjer

Aftenposten (meninger) | 31.12.2013

Kommentar av Veslemøy Hedvig Østrem: 2013 ble året da en rekke medier over hele verden tok betalt for nyhetsformidling på nett. Nå må mediene gi valuta for pengene.

Her startet den kinesiske oppturen

Aftenposten | 31.12.2013

Kapital fortsetter å flomme inn i den kinesiske pionérbyen Shenzhen som for 34 år siden var en liten fiskerlandsby. Nå utfordres den av Shanghais nye frihandelssone.

Myanmar slipper politiske fanger fri

Aftenposten (NTB) | 31.12.2013

Regimet i Myanmar lover å slippe fri alle politiske fanger før årsskiftet.

Irak henrettet rekordmange

Aftenposten (NTB) | 31.12.2013

Irak har aldri henrettet flere siden USA invaderte landet i 2003, og er nå å finne på tredjeplass over lista over land som henretter flest dødsdømte, etter Kina og Iran.

Libya terroriseres av militser

Dagsavisen (NTB) | 31.12.2013

Knappe tre år etter at norske bomber bidro sterkt til å knuse Gaddafi-regimet, herjes Libya av væpnede militsgrupper.

Israel klar til å løslate 26 palestinske fanger

Aftenposten (NTB) | 31.12.2013

Israel forbereder seg på å løslate 26 palestinske fanger like over midnatt tirsdag. En domstol har avvist en anke fra en israelsk gruppe.

Løslatte palestinske fanger hyllet som helter

Aftenposten (NTB) | 31.12.2013

Israel løslot natt til tirsdag 26 palestinske fanger, som ble hyllet som helter da de endelig fikk vende hjem til Vestbredden og Gazastripen.

Terror før Sotsji-OL

NRK ytring | 31.12.2013

Kronikk av Andreas Selliaas: Olympisk sikkerhet dreier seg ikke bare om kontroll over Sotsji, men også andre deler av Russland.

Peker på Nord-Kaukasus

Klassekampen | 31.12.2013

Minst 32 mennesker ble drept i to terrorangrep i Volgograd søndag og mandag. Mistanken går i retning av selvmordsbombere fra Nord-Kaukasus.

Terroristene kjemper for selvstendighet fra Moskva

Aftenposten | 31.12.2013

Hva er bakgrunnen for bombeaksjonene? Her er et lynkurs for å forstå konflikten.

Børge Brende: - Jeg reagerer med avsky

Aftenposten | 31.12.2013

- Jeg håper de som står bak terrorhandlingen raskt blir funnet og stilt til ansvar, sier utenriksministeren.

Vår tids viktigste sak

Bergens Tidende (meninger) | 30.12.2013

Kommentar av Natalie Golis: Jeg vil være en brobygger for å kunne fremme de største sakene vi skal utfordres med i fremtiden. Norge har en unik posisjon i verden i dag. Vi er en framgangsrik, ressurssterk nasjon. Vi må gå frem som et godt eksempel på seriøs satsning på bærekraftig utvikling og kreativ nytenkning. Vestlandet og Hordaland behøver en politikk der klima- og miljøhensyn lyser gjennom og er lett gjenkjennelig. Klimaplanen skal være en rød tråd som gjennomsyrer all annen god bærekraftig politikk.

Full gass mot lavere utslipp

Adresseavisa (meninger) | 30.12.2013

Kommentar av Peder Weidemann Egseth: Norsk petroleumsnæring bidrar til å redusere klimagassutslipp i Europa ved å redusere behovet for kullkraft.

Disse historiene gikk du glipp av i 2013

Dagbladet | 30.12.2013

Og disse trendene vil mest sannsynligvis prege neste år.

Mulig kuppforsøk i Kongo

Aftenposten | 30.12.2013

40 personer skal være drept etter skyteepisoder flere steder i Den demokratiske republikken Kongo.

Tre Al Jazeera-journalister pågrepet i Egypt

Dagbladet (NTB) | 30.12.2013

Tre Al Jazeera-journalister er pågrepet av egyptiske sikkerhetsstyrker. De beskyldes for å ha kringkastet ulovlig fra en hotellsuite sammen med et medlem av Det muslimske brorskap.

Putin truer demokratiet

Adresseavisa (meninger) | 30.12.2013

Lederkommentar: Løslatelsen av en oljemagnat og to unge protestanter mildner ikke inntrykket av at president Vladimir Putin er en trussel mot demokrati og rettssikkerhet i Russland.

- Dette er farlig for Putin

Aftenposten | 30.12.2013

Hans store politiske prosjekt har vært å vinne krigen i Nord-Kaukasus, og sikre ro, orden og stabilitet, sier Russland-ekspert Julie Wilhelmsen.

Slavenasjonen Norge

Dagbladet (meninger) | 29.12.2013

Kommentar av John Olav Egeland: Flere karibiske stater har gått sammen og vil ha erstatning for slavetida. Kravet rettes også mot Norge. Har vi et ansvar?

Væpnede ungdommer på krigsstien i Sør-Sudan

Aftenposten (NTB) | 29.12.2013

Flere tusen væpnede unge menn har lagt ut på en mars mot byen Bor i Sør-Sudan, ifølge regjeringen i landet.

Sivilbefolkningen forsøker å rømme landet

Aftenposten (NTB) | 29.12.2013

Både kristne og muslimske grupper dreper og begår overgrep mot sivile.

1 - 30 av 6661
1 2 3 4 5 6 .... 219 220 221 222 223

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.