Klipp fra media

Filter: 2011 medieklipp

Revolusjoner, krise, nedsmelting og død

Dagbladet | 31.12.2011

Kommentar av Einar Hagvaag, Lise Fransson, Morten Strand og Jan-Erik Smilden: Verden gikk framover også i 2011, gjennom revolusjoner, økonomisk krise, kjernefysisk nedsmelting, naturkatastrofer, lederes fall og lederes død, stormakters nedgang og nye makters vekst.

Demokratiets år og uår

Dagsavisen (nye meninger) | 31.12.2011

Kommentar av Ivar A. Iversen: 2011 kan være starten på en ny demokratiseringsbølge. Men var også fortsettelsen på en global demokratisk tilbakegang.

En verden uten styring

Aftenposten | 31.12.2011

Kommentar av Kjell Dragnes: Tre meget viktige poster skal fylles i 2012. I kronologisk rekkefølge: Presidentstillingene i Russland (april), Kina (muligens august) og USA (november). Men vil det egentlig føre til endring?

Kina vil til månen

Aftenposten | 31.12.2011

Kinas romfartsprogram er et prestisjeprosjekt for å vise hvor store og sterke de er i verdensøkonomien, mener professor.

2012 blir et vanskelig år, advarer Merkel

Dagsavisen (NTB) | 31.12.2011

Tysklands statsminister Angela Merkel advarer om at året vi nå går inn i vil bli krevende, ikke minst for eurosonen.

Godt nytt år

Klassekampen | 31.12.2011

Lederkommentar av Bjørgulv Braanen: Den vestlige økonomien er på vei inn i et nytt tilbakefall etter sammenbruddet i finansmarkedene i 2008 og 2009. Massearbeidsløshet er blitt hverdagen for millioner av mennesker. Forsøkene på å redde euroen har så langt ikke ført fram, og EU-politikerne har ikke kommet med et eneste forslag som kan gi ny vekst i de kriserammede delene av Europa.

Tyranner og teknologi

Dagsavisen (nye meninger) | 31.12.2011

Kommentar av Thor Halvorssen: Vestlige teknologibedrifter bidrar til sensur og forsvinninger i undertrykkende regimer.

Fire tapte år for klimaet

Dagsavisen (nye meninger) | 31.12.2011

Debatt av Lars Haltbrekken: Vi kan alle trenge litt håp og optimisme i klimaarbeidet, men det er vanskelig å se saken annerledes enn at Durban har satt oss fire år tilbake i arbeidet for en ny internasjonal klimaavtale. Erik Martiniussen anklager i Dagsavisen 28. desember miljøbevegelsen for å svartmale resultatet av klimatoppmøtet i Durban.

Varmerekord på Sydpolen

Nationen (NTB) | 31.12.2011

Det ble satt ny varmerekord på Sydpolen i romjula, ifølge nettavisa Antarctic Sun.

Schibsted krever at svensker settes fri

Aftenposten | 31.12.2011

I et brev til utenriksminister Carl Bildt og utenriksminister Jonas Gahr Støre krever ledelsen i Schibsted-konsernet at de fengslede journalistene i Etiopia må løslates.

Sekterisk vold i Nigeria skaper bekymring

Dagbladet (NTB) | 31.12.2011

Skillelinjen mellom kristne og muslimer i Nigeria går gjennom en steinete dal i byen Jos.

EU vil ta flere pirater i Somalia

Dagbladet | 31.12.2011

EU vurderer å utvide sin piratjakt i farvannene utenfor Afrikas Horn til å gjelde somaliske strender.

Økt kniving mellom sterke naboer

Dagsavisen | 31.12.2011

De utgjør 40 prosent av verdens befolkning, og har vokst seg til økonomigiganter samtidig. Både økt samarbeid og økt rivalisering vil prege forholdet mellom Kina og India.

Nytt valg i Burma

VG (NTB) | 31.12.2011

Et arrangere suppleringsvalg i april kan gi opposisjonsleder Aung San Suu Kyi en plass i nasjonalforsamlingen.

Nord-Korea truer Sør-Korea med nye angrep

Aftenposten | 31.12.2011

Det nord-koreanske militæret sier at nabolandet i sør må betale for sine «grusomme handlinger» etter at Kim Jong-il døde før jull.

- Bush sto for et av de verste maktmisbrukene i USAs historie

Dagbladet | 31.12.2011

- Men Obama er verre, mener Ron Paul.

Økt spenning i Persiabukta

Dagsavisen (NTB) | 31.12.2011

Samtidig som ordkrigen med USA over det viktige Hormuz-stredet i Persiabukta tilspisses, varsler Iran testing av langdistanseraketter i området.

Iran avviser å ha testet langdistanseraketter

Aftenposten (NTB) | 31.12.2011

Iran avviser opplysningene om at landet har testet langdistanseraketter under en marineøvelse i Persiabukta. Men en prøveskyting vil finne sted de nærmeste dagene.

565 utenlandske soldater drept i Afghanistan i år

Dagbladet (NTB) | 31.12.2011

Det nest høyeste siden krigen startet.

- Syriske styrker angriper med spikerbomber

Aftenposten (NTB) | 31.12.2011

Syriske sikkerhetsstyrker har tatt i bruk spikerbomber mot hundretusenvis av mennesker som demonstrerer mot regimet, sier menneskerettsorganisasjon.

Smuglet i hemmelighet til straffekoloni

Dagbladet | 31.12.2011

Ukrainas president Viktor Janukovitsj forsøker å kvitte seg tidligere statsminister Julia Timosjenko.

Et skjebneår

Dagsavisen (nye meninger) | 30.12.2011

Kommentar av Hans Olav Lahlum: 2012 blir etter alt å dømme et relativt udramatisk mellomår i norsk politikk. I internasjonal politikk ser 2012 derimot ut til å bli et usedvanlig viktig og spennende år.

Hacktivist-nettverk hjelper demonstrantene

Aftenposten | 30.12.2011

2011 ble året da hackere fikk et ansikt i aktuell politikk - både som del av Occupy-bevegelsen og ikke minst i den arabiske våren.

Bistandens dilemma

Aftenposten | 30.12.2011

Debatt av sindre Stranden Tollefsen og Therese Vangstad: Aftenposten har denne høsten satt et kritisk fokus på bistand. Slik vi ser det er et slikt fokus av det gode. Her vil vi vise tre dilemma fra vårt perspektiv.

Frps alenegang

Dagsavisen (nye meninger) | 30.12.2011

Kommentar av Svein Roald Hansen: Frp kutter dypt til formål de sier er viktige, bl.a. for å ivareta norske interesser i utlandet. Det blir useriøst.

Klimajobbene

Dagens Næringsliv | 30.12.2011

Kommentar av Kjetil B. Alstadheim: Tøffe klimakrav vil gi Norge konkurransefortrinn og grønne jobber, tror SV, AUF, Venstre og Zero. Forbildet er dansk vindkraftsuksess. Som sier opp folk.

Norsk klimaprosjekt i hardt vær

Aftenposten | 30.12.2011

Regjeringens prestisjeprosjekt på klima og bistand er i trøbbel. Brasil vedtar ny skoglov som åpner for mer hugst i regnskogen. Og bevilgede penger hoper seg opp på konto i Norge.

Trondheims grønne økonomi

Adresseavisa | 30.12.2011

Kronikk av Hilde Opuku: Vi står overfor to store utfordringer i verdenspolitikken, og de henger sammen: Økonomi og finanskrisa på den ene side, og klima og miljøkrisen på den andre. Det styrende flertallets svar har vært en helhetlig strategisk dreining mot en grønn økonomi.

Bacon, ikke lavkarbo

Dagsavisen (nye meninger) | 30.12.2011

Kommentar av Kaare M. Bilden: Du trenger ikke ødelegge for miljøet og verdens fattige selv om du spiser lavkarbo.

Ja, de vet at det er jul

Dagsavisen (nye meninger) | 30.12.2011

Kommentar av Magnus Bjørnsen: Bob Geldofs julesang «Do they know it’s Christmas» har gjort mer skade enn gagn. Det viser NRK, som fører den tvilsomme arven videre.

1 - 30 av 6694
1 2 3 4 5 6 .... 220 221 222 223 224

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.