Klipp fra media

Filter: 2010 medieklipp

Året da verden skalv

Dagbladet | 31.12.2010
Naturkatastrofer, Wikileaks-avsløringer, fotballfest, gruvedrama og terror i Stockholm.

Det store mellomåret

Aftenposten | 31.12.2010
Kommentar av Kjell Dragnes: 2011: Jordskjelv, orkaner, oversvømmelser, terroraksjoner, mer krig. Men også fredsavtaler og godvær. Alt dette vet vi vil skje, bare ikke når og hvor. Alt annet blir gjettverk om det nye året.

Kina i ferd med å bli Midtens rike

E24 (NTB) | 31.12.2010
Hva er det beste bildet på at tyngdepunktet i verden flytter østover – at Kina passerer USA som industriprodusent? Eller at en kinesisk budgiver kjøper en gammel kinesisk vase for over 500 millioner kroner?

EU-topp vil stanse kinesiske oppkjøp

Aftenposten | 31.12.2010
EU-topp vil forby kinesiske oppkjøp av europeiske bedrifter som sitter inne med viktig teknologi.

Slik blir verden i 2011

Dagens Næringsliv | 31.12.2010
- Gjelds- og underskuddskongene i eurosonen vil slite, men det tåler verden, mener sjeføkonom.

Dystre utsikter

Dagens Næringsliv | 31.12.2010
Kommentar av Joseph E. Stiglitz: Utsiktene for 2011 er dystre. Spørsmålet er når Europa og USA kan komme på fote igjen. Svaret ligger i politikernes hender.

Maten kan bli enda dyrere i 2011

Nationen | 31.12.2010
I 2010 nådde matprisene nivået fra krisen for tre år siden. I 2011 kan det bli enda verre.

Truer Russland med WTO-trøbbel etter omstridt dom

E24 (NTB) | 31.12.2010
Dommen mot Mikhail Khodorkovskij vil gjøre Russlands vei mot medlemskap i WTO vanskeligere, sier en høytstående tjenestemann i Det hvite hus.

De indre gemakker

Dagsavisen (nye meninger) | 31.12.2010
Kommentar av Stein Ørnhøi: Nå vet alle det. Wikileaks etterlater ingen tvil. i Forsvarsdepartementet finnes det byråkrater med dobbelt statsborgerskap.

Barth Eide svarer på WikiLeaks-kritikken

Aftenposten (NTB) | 31.12.2010
Statssekretær Espen Barth Eide (Ap) svarer på kritikken som fremkommer mot ham i WikiLeaks-dokumenter. Der blir han kritisert for å ha satt egne interesser foran Norges interesser.

Borneo får norske regnskogpenger

Dagens Næringsliv (NTB) | 31.12.2010
En provins på øya Borneo er valgt ut til et spesielt pilotprosjekt som et ledd i det norskstøttede arbeidet for å bevare regnskogen i Indonesia.

- Dette er årets forbruksverstinger

Dagbladet | 31.12.2010
Ådne Søndrål, Aftenposten Reise og Star Tour gjør nordmenn mer forbrukskåte, mener Fremtiden i våre hender.

Angrepet på Wikileaks

Dagens Næringsliv | 31.12.2010
Lederkommentar: Det er oppsiktsvekkende hvor lydige redskaper de norske bankene har vist seg å være for amerikanske myndigheter i angrepet på ytringsfriheten. På ordre fra de amerikanske kredittkortselskapene Visa og Mastercard har det norske finanskonsernet Teller nå i tre uker sørget for å stoppe donasjoner til nettstedet Wikileaks.

Frykter etnisk vold i Elfenbenskysten

VG (NTB) | 31.12.2010
Hat mellom folkegrupper i Elfenbenskysten kan føre til en farlig voldsspiral, frykter FN.

Hackere tar hevn mot regjering

Aftenposten (NTB) | 31.12.2010
Zimbabwes førstedame har gått til søksmål mot en avis som har publisert WikiLeaks-dokumenter der hun knyttes til ulovlig diamanthandel. Torsdag tok hackere hevn.

Voldsomme protester mot økte drivstoffpriser

VG (NTB) | 31.12.2010
En rekke politifolk ble skadd i sammenstøt med demonstranter som protesterer mot økte drivstoffpriser i Bolivia torsdag.

Kina lover å eksportere jordmetaller

E24 | 31.12.2010
Kinesiske myndigheter forsøker å berolige markedet. Landet vil fortsette eksporten av jordmetaller.

Alle de terrorsiktede nekter skyld

Dagsavisen (NTB) | 31.12.2010
Fire terrorsiktede menn er varetektsfengslet i fire uker i København og Stockholm. Alle avviser kategorisk at de har planlagt angrep mot Jyllands-Posten i sentrum av København.

Terroren rykker nærmere

Dagsavisen (nye meninger) | 31.12.2010
Kommentar av Halvor Finess Tretvoll: Stockholm ble rammet i førjulsinnspurten. I går avverget dansk politi et anslag mot Jyllands-Posten. Hva gjør terroren og frykten med samfunnene våre i skandinavia? Ta debatten på Nye meninger.

Dansker nervøse for neste terrorforsøk

Aftenposten | 31.12.2010
- Det er klart en risiko for at terrorister vil lykkes i Danmark, sier den danske terroreksperten Morten Skjoldager etter at et antatt forsøk på massakre i avislokaler i København ble avverget.

Kampen om definisjonsmakten

Adresseavisa | 31.12.2010
Kronikk av Karin Abraham: Er det vi som feiler, når vi lar definisjonsmakten gå til de ekstreme? Før han utløste sprengladningen, sendte selvmordsbomberen Taimour Abdulwahab en melding ut til det svenske folket. Her sa han at dette var en konsekvens av tegneren Lars Vilks hån av Profeten Muhammed i karikaturtegningen «Rondellhond», samt Sveriges deltagelse ved NATO-operasjonen i Afghanistan.

- Krekar kom med drapstrusler

Aftenposten | 31.12.2010
Da en minister i Nord-Irak nektet 15 ytterliggående imamer å forkynne ved fredagsbønnen, skal det ha kommet drapstrusler fra mullah Krekar.

Vil trykke Muhammed-karikaturer

Aftenposten (NTB) | 31.12.2010
Forlaget Cappelen Damm vil trykke de omstridte Muhammed-karikaturene i en ny bok på nyåret.

– Finanskrisen utfordrer staters grunnlag

E24 (NTB) | 30.12.2010
– Og krisen forsterker den maktforflytningen vi ser i verden. Jeg opplever at de nye maktene som melder seg, Kina, India, Brasil, andre land i Asia, vil gjøre seg gjeldende i sterkere grad politisk.

Vil hente hjem penger fra skatteparadiser

E24 | 30.12.2010
Amerikanske toppledere har i et hemmelig møte i Det hvite hus spurt om å slippe unna skatt for å hente hjem penger i skatteparadis.

Alternative julegaver mindre populære

Vårt Land (NTB) | 30.12.2010
Salget av alternative julegaver har ikke vært like populært i år som i fjor. Salget av symbolske gaver som geiter, kyllinger og minehunder har stoppet opp.

Ja, vi kan... kanskje.

Bergens Tidende | 30.12.2010
Lederkommentar: Skarpere prioriteringer i Washington betyr også at noe blir lagt på hyllen. Klimalovgivning kan være en slik sak. For at politikk skal være det muliges kunst må Obama ha noen Republikanere med på laget. Når det gjelder klima har de hittil vist liten vilje til kompromiss.

Kritiserer kutt i biogassmåla frå dyremøkk

Nationen | 30.12.2010
Fagfolk og forkjemparar meiner regjeringa kan oppnå store klimakutt og meir fornybar energi ved å legge om støtta til biogass. Signala om reduserte ambisjonar får kritikk.

Nedtur for motstanderne

Klassekampen | 30.12.2010
10 av de 11 kommunene i Lofoten og Vesterålen ønsker konsekvensutredning av oljevirksomhet i de omstridte områdene. Det er dårlig nytt for motstanderne av oljevirksomhet.

Dette er verdens mest demokratiske land

Dagbladet | 30.12.2010
Bare 12 prosent av verdens befolkning bor i dag i et fullt utviklet demokrati. Og vi blir stadig færre.
1 - 30 av 5862
1 2 3 4 5 6 .... 192 193 194 195 196

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.