Klipp fra media

Filter: September 2009 medieklipp

- Finansdepartementet må sette gullgruven på observasjonslisten

VG Nett | 30.09.2009
Kirkens Nødhjelp krever nå at gullgruven i Guatemala settes under offentlig observasjon - slik Finansdepartementet gjorde med Siemens.

Derfor er Jaglands nye jobb så viktig

VG Nett | 30.09.2009
Thorbjørn Jagland begynner nå i en av de viktigste jobbene i Europa, mener ekspertene. - Norge har ikke hatt en slik posisjon i moderne tid, sier Europa-ekspert Jan Erik Grindheim.

Norges mektigste i utlandet

Aftenposten | 30.09.2009
Her er Norges mektigste aktører på den internasjonale politiske arena. Thorbjørn Jaglands posisjon er den viktigste, mener NUPI-direktør Jan Egeland.

– København-møtet det viktigste i verdenshistorien

E24 (NTB) | 30.09.2009
– Vi snakker rett og slett om systemet som sikrer at denne planeten overlever, sier Hans Schellnhuber, leder av Potsdam-instituttet for forskning på klimakonsekvenser. Han tror likevel ikke at verdens land vil forplikte seg til egne, ambisiøse mål for utslippskutt under møtet i København.

India varsler storsatsing på kjernekraft

VG (NTB) | 30.09.2009
Myndighetene i India varsler storsatsing på atomkraft som et tiltak for å bremse landets utslipp av klimagasser.

Usikker månelanding

Dagsavisen | 30.09.2009
Debatt av Anders Hansson, Jonas Anshelm og Mårten Lind: Tidligere erfaringer viser at utvikling av energiteknikk ofte er vanskeligere, langsommere og dyrere enn ekspertene selv har trodd. Overoptimisme har vært regelen snarere enn unntaket. Mye taler for at det kan bli tilfelle også for fangst og lagring av CO2.

Ulltveit-Moe har tapt 1 milliard på biodrivstoff

E24 (NTB) | 30.09.2009
Investoren Jens Ulltveit-Moe etterlyser handling fra politikere som vil satse på fornybar energi - etter selv å ha tapt en milliard på egen satsning på biodrivstoff.

Penger til vindmøller er bortkastet

E24 | 30.09.2009
Kommentar av Steinar Strøm: Miljøet og skattebetalerne vil tape hvis de vanvittige vindmøllesubsidiene blir virkeliggjort.

Kina rykker frem i Afrika

Aftenposten | 30.09.2009
Det kinesiske statsoljeselskapet CNOOC vil være med å utvinne en sjettedel av oljereservene i Nigeria og kan skyve ut store vestlige oljeselskaper som Shell og ExxonMobil.

- Soldatene voldtar kvinner på åpen gate

VG Nett | 30.09.2009
Soldatene i Guinea voldtar kvinner på åpen gate og stikker ned demonstranter med bajonett, ifølge øyenvitner.

Juntaen erklærer landesorg i Guinea

Dagbladet (NTB) | 30.09.2009
Etter drapene på opposisjonelle demonstranter.

Kneblet motstand

Dagsavisen | 30.09.2009
Mens opposisjonen knebles står kuppregimet i Honduras under hardt internasjonalt press for å gjeninnsette president Manuel Zelaya.

Kinas nye revolusjon

Adresseavisa | 30.09.2009
Kronikk av John Gustavsen: 1. oktober vil 200000 soldater, studenter og utvalgte ledere paradere på Den himmelske freds plass i Beijing. Kina vil vise sine triumfer. Men suksessen skjuler store motsetninger og utfordringer.

Iran nekter å diskutere landets atomprogram

E24 (NTB) | 30.09.2009
Iran sier at det er uaktuelt å diskutere det makthaverne i Teheran kaller landets «kjernefysiske rett» under forhandlingene om landets atomprogram i Genève torsdag.

- Smertegrensen er snart nådd

Aftenposten | 30.09.2009
Barack Obama har til nå frontet diplomatiske virkemidler for å løse konflikten med Iran. Det er i ferd med å gå utover USAs troverdighet, mener UiO-professor Ole Moen.

Frykten for bomben

Dagsavisen | 30.09.2009
Lederkommentar: En diplomatisk løsning må forbli det eneste målet. Første steg må iranerne ta i morgen, ved å tillate inspeksjoner til sitt nye anlegg for anriking umiddelbart. Skjer ikke det, er sanksjoner et naturlig neste skritt.

Mer og mer uro i nord

Klassekampen | 30.09.2009
USA og Nato bekrefter at sikkerhetssituasjonen nord i Afghanistan blir stadig mer alvorlig. Det kan trenges 500.000 soldater over fem år for å slå tilbake Taliban.

–Norge kan gjøre mer i Afghanistan

Aftenposten | 30.09.2009
FNs spesialutsending, Kai Eide, ba i går de europeiske landene om å stille opp mer for Afghanistan. Utenriks-minister Jonas Gahr Støre vil ikke sende flere soldater.

Hvor lenge Afghanistan?

Dagsavisen | 30.09.2009
Kommentar av Bjørn Hansen: Krigen i Afghanistan har vært nødvendig, men tilbaketrekning er nå uunngåelig. For Afghanistan har vist seg å være et land det ikke går an å sikre.

Renessanse for utskjelt FN

Aftenposten | 29.09.2009
Kommentar av Jan Egeland: FNs død er betydelig overdrevet. Nå må Norden hjelpe Barack Obama å revitalisere organisasjonen.

Kritisk til de etiske retningslinjene

Aftenposten | 29.09.2009
Opposisjonen i Stortinget mener Goldcorp må følges nøye, men mener at oljefondets etiske retningslinjer generelt er for sårbar for politisk misbruk.

Holder øye med selskapet

Aftenposten | 29.09.2009
Etikkrådets leder, Gro Nystuen, kjenner til konflikten rundt Goldcorps Guatemala-gruve.

Oljefondet tjener fett på omstridt gullgruve

Aftenposten | 29.09.2009
En gullgruve i Guatemala har ført til store miljøskader og helseproblemer, hevder lokalbefolkningen. Norge er i år blitt 203 millioner kroner rikere på det canadiske selskapet som eier gruven.

Global Compact også for små

Dagsavisen | 29.09.2009
Debatt av Cecilie Arnesen Hultmann: I kronikken «FNs leder har betydning» 25. september refererer forsker ved PRIO Torunn L. Tryggestad til Global Compact som «FNs samarbeid med multinasjonale selskaper». At Global Compact kun er for de store bedriftene er en myte som bidrar til ekskludering av et stort antall bedrifter fra deltakelse i initiativet.

Lykke til!

Aftenposten | 29.09.2009
Lederkommentar: Jagland vil – om han i dag blir valgt – få en stor utfordring, nettopp på menneskerettighetsfeltet. I flere av medlemslandene, blant dem Russland, Ukraina, Romania og Tyrkia, tas det så lett på medlemskapsforpliktelsene at det er kommet en strøm av klager til Menneskerettighetsdomstolen. Det har ført til uakseptabel lang ventetid for klagerne.

80 dager på å redde jorda

Dagbladet | 29.09.2009
- Avgjørende at vi kommer til enighet i København, sier Jens Stoltenberg til Dagbladet

Har tro foran toppmøtet i København

Dagsavisen | 29.09.2009
Lord Nicholas Stern tror muligheten er stor for å få på plass et sterkt rammeverk under klimatoppmøtet i København. – Vi kan få på plass detaljene senere, sier Stern til Dagsavisen.

Fakta om klimaforhandlinger

Dagsavisen | 29.09.2009
Ifølge FNs klimapanel (IPCC) er det trolig behov for en 25 til 40 prosents reduksjon i det globale utslippet av klimagasser innen 2020 for å hindre store temperaturstigninger i fremtiden.

FNs klimasjef: – Tiden er nesten ute

Dagsavisen (NTB) | 29.09.2009
192 land er samlet i Bangkok for å gjennomføre klimasamtaler i forkant av København-toppmøtet i desember. Lederen for FNs klimakonvensjon understreket at tiden er knapp.

Her er Cameron Diaz og Erik Solheim sammen

Dagbladet | 29.09.2009
Erik Solheim er i godt selskap med holywoodstjerna Cameron Diaz om å være en av årets miljøhelter.
1 - 30 av 506
1 2 3 4 5 6 .... 13 14 15 16 17

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.