Klipp fra media

Filter: August 2009 medieklipp

FN for vår tid

Aftenposten | 31.08.2009
Kronikk av Jonas Gahr Støre: I lys av betydningen vi tillegger FN, er det alvorlig om FNs autoritet blir svekket. Mye av autoriteten ligger i selve embetet: FNs generalsekretær.

Mandag morra blues

Vårt Land | 31.08.2009
Kommentar av Helge Simonnes: Ban Ki-moons besøk gir en tung start på uken for Jens Stoltenberg og Jonas Gahr Støre.

- Norge spiller en stor rolle i det internasjonale samfunn

Dagbladet.no | 31.08.2009
Ban Ki-moon med pressekonferanse i Oslo.

Arktisk dobbeltmoral

Aftenposten | 31.08.2009
Kommentar av Harald Stanghelle: Det problematiske kullstøvet gjør at på Svalbard tas skoene av før man går inn i et hus. Så i dag krever FNs generalsekretærs norske vert at Ban Ki-moon opptrer på sokkelesten.

På operasjonsbordet etter blodig miljøstunt

Dagbladet | 31.08.2009
Det var ikke bare miljøvernminister Erik Solheim som fikk blø da han og flere politikere med saks skulle demonstrere hvem som var best på å kutte CO2-utslipp.

Miljøslakt av Frp-program

Klassekampen | 31.08.2009
Miljøbevegelsen gir Frps 100-dagersprogram det glatte lag.

Slakter Rødt og Frp for samme politikk

Dagbladet | 31.08.2009
Flyktninghjelpen kaster terning på partiene og ber dem tenke større enn integreringspolitikk når de snakker om verdensproblemene i valgkampen.

Akutt matmangel i Kenya og Somalia

Vårt Land (NTB) | 31.08.2009
Nesten åtte millioner mennesker i Kenya og Somalia trenger nå nødhjelp. Tørke, stigende matvarepriser og konflikter gjør matmangelen i Øst-Afrika stadig verre.

Cheney ville forberede krig mot Iran

Aftenposten | 31.08.2009
USAs tidligere visepresident Dick Cheney var positiv til å bruke militære midler mot Iran.

Klager på valgfusk i Afghanistan

Dagsavisen (NTB) | 31.08.2009
Valgkommisjonen i Afghanistan har mottatt over 560 klager på valgfusk av en så alvorlig grad at det kan ha påvirket utfallet av valget.

Nei til krig må følges opp i praksis

Dagsavisen | 31.08.2009
Debatt av Erling Folkvord: Takk til Bjørn Jakobsen (SV) for et delvis svar (21.8) på spørsmålet om han kan garantere at SV i det nyvalgte Stortinget vil stemme for forslag om å hente heim de norske soldatene fra Afghanistan, og for å stryke krigsbevilgningene i statsbudsjettet for 2010.

Ikke nestekjærlighet – kun krigstrøtthet

Dagsavisen | 31.08.2009
Kommentar av Roger Hercz: Krig har sine baksider. Men en positiv bivirkning er at mennesker i et land som Libanon i dag er så trøtte av konflikt at de krever en annen og bedre framtid.

Sammen for oljesand

Aftenposten | 29.08.2009
–Utslipp i Canada er Canadas ansvar, sier Jens Stoltenberg. Ap og Frp er de eneste som ikke vil stanse StatoilHydros oljesandprosjekt.

100 millioner til miljøteknologi

Nationen | 29.08.2009
Regjeringen vil foreslå å bevilge 100 millioner kroner til miljøteknologi i statsbudsjettet for 2010.

Går inn i diktatur

Klassekampen | 29.08.2009
Det er liten grunn til å tro på at StatoilHydro kan endre spillereglene i udemokratiske land de vil inn i, som Turkmenistan, sier bokaktuelle Simen Sætre.

Amnesty: – Ingen henrettet i Kongo siden 2003

Dagsavisen (NTB) | 29.08.2009
De siste årene er ingen blitt henrettet i Kongo, der aktoratet nå har lagt ned påstand om dødsstraff for de to nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French. Den siste henrettelsen skjedde i 2003, opplyser Amnesty.

Latinamerikansk isfront

Dagsavisen | 29.08.2009
Striden om en avtale som vil gi USA tilgang til militærbaser i Colombia sto i sentrum da søramerikanske statsledere var samlet til toppmøte i går.

Japans eksplosive endring

Dagsavisen | 29.08.2009
Kommentar av Kaia Storvik: Når japanerne går til urnene i morgen får øyriket trolig ny regjering. Men forskjellene på regjeringen og opposisjonen er små. Endringen i landets holdning når det gjelder synet på atomvåpen er langt viktigere.

Turisme kan hjelpe Burma

Dagsavisen | 29.08.2009
Kommentar av Christine Baglo: Spørsmålet er ikke om turistene bør reise til Burma eller ikke. Spørsmålet er hvordan vi bør reise her.

Ahmadinejad vil stille reformledere for retten

Aftenposten (NTB) | 29.08.2009
Irans president Mahmoud Ahmadinejad krever at ledere av reformbevegelsen blir arrestert og stilt for retten.

Må de spise pølser og fiskekaker?

Aftenposten | 29.08.2009
Den afghanske utviklingsministeren ber norske soldater i Afghanistan kjøpe flere afghanske varer. Han får støtte fra landbruksminister Lars Peder Brekk.

Veien mot fred

Dagsavisen | 29.08.2009
Lederkommentar: At president Obama nå synes villig til å engasjere seg for fullt i en fredsprosess såpass tidlig i sin første presidentperiode gir håp om at det kan oppstå en ny dynamikk i en region som sårt trenger nettopp det.

Tutu åtvarar Israel

Vårt Land | 29.08.2009
– Palestinarane betaler prisen for Holocaust.

Naiv tillit til FN

Morgenbladet | 28.08.2009
Lederkommentar: Juuls krasse kritikk av sørkoreanske Ban bifalles av de fleste som kjenner FN-systemet. For oss i Norge bør hennes notat være en påminnelse om realitetene i FN. Organisasjonen har, med unntak av svenske Dag Hammarskjöld, aldri hatt en sterk leder. Norgesfavoritten Kofi Annans autoritet var mest symbolsk, ikke realpolitisk.

Går inn for Tobin-skatt

E24 | 28.08.2009
Britenes mektige kredittilsynsdirektør vil høvle ned banker og meglerhus med mer skatt.

De glemte valgkampsakene

Ny Tid | 28.08.2009
Mens de politiske partiene snakker om skatt og skole, etterlyser de ideelle organisasjonene en bredere valgkampagenda. Her er valgkampsakene som tar på alvor at norsk økonomi og politikk har konsekvenser ut over landegrensene.

Løft blikket!

Dagsavisen | 28.08.2009
Kommentar av Inger Lise Hansen, Anette Trettebergstuen, Kirsti Bergstø, Lene C Westgaard og Mette Hanekamhaug: Så langt i valgkampen er mange lokale, regionale og nasjonale problemstillinger satt på agendaen. Men valgkampen mangler internasjonalt fokus! Vi oppfordrer derfor alle partiene til å sette fattigdomsbekjempelse på agendaen fram mot 14. september.

Økt klimapress fra øst

Dagsavisen | 28.08.2009
India og Kina lover å strekke seg langt dersom rike land går med på ambisiøse klimakutt. Men kravet deres er milevidt unna det USA vil gå med på.

Stoltenberg: Ny teknologi løser klimaproblemene

Aftenposten | 28.08.2009
Klimaproblemene vil bli løst gjennom ny teknologi, slik tidligere miljøproblemer er løst, tror statsminister Jens Stoltenberg.

Det norske klimaskiftet

Ny Tid | 28.08.2009
Lederkommentar av Dag Herbjørnsrud: De siste ukene har vi sett et skifte i debattklimaet rundt klimaspørsmålet. Bortsett fra hos dem der makta rår.
1 - 30 av 488
1 2 3 4 5 6 .... 13 14 15 16 17

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.