Klipp fra media

Filter: Juli 2009

Vannkraft og verdier

Dagbladet | 31.07.2009
Debatt av Anders Breidlid: I en kronikk i Dagbladet 23. juli drøftet jeg forholdet mellom norsk bistand og politiske maktforhold i land i Sør. Jeg tok for meg norsk bistand til næringsutvikling, og rettet søkelyset spesielt mot SN Powers vannkraftprosjekter i Chile, i et område hvor mapucheindianerne holder til. I den forbindelse refererte jeg til en BI-rapport av Anne Welle-Strand og Asle Toje, og kritiserte at rapporten ikke hadde stilt grunnleggende spørsmål ved de etiske problemstillinger som en slik kraftutbygging reiser.

«Dansen rundt klimakalven»

E24 | 31.07.2009
Kommentar av Jon Lund Hansen: Den «ubehagelige sannheten» er så populær fordi den i virkeligheten er behagelig.

Frykten for optimismen

Dagbladet | 31.07.2009
Kommentar av Stian Bromark: I dag snakker vi bare om frykt for vårt liv og vår egen helse, ikke andres. Her havner klimaspørsmålet i en skvis. Den kommer ikke til å ramme vår generasjon med full kraft, men derimot våre barnebarns. De tilhører oss, men er samtidig en del av de andre. Dommedagsprofetene vil ha det til at vi gir f… Anthony Giddens tror vi er større enn som så. Realisten vil si det er håpløst, og vi gir oss ikke.

Feilaktige påstander

Klassekampen | 31.07.2009
Debatt av Steinar Kolnes: I rapporten som ble fremlagt av Civil Society Coalition on Land (CICOL) er det flere faktafeil om BioFuel Africa. Disse faktafeil har blitt distribuert uten at vi har fått kjennskap til innholdet eller fått mulighet til å kommentere disse. Da faller det på sin egen urimelighet at det er vi som skaper biobråket all den tid vi ikke har fått sjanse til å kommentere.

Klimakolonialisme

Dagsavisen | 31.07.2009
Kommentar av Magne Flemmen: Multinasjonale selskaper grafser til seg enorme landområder i fattige land. Produksjonen av biodrivstoff tar slik form av kolonialisme forkledd som klimatiltak.

Zimbabwe mener koleraepidemien er over

VG (NTB) | 31.07.2009
Minst 4.200 har omkommet og 100.000 er smittet av kolera i Zimbabwe siden august. Nå sier helseministeren at epidemien er over.

- Islamistlederen i Nigeria er drept

Aftenposten (NTB) | 31.07.2009
Det nigerianske militæret sier de har skutt og drept lederen for islamistgruppen de holder ansvarlig for mye av uroen nord i landet.

Nigerias islamister på krigsstien

Aftenposten | 31.07.2009
Islamister nord i Nigeria har de siste dagene angrepet kristne mål, men regjeringshæren slår tilbake og minst 600 personer skal være drept på fem dager.

Skjerp kravene til Nigeria

Dagbladet | 31.07.2009
Lederkommentar: Siden oljeinntektene er så viktige for Nigeria, kan oljeselskap, som krever åpenhet om pengeoverføringer til regjeringen, drive et viktig arbeid mot korrupsjon. Og mot utviklingen av ekstremisme blant fattigfolk.

Chávez vil innskrenke ytringsfriheten

Dagbladet (NTB) | 31.07.2009
Det må settes grenser for ytringsfriheten, krever riksadvokaten i Venezuela.

- Skandaløst

Klassekampen | 31.07.2009
Sri Lanka bryter folkeretten når de holder over 280.000 tamiler fanget i leire, mener Human Rights Watch. De krever at tamilene frigis umiddelbart.

Dom utsatt i saken mot Aung San Suu Kyi

VG (NTB) | 31.07.2009
Dom i saken mot den burmesiske opposisjonslederen Aung San Suu Kyi faller den 11. august.

Skal skjules i valgkampen

Aftenposten | 31.07.2009
Den burmesiske demokratiforkjemperen Aung San Suu Kyi risikerer fem års fengsel når dommen faller i dag.

Blair må bidra til Irak-etterforskning

Dagsavisen (NTB) | 31.07.2009
Tidligere statsminister i Storbritannia Tony Blair vil bli bedt om å avgi forklaring i forbindelse med en etterforskning av Irak-krigen.

Iran: gjør ingenting – ennå

Bergens Tidende | 31.07.2009
Kommentar av Fareed Zakaria: Teheran må få rydde opp i sitt eget kaos.

- Sørgende arrestert under minnemarkering i Iran

Aftenposten (NTB) | 31.07.2009
Iransk politi skal ha arrestert flere sørgende under en minnemarkering for ofre etter opptøyene i Iran. Opposisjonsleder Mir Hossein Mousavi ble sendt bort fra markeringen, ifølge et øyenvitne.

Folkvord: - Forsvarsministeren feilinformerer om skyteepisode

VG Nett | 31.07.2009
Rødt-politiker Erling Folkvord anklager forsvarsministeren for å feilinformere om hva som skjedde da norske soldater skjøt og drepte en afghaner i forrige uke.

Å drepe en afghaner

Dagsavisen | 31.07.2009
Kommentar av Martin Aarnes: Norges drap på en afghaner vil kunne forverre sikkerhetssituasjonen for norske soldater i Afghanistan.

- Forferdelig trist dersom han var sivil

Dagbladet | 31.07.2009
Forsvaret gransker hva som skjedde da afghanske Chora (45) ble drept av norske soldater.

Når to er nok

Dagens Næringsliv | 30.07.2009
Lederkommentar: Det snakkes mye om G8 og G20. Denne uken var det G2. Men når «Group of two» er Kina og USA, er to nok i massevis. Det er de to største økonomiene i verden og de to største utslipperne av klimagasser, og de møtes midt under en global finanskrise og få måneder før toppmøtet om klimakrisen.

Frp fornekter seg ikke

Nationen | 30.07.2009
Kommentar av Lars Haltbrekken: Frp har etter G8-toppmøtet vist at de stiller i en klimaklasse for seg, dog ikke helt alene. De er der sammen de autoritære regimene i Saudi Arabia og Kuwait. Oljesjeikene her kan fortsatt regne med støtte fra Frp i kampen mot en ambisiøs klimaavtale.

Bordet fanger

Dagbladet | 30.07.2009
Lederkommentar: Oljenasjonen Norge kan ikke framstå som ledende i kampen mot klimakrisa uten å vise vilje til konkrete tiltak på hjemmebane. Regjeringens satsing på bevaring av regnskog, CO{-2} rensing og lagring og kvotehandel er vel og bra. Med økt oljeutvinning i nord trues ikke bare torskebestanden. Utslipp av klimagasser vil også øke.

– Et stort skritt for norsk biogass

Nationen | 30.07.2009
Vestfold Bondelag har fått tildelt 724.000 fra Statens Landbruksforvaltning, og blir pilotprosjekt for å utrede norsk landbruksbasert biogassproduksjon.

Rike land først i køen

Dagsavisen | 30.07.2009
To tredjedeler av alle som hittil har dødd av svineinfluensa, er fra Latin-Amerika. Men Europa vinner kampen om vaksinene.

Kjemper mot korrupsjonen

Dagsavisen | 30.07.2009
Kampene mellom opprørere og regjeringssoldater nord i Nigeria er fattige og utålmodige nigerianernes kamp for politisk forandring.

Med topp utstyr til kamp mot pirater

Aftenposten (NTB) | 30.07.2009
Norge tar sin tørn i kampen mot piratvirksomheten utenfor Somalia med det mest avanserte utstyret noe land kan by på.

- KNM Fridtjof Nansen mangler vesentlig utstyr og våpen

Dagbladet (NTB) | 30.07.2009
Norsk fregatt ikke egnet til Somalia-oppdrag, mener forsvarskilder.

Svenske ekstremislamister deltar i krigen i Somalia

Dagbladet | 30.07.2009
Unge, svenske menn har blitt trent til å slåss i - og også deltatt i - den blodige borgerkrigen i Somalia.

–10.000 forsvant i uiguropptøyene

Aftenposten (NTB) | 30.07.2009
Leder for eksil-uigurene Rebiya Kadeer hevder at om lag 10.000 mennesker forsvant i løpet av én natt av opptøyene i Xinjiang-provinsen i Kina.

Penga eller livet

Dagbladet | 30.07.2009
Lederkommentar: I går skrev Aftenposten på lederplass at USA må «innse at landet ikke kan presse for mye i Beijing i spørsmålet om for eksempel menneskerettigheter». Vi mener derimot at slik unnfallenhet ikke kan aksepteres.
1 - 30 av 234
1 2 3 4 5 6 7 8

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.