Klipp fra media

Filter: April 2009

Regningen må betales

Dagbladet | 30.04.2009
Kommentar av Jan Arild Snoen: De siste dagene har Dagbladet trykket flere vurderinger av Obamas første 100 dager. Ikke overraskende er Erik Solheim glad for Obamas vilje til å snakke med alle USAs fiender, men det er nå langt igjen før USA har nådd en «norsk» linje.

Obama lover ny økonomisk kurs

Dagens Næringsliv (NTB) | 30.04.2009
- Jeg førte også valgkamp på et løfte om å endre landets utenrikspolitiske retning, og det har vi begynt på, sa Obama.

Sosialdemokratiets bredere arv

Dagsavisen | 30.04.2009
Kommentar av Øivind Bratberg: Finanskrisen burde først og fremst gi høyresiden forklaringsproblemer i lys av fortidens feiltrinn. Sosialdemokratiet har imidlertid også sine mislykkede strategier å tenke gjennom. I de to tiårene siden murens fall har sosialdemokratiske partier vært fullverdige deltagere i den internasjonale markedsliberalismen. Materiell vekst og forbruk har definert vår tidsalder.

Norge har for mye penger

Dagens Næringsliv | 30.04.2009
Kommentar av Stein B. Hauglid: All internasjonal ros til tross, oppfattes Norge også som en del av et verdensproblem. Vi har for mye penger.

La bistanden leve

Morgenbladet | 30.04.2009
Hilde Frafjord Johnson anmelder boka Dead Aid av Dambisa Moyo: Dambisa Moyo mener bistanden må drepes. Det er en politikk med en dødelig utgang.

Solidaritet går ikke av moten

Stavanger Aftenblad | 30.04.2009
Lederkommentar: Verden trenger mer solidaritet, ikke mindre. Derfor er også årets 1. mai en viktig markeringsdag. Finanskrisen har skapt mange nye tapere i en hard økonomisk virkelighet.

KrF avviser landbrukskonflikt

Nationen | 30.04.2009
KrF har foreslått å evaluere effekten norsk politikk har på u-land. Ingebrigt Sørfonn avviser at det kan komme i konflikt med landbruket.

Al Gore: - Bruk hjertet - stans klimaendringene

Aftenposten.no | 30.04.2009
Al Gore ber verdens politikere ta avgjørelse med hjertet, og straks stanse utslipp av skadelige klimagasser, før det er for sent.

Iskald avskjed med krympende Antarktis

VG (Nett) | 30.04.2009
En isbre på størrelse med New York by har brutt løs fra Antarktis. Årsaken er ifølge forskere global oppvarming.

Skitten oljesatsing

Dagbladet | 30.04.2009
Lederkommentar: Både Greenpeace og Bellona mener oljesandprosjektet nå mangler ethvert grønt alibi. StatoilHydro-sjef Helge Lund tror CO2-rensing kan komme på et seinere tidspunkt. Det tviler vi dessverre sterkt på fordi teknologien er komplisert og prisen blir høy.

Langsomheit og klimasinker

Dagbladet | 30.04.2009
Kommentar av Erling Sande: Dagbladet sin leiar 26.april meiner Senterpartiet må ta eit oppgjer med «langsomheta i egne rekker» for å få opp vindkraftproduksjonen i Noreg. Dagbladet har rett i at vi ikkje har kome langt nok i satsinga på produksjon av fornybar energi.

- Vi har mistet en grønn kjempe

VG (Nett) | 30.04.2009
Både Carl I. Hagen og Kurt Oddekalv kommer til å savne Steinar Lem - selv om de ikke alltid var enige med ham.

Steinar Lem er død

Aftenposten (NTB) | 30.04.2009
- Steinar Lems død er et tungt tap for Framtiden i våre hender. Vi har mistet en trofast venn og en fargerik kollega. Hans utrettelige engasjement gjennom skrift og tale for verdens undertrykte og for naturen har inspirert mange. Den norske samfunnsdebatten har mistet en sterk og tydelig stemme, sier leder Arild Hermstad i Framtiden i vår hender.

Steinar Lem er død

Dagsavisen | 30.04.2009
I nesten 30 år har Lem frontet miljøorganisasjonen med over 20.000 medlemmer. Han er blitt hentet inn til uttallige TV-debatter for å tale mot politikere, rikinger, sauebønder, båtfolk, billister, handelsstanden, fagbevegelsen, pressen, Ap, Frp. Listen er uendelig lang. Lem mener selv han har kommet godt ut av det, til tross for at mange har prøvd å latterliggjøre hans synspunkter.

- Å stoppe det er ikke mulig

Dagbladet | 30.04.2009
På en pressekonferanse i kveld annonserte WHO at svineinfluensaen har nådd nivå fem av seks mulige på pandemiskalaen.

Vi må lytte til barnearbeiderne

Adresseavisa | 30.04.2009
Kronikk av Kjetil Utne: I vår del av verden har vi ofte enkle svar på vanskelige problemer. Barnearbeid er en uting. Vi ønsker å bli kvitt det og bruker ofte forbud og boikott som virkemiddel for å få det som vi vil. Men hva gjør vi dersom dette gjør livet vanskeligere for barnearbeiderne?

Anklager Røde Kors for løgn

Aftenposten.no | 30.04.2009
Syv av ti flyktninger nord i Sri Lanka har våpenskader, hevder Røde Kors. - Bare tull, sier landets utenriksråd til Aftenposten.no.

Avviser våpenhvile

Dagsavisen | 30.04.2009
EUs utsendte klarte ikke å overtale Sri Lankas myndigheter om å inngå våpenhvile med Tamil-tigrene.

Da jeg møtte Musharraf

Ny Tid | 30.04.2009
Kommentar av Irshad Manji: Den siste uka har Taliban truet Pakistans hovedstad. Mitt møte med Musharraf forklarer hvorfor pakistanske kvinner lever farlig uansett.

Pakistan slår tilbake

Dagsavisen | 30.04.2009
Pakistans hær prøver å stoppe Talibans frammarsj mot hovedstaden. Men lite tyder på at Pakistan tør eller vil kaste Taliban ut av landet.

Nord-Korea: - Si unnskyld, eller vi sprenger atombombe

Aftenposten | 30.04.2009
Nord-Korea truer med atomprøvesprengning og ny rakettest hvis ikke FNs sikkerhetsråd ber om unnskyldning for kritikk.

Imaginære og reelle farer

Dagsavisen | 30.04.2009
Kommentar av Thorbjørn Jagland: Hvis man vil bekjempe radikal islam bør man trappe opp retorikken for å sikre støtte til Norges innsats i disse områdene. Og vi bør vurdere alvorlig hva vi kan gjøre for å følge opp president Obamas oppfordring om å bidra enda mer i Afghanistan.

Israel blir slett ikke diskriminert

Bergens Tidende | 30.04.2009
Kronikk av Jorge Dahl og Hallvard Birkeland: Israel nyter godt av en oppsiktsvekkende internasjonal unnvikenhet i forhold til å konfrontere landets brudd på internasjonal lovgivning.

Gir Obama terningkast fem for de første 100 dagene

VG (Nett) | 29.04.2009
USA-eksperter gir president Barack Obama gode skussmål for hans innsats i den første tiden som verdens mektigste mann.

Obamas første 100 dager: «En Reagan med minus foran»

Aftenposten | 29.04.2009
President Ronald Reagan sa at staten er problemet, ikke løsningen. - Obama har vist det motsatte, mener tilhengerne. Motstanderne kaller ham «sosialist». Vi oppsummerer president Obamas første hundre dager ved makten.

Dagene med Obama

Dagsavisen | 29.04.2009
Kommentar av Ivar A. Iversen: Euforisk mottakelse i Europa, en utstrakt hånd til Russland, Iran, Venezuela - til og med Cuba. Løfter om stengning av Guantanamo og forbud mot tortur. Den utenrikspolitiske tonen er definitivt ny og etterlengtet. Men det skygger samtidig for det faktum at i innhold er det mer som forener enn skiller den sene Bushs og den tidlige Obamas utenrikspolitikk.

Hundre historiske dager

Dagbladet | 29.04.2009
Kronikk av Erik Solheim: Obama har totalt lagt til side ideen om at USA aleine kan styre verden, til fordel for reell internasjonalisme - USA skal lede sammen med resten av verden. Det var veldig positivt at Hillary Clinton satte en god tone i forhold til kinesiske ledere på sin første reise. Forholdet mellom USA og Kina er det viktigste topartsforholdet i verden.

USAs nye rolle

Aftenposten | 29.04.2009
Bokanmeldelse av Fareed Zakaria's «Verden etter Amerika» av Naznee Khan-Østrem: Vi har entret en postamerikansk verden, hevder Fareed Zakaria. Han evner å formidle både spennende og utfordrende analyser rundt globaliseringens konsekvenser.

- USA definerer idealene

Aftenposten | 29.04.2009
Fareed Zakaria har skrevet Verden etter Amerika, boken som skal ha formet Obamas utenrikspolitikk. Forfatteren mener at den amerikanske drømmen vil være et kulturelt kraftsentrum også i tiden som kommer.

Verda etter Amerika

Bergens Tidende | 29.04.2009
Bokanmeldelse av Fareed Zakaria's «Verden etter Amerika» av Olav Kobbeltveit: No er det Vesten mot resten, og det er «resten» - særleg Kina og India - som er på offensiven. Finanskrisa har forsterka den amerikanske nedturen.
1 - 30 av 411
1 2 3 4 5 6 .... 10 11 12 13 14

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.