Klipp fra media

Filter: Februar 2009 medieklipp

Europa trenger norsk gass

Dagbladet | 28.02.2009
Kommentar av Erna Solberg: Derfor er det behov for mer - ikke mindre - norsk gass. Ikke bare for at barn i Bulgaria skal slippe å fryse om vinteren, men også fordi det faktisk bidrar til å redusere de samlede klimagassutslippene i Europa. Høyre har ikke noe imot at energipolitikk blir til «energi- og klimapolitikk», men vi må i hvert fall for all del unngå at den bare ender som en «energi- og symbolpolitikk».

SV ruster seg til miljøvalg

Dagsavisen | 28.02.2009
Tidligere Natur og Ungdom-leder Silje Schei Tveitdal blir etter all sannsynlighet ny partisekretær i SV. Hun er optimistisk på SVs vegne, tross dårlige målinger.

Obamas ansvar

Bergens Tidende | 28.02.2009
Lederkommentar: USA har et ansvar for hva som skjer i Irak. Derfor blir ikke Barack Obama kvitt problemet så raskt som han ville.

Opptil 50.000 skal bli i Irak

Klassekampen | 28.02.2009
President Barack Obama følger Pentagon: Mellom 30.000 og 50.000 amerikanske soldater vil bli stående i Irak etter august 2010.

Veien ut av Irak har begynt

Dagsavisen | 28.02.2009
Seks år etter at USA invaderte Irak er den konkrete planen for en tilbaketrekning nå på plass. Nå skal pengene fra krigen brukes til gjeldsslette og helse.

USA trekker ut alle soldater fra Irak innen 2011

Dagbladet (NTB) | 28.02.2009
Seks år har gått siden president George W. Bush ga ordre om å invadere Irak. Nå har Obama lagt fram sin plan for tilbaketrekking fra landet.

Obama vil ikke bli lenge i Afghanistan

Aftenposten (NTB) | 28.02.2009
Selv om USAs president Barack Obama vil sende flere soldater til Afghanistan, har han ikke noe ønske om at de blir værende der over lang tid.

Opiumsproduksjonen går ned i Afghanistan

VG (NTB) | 28.02.2009
Dyrkingen av opiumsvalmuer gikk ned med 19 prosent i Afghanistan i fjor.

Støre i Gaza

Dagsavisen | 28.02.2009
Lederkommentar: En mulig anerkjennelse vil kunne friste til større kompromissvilje hos Hamas-lederne. Men fortsatt med en forutsetning om at Hamas aksepterer og respekterer inngåtte avtaler.

Rystende Gazabesøk

Dagsavisen | 28.02.2009
Utenriksminister Jonas Gahr Støre var rystet etter sitt besøk i Gaza i går. At en palestinsk samlingsregjering kanskje kan stables på beina var ifølge Støre et av svært få lyspunkter.

Muslimkortet

Vårt Land | 28.02.2009
Kommentar av Helge Simoness: Er Siv Jensen flau for at det virker å bruke muslimfrykt?

Snikslemifiseringen

Dagsavisen | 28.02.2009
Kommentar av Hege Ulstein: En løgn blir ikke sann selv om den gjentas, igjen og igjen. Sies det. Det er ikke riktig. Smak på denne setningen: «Islam handler om terrorisme, kvinneundertrykking og ekstremisme». Setningen er en løgn. Men så mange ganger har vi hørt slike påstander nå, at den er blitt en kollektiv sannhet. En virkelighet som påvirker våre lovgivere, vårt politi og vår offentlige samtale.

USA trekker seg fra FN-konferanse om rasisme

Dagbladet (NTB) | 28.02.2009
Verdenskonferansen mot rasisme går av stabelen i Genève i april. Kritiske røster mener arabiske land forsøker å misbruke konferansen til å kritisere Israel, og Israel har tatt til orde for boikott av konferansen.

Oljefondet tapte 327 mrd. ? sjefen tjente 11 millioner

Dagbladet | 27.02.2009
Oljefondet, formelt kalt Statens pensjonsfond - utland eller NBIM, er en av de største investorene i hele verden. Mens den globale finanskrisa herjer nådeløst, styrer Yngve Slyngstad over drøye 2000 milliarder investerte oljekroner. Pengene er investert i aksjeposter og obligasjoner verden rundt.

Et selvsagt valg

Aftenposten | 27.02.2009
Kommentar av Håvard Narum: At noen ikke ville ha Thorbjørn Jagland som ny leder av Nobel- komiteen, sier mer om norsk smålighet enn om Jaglands kvalifikasjoner.

En god leder for Nobelkomiteen

Dagsavisen | 27.02.2009
Kommentar av Arne Strand: Thorbjørn Jagland er ny leder av Nobelkomiteen etter Ole Danbolt Mjøs. Det er et godt og riktig valg. Med sin lange og allsidige erfaring har Jagland de egenskaper som kreves når komiteen skal skille gråstein fra gull blant de utallige forslagene på kandidater til fredsprisen.

Jagland ny leder av Nobelkomiteen

Aftenposten (NTB) | 27.02.2009
Stortingspresident Thorbjørn Jagland (Ap) ble torsdag valgt til ny leder av Nobelkomiteen. Kaci Kullmann Five er valgt til nestleder.

Fortsetter forsøk på «å gjenreise fredsprisen»

Dagsavisen (NTB) | 27.02.2009
Juristen Fredrik S. Heffermehl gjør stadig nye forsøk på å vinne fram med det han mener er «å gjenreise» Nobels fredspris. En rekke utspill, blant annet overfor Stiftelsestilsynet, har hittil ikke ført fram.

Spillet om Afrika

Morgenbladet | 27.02.2009
Brettspillet «Den forsvunne diamanten» er fortsatt aktuelt. Men i dag er det stormaktene som jakter på Afrikas råvarer.

Amidanes kamp

Dagbladet | 27.02.2009
Kronikk av Thor Richard Isaksen og Ole Danbolt Mjøs: Studentenes FREDSPRIS går i 2009 til en 23 år gammel kvinnelig student fra Vest-Sahara. Prisen fokuserer på en konflikt Vesten ser ut til å glemme, og på et studentengasjement som altfor sjelden anerkjennes.

CIA-sjef: - Holder øye med Argentina, Ecuador og Venezuela

Aftenposten | 27.02.2009
På en sjelden pressekonferanse avslørte CIA-sjef Leon Panetta hvor stor amerikanernes bekymring er for de mulige politiske konsekvensene av den globale økonomiske krisen.

Mot humanitær katastrofe på Sri Lanka

VG (Nett) | 27.02.2009
Forholdene på de overbefolkede krigsområdene nordøst på Sri Lanka har forverret seg. Flere hjelpeorganisasjoner anslår at over 200.000 sivile er fanget i området.

- Sri Lanka verre enn Gaza

Aftenposten | 27.02.2009
Et kriseteam bestående av norsk og tamilsk helsepersonell er klare til å reise inn i det krigsrammede Vanni-området på Sri Lanka.

Norge strammer Burma-sanksjoner

Dagsavisen | 27.02.2009
Norge har innført forbud mot tømmerimport fra Burma. Men det er mange hull i det nye sanksjonsregimet mot militærjuntaen.

Lover ikke slutt på Irak-krigen

Dagbladet.no | 27.02.2009
Revurderer hvis volden i landet øker.

Gjenreisingen av Gaza

Dagbladet | 27.02.2009
Kommentar av Hans Skotte og Sven Erik Svendsen: En forutsetning for at gjenreising blir mer enn en restaurering av det gamle, er en lokal aktør med bred legitimitet. Det mangler i Gaza. Gjenreisningsprosessen kan derfor fort bli styrt av Israel - som også vil kunne høste de økonomiske gevinstene.

Jakten på sannheten

Dagbladet | 27.02.2009
Kommentar av Anne Thurmann-Nielsen: Da Israel stengte grensene til Gaza for internasjonal presse og startet sine bombetokter mot den vesle landstripa ble det åpenbart for de fleste at angriperne ville begrense informasjonen om krigens grusomheter. I etterkant har debattene vært mange.

- Gaza-gjenoppbygging forutsetter palestinsk samling

Dagbladet (NTB) | 27.02.2009
Det blir svært vanskelig å hjelpe til med gjenoppbygging på Gazastripen dersom palestinerne ikke blir enige om en samlingsregjering, mener Jonas Gahr Støre.

En ny fordeling?

Vårt Land | 26.02.2009
Geir Ove Fonn: Den økonomiske krisen kan tvinge fram en nødvendig omfordeling av verdiene som skapes, men ikke forvent at noen frivillig gir avkall på sine privilegier.

Lyset i tunnelen

Dagsavisen | 26.02.2009
Kommentar av Stein Ørnhøi: Jeg liker optimister. Så jeg ergrer meg ikke over dem som allerede ser lys i tunnelen, som tror at finanskrisen snart er over. Men denne gangen tar nok optimistene feil. Vi må ennå ta mange tunge tak før jordas befolkning føler at de har et liv, et godt liv.
1 - 30 av 454
1 2 3 4 5 6 .... 12 13 14 15 16

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.