Klipp fra media

Filter: November 2009 medieklipp

Sult som ikke overrasker

Dagsavisen | 30.11.2009
Kommentar av Børge Brende: Før finanskrisen trodde ekspertene vi hadde taket på verdensøkonomien. Trodde vi for ett år siden at det i 2009 ville være over en milliard mennesker som ikke fikk nok mat?

WTO på vikende front

Nationen | 30.11.2009
Lederkommentar: I dag begynner et nytt ministermøte i Verdens Handelsorganisasjon WTO. Det er nøyaktig på dagen ti år siden WTOs ministermøte i Seattle. De store demonstrasjonene der regnes som et vendepunkt i kampen mot nyliberalisme og frihandel.

Fryktfaktoren

Dagens Næringsliv | 30.11.2009
Lederkommentar: Da finanskrisen slo inn i verdensøkonomien ifjor høst, rammet den handelen mellom land mye kraftigere enn verdiskapning i hvert enkelt land. Fredag la en gruppe økonomer knyttet til nettstedet VOXeu.org ut en elektronisk bok som analyserer hvorfor og hva som egentlig skjedde med verdenshandelen.

To grader blir flere

Adresseavisa | 30.11.2009
Lederkommentar: Sju dager før klimatoppmøtet starter, gir signalene fra verdens ledere grunn til både håp og bekymring.

Smart, grønn vekst

Dagsavisen | 30.11.2009
Kommentar av Paul Chaffey: I de kommende ukene skal verdens ledere til København for å redde verdens klima. Møtet blir sannsynligvis en skuffelse. Da må vi sette vår lit til næringslivet.

Satser på atomkraft for å redde miljøet

E24 (NTB) | 30.11.2009
Den utskjelte atomkraften har fått en ny vår og markedsføres som klimavennlig grønn energi. Men miljøbevegelsen advarer mot å bekjempe pest med kolera.

Norge dropper klimakrav for skipsfart

Dagens Næringsliv (NTB) | 30.11.2009
- Helt på jordet, sier Erik Solheim om påstand fra miljøsiden.

En nødvendig symbolsak

Bergens Tidende | 30.11.2009
Lederkommentar: En fjerdedel av nordmennene tror ikke at klimaendringene er menneskeskapte, viser en ny undersøkelse. I våre naboland Sverige, Danmark og Finland er bare ti prosent skeptiske. Det trenger ikke å bety at vi er smartere eller at våre naboer er mer servile, men det sier en del om hvordan klimadebatten blir ført i Norge.

Smertegrense

Klassekampen | 30.11.2009
Lederkommentar av Christiane Jordheim Larsen: Selv om Halvorsen som finansminister var den som la fram forslaget om å gjeninnføre biodieselavgiften, var hun også raskt ute med å innrømme at hun ikke hadde sett konsekvensene av dette budsjettpunktet. Dermed er det ikke Halvorsens tabbe i regjering som plager SV-ere mest, men det faktum at statsminister Jens Stoltenberg (Ap) pisket SVs stortingsgruppe til å stemme for et forslag de var mot.

Rettighetsinflasjonen

Aftenposten | 30.11.2009
Kommentar av Cathrine Holst: Inflasjonen i rettighetssnakket bemøtes derfor ikke av at vi setter fundamentale moralske hensyn i parentes og jatter med skiftende folkeflertall. Inflasjonen bemøtes av at vi fortsetter å snakke om menneskerettigheter når det er grunn til det – men ikke ellers.

Konservativ valgseier i Honduras

Dagbladet (NTB-Reuters) | 30.11.2009
Bare USA anerkjenner den nye presidenten Porfirio Lobo.

Militarisert valg

Klassekampen | 30.11.2009
Natt til i dag stengte valgurnene i det kupprammede Honduras. Å godkjenne valget er å legalisere militærkupp, mener menneskerettighetsorganisasjonen CEJIL International.

Geriljaleder ny president i Uruguay

Dagbladet (NTB-Reuters) | 30.11.2009
Venstresidens kandidat José Mujica har vunnet presidentvalget i Uruguay, ifølge valgdagsmålinger.

- Kina kan bli hardt rammet

Dagens Næringsliv | 30.11.2009
Meldingen fra Royal Bank of Scotland (RBS) er klar: Truslene som henger over Kina er undervurderte, og kan ramme den kinesiske økonomien hardt de neste 18 månedene, skriver Dagens Næringsliv.

Katastrofelandet Indonesia

Aftenposten | 30.11.2009
Indonesia topper listen over verdens mest katastrofeutsatte land. Nå skal landet bli bedre til å takle alle krisene.

Iran øremerker penger til væpnede grupper

Dagbladet (NTB) | 30.11.2009
Skal blant annet avsløre menneskerettighetsbrudd begått av Storbritannia og USA.

- Vi kan ikke vinne denne krigen

Dagbladet | 30.11.2009
Ledende demokrater advarer Obama før tv-talen om opptrapping i Afghanistan.

Obamas dyre krig

Dagsavisen | 30.11.2009
En soldat koster en million dollar i året. Barack Obama har ikke har råd til å sende flere til Afghanistan. Alt tyder på at han vil gjøre det likevel.

Flertall for norske soldater i Afghanistan

Dagbladet (NTB) | 30.11.2009
Folkemeningen den samme som for ett år siden.

Jemen: Flukt til overfylte leirer

Aftenposten | 30.11.2009
FN og hjelpeorganisasjoner kjemper for å få plass til flest mulig av de mange som trenger hjelp etter å ha flyktet fra krigen mellom opprørere og regjeringshæren.

En tur gjennom indre barrierer

Dagsavisen | 30.11.2009
Kommentar av Roger Herzc: Ali Salem, en av Egypts ledende forfattere, satte seg inn i bilen, kjørte gjennom Sinai-ørkenen, og passerte grensen inn i Israel. Så skrev han en bok om sine samtaler med vanlige israelere.

Når verden ikke reagerer

Dagsavisen | 30.11.2009
Kommentar av Sara Saifi: Nå har jeg akkurat lest ferdig boken «Øyne i Gaza». Det har tatt en stund. Ikke fordi den ikke er bra. Tvert imot. Det er en fantastisk bok. Men fordi jeg om og om igjen har måttet legge den fra meg. Jeg har aldri lest en så sterk bok som samtidig har gjort et stort inntrykk på meg.

Ser håpet i det hverdagslige

Klassekampen | 30.11.2009
Palestinakomiteen er 40 år og feirer blant annet med kunstutstilling. Kurator Ayman Al Azraq er opptatt av at vi må vise hverandre våre liv.

00-tallet: Tiåret fra helvete

Aftenposten | 29.11.2009
Terrorangrepene 11. september og en finansiell krise på begynnelsen og en på slutten vil bidra til at de første ti årene av det enogtyvende århundret vil bli husket som de mest nedslående, desillusjonerende amerikanerne har opplevd siden slutten av andre verdenskrig.

WTO-ministermøte uten tøffe forhandlinger

E24 (NTB) | 29.11.2009
De fastlåste forhandlingene om en ny avtale i Verdens handelsorganisasjon (WTO) står ikke på den offisielle dagsordenen når ministre fra 153 medlemsland møtes mandag.

Fred er ei det beste

Bergens Tidende | 29.11.2009
Lederkommentar: Forskning på norsk utenrikspolitikk skjer i en tåke av konsensus. Både forskere og politikere bør svare på hvorfor.

Samveldet støtter utsettelse av klimaavtale

VG (NTB) | 29.11.2009
Samveldet av nasjoner gir sin støtte til planen om å vente til neste år med å vedta en juridisk bindende klimaavtale.

India villig til å gå med på klimakutt

Aftenposten | 29.11.2009
Men statsminister Manmohan Singh har én betingelse.

Ban tror en klimaavtale er mulig

Aftenposten (NTB) | 29.11.2009
Det er mulig å nå fram til en enighet som kan danne grunnlag for en bindende klimaavtale, sier FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

Alt håp er ikke ute med klimaet

Dagbladet | 29.11.2009
I disse dager jobber verdens ledere hardt med å bli enige om hvordan klimaproblemet skal løses. Men historien har eksempler på at vi har klart det tidligere. Har du for eksempel hørt noen klage over hullet i ozonlaget eller sur nedbør i det siste?
1 - 30 av 583
1 2 3 4 5 6 .... 16 17 18 19 20

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.