Klipp fra media

Filter: Januar 2009 medieklipp

Norsk uskyld i ny verden

Aftenposten | 31.01.2009
Kommentar av Ola Storeng: I Davos har russiske og særlige kinesiske ledere hatt en deilig uke. Den kinesiske statsministeren har understreket forskjellen mellom Kinas sterke statsfinanser og USAs uansvarlig budsjettunderskudd. Selvtilliten var slående, herunder når det gjelder evnen til å føre en kraftfull motkonjunkturpolitikk. Det var USAs utfordrer til fremtidig verdensmakt som talte.

Krever ny verdensorden

Dagbladet | 31.01.2009
Lederkommentar: Mange av de tankene Wen Jiabao og Vladimir Putin lanserer har gjenklang i store deler av det politiske Europa. Men det er en viktig forskjell. Anklagene mot USA, og viljen til selv å kreve en plass i førersetet i en annen verdensorden enn den som er ledet av USA, er påfallende.

Litt lønn og lange dager i Davos

Aftenposten | 31.01.2009
Fotfolket i World Economic Forum og lokalsamfunnet er uunnværlige for superklassen som har gitt støtet til Samuels Huntingtons begrep «Davos-mennesket».

Den lange veien fram

Klassekampen | 31.01.2009
Styrkebrønn eller sommerskole? Veien fram for Verdens sosiale forum er like snirklete som Amazonaselva.

Kristin kaster ut klasevåpenprodusent

E24 | 31.01.2009
Finansminister Kristin Halvorsen og Finansdepartementet kaster ut en klasevåpenprodusent og et gruveselskap av Statens pensjonsfond - Utland, bedre kjent som Oljefondet.

Lang og kostbar måneferd

Aftenposten | 31.01.2009
Lederkommentar: I går tok Regjeringen et lite, men viktig skritt i retning av en mulig realisering av det store klimaprosjektet. Staten tar på seg ansvaret for opp til 80 prosent av investeringene til testsenteret. Nå er det ikke lenger snakk om et tidsbegrenset prøveprosjekt, men om et permanent senter for utvikling av teknologi for CO{-2}-rensing.

Tsvangirai går med på avtale

Aftenposten | 31.01.2009
Zimbabwes opposisjonsparti MDC danner samlingsregjering med president Robert Mugabes regjeringsparti ZANU-PF.

Kina forsvinner

Aftenposten | 31.01.2009
- For hvert kilo korn vi produserer, mister vi opptil 60 kilo matjord, advarer en viseminister. Hittil er nesten 40 prosent av Kinas areal påvirket av erosjon.

Nå skal han tas

Aftenposten | 31.01.2009
I 35 år har han ledet Tamiltigrene på Sri Lanka. Nå kan tiden ha løpt ut for «Yngre bror».

Hvor reiser Clinton først?

Aftenposten | 31.01.2009
Nysgjerrigheten er stor om hvor USAs utenriksminister velger å legge sin første utenlandsreise. Kina og Japan er de heteste tipsene.

Trosser volden - går til valg

Aftenposten | 31.01.2009
Valglokalene er omgitt av piggtråd, politikere blir drept og velgere angrepet med bombekastere. I dag tester irakerne om demokratiet fungerer.

USAs afghanske knipe

Aftenposten | 31.01.2009
Kommentar av Morten Fyhn: USA og dets allierte vil sende flere soldater til Afghanistan. Men hjelper det mot korrupsjon, vanstyre og narkotikaproduksjon?

Etterlater håp og spekulasjoner

Dagsavisen | 31.01.2009
Etter tre dager med maratonmøter reiste George Mitchell, president Barack Obamas nye Midtøsten-utsending, i går videre. Han etterlot seg et hav av spekulasjoner rundt USAs nye kurs.

Slik vil han løse konflikten i Gaza

Dagbladet (NTB) | 31.01.2009
Tiden er inne for å invitere Hamas med i fredsforhandlinger, mener Midtøstenkvartettens utsending Tony Blair.

Vestens enerett på feminismen

Dagbladet | 31.01.2009
Kronikk av Bushra Ishaq: Feminismens mål om å fremme kvinnens integritet og rettigheter, er en essensiell forutsetning for ethvert rettferdig samfunn. Det bør derfor ikke begrenses til kun å gjelde i en vestlig kontekst, men også i et multikulturelt og religiøst perspektiv. Vestens ideologiske dominans skaper problemer for dette, og feministisk appell i Østen avvises gjerne av frykt for infiltrasjon av sekulære krefter. Hva kan gjøres?

En ny verden åpner seg

Dagsavisen | 30.01.2009
Kommentar av Ivar A. Iversen: I dag får Dagsavisens lesere for første gang med den norske utgaven av månedsavisen Le Monde diplomatique på kjøpet. Hva slags avis er det så dette?

Obama med utstrakt hånd til Davos-lederne

Aftenposten | 30.01.2009
Etter å ha fått sterk kritikk fra Russland og Kina for å ha skapt finanskrisen, inviterte USAs nye administrasjon resten av verden til samarbeid på årsmøtet i Verdens økonomiske forum.

Frostnetter i Davos

Dagbladet | 30.01.2009
Kommentar av Mentz Tor Amundsen: Mange kjente ansikter i Davos, men tidligere års økonomiske helter holder seg borte.

Hvorfor finanskrisen kunne forutses

Dagsavisen | 30.01.2009
Kommentar av Erik Reinert: Når økonomifaget har gjort en så dårlig figur gjennom ikke å se finanskrisen, er det forståelig at Blindern-økonomene ønsker å beholde sitt monopol. Men det var faktisk ikke vanskelig å forutse finanskrisen dersom man brukte de rette modellene.

Kan Obama kutte klimaets gordiske knute?

Aftenposten | 30.01.2009
Kommentar av Jens Ulltveit-Moe: Etter at Barack Obama vant valget, har han handlet i samsvar med budskapet i sin egen bok Mot til å håp. Han har også utnevnt sterke miljøforkjempere til sin regjering.

EU-plan for klima

Dagens Næringsliv | 30.01.2009
Lederkommentar: Det er nå bare drøyt ti måneder til klimatoppmøtet i København. Verden trenger en ambisiøs klimaavtale, men svært mye skal på plass for å få det til.

Urfolk er klare til kamp

Klassekampen | 30.01.2009
Et halvt århundre med urfolks kamp i Amazonas blir hyllet på Verdens sosiale forum.

Forsoning i Madagaskar?

Vårt Land | 30.01.2009
Norge prøver sammen med en gruppe andre land å bidra til å forsone partene i Madagaskar etter flere dager med voldelig uro.

Frykter for sikkerheten til barnesoldat-vitne

Dagbladet.no | 30.01.2009
Den historiske rettssaken mot Thomas Lubanga (48), leder av Union of Congolese Patriots (UPC), tok i går en dramatisk vending etter lunsjpausen.

Chávez går mot skjebnevalg

Morgenbladet | 30.01.2009
Oljeinntektene svikter, menneskerettighetssituasjonen forverres. 15. februar stemmer folket trolig imot president Hugo Chávez.

Fredsmisjoneringens død

Ny Tid | 30.01.2009
Lederkommentar av Dag Herbjørnsrud: Etter denne uka kan norske fredsmeglere ta ny lærdom fra fredsforsøkene på Sri Lanka og i Midtøsten.

Fredsdebatt endte i skandale i Davos

Dagbladet (NTB) | 30.01.2009
- Jeg kommer aldri tilbake til Davos igjen, utbrøt den tyrkiske statsministeren Recep Erdogan etter en fredsdebatt som endte i skandale torsdag kveld.

Må straffeforfølges nasjonalt

Bergens Tidende | 30.01.2009
Debatt av Jonas Gahr Støre: Det internasjonale samfunn må ta mistanker om brudd på folkeretten på alvor. Mistanker må etterforskes og de som bryter humanitærretten må stilles til ansvar.

Hvor er kvinnene i Midtøsten?

Dagsavisen | 30.01.2009
Kommentar av Gerd Louise Molvig og Dagmar Karin Sørbøe: Politikere fra fjern og nær forhandler nå om våpenhvile og gjenoppbygging av det sivile samfunn i Gaza. TV-skjermen og avisene viser daglig bilder av alvorlige og målrettede menn som haster til og fra møter. Men hvor blir det av kvinnene i disse prosessene?

Vilje til fred mangler

Dagsavisen | 30.01.2009
Kommentar av Erik Sagflaat: Med en ny rakett mot mål i Israel og nye israelske bombeangrep mot Gaza ble USAs utsending George Mitchell i går ønsket velkommen til området. Veien til fred synes lenger enn noen gang. Viljen mangler.
1 - 30 av 735
1 2 3 4 5 6 .... 21 22 23 24 25

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.