Klipp fra media

Filter: 2009 medieklipp

De viktigste utenrikshendelsene 2000 - 2009

Aftenposten | 31.12.2009
Her er ti saker som har dominert utenriksnyhetene mellom 2000 - 2009.

Inn i et nytt tiår

Adresseavisa | 31.12.2009
Lederkommentar: De første ti årene av det andre årtusenet har stått i terroren og krisenes tegn. Hva venter oss i det neste tiåret?

Slik blir 10-tallets konflikter

Dagbladet | 31.12.2009
Flere land vil bryte sammen, vi vil få nye supermakter og kampen om ressursene vil bli hardere, spår forskere.

Når krisene er mange og nyttår setter inn

Nationen | 31.12.2009
Kommentar av Mari Velsand: Hva kan vi så vente oss av det nye året? 2009 har også brakt med seg elementer av optimisme, blant annet gjennom maktskiftet i USA. Uten å strekke forventningene for langt er det et faktum at endringen har gitt et mildere politisk klima på mange områder. Det gir håp om at USA kan innta en mer offensiv posisjon når det gjelder å møte verdens kriser.

Takk og håp!

Dagens Næringsliv | 31.12.2009
Lederkommentar: For ett år siden falt verdensøkonomien raskere enn den hadde gjort siden 1930-tallet. Nå opplever nesten alle land økonomisk vekst. Det betyr ikke at faren er over, men det betyr at politikere verden over har gjort en formidabel jobb. Det er politikernes raske, kraftige og samordnede reaksjonen på den økonomiske krisen, som gjør at mange nå kan bagatellisere det som skjedde.

Åpen framtid

Klassekampen | 31.12.2009
Lederkommentar av Bjørgulv Braanen: Både markedsliberalismen, den markedstilpassede postmodernismen og den amerikanske nykonservatismen møtte veggen på 00-tallet, og det amerikanske imperiet er på vei ned, nå under ledelse av Barack Obama. Vi kan derfor se for oss en mer multipolar verden, med Kina i en mer betydningsfull rolle.

Vår «glokale» verden

Aftenposten | 31.12.2009
Kommentar av Kjell Dragnes: Det skulle vært «slutten på historien» – en seier for det liberale, demokratiske system med markedsøkonomi. Men motkreftene satte inn. De er med oss.

Amerika som forbilde blekner

E24 | 31.12.2009
Kommentar av Arne Jon Isachsen: «Thank God, it’s not our fault this time», skal en søramerikansk finansminister ha sagt da finanskrisen var et faktum. USA – landet som kan alt som har med penger og finans å gjøre – har kjørt både seg selv og resten av verden i grøfta.

Et år for muskelfleksing

Dagens Næringsliv | 31.12.2009
Kommentar av Cecilie Langum Becker: 2009 ble aldri det kriseåret vi hadde fryktet. Hva med 2010?

Elefanten i nyttårstalen

Aftenposten | 31.12.2009
Kommentar av Aleksander Melli og Åsne Seierstad m.fl.: En overflod av vitenskapelige spor peker i samme retning. Hvis ikke verdens utslipp av klimagasser når en topp innen 2015, er risikoen stor for at vi vil oppleve selvforsterkende klimaendringer, med konsekvenser som massiv artsdød, ørkenspredning og ressursmangel i vår egen levetid.

Afrika passerer én milliard mennesker

Aftenposten (NTB) | 31.12.2009
Ikke i noen annen verdensdel vokser befolkningen like raskt som i Afrika.

Usikker fremtid for «norsk» FN-sykehus i Tsjad

VG Nett | 31.12.2009
Etter at Norge trakk seg ut av Tsjad, leter FN nå etter andre som kan ta over driften av det livsviktige feltsykehuset i Tjsad.

Sikkerhetsstyrker i Jemen slo til mot al-Qaida

VG (NTB) | 31.12.2009
Regjeringsstyrker i Jemen slo til mot antatte al-Qaida-medlemmer onsdag. Myndighetene i landet lover å utradere gruppen som sier den sto bak det mislykkede terrorangrepet i USA 1. juledag.

En plutselig ikke-glemt konflikt

Dagsavisen | 31.12.2009
Kommentar av Ivar A. Iversen: Plutselig snakker alle om Jemen. Og president Obama har fått sin krig mot terror.

Chávez anklager USA for å undergrave Iran

Dagbladet (NTB) | 31.12.2009
Venezuelas president Hugo Chávez regjering anklager USA for å stå bak de voldelige protestene i Iran for å undergrave regimet.

Regimet slår tilbake

Aftenposten | 31.12.2009
Det iranske regime oppfordrer dets tilhengere til å ta til gatene for å vise krefter mot «fiendens lakeier» Samtidig møter opposisjonelle demonstranter krasse advarsler.

Forvirring om "rømming"

Aftenposten | 31.12.2009
Nyhetsbyrå hevder opposisjonslederne skal ha rømt Teheran. Opposisjonen mener de tar feil.

Helsefarlig okkupasjon

Klassekampen | 31.12.2009
Det står dårlig til med helsa til palestinerne. - Sammenhengen mellom okkupasjon, uhelse og død er særdeles godt dokumentert, sier legene Mads Gilbert og Espen Bjertness.

«Aphartheid-veien» gjenåpnet

Aftenposten | 31.12.2009
Nå får også palestinere kjøre på motorveien gjennom Vestbredden. Det har israelsk høyesterett bestemt.

Støre vil ikke gi Vanunu asyl

Dagbladet | 31.12.2009
Israels behandling av atomteknikeren Mordechai Vanunu er brutal, men det er ikke er aktuelt å gi ham asyl, sier Jonas Gahr Støre.

Vil ha Vanunu til Norge

Klassekampen | 31.12.2009
SV jobber for et initiativ fra regjeringen for å ønske Mordechai Vanunu velkommen til Norge. SVs internasjonale leder kritiserer Arbeiderpartiet for formalisme.

2010 kan bli et godt år

Aftenposten | 30.12.2009
Kommentar av Jan Egeland: Vedvarende global økonomisk krise, forverret krig fra Afghanistan til Kongo og økt global mistillit mellom nord og sør, gir mindre forventninger til 2010 enn dem vi hadde til 2009. Det kan være et godt utgangspunkt. Året som kommer, kan overraske positivt.

– Færre sivile ofre i krig

Aftenposten (NTB) | 30.12.2009
Stadig færre sivile er ofre i væpnede konflikter, ifølge en ny forskningsrapport utarbeidet ved universitetet i Uppsala. Konklusjonen er det motsatte av hva mange har inntrykk av.

Gamle sanger om igjen

Bergens Tidende | 30.12.2009
Kommentar av Sjur Holsen: «Obama satt på nøkkelen, men kasta den nettopp i dass», sa Ingeborg Gjærum, leder i Natur og Ungdom, etter å ha hørt den amerikanske presidentens tale på Klimatoppmøtet i København. Det er dobbelt galt.

Fransk domstol stanser klimaskatt

Aftenposten (NTB) | 30.12.2009
Den foreslåtte CO2-skatten i Frankrike er blitt stanset av landets grunnlovsdomstol fordi den inneholder for mange unntak.

Arve Johnsen vil ikke skjerme Lofoten

VG (NTB) | 30.12.2009
Arve Johnsen, Statoils første sjef, mener at Lofoten og Vesterålen ikke må skjermes permanent mot oljevirksomhet. Han sier at miljøargumentene er overdrevne.

-76 journalister drept i 2009

Dagbladet (NTB) | 30.12.2009
- En kraftig stigning, sier menneskerettighetsgruppen Reportere uten grenser (RSF).

– USA vurderer hevnangrep i Jemen

Aftenposten (NTB) | 30.12.2009
Amerikanske myndigheter leter etter mål for et mulig angrep i Jemen som gjengjeldelse for terrorforsøket 1. juledag, melder TV-kanalen CNN.

Iran ved en korsvei

Aftenposten | 30.12.2009
Lederkommentar: Før eller senere måtte det komme en reaksjon på et styre som ikke klarer å styre økonomien til folkets beste, men som samtidig har gitt ungdom, også kvinner, en omfattende og god utdannelse. Det har skapt grobunn for misnøye blant store grupper av ungdommer som hverken får brukt utdannelsen eller klarer å finne arbeid i hjemlandet.

Iran beskylder Vesten for å be om opprør

VG Nett | 30.12.2009
Irans myndigheter gir vestlige land og utenlandsk media skylden for at voldelige protester blusser opp på nytt ved årets slutt.
1 - 30 av 6023
1 2 3 4 5 6 .... 197 198 199 200 201

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.