Klipp fra media

Filter: 2003

Ord som våpen

Dagbladet | 31.12.2003
Kommentar av Anne Thurmann-Nielsen: Hypnoseordene Lapham advarer mot er terrorisme, demokrati og masseødeleggelsesvåpen. Terror er taktikk, ikke en definert krig. Demokrati som amerikansk eksportvare er en etterlevning av de gamle europeiske stormaktenes kolonialisering av Afrika og Asia. Det handler mindre om å redde folk fra despoter enn om å sikre egne økonomiske interesser på sikt. Og masseødeleggelsesvåpen kan være mindre farlige for verdensfreden enn lommekniver og dynamitt.

Forhåpninger

Klassekampen | 31.12.2003
Kommentar av Bjørgulv Braanen: 2003 er et år vi lett kunne ha trukket et glemselens slør over, hadde det ikke vært for USAs skjendige og folkerettsstridige krig mot Irak. Washingtons selverklærte krig mot terrorisme har utviklet seg til det vi alle kunne frykte, et verdensomspennende plyndringstokt under dekke av global rettferdighet.

Aldri fred å få

Klassekampen | 31.12.2003
Blir det offisielle juleønsket om fred på jord oppfylt, står NRKs utenriksredaktør uten jobb. I året som kommer sender hun to korrespondenter til USA - for bedre å forstå krig.

Håp om tøvær mellom USA og Iran

Aftenposten (Washington Post) | 31.12.2003
USA er åpen for å gjenoppta en dialog med Iran som følge av "oppmuntrende" iranske skritt de siste måneder, sier utenriksminister Colin Powell.

Håp gjennom Irans tragedie

Aftenposten | 31.12.2003
Lederkommentar: Nå sier utenriksminister Colin Powell, i et første intervju etter en kreftoperasjon, at USA er villig til å gjenoppta en dialog med Iran etter det han kaller oppmuntrende tiltak fra Iran de siste måneder.

Et "veikart til fred" som ikke stemmer med terrenget

Aftenposten | 31.12.2003
Kronikk av Frederik Bull-Hansen: Forholdet mellom jøder og arabere i Midtøsten har utviklet seg til en tragedie der det synes umulig å finne felles grunn mellom partene.

Røde Khmer-leder innrømmer folkemord

Aftenposten (NTB-AFP-DPA) | 31.12.2003
Kambodsjas tidligere president Khieu Samphan innrømmet tirsdag at Røde Khmer-regimet begikk folkemord. Som tidligere statsoverhode og formell sjef for diktaturet tar han sin del av ansvaret.

FN advarer om trusler mot barn i 2004

Aftenposten (NTB-AFP) | 31.12.2003
Aids, krig, sexmisbruk, sykdom og manglende investeringer i utdanning blir de fem verste truslene mot verdens barn i 2004. Hver enkelt av disse farene truer flere hundre millioner mindreårige, advarer UNICEF.

Fra Oslo til Bagdad

Dagbladet | 30.12.2003
Kronikk av Øystein Noreng: Arrestasjonen av Saddam Hussein gjør det enda viktigere for USA å finne en politisk løsning i Irak. Men i første omgang kan den styrke de samme ytterliggående høyrekreftene i Israel og USA som ivret for krig mot Irak, og som var og er aktive i å motarbeide fredsprosessen mellom Israel og palestinerne.

En fare for rikets sikkerhet?

Dagsavisen | 30.12.2003
Kommentar av Per Aslak Ertresvåg: Det vil ikke bare være interessant, men framstår som en nødvendighet, at landets justisminister kommer ut med en klargjøring i denne saken. Den bør inneholde en krystallklar avstandtagen fra å kalle meg og andre motstandere av globalisering for en trussel mot landets sikkerhet.

Rekordgevinst på billige u-landsvarer

Dagsavisen | 30.12.2003
Norge tjente 7,1 milliarder kroner på lave priser på u-landsvarer i fjor, en økning på hele 23 prosent i forhold til 2001.

Visjonæren

Dagbladet | 30.12.2003
Kommentar av Sissel Benneche Osvold: Forhenværende partileder Thorbjørn Jagland har begynt å fylle et utenrikspolitisk tomrom.

Norge kan bli en klima-versting

VG | 30.12.2003
Norge er blant de dårligste i klassen til å nå målene om reduserte klimagassutslipp innen 2010.

Krever forbud mot atomvåpen

Aftenposten (NTB-Reuters-DPA) | 30.12.2003
Syria krever at FN innfører forbud mot alle typer masseødeleggelsesvåpen i hele Midtøsten. Den syriske FN-ambassadøren Faisal Mekdad la mandag fram forslag om dette for Sikkerhetsrådet i New York.

? Tvihold på folkeretten

Klassekampen | 30.12.2003
Changemaker-leder Tale Hungnes mener Vegard Velles utspill til støtte for selvmordsbombere undergraver folkeretten. Arnljot Ask i AKP og Hent Soldatene Hjem utfordrer motstanderne av Irak-krigen til å ha en mening om den pågående okkupasjonen.

Uenighet om presidentmakt

Dagsavisen | 30.12.2003
De 502 delegatene som arbeider med en ny grunnlov for Afghanistan er fortsatt uenige om hvor mye makt presidenten skal ha. Stormøtet, Loya Jirga, har allerede fortsatt i flere dager mer enn beregnet.

Global giverglede for jordskjelvrammede

VG (NTB) | 30.12.2003
Aldri har så mange redningsarbeidere fra så mange land vært på plass så raskt som etter jordskjelvkatastrofen i Iran, mener Jan Egeland, lederen av FNs humanitære samordningsorgan (OCHA).

Jordskjelv og tøvær

VG | 30.12.2003
Lederkommentar: Noe er likevel ved det gamle. Myndighetene i Teheran svarte ikke engang på Israels tilbud om å sende hjelp. Hjelp fra «Den store Satan» USA ble godtatt, men hjelp fra Israel ble for drøy politisk kost. Selv om det altså kunne redde liv.

USA hjelper erkefienden

Dagsavisen | 30.12.2003
For første gang på 23 år har et amerikansk fly landet i Iran. Jordskjelvkatastrofen kan åpne døra på gløtt mellom de to erkefiendene.

Irans mullaer satt på prøve

Dagsavisen | 30.12.2003
Kommentar av Erik Sagflaat: Verden blir liten når det inntreffer katastrofer som den i Iran. Alle ønsker å hjelpe medmennesker i nød, religiøse og politiske motsetninger legges til side. Men for det regjerende presteskapet kan håndteringen av jordskjelvet bli en avgjørende prøve.

Jordskjelvets politikk

Dagbladet | 30.12.2003
Lederkommentar: Det er flott at verdens hjelpeapparat står klart når de ansvarlige kaller. Men behovet for hjelp kunne ha vært langt mindre om prestestyret hadde subsidiert en bedre bygningsmasse framfor brød og bensin, slik de har gjort for å hindre politisk uro.

Mediediene raser i Iran

Klassekampen | 30.12.2003
Mens president Khatami inspiserer ødeleggelsene etter jordskjelvet, spør iranske medier seg hvorfor myndighetene ikke har gjort noe for å unngå katastrofen.

USA advarer partene i Sri Lanka

Aftenposten (NTB-AFP) | 30.12.2003
USA ber de politiske lederne i Sri Lanka slutte å krangle seg imellom og konsentrere seg om å skape fred. Krangelen ødelegger for fredsarbeidet, heter det i en skarpt formulert amerikansk erklæring.

Det store ranet

Dagbladet | 29.12.2003
Kommentar av Anne Thurmann-Nielsen: Har vi glemt at kolonialismen fortsatt preger vårt syn på Afrika?

? Krig er for tapere

Klassekampen | 29.12.2003
På julaften rykket fredsaktivist Vegard Velle ut med støtte til selvmordsbomberne i Irak. Forfatter og filosofiprofessor Truls Wyller går hardt i rette med synspunktene til Velle. Men hva bør fredsbevegelsen kjempe for?

USA-ideologi må vike i Irak

Aftenposten | 29.12.2003
Iraks harde virkelighet har tvunget amerikanerne til å gi avkall på flere ambisiøse politiske planer for omformingen av landet.

MI6 "plantet" Irakpropaganda i mediene

Aftenposten | 29.12.2003
Den britiske regjering bekreftet i helgen at etterretningsorganisasjonen MI6 har drevet en kampanje for å skaffe støtte i opinionen for krig mot Saddam.

Amerikansk hjelp til Iran

Klassekampen | 29.12.2003
I helga landet amerikanske fly med humanitær hjelp til jordskjelvsrammede Iran. - Det er ingen politisk dimensjon i dette, uttalte det amerikanske utenriksdepartementet. Likevel har lignende katastrofer vist seg å kunne få omfattende politiske konsekvenser.

Jordskjelv- tragedien

Dagsavisen | 29.12.2003
Lederkommentar: Midt i tragedien er det lyspunkter. Verdenssamfunnet stiller opp for hverandre ved slike naturkatastrofer. Redningsmannskap fra mange land er på plass i Bam.

En katastrofe for iranerne

Aftenposten | 29.12.2003
Lederkommentar: Men det er ved slike gruoppvekkende begivenheter at myndigheter får en sjanse til å vise at de, tvers gjennom propagandabarrièrene, kan foreta seg noe som både er etisk og politisk riktig. Således har også USAs regjering, som har klassifisert regimet i Irak som et "røverstyre", raskt sendt hjelpemannskaper med militærfly som er stilt til disposisjon av Pentagon.
1 - 30 av 4127
1 2 3 4 5 6 .... 134 135 136 137 138

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.