Klipp fra media

Biden må gjenreise USA

DN+ (meninger) | 17.01.2021

Kommentar av Ulf Sverdrup (NUPI): På utsiden kan det se ut som normalitet er gjenopprettet. Men ingen kan underslå omfanget av de utfordringene som nå møter Biden og hans team, både innenriks- og utenrikspolitisk. De må håndtere en svært krevende pandemi, få fart på økonomien, og de må også håndtere en svært krevende intens geopolitisk rivalisering med Kina. Men den viktigste oppgaven trolig blir å bringe USA sammen igjen og «to heal the Nation».

Amerikanske myndigheter publiserer opplysninger som peker mot kinesisk laboratorium som pandemiens utgangspunkt

Minerva+ | 17.01.2021

USA hevder å sitte på opplysninger om at flere ansatte ved Wuhans Virologiske Institutt ble syke med en sykdom som minner om Covid-19 høsten 2019 og at forskerne ved laboratoriet har tilbakeholdt informasjon om egen virusforskning.

– Vi må få en slutt på denne galskapen (teknologiselskaper/demokrati)

E24 | 17.01.2021

– Vi har tillatt disse overvåkingsimperiene å vokse til en så dyp, ensidig makt at det er de som bestemmer - uten at de blir stilt til ansvar for det, sier hun på telefon fra Maine. – Dette er utålelig for demokratiet, og det er utålelig for en demokratisk fremtid i dette digitale århundret.

AlphaZero-bondens tidsalder (teknologiselskaper/skatt)

Aftenposten (meninger) | 17.01.2021

Kommentar av stortingsrepresentant Marianne Marthinsen (Ap): Utenfor sjakkbrettet driver teknologigantene også et spill, her med skattefinansierte velferdsstater som motpart. Utfallet av dette langtrukne partiet vil være med på å avgjøre hvem som får definere reglene for den globale økonomien i tiårene som kommer: Demokratisk valgte institusjoner eller de store teknologiselskapene. De vil redde verden, men på egne premisser.

Vil redde død havbunn: – Enkelte områder er fullstendig ødelagt

NRK nyheter | 17.01.2021

Død tareskog på havbunnen er et stort internasjonalt problem. Nå tar forskere grep for å redde livet i havet langs norskekysten.

Bilens dominans i byen tilhører fortiden

Bergens Tidende (meninger) | 17.01.2021

Debatt av Eline Aresdatter Haakestad (Byråd for klima, miljø og byutvikling, MDG Bergen): I stedet for å fortsette å prioritere bilen og gjøre sentrum avhengig av privatbilisme, jobber vi for at flere kan velge buss, bane, sykkel eller beina når de skal bevege seg i Bergen. Det er helt avgjørende for å kutte utslipp, gi bedre byluft og skape en bedre by, der tilrettelegging for folk setter premissene for byutviklingen.

Her går grensen i innvandringspolitikken

Dagbladet (meninger) | 17.01.2021

Lederkommentar: Det er ingenting som tyder på at denne saken utløser en brå kursendring i Danmark. Den markerer heller at det finnes en grense. Det overveldende flertallet i den danske nasjonalforsamlingen for å stille Støjberg for riksrett, viser også interesse for å få grensene klargjort. Markeringen er et sunnhetstegn, og noe å merke seg for politikere i andre land – også her hjemme – som offentlig utfordrer internasjonale forpliktelser i innvandringpolitikken.

Hvorfor i all verden vil du flytte til kaotiske Libanon?

NRK nyheter (urix) | 17.01.2021

Korrespondentbrev fra Yama Wolasmal: Det spørsmålet har jeg fått fra de fleste jeg kjenner. Hvorfor flytte med familien til et land på randen av kollaps?

To kvinnelige dommere drept i Afghanistan

ABC nyheter (NTB) | 17.01.2021

Det er det siste i en rekke attentat som har skjedd mot kvinner i politi, rettsvesen og medier i Afghanistan.

India skal sette 1,3 millioner koronavaksiner hver dag

NRK nyheter | 17.01.2021

India skal vaksinere 300 millioner mennesker innen august. Landet har 1,3 milliarder innbyggere, så i dag startet det folkerike landet verdens største vaksineprogram.

Kims våpen

VG (meninger) | 17.01.2021

Lederkommentar: Donald Trump ville gjøre noe som ingen annen president hadde fått til. Han ønsket å møte Nord-Koreas diktator Kim Jong-un for å inngå en historisk avtale om atomnedrustning og varig fred på den koreanske halvøy. Trump oppnådde ingen av delene.

President Yoweri Museveni vant valget i Uganda

Dagsavisen (NTB) | 17.01.2021

Presidenten, som en gang ble sett på som en rollemodell for hvordan man kan få til godt styresett i Afrika, har senere blitt trukket fram som et eksempel på det tyranniet han tidligere selv kritiserte.

Popstjerne tapte for presidenten

NRK nyheter | 17.01.2021

Sittende president Yoweri Museveni (76) er erklært som vinner av valget i Uganda og går løs på sin sjette periode. Popstjernen Bobi Wine (38), som utfordret ham, voktes av militæret.

USA fordømmer valg-volden i Uganda

ABC nyheter (NTB) | 17.01.2021

Det amerikanske utenriksdepartementet sier USA er svært urolig over volden og uregelmessighetene ved valget i Uganda.

Guatemala: 9.000 migranter fra Honduras har krysset grensen

ABC nyheter (NTB) | 17.01.2021

Så mange som 9.000 migranter fra Honduras har tatt seg over grensen til nabolandet i forsøket på nå USA, ifølge myndighetene i Guatemala.

Biden planlegger omfattende innvandringsreform

ABC nyheter (NTB) | 17.01.2021

Allerede i sine første dager i Det hvite hus har Joe Biden planer om å sende en omfattende innvandringsreform til Kongressen.

Ber om internasjonal hjelp: − Det farligste landet for journalister

VG | 17.01.2021

Denne uken ble den hviterussiske journalisten Andrei Alexandrov (42) pågrepet av politiet. Han er offer for en ny bølge av arrestasjoner for å kneble opposisjonen, mener Reportere Uten Grenser.

Sololøp er ikke veien å gå i den globale vaksinekampen

Stavanger Aftenblad (meninger) | 16.01.2021

Kommentar av Katerini Storeng (Førsteamanuensis ved Senter for utvikling og miljø, UiO) og Antoine de Bengy Puyvallée (Statsviter og stipendiat ved Senter for utvikling og miljø, UiO): Vi mener det er minst fem grunner til at politikernes påstander om at Norge ville klart seg bedre alene i det globale vaksinekappløpet er lite realistisk og setter feil premiss for videre debatt.

Krig + Corona = Sult

Dagbladet (meninger) | 16.01.2021

Kommentar av John O. Egeland: Krig, klima, pandemi og sulter henger tett sammen. De mest utsatte landene har flere lag med kriser. I mange av dem truer katastrofe.

Utopiske forestillinger på venstresiden (Resett/globalisering/innvandring)

Dagens Perspektiv (meninger) | 16.01.2021

Lederkommentar av Magne Lerø: Lurås bringer ikke mye nytt når det gjelder innvandring og muslimens situasjon, vilje og evne til å tilpasse seg norske forhold. Den debatten pågår kontinuering. Selv i Sverige er det i dag en helt annen vilje til å diskutere de problemene innvandring fører med seg. Det har skjedd mye de siste fem årene. Det er ikke så store blindsoner som Lurås vil ha det til. Innvandring og globaliseringens skyggesider står på dagsordenen.

Tre råd til Ulstein

Vårt Land (meninger) | 16.01.2021

Kommentar av Sissel Aarak, Generalsekretær (SOS-barnebyer): Vi gir gjerne utviklingsministeren tre gode råd for hvordan Norge kan styrke det globale arbeidet med psykisk helse.

Kutt utslippene, ikke utviklingen

DN (meninger) | 16.01.2021

Kommentar av statsminister Erna Solberg (H): Norsk næringsliv har for lengst startet arbeidet med å redusere egne utslipp. Det ser vi i industrien, varehandelen, sjøfartsnæringen, finans, teknologibedriftene og de aller fleste andre næringer. Det samme gjør folk. Elbilsalget går opp og bensin- og dieselsalget går ned. Antallet som reiser kollektivt øker. At flere velger miljøvennlige løsninger avspeiler seg i utslippsstatistikken: Klimagassutslippene i Norge går ned, og er på sitt laveste nivå på 27 år. Det er en god utvikling.

Hvis vi vil vinne klimakampen, kan vi lære av abolisjonistene

Klassekampen+ (meninger) | 16.01.2021

Kommentar av Olav Elgvin (samfunnsforsker): Da koronakrisen kom var vi mange som trodde at det kunne føre til en grønn omlegging. Men resultatet ble det motsatte: Enda sterkere støtte til oljeindustrien, en massiv redningspakke til flyselskapet Norwegian, og beslutninger om å bygge ut enda flere motorveier. Den samme tendensen kan man se i den ferske klimameldingen. Det er ikke så vanskelig å forstå hvorfor dette skjedde: Det dreier seg om hvem som sitter med makten i det norske samfunnet. Forskeren Ketil Raknes, som tidligere var politiker for SV, har gitt det navnet det karbonindustrielle kompleks.

MDGs retoriske angrep på klimaplanen

Nettavisen (meninger) | 16.01.2021

Debatt av Timo Nikolaisen (stortingskandidat for Venstre fra Drammen) og Ole Andreas Lilloe-Olsen (gruppeleder for Venstre i Viken): Kritikken fra MDG inneholder ingen naturvitenskapelig eller faglig substans. Den er derimot full av svulstig retorikk og synsing.

Klimaplanen er et historisk taktskifte

Stavanger Aftenblad (meninger) | 16.01.2021

Debatt av klima-og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) og Kjartan Alexander Lunde (Leder av Rogaland Venstre): «Regjeringens klimaplan er ambisiøs, og har et tydelig Venstre-stempel», skriver kommentator Hilde Øvrebekk i Stavanger Aftenblad. Likevel kommer det – forutsigbart nok – rituell kritikk fra MDG (Ulrikke Torgersen), som i samme avis ikke klarer å finne særlig mange flere problemer med meldingen enn at den burde ha kommet tidligere.

Lars Haltbrekken (SV) mener oljeindustrien slipper billig unna i klimameldingen

Klassekampen+ | 16.01.2021

Oljeindustriens skatteordning gjør at staten betaler for mye av økningen i CO2-avgifta i regjeringens klimaplan, mener SVs Lars Haltbrekken.

MDG-Lan: Vil fase inn dieselbilfrie gater fra 2022

Dagbladet | 16.01.2021

Klima- og samferdselsbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) vil ha større fart på fjerningen av bensin- og dieselbiler fra Oslos sentrumskjerne enn det som hittil er kjent. Byrådet vil starte med utslippsfrie soner allerede i 2022.

Sp-topper til kamp mot utslippsfrie soner i Oslo sentrum

Nettavisen | 16.01.2021

Sp-toppene Trygve Slagsvold Vedum og Jan Bøhler går til kamp mot Oslo-byrådet som vil forby diesel- og bensinbiler i indre bydeler.

Nullutslippssoner er feilslått symbolpolitikk

Bergens Tidende (meninger) | 16.01.2021

Kommentar av Liv Røssland (Daglig leder, NAF Bergen og omegn): Regjeringens klimaplan åpner nå for å etablere nullutslippsoner i store byer. Det er vi i NAF svært skeptiske til. Med unntak av i Oslo sentrum, er alternativene til privatbil rett og slett ikke gode nok, ifølge våre undersøkelser.

Fiji-ambassadør valgt til ny president av FNs menneskerettighetsråd

ABC nyheter (NTB) | 16.01.2021

Et hemmelig valg sikret Fijis Genève-ambassadør presidentskapet i FNs menneskerettighetsråd, tross motstand fra flere land.

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.