Klipp fra media

Mat som bistand er ei blanda velsigning (Nobels fredspris)

Morgenbladet+ (meninger) | 23.10.2020

Kommentar av Ida Rudolfsen (Stipendiat ved Uppsala Universitet og Institutt for fredsforskning - Prio) og Halvard Buhaug (Professor Institutt for fredsforskning - Prio - og NTNU): Er det verkeleg ein samanheng mellom å bekjempe svolt og å bygge fred? Den 9. oktober annonserte Den Norske Nobelkomité at årets Nobels fredspris går til Verdens matvareprogram (WFP) «for dets innsats i kampen mot sult, for dets bidrag til å skape forutsetninger for fred i konfliktutsatte områder, og for å være en pådriver i arbeidet mot bruken av sult som et våpen i krig og konflikt».

Anstrengt atlantisk forhold

DN+ (meninger) | 23.10.2020

Kommentar av Kjetil Wiedswang: Årene med president Donald Trump har forsuret forholdet mellom USA og landets viktigste europeiske allierte. Tysklands forbundskansler Angela Merkel har kjempet mot Trumps toll på stål og aluminium, mot Trumps nei til Parisavtalen om klima og atomavtalen med Iran. Hun har forsvart Verdens handelsorganisasjon WTO og Verdens helseorganisasjon WHO mot angrepene fra Trump.

I skatteparadisenes barndom

Morgenbladet+ (meninger) | 23.10.2020

Kommentar av Maren Toft (Postdoktor ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi, UiO): Har du noensinne lurt på hvordan Cayman-øyene og Jersey ble til skatteparadiser? Se til kolonitidens slutt.

Svaret er: Defund Norfund!

Klassekampen+ (meninger) | 23.10.2020

Kommentar av Yngve Solli Heiret (samfunnsgeograf): I sitt forslag til statsbudsjett kutter regjeringen støtten til investeringsfondet Norfund med 166,8 millioner kroner. Fredag 9. september kunne man i Klassekampen lese at Aps Espen Barth Eide og SVs miljøpolitiske talsperson, Lars Haltbrekken, var bekymret over regjeringens kuttforslag. Nå som SV og Ap er i ferd med å lansere en ny norsk klima -og industripolitikk som går vekk fra de siste tiårenes nyliberale markedslogikk, bør venstresidens ledende partier tvert imot omfavne kutt i Norfund.

Ny forsking: Etter fylte 45 år daler interessen for miljø

NRK nyheter | 23.10.2020

– Forskningen vår viser at etter fylte 45 år, så faller interessen for å ta vare på natur og miljø, sier Rune Jørgen Sørensen, professor i økonomi ved Handelshøyskolen BI. Sammen med kollegaene Benny Geys og Tom-Reiel Heggedal, har Sørensen skrevet forskningsartikkelen Popular Support for Environmental Protection: A Life-Cycle Perspective.

Forskere slår alarm om Nordishavet: – Aldri tidligere observert (klima)

ABC nyheter | 23.10.2020

For første gang siden registreringen av temperaturene i Nordishavet begynte, har isen fortsatt ikke lagt seg på Laptevhavet i Sibir ved utgangen av oktober. Forskere frykter dominoeffekt.

Forskningen om klimakrisen gikk viralt, men i Norge ringte kun to journalister

NRK nyheter | 23.10.2020

Dette bildet som dokumenterer rekordlite is i Arktis har engasjert tusenvis i sosiale medier. Men nesten ingen norske medier bryr seg.

Klimapolitikeren Biden

Klassekampen+ (meninger) | 23.10.2020

Kronikk av Tora Skodvin (professor i statsvitenskap, UIO): Mange har store forhåpninger til Joe Bidens klimaplan. Men hvor grønn kan USAs neste president bli?

Ny podkast ute: Skal EU gjøre slutt på grønnvasking og grønne bobler?

DN | 23.10.2020

EU vil ha slutt på grønt skryt, og investorer, selskaper og banker må sette seg inn i nye krav om rapportering om bærekraft. Hør rykende fersk episode av Finansredaksjonen.

EUs klimapolitikk er ansvarsfraskrivelse for Norge

Nationen (meninger) | 23.10.2020

Kommentar av Frankie Rød (Leder i Ungdom mot EU): Norge er tilknyttet Parisavtalen gjennom EU, og dette gir oss muligheten til å kjøpe oss vekk fra ansvaret vi har for å kutte i utslipp. Gjennom å kjøpe klimakvoter og kjøpe utslippsenheter kan Norge slippe ut mye mer enn det klimamålene våre tilsier.

Hett klima i Høyesterett

Dagens Perspektiv+ | 23.10.2020

Det kommende klimasøksmålet vil å få store konsekvenser. Man risikerer at Høyesterett hever terskelen for hva som er ødeleggende inngrep i naturen. Andre frykter at vi ser starten på mer «amerikanisert grunnlovs­aktivisme» i landets øverste rettsinstans.

Klimapartier stamper – velgerne sender dem nedover

Vårt Land | 23.10.2020

Tre grønne partier med kamp mot het klode opplever høstkulda: SV, Miljøpartiet og Venstre taper alle velgere og er i sum mindre enn klimakritiske Frp.

Tro det eller ei – motstanden mot vindkraft øker

Stavanger Aftenblad (meninger) | 23.10.2020

Kommentar av Steinar Tyldum (Sandnes): Motstanden mot vindkraft øker. 60 prosent er imot ifølge Stavanger Aftenblads undersøkelse.

Slakter regjeringens regnestykke på elbilfordeler

NRK nyheter | 23.10.2020

Uredelig og misvisende skrekkregnestykke. Slik karakteriserer elbilforeningen regjeringens utregning av hva elbilpolitikken koster norske skattebetalere. – Redelig å vise hva politikken koster, sier departementet.

Miljøsjefen ved UiO slutter i protest

ABC nyheter (NTB) | 23.10.2020

Miljøsjef Øystein Liverød mener Universitetet i Oslo ikke viser nok vilje til å sette i verk konkrete tiltak for å redusere universitetets klimaavtrykk. Han har derfor sagt opp jobben som miljøsjef.

Leiesoldater er i skuddet for tida

Dagbladet (meninger) | 23.10.2020

Kommentar av Jan-Erik Smilden: Leiesoldater har eksistert så lenge det har vært krig i verden. I Midtøsten har man de siste åra først og fremst fokusert på amerikanske kontraktørselskaper som Blackwater, men nå har ikke minst Tyrkias nyosmanske ambisjoner ført til at leiesoldatvirksomheten griper langt mer om seg.

Skal fornærmelse av religioner kalles ytringsfrihet?

Aftenposten (meninger) | 23.10.2020

Ayeesha Fakhir (15) på Si;D: 20. oktober skrev Venstre-leder Guri Melby et leserinnlegg i Aftenposten om at lærere står fritt til å vise Muhammed-karikaturer i timene om man synes det er relevant. Hun mener dette er en del av ytringsfriheten. Selv om vi har ytringsfrihet, og dermed rett til å si, mene og vise karikaturer av det vi ønsker, betyr ikke dette at man bør gjøre det. Hvor går egentlig grensen?

Karikatur i skolen

Vårt Land (verdidebatt) | 23.10.2020

Lederkommentar: Kunnskapsminister Guri Melby har sagt at lærerne står fritt til å vise omstridte karikaturbilder, dersom dette er relevant for undervisning. Det støtter vi. Det bør ikke være for å provosere.

Ungdomsskolelærer: – Vil ikke vise karikaturtegningene av Muhammed i klasserommet

NRK nyheter | 23.10.2020

Ungdomsskolelærer Hilde Synnøve Håvardsen mener det er mulig å undervise om ytringsfrihet uten å vise til karikaturtegningene av Muhammed. – Trygghet i klasserommet er det absolutt viktigste, sier hun.

Knebling av ytringsfriheten i klasserommet

NRK ytring | 23.10.2020

Kronikk av Anne Nyeggen (lektor i fransk): Snart en uke er gått etter den groteske forbrytelsen i en forstad i Paris, hvor læreren Samuel Paty ble halshugget for å ha vist karikaturtegninger av Profeten Mohammed i en skoleklasse. Igjen er angrep på ytringsfriheten på dagsordenen, denne gangen i de franske skolene. Hvordan forholder vi oss til dette i Norge?

Kilde: 18-åring hadde kontakt med jihadist i Syria før lærerdrap

Aftenposten (NTB) | 23.10.2020

18-åringen som halshogde en lærer i Paris, hadde hatt kontakt med en russisktalende jihadist i Syria, oppgir en kilde med nær kjennskap til etterforskningen.

Frankrike øker presset mot islamister

Morgenbladet+ | 23.10.2020

Frankrike er i krig mot islamismen, skal vi tro reaksjonene fra politikere og intellektuelle i fransk offentlighet etter det brutale drapet på læreren Samuel Paty sist fredag. Forsiden på magasinet Marianne er betegnende: Der ligger hodet til nettopp Marianne, selve symbolet på den franske republikken, avkappet i en blodpøl. Å drepe en lærer som underviste i ytringsfrihet, er å gå rett til kjernen av republikkens verdier.

– Karikaturene er ikke motivasjonen

Morgenbladet+ | 23.10.2020

Problemet i Frankrike er ikke et press fra radikal islam, men for lite plass til religionene, hevder terrorforsker Olivier Roy.

Hvem har ansvar for å ha skapt det utenforskapet mange franske muslimer opplever?

Morgenbladet+ (meninger) | 23.10.2020

Kommentar av Ingeborg Misje Bergem (Stipendiat i fransk litteratur og kulturkunnskap, Det humanistiske fakultet, UiO): I kjølvannet av drapet på Paty forventes det strenge sanksjoner mot radikale muslimske miljøer. Disse nye grepene er i tråd med president Macrons ønske om «å forflytte frykten» etter angrepet, slik at «ingen islamister skal få sove trygt i vårt land». Det som imidlertid ikke diskuteres, er i hvilken grad republikken selv har et medansvar for å ha skapt det utenforskapet mange franske muslimer opplever.

Saad Hariri utpekt til å danne ny regjering i Libanon

Aftenposten (NTB/AFP) | 23.10.2020

Saad Hariri ble torsdag gitt oppdraget med å danne ny regjering i Libanon. Det skjer en knapp måned etter at de forrige regjeringsforhandlingene kollapset.

Nigeria-volden vekker avsky verden rundt

VG | 23.10.2020

Spesialstyrken i det nigerianske politiet anklages for drap, tortur og pengeutpressing. Nå får demonstrantene mot politivolden støtte fra kjendiser verden rundt, blant dem sprinter Ezinne Okparaebo.

Unge nigerianere risikerer livet i et flere uker langt opprør mot politivold og fattigdom i landet

Klassekampen | 23.10.2020

Mange av dem som protesterer mot politiet og politikerne i Nigeria, har vokst opp etter at militærstyret falt i 1999. De er ikke redde for noe, mener legen Chime Onuegbu.

Det som skjer i Tanzania, får store følger for mindre og fattigere land

Morgenbladet+ (meninger) | 23.10.2020

Debatt av Marta Tveit (Jobber med bistandskommunikasjon): Da min pappa på 1980 og 90-tallet skrev politisk satire i tanzanianske aviser, kunne han gjøre det uten videre bekymringer. Nå forteller halvsøsteren min, som også er journalist, at hun ikke tør å skrive noe som på noen måte kan konstrueres som politikk, av frykt for egen og familiens sikkerhet. Hun skriver kun om klær, sminke, bloggere og været. Det har oppstått et uttrykk blant journalister i landet for det som kan skrives nå til dags: «Vi vil gjerne takke myndighetene for at sola skinner og at det er fint vær i dag, igjen.» 28. oktober er det presidentvalg.

Brasils regjering saksøkt for å ødelegge norsk regnskogssatsing

Vårt Land | 23.10.2020

Mens avskoging av regnskogen øker, lar Brasils regjering milliarder av kroner stå ubrukt i Amazonasfondet. Nå blir de saksøkt av opposisjonen for brudd på grunnloven.

Putin: Hvis Russland stod bak forgiftningen, ville ikke Navalnyj blitt sendt utenlands

NRK nyheter | 23.10.2020

Hvis Russland stod bak forgiftningen, ville ikke Aleksej Navalnyj (44) blitt sendt ut av landet, sier Putin. Presidenten hevder han personlig ga ordren om at politikeren kunne sendes til Tyskland for behandling.

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.