Klipp fra media

Herredømmet på havet flytter østover

Bergens Tidende (meninger) | 29.01.2020

Kommentar av Ståle Ulriksen (forsker på Sjøkrigsskolen): I mange hundre år har stormaktene som har dominert verdenshavene vært toneangivende for utviklingen i det internasjonale systemet. De siste 200 år har først Storbritannia og så USA hatt slike roller. I tiåret som kommer vil USAs posisjon bli kraftig utfordret, ikke bare politisk, men også militært.

Norsk selvbevissthet irriterer i utlandet

DN+ (meninger) | 29.01.2020

Kommentar av Janne Haaland Matlary (Professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo og professor II ved Forsvarets Høgskole): En afrikanske diplomat mente at Norge anses med en viss skepsis i Afrika fordi man er så misjonerende – ikke på kristendommens vegne, men som den som vet best, som den mest etiske av alle. Norge, litt som Sverige, forteller afrikanere hva som er etisk riktig og ivrer for Den internasjonale straffedomstolen. Risikerer vi å ende der, spurte en?

Derfor importerer vi soya

Adresseavisen (meninger) | 29.01.2020

Debatt av Knut Røflo (adm. dir. i Felleskjøpet Fórutvikling): Norske kyr, gris og fjørfe har fått bærekraftsertifisert soya siden 2009.

Energirapport: Havvind kan dekke 18 ganger verdens strømbehov

NRK nyheter | 29.01.2020

En fersk rapport fra Det internasjonale energibyrået (IEA) viser potensialet for havvind. Konfliktene rundt vindkraft på land vil gjøre det mer aktuelt å bygge ut havvind, mener Sintef-forsker.

Mange land i Europa er på god vei til å kvitte seg med kullkraft

ABC nyheter (forskning.no) | 29.01.2020

Kullkraftverk sto for 5 prosent av strømproduksjonen i Spania i fjor. Det var 85 prosent mindre enn i 2002. Kullforbruket går nå raskt ned i Europa.

Sammen for en offensiv og rettferdig klimapolitikk

Aftenposten (meninger) | 29.01.2020

Kommentar av sosialdemokratiske partier og fagbevegelse i fem nordiske land: Den nordiske arbeiderbevegelsen vil gå i spissen for en offensiv klimapolitikk for et rettferdig, grønt samfunn. Skal vi komme i mål, kreves bred folkelig støtte i alle nordiske land. Da må politikken være rettferdig. Ingen annen vei er mulig. Det vil være fullstendig uakseptabelt dersom det er de med minst penger som må betale mest for en grønn og trygg fremtid.

Advarer mot klimaaktivisme: - Millioner dyttes ut i fattigdom

Dagbladet | 29.01.2020

Dale advarer i sterke ordelag mot å la aktivister som Thunberg definere debatten. - Velferdsnivået vil kollapse i de fleste land i verden, hvis man lytter til Greta Thunberg. Det vil antakelig føre til sult og millioner vil dyttes ut i fattigdom. Hennes meninger er så langt ute, alle vet det er utenkelig, sier Dale.

Vi må ikke glemme at klimakrisen løses sammen

Aftenposten (meninger) | 29.01.2020

Jacob Kvanvig (17) i AUF på Si;D: Et ungdomsparti kan ikke holdes ansvarlig for moderpartiets politiske beslutninger.

Klimaparadokset

Dagsavisen (debatt) | 29.01.2020

Kommentar av Sebastian Otterhals (kommunestyrerepresentant for Bærum Høyre og medlem av AU i Akershus Unge Høyre): Klima og miljø har blitt den mest avgjørende saken for norske velgere, og med god grunn. Hele 49 prosent av velgerne oppgir klima som den viktigste enkeltsaken. Dette kommer på bakgrunn av stadig flere forskningsrapporter som viser at klimaendringene går fortere og er mer omfattende enn først antatt. Paradokset er at de to partiene som burde være mest opptatt å ta tak i problemet tilsynelatende gjør minst med det.

Ingen klimaløfter fra Støre

Dagbladet | 29.01.2020

Med Frp ute av regjering kan Ap bli avgjørende for Norges miljøpolitikk, men Ap-leder Jonas Gahr Støre peker på Frp.

Bruk oljepenger nå til fornybare investeringer

Stavanger Aftenblad (meninger) | 29.01.2020

Kommentar av Lisa Marie Ness Klungland (Leder Rogaland Senterungdom): 24. januar fikk vi ny olje- og energiminister. Tina Bru fra Rogaland Høyre, en oljevennlig, men klimavennlig statsråd. Hvorfor kan ikke dette henge sammen? Oljetiden er ikke over, men vi må bruke oljeinntektene nå til fornybare investeringer slik at vi er bedre rustet for fremtiden. 

Leterefusjonsordningen har gått ut på dato (grønt skifte)

Nationen (meninger) | 29.01.2020

Kommentar av Jesper Nohr (Internasjonal leder i Senterungdommen): Pengene som brukes på leterefusjon kunne i stedet ha blitt brukt på framtidsrettet, grønn teknologi, og bidratt til at Norge ble ledende innenfor feltet. Bare i 2018 delte staten ut 3,4 milliarder kroner i leterefusjon – noe som til sammenligning var nesten sju ganger så mye som regjeringen tilførte klimafondet Nysnø i 2019.

Send vinteren til FN

NRK ytring | 29.01.2020

Kronikk av Karoline Andaur (konstituert generalsekretær i WWF Verdens naturfond) og Jan Tore Jensen (administrerende direktør i Bergans Fritid AS): Vår, sommer, høst og vinter kan forsvinne. Skal vi ha noe håp om å stoppe den negative utviklingen må noe gjøres, og det må skje fort. Derfor ber vi om at Norge tar initiativ til å nominere jordas årstider til UNESCOs verdensarvliste. Med prosjektet Save the Seasons vil vi, sammen med det norske folk, legge press på myndighetene for å redde årstidene.

Vil ta større miljøhensyn i nord

Klassekampen | 29.01.2020

Ap-leder Jonas Gahr Støre gjør iskanten til et verdispørsmål og sier at «vi må ta større varsomhetshensyn i disse områdene» enn tidligere.

Ap beveger seg mot nei til å flytte iskanten nordover

ABC nyheter (NTB) | 29.01.2020

Sterke krefter i Arbeiderpartiet mener foten må settes ned for oljeboring lenger nord enn det som er tillatt i dag.

Støre: Ap på glid om iskanten

Aftenposten (NTB) | 29.01.2020

Ap vil legge mer vekt på miljø og klima i den betente striden om hvor iskanten skal gå, signaliserer partileder Jonas Gahr Støre.

Regjeringens feilslåtte atomvåpenpolitikk

Dagbladet (meninger) | 29.01.2020

Debatt av Ibrahim Ali (internasjonalt utvalg Senterungdommen og styremedlem Oslo Senterungdom) og Jesper Nohr (internasjonal Leder av Senterungdommen): Hårek Elvenes, forsvarspolitisk talsperson for Høyre har i Dagbladet 15. januar kritisert Senterpartiets støtte til et atomvåpenforbud. Han hevder videre at norsk støtte til atomvåpennedrustning strider med våre forpliktelser som NATO-medlem. Først og fremst har både uavhengige eksperter og regjeringen selv avkreftet at det foreligger noen juridiske hinder for å kombinere tilslutning til FNs atomvåpenforbud med Norges medlemskap i NATO.

Slaveri i USA og Egypt - noe var likt, mye ulikt

Dagbladet (meninger) | 29.01.2020

Kommentar av Børge Fredriksen (lektor, Cand. philol): Det var en klar forskjell i bruk av slaver i USA og Egypt, men det var også en fundamental forskjell i slavenes sosiale og legale stilling.

Dramatisk på Schengengrensa i Ungarn: Varselskudd mot migranter

ABC nyheter | 29.01.2020

En stor gruppe menn prøvde å rive ned gjerdet og ulovlig krysse grensa fra Serbia til Ungarn, og dermed Schengenområdet. De bråsnudde da en grensevakt løsnet skudd.

Pakistan vedtok resolusjon mot Koran-brenning i Norge

Dagbladet | 29.01.2020

Senatet i Pakistans lovgivende forsamling vedtok mandag en resolusjon som fordømmer Stopp islamiseringen av Norges (SIANs) brenning av Koranen i Kristiansand 16. november. Det melder senatet selv på Twitter. Ifølge nettavisa UrduPoint ga samtlige av det pakistanske overhusets representanter sin støtte til resolusjonen.

Gule mener eksklusjon av islamsk student­forening kan ha radikalisert flere

Dagsavisen (NTB) | 29.01.2020

Den IS-siktede kvinnen var med i studentforeningen Islam Net på Oslo Met, men foreningen ble ekskludert. Kan ha økt radikaliseringen, mener forsker Lars Gule.

Dilemmaet fremmedkrigere

Vårt Land (verdidebatt) | 29.01.2020

Kommentar av Ragnhild Mestad: Fremmedkrigerne er en alvorlig trussel. Det kan synes som om mange i Norge tenker at vi unngår problemene hvis vi ikke tar dem hjem.

«Nye IS» kan bruke barn som dør i propaganda

ABC nyheter (meninger) | 29.01.2020

Kommentar av Atle Mesøy (terroranalytiker): Dersom vestlige fremmedkrigere eller deres familier dør i leirene, vil nye IS sannsynligvis benytte dette i sin propaganda, noe som kan gi økt terrorfare. Dette kan ha vært med i vurderingen da regjeringen valgte å hente hjem 29-åringen og hennes sønn.

De tapte i Midtøsten. Nå er IS i full gang med å bygge seg opp på et nytt kontinent.

Aftenposten | 29.01.2020

Etter at IS tapte territorium i Midtøsten, ekspanderer terrororganisasjonens avleggere. Både i Afrika og Asia sverges det nå troskap til IS. Angrepene er hyppige, omfattende og blodige. Den mest aktive IS-avleggeren kaller seg «IS i Vest-Afrika».

Trump varsler plan for å gi palestinerne egen stat, hovedstad og 50 milliarder dollar

Aftenposten (NTB) | 29.01.2020

– I dag tar Israel et stort skritt mot fred, sier USAs president Donald Trump. Tusenvis av palestinere demonstrerer på Gazastripen i protest mot fredsplanen.

Norsk opposisjon negativ til Trumps plan for Palestina

ABC nyheter (NTB) | 29.01.2020

Jonas Gahr Støre stempler Donald Trumps plan for Midtøsten som en diktert løsning, men utenriksminister Ine Eriksen Søreide sier det er opp til partene.

Saudi-Arabia uttrykker støtte til palestinernes sak

ABC nyheter (NTB) | 29.01.2020

Saudi-Arabias kong Salman bekrefter landets fortsatte støtte for palestinske rettigheter etter at USAs president Donald Trump la fram sin plan for Midtøsten.

Støre om Trump-plan: Dette er ikke en avtale

ABC nyheter (NTB) | 29.01.2020

Midtøsten-planen til president Donald Trump innfrir de viktigste kravene fra Israel og er en diktert løsning til palestinerne, mener Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Israelske fredsaktivister mener Trumps fredsplan er virkelighetsfjern

ABC nyheter (NTB) | 29.01.2020

Den israelske fredsorganisasjonen Peace Now kaller Donald Trumps fredsplan for like virkelighetsfjern som den er oppsiktsvekkende.

Hamas mener Trumps fredsplan er bare tull

ABC nyheter (NTB) | 29.01.2020

Palestinske Hamas kaller Donald Trumps Midtøsten-plan for tøvete og sier at Israel og USA vil måtte ta ansvar for det de har gjort.

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.