Klipp fra media

Krigsfrykt og handelskrig

VG (meninger) | 24.06.2019

Kommentar av Per Olav Ødegård: President Donald Trump reiser fra en nær-krigen opplevelse i Midtøsten til en virkelig handelskrig i Østen.

I tilfelle full krig

Morgenbladet+ (meninger) | 24.06.2019

Utenriksanalyse av Tove Gravdal: Hva skal Norge gjøre dersom det blir full krig mellom Iran og USA?

Næringslivet får regningen

DN+ (meninger) | 24.06.2019

Kommentar av Lars Berge Andersen (styreleder i Norsk-kinesisk handelskammer og partner i SANDS): Det vil det kunne få vidtgående konsekvenser om Norge blir tvunget til å ta parti med en av stormaktene, USA eller Kina.

– Våpenkappløpet handler ikke om atomvåpen, men om kunstig intelligens

E24 | 24.06.2019

Rundt 700 personer, de fleste akademikere, teknologer og forskere, har signert et opprop mot bruk av våpen som kan drepe på eget initiativ.

Tysk kullprodusent vil rettsforfølge klimaaktivister

ABC nyheter (NTB) | 24.06.2019

Den tyske kull- og energiprodusenten RWE sier de vil kreve rettsforfølgelse av flere hundre klimaaktivister som okkuperte et dagbrudd for kull i helgen.

EY-undersøkelse: Tempoet i det grønne skiftet går for sakte

E24 | 24.06.2019

Siden 2014 har Innovasjon Norges grønne prosjekter økt fra 27 til 49 prosent, men tempoet i det grønne skiftet går for sakte, viser ny EY-rapport.

Riktig klima/jordbruksavtale

Nationen (meninger) | 24.06.2019

Lederkommentar: Landbruket unngår klimaavgift på matproduksjon og produksjonskutt uten klimaeffekt. Klimaavtalen med staten er riktig innrettet.

Ut av klimakrisa

Klassekampen+ (meninger) | 24.06.2019

Kommentar av Olav Randen (forlegger og geitebonde): Det mest effektive klimatiltaket no er å få ned investeringane. Det gjer me med å prioritere vedlikehald og leggje restriksjonar på luksus. Me treng ordningar som gjer det gunstigare å reparere skor og vaskemaskinar og møblar enn å kaste og kjøpe nytt, som gjer det lønsamt å behalde den gamle bilen og gunstigare å oppdatere umoderne vasskraftverk enn å setje opp vindmøller.

Nyttig å bruke scenarioer i oljeindustrien

Stavanger Aftenblad (meninger) | 24.06.2019

Debatt av olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp): Øvrebekk skriver at å sette en dato for nedstengning av oljeindustrien ikke er noen god løsning, «men det er det heller ikke å tro at alt vil fortsette som før». Det er jeg enig i. Verden er i endring. Alle beslutningstakere – inklusive politikere – må derfor ta beslutninger under usikkerhet, blant annet om hvordan de ulike markedene vil se ut i fremtiden. Da er det nyttig å bruke scenarioer for bedre å forstå utfallsrommet og dermed konsekvenser av de beslutninger som tas.

Får én milliard til utslippskutt

Dagbladet | 24.06.2019

Tre uker etter nyheten om at norske klimagassutslipp økte i 2018, får Equinor nå tilsagn på i overkant av 1,1 milliarder kroner til å elektrifisere olje- og gassfeltene Troll C og Sleipner. Pengene kommer fra NOx-fondet. Det eies av 15 næringslivsorganisasjoner, og fungerer som et spleiselag i næringslivet for å finansiere kutt i utslipp av den svært miljøskadelige gassen nitrogenoksid (NOx).

Vårt kvoteforslag er et krisetiltak

Aftenposten (meninger) | 24.06.2019

Debatt av Sigrid Aanestad Moltumyr (18), leder, Grønn Ungdom Sunnfjord, på Si;D: Listekandidat for Ålesund Høyre, Preben Dimmen, skriver om hvor forkastelig og frihetsberøvende forslaget til Grønn Ungdom om å innføre flykvoter er. Han glemmer at klimakrisen er den største frihetsberøvelsen i vår tid.

Økodrømmen som endte i søksmål, nabokrangel og konkurstrusler

DN+ | 24.06.2019

Noen hundre meter ned mot Hurdalssjøen ligger den originale gården idealistene tok over på starten av 2000-tallet. På tunet utenfor står flere lave hus i varierende byggestil. Dette er den originale økolandsbyen der de første beboerne flyttet på starten av 2000-tallet. På en tavle står det skrevet hvilke vekster beboerne kan høste fra andelsjordbruket.

Viktig fatwa mot barneekteskap

Vårt Land+ | 24.06.2019

Viktig, muslimsk råd sier man må være 18 år for å gifte seg. Kan ha sterk signaleffekt, sier Linda Noor.

Gjør nytt forsøk på å samle inn plast i Stillehavet

NRK nyheter | 24.06.2019

Ocean Cleanup-prosjektet, som vil samle opp enorme plastmengder i Stillehavet, har lagt ut på et nytt tokt etter at den enorme innsamlingslensen brakk i vinter.

Tegnere i tiden

VG (meninger) | 24.06.2019

Kommentar av Anders Giæver: Siden Jyllandsposten publiserte de såkalte Muhammedkarikaturene i 2005, har avistegneryrket kunnet innebære livsfare. Og etter massakren i Charlie Hebdo ti år senere er det skremmende klart: Satiriske tegninger er den mest truede ytringsformen selv i land som har kunnet smyklke seg med høy grad av ytringsfrihet. Det er mye av årsaken til at så mange tegnere reagerer på at New York Times nå har avviklet avistegninger som uttrykksform både i den nasjonale og internasjonale utgaven.

Hjelparar kan straffast

Klassekampen+ | 24.06.2019

Hjelpearbeidarar risikerer 20 års fengsel i Italia for å redda båtflyktningar i nød

Klager inn omstridt lege

Klassekampen | 24.06.2019

Legen Gunnar Fæhn har tidligere uttrykt sterk motstand mot innvandring. Det var han som godkjente transporten av Atefa Rezaie. Familiens advokat vil klage til Rådet for legeetikk.

Her tilstår IS-soldaten: – Vi drepte mennene og tok kvinnene som sexslaver

NRK nyheter | 24.06.2019

Oppgjørets time har kommet for den syriske IS-krigeren, og her er et unikt innblikk i hvordan rettsprosessen er.

Abbas har ingen tro på Kushners plan (Israel/Palestina)

ABC nyheter (NTB) | 24.06.2019

Konferansen om Midtøsten-konflikten i Bahrain denne uken kommer til å mislykkes, mener palestinernes president Mahmoud Abbas.

Netanyahu vil «vurdere» USAs fredsplan

Vårt Land (NTB) | 24.06.2019

Israels statsminister Benjamin Netanyahu sier han er villig til å se på USAs lenge varslede plan for å skape fred mellom israelere og palestinere.

Innfører nye sanksjoner

Klassekampen | 24.06.2019

Donald Trump går til nye skritt i den økonomiske krigføringen mot Iran. Amerikanske myndig­heter er overrasket over hvor hardt sanksjonene ­rammer økonomien i landet.

Krigsfrykt skaper nye allianser

DN+ (meninger) | 24.06.2019

Kommentar av Mah-Rukh Ali (forfatter og kommunikasjons- og samfunnssjef i Care Norge (i permisjon). Som spaltist i DN skriver hun på egne vegne): Ønsker Donald Trump seg konflikt og kaos i Midtøsten foran presidentvalget i USA? Mye tyder på det.

Tilfeldigheter kan utløse storkrig

Aftenposten (meninger) | 24.06.2019

Lederkommentar: Bildet er altså uoversiktlig, noe som naturligvis øker frykten for krig. Den kan åpenbart også bli utløst av tilfeldigheter. Kjernen i problemet er USAs ukloke beslutning om å kansellere avtalen som skulle bringe Irans atomvåpenprogram under kontroll.

«Den som vinner Istanbul vinner Tyrkia»

Dagbladet (meninger) | 24.06.2019

Kommentar av Einar Hagvaag: President Recep Tayyip Erdogan i Tyrkia har tapt Istanbul, et virkelig sviende nederlag for den egenrådige «sultanen» fordi tapet er mangedobbelt.

Ekstase i Istanbul etter Erdogan-nederlag: Brakseier til opposisjonskandidat

VG | 24.06.2019

Den sekulære opposisjonskandidaten Ekrem Imamoglu har gått av med en knusende seier i det dramatiske omvalget om borgermester-jobben i Istanbul. Folk strømmer ut i gatene for å feire «starten på et nytt Tyrkia».

Knusende nederlag for Erdogan i Istanbul

Aftenposten | 24.06.2019

Opposisjonskandidaten Ekrem Imamoglu blir Istanbuls neste ordfører. Han har vunnet med nesten 54 prosent av stemmene.

Donald Trump avviser amerikansk Khashoggi-etterforskning

Aftenposten (NTB/DPA/AP) | 24.06.2019

President Trump avviser at han vil la FBI etterforske drapet på den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi.

Dette er den største vinneren i handelskrigen

DN | 24.06.2019

Donald Trumps tolløkning på kinesiske varer har gitt Vietnams industri rakettfart.

Telenor måtte stenge internett i konfliktområde i Myanmar

DN | 24.06.2019

Telenor Myanmar jobber med myndighetene i landet for å få lov til å åpne nettet igjen.

Revolusjon i oppløsning

Klassekampen+ (meninger) | 24.06.2019

Kommentar av Muna Jibril (skribent og litteraturstudent ved Universitetet i Bergen): Kvinner spilte en viktig rolle i demonstrasjonene i Sudan. Hva skjer nå?

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.