Klipp fra media

Forskere: FN «ekstremt trege» med å bruke corona-milliarder

ABC nyheter (bistandsaktuelt.no) | 10.08.2020

Svært lite av milliardene FN har mottatt for å bruke på humanitær innsats for å begrense skaden av corona-krisen når lokale organisasjoner som faktisk jobber på bakken i fattige land. Det betyr mindre effektiv hjelp.

Sentralbanksjefen må forklare seg for Stortinget om Tangen-ansettelsen

ABC nyheter (NTB) | 10.08.2020

– Det handler ikke om Nicolai Tangen som person, men om man har fått på plass et rammeverk som sikrer bred tillit. Det kan ikke være noen interessekonflikter, og vi kan ikke ha en oljefondssjef som er registrert i et skatteparadis, sier SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski til NTB. Først og fremst vil Kaski vite hvorfor Norges Bank inngikk en ansettelsesavtale før det var avklart hvordan interessekonflikter skulle håndteres og en armlengdes avstand skulle sikres mellom Tangens fond og den nye jobben.

Hadia Tajik: – Stortinget kan ikke avsette Nicolai Tangen

Aftenposten | 10.08.2020

– Stortinget har ikke mandat til å ansette eller avsette oljefondssjefen, sier saksordfører Hadia Tajik (Ap) foran høringen om ansettelsen av Nicolai Tangen.

Bryte ny mark (Tangen-saken)

Klassekampen (meninger) | 10.08.2020

Lederkommentar av Mari Skurdal: Det er viktig at Stortinget nå flombelyser saken. Det er likevel ingen presedens for det som følger; det blir politisk nybrottsarbeid. Hvis våre folkevalgte ikke er fornøyd med sentralbankens håndtering og redegjørelse, hva da? Tangens arbeidsavtale er juridisk bindene. Kan Øystein Olsen fortsette som sentralbanksjef uten tillit fra Stortinget? Hva vil finansministeren og regjeringen i så fall gjøre?

Tangens skattetvist i England: Brukte skatteparadis til bonus-milliard

VG | 10.08.2020

Eksperter krever full åpenhet om Nicolai Tangens skattetvist i England, der en milliard kroner i bonus har gått gjennom selskap med bånd til skatteparadiser. VG kan i dag vise hvordan.

Slik blir høringen i Stortinget om Tangen-ansettelsen

DN | 10.08.2020

Mandag 10. august skal sentralbanksjefen forsvare jobben han har gjort med rekrutteringen av Nicolai Tangen som ny sjef for Oljefondet.

Fattigdom og barnearbeid bak Fairtrade-sjokolade

Dagsavisen (NTB) | 10.08.2020

Fairtrade er en merkeordning for rettferdig handel og oppgir å gi arbeidere og produsenter anstendig betaling og akseptable arbeidsforhold. Slik er det ikke for mange av de 129.000 Fairtrade-sertifiserte kakaobøndene i Elfenbenskysten, ifølge den danske organisasjonen Danwatch.

Klimasmart

Klassekampen+ (meninger) | 10.08.2020

Kommentar av Ingrid Fiskaa (medlem av programkomiteen i SV): Etter kvart har smarte kapitalistar innsett at klimakrisa også er ein trugsel mot dei sjølv. Det logiske er jo å ta eit oppgjer med systemet og maktforholda som skaper problemet. I staden skal me bli overtydde om at det er nok å erstatta fossil med fornybar energi, og elles halda fram som før. For å få dette til, må det lagast eit teoretisk skilje mellom klima og natur, der klimatiltak er overordna andre omsyn.

Vårt Lands anmelder vrangleser boken min (klima)

Vårt Land (verdidebatt) | 10.08.2020

Kommentar av Andrew P. Kroglund (Forfatter og anmelder): Vårt Land har 31. juli en anmeldelse av min ferske bok Termostat. Hvordan klimaet former oss, forandrer samfunnet og forvandler fremtiden. Ettersom jeg selv er anmelder i avisen, hyrte Vårt Land inn Sissel Furuseth, professor i nordisk litteratur ved UiO, som anmelder. Som ved anmeldelser flest inneholder også denne både ros og kritiske anmerkninger. Folk leser forskjellig og slik må det være. «Jeg savner en mer grunnleggende systemkritikk,» skriver Furuseth og er skeptisk til «teknologisk overmot». Det er lurt. Men kanskje går det likevel an å favne både et kritisk perspektiv og samtidig glede seg over mange av de teknologiske nyskapningene som skjer i klimaendringens tid?

Klar for et nytt kriseforlik (klima)

Klassekampen+ | 10.08.2020

Vi kan ikke lenger akseptere ideen om at klima- og distriktspolitikk er motsetninger, mener SV-leder Audun Lysbakken.

Glapp på oljen - vil bli verdensledende på havvind: – Toget går nå

NRK nyheter | 10.08.2020

Sørlandet glapp på første del av det norske oljeeventyret. Nå kommer havvind som et nytt eventyr. Denne gangen viser Sørlandet muskler med et unikt samarbeid i håp om å ta mest mulig av kaka.

Oslo-arrogansen til Bore aukar polariseringa mellom by og land

Vårt Land (verdidebatt) | 10.08.2020

Debatt av Knut Langeland (Pensjonert journalist og aktiv i kampen mot norsk vindindustri): Sjefredaktør i Vårt Land, Bjørn Kristoffer Bore, har vore på ferietur i Noreg. Undervegs har han late seg begeistra av synet av vindindustri kneisande i himmelsynet. «Kulturlandskap» er hans karakteristikk av det som lokalsamfunn landet rundt no reiser seg i høglytt protest mot.

Poenget er ikkje om vindkraft er stygt eller ikkje

Vårt Land (verdidebatt) | 10.08.2020

Debatt av Marcus Johannessen (Medlem i Motvind Norge): Bjørn Bore kan selje bustaden sin i Oslo og flytte kvar han vil. På Haramsøya vil eigedomsverdien gå til bunns når vindturbinane kjem.

Verden lover milliardbeløp i direkte hjelp til det libanesiske folk

DN (NTB) | 10.08.2020

Verdenssamfunnet lover å bruke betydelige ressurser på å gjenoppbygge Libanon, men bistanden skal sluses direkte til folket.

Libanon og Ali Babas 40 røvere

Dagbladet (meninger) | 10.08.2020

Lederkommentar: Eksplosjonen i Beirut utfordrer hele Libanons politiske system.

Opprør kan møte veggen

Klassekampen | 10.08.2020

Et nyvalg i Libanon vil være en delseier for demonstrantene, men også en sjanse for det bestående til å bevare egen makt.

Norsk Folkehjelp: – Folk var først i sjokk, men nå kommer sinnet med alle begravelsene

VG | 10.08.2020

– Glasskåret traff møblene som prosjektiler. Det er klart det kan være livstruende for familiene som sto i vinduene og så på, sier Gudrun Bertinussen, Norsk folkehjelps landdirektør for Libanon.

Afghansk stormøte vedtar å løslate Taliban-fanger

Dagsavisen (NTB) | 10.08.2020

Et afghansk stormøte vedtok søndag å løslate 400 Taliban-fanger. Dermed åpnes veien for forhandlinger mellom Taliban og regjeringen.

Aviseier og demokratiforkjemper arrestert i Hongkong

NRK nyheter (NTB) | 10.08.2020

Jimmy Lai (71) er en av Hongkongs fremtredende demokratiforkjempere. Han ble mandag pågrepet siktet for å ha «samarbeidet med fremmede makter».

100.000 mennesker er døde av korona i Brasil

NRK nyheter | 10.08.2020

Tallet på korona-døde i Brasil har passert 100.000. Fortsatt dør i gjennomsnitt over tusen mennesker i døgnet, og det er ingen tegn til nedgang.

Brasils høyesterett ber Bolsonaro fjerne gullgravere og andre fra urfolkslandsbyer

Vårt Land+ | 10.08.2020

Brasils høyesterett har beordret Jair Bolsonaros regjering til å innføre tiltak som skal skjerme landets urbefolkning fra viruset.

Isolerte urfolk i Brasil ber staten beskytte dem fra misjonærer i koronapandemien

Vårt Land+ | 10.08.2020

Isolerte urfolk i Brasil ber staten beskytte dem fra misjonærer i koronapandemien. Men Bolsonaros urfolkpolitikk betrygger få.

Tre døde i demonstrasjoner i Amazonas

ABC nyheter (NTB) | 10.08.2020

Tre personer døde og minst 17 er skadd i voldsomme demonstrasjoner ved et oljeanlegg i Loreto nordvest i Peru.

Cuba åpner opp for privat næringsliv

E24 (NTB/AP) | 10.08.2020

Cuba har gjennomført flere lenge lovede reformer for å få fart på landets private sektor, som er hardt rammet av koronakrisen.

Eldorado er endelig funnet i Guyana!

Minerva (meninger) | 10.08.2020

Kommentar av Mats Kirkebirkeland (rådgiver i Civita): 400 år etter at myten oppstod, er det funnet svart gull i mengder. Det vil forandre det lille landet totalt. Får vi et nytt Dubai, Norge eller Venezuela på den sørlige halvkule?

Lukasjenko feier motstander av banen

NRK nyheter (NTB) | 10.08.2020

Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko befester sin makt og feier utfordreren av banen.

Opposisjonsleiar i dekning – kraftige protestar i Kviterussland

NRK nyheter (NTB) | 10.08.2020

Politiet og demonstrantar støtte søndag saman i fleire byar etter at ei statleg valdagsmåling gav Kviterusslands president ein overveldande siger. Over 100 er arresterte.

Hviterussland velger sin fremtid

Morgenbladet (meninger) | 10.08.2020

Kommentar av Inna Sangadzhiyeva (Seniorrådgiver i Den norske Helsingforskomité): Det skjer ting i Hviterussland. Store folkelige protester kan være starten på slutten for 26 år med Aleksandr Lukasjenkos harde grep om makten.

Internettet i Hviterussland er nede: – Det er en måte å kontrollere valget på

VG | 10.08.2020

Midt under det anspente presidentvalget på søndag opplever befolkningen i Hviterussland å miste tilgang til internett og sosiale medier. Som forventet, ifølge seniorrådgiver Inna Sangadzhieva i Den norske Helsingforskomité.

Kinas utenriksminister i langt intervju: – USA driver med mobbing

NRK nyheter | 09.08.2020

I et intervju med det statlige nyhetsbyrået Xinhua sier Kinas utenriksminister Wang Yi at USA setter sine egne interesser foran alle andres, på bekostning av internasjonalt samarbeid.

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.