Satser friskt på økologisk vin

Et økende antall latinamerikanske bønder har valgt å satse på økologisk produksjon av blant annet vin og kaffe. Foreløpig er det ikke store produksjonen å snakke om, men de har ambisjoner om å selge godt på europeiske og nordamerikanske markeder. Det er på disse markedene man finner forbrukere som er villige til å betale litt ekstra for økologiske produkter, blir det poengtert.
?kologisk chilensk vin, mexicansk kaffe og venezuelansk kakao er noen av regionens nye satsningsomr?der. I vindistriktet Undurraga i Chile er de i ferd med ? legge om til ?kologisk produksjon. De regner med ? ha de f?rste flaskene med den milj?vennlige vinen klar for salg etter innh?stingen i 2003.

Undurraga begynte ?kologiprosjektet i 1999. Tre ?r senere kommer h?yst sannsynlig druene her til ? bli internasjonalt annerkjent til ? kunne selges som ?kologiske produkter.

- Absolutt ingen spr?ytemidler skal benyttes i produksjonen av ?kologiske vindruer. Produksjonen er basert helt og holdent p? milj?vennlige framgangsm?ter. Vi benytter oss av naturlige metoder for ? holde druene sykdomsfrie, forteller Francisco Valdivieso, talsmann for jordbruksmyndighetene i Undurraga.

Den ?kologiske vinen er langt mer kostnadskrevende enn vanlige sorter. Vinprodusentene i Undurraga ser p? de ?kologiske produktene som en god markedsf?ring for sine selskaper.

Internasjonalt marked

Mens dette eksemplet fra Chile er satt i gang for simpelthen ? selge mer vin, st?r en milj?vernorganisasjon - Terra Viva - bak initiativet til ? produsere ?kologisk kakao i Venezuela.

Organisasjonens hensikt var ? sette i gang produksjon igjen av et av landets tradisjonelle produkter, nemlig kakao. Ved ? produsere den p? en naturlig og milj?vennlig m?te, kunne de hjelpe til ? bevare en nasjonalpark nord i landet.

Fram til rundt 1850 var Venezuela verdens ledende kakaoeksport?r. Tidlig p? 1900-tallet ble eksport av kaffe og olje viktigere for landets ?konomi.

Kakaoprosjektet i Venezuela finner sted p? et 600 m?l stort g?rdsbruk. Til sammen 12 b?nder er involvert i produksjonen som i fjor var 15 kilo kakao per m?l. Dette er et sv?rt lavt tall selv sammenlignet med det allerede lave nasjonale gjennomsnittet p? 25 kilo.

I Mexico har ?kologisk kaffe gjort stor suksess internasjonalt. USA, Tyskland, Japan, Italia, Spania og Frankrike er blant noen av landene som nyter den mexicanske milj?vennlige kaffen.

Med en ?rlig produksjon p? 86.000 60-kilossekker, er mexicanerne ledende innen ?kologisk kaffe. Deretter f?lger Guatemala, Peru, Kenya, Nicaragua, Tanzania, Brasil, Etiopia, India og Madagaskar.