Tips en venn

Fyll ut feltene under og trykk [send]
Vi lagrer ingen informasjon om deg og din mottaker!
November 2001
IPS
|
11.11.2011

Satser friskt på økologisk vin

Et økende antall latinamerikanske bønder har valgt å satse på økologisk produksjon av blant annet vin og kaffe. Foreløpig er det ikke store produksjonen å snakke om, men de har ambisjoner om å selge godt på europeiske og nordamerikanske markeder. Det er på disse markedene man finner forbrukere som er villige til å betale litt ekstra for økologiske produkter, blir det poengtert. ?kologisk chilensk vin, mexicansk kaffe og venezuelansk kakao er noen av regionens nye satsningsomr?der. I vindistriktet Undurraga i Chile er de i ferd med ? legge om til ?kologisk produksjon. De regner med ? ha de f?rste flaskene med den milj?vennlige vinen klar for salg etter innh?stingen i 2003.

Undurraga begynte ?kologiprosjektet i 1999. Tre ?r senere kommer h?yst sannsynlig druene her til ? bli internasjonalt annerkjent til ? kunne selges som ?kologiske produkter.

- Absolutt ingen spr?ytemidler skal benyttes i produksjonen av ?kologiske vindruer. Produksjonen er basert helt og holdent p? milj?vennlige framgangsm?ter. Vi benytter oss av naturlige metoder for ? holde druene sykdomsfrie, forteller Francisco Valdivieso, talsmann for jordbruksmyndighetene i Undurraga.

Den ?kologiske vinen er langt mer kostnadskrevende enn vanlige sorter. Vinprodusentene i Undurraga ser p? de ?kologiske produktene som en god markedsf?ring for sine selskaper.

Internasjonalt marked

Mens dette eksemplet fra Chile er satt i gang for simpelthen ? selge mer vin, st?r en milj?vernorganisasjon - Terra Viva - bak initiativet til ? produsere ?kologisk kakao i Venezuela.

Organisasjonens hensikt var ? sette i gang produksjon igjen av et av landets tradisjonelle produkter, nemlig kakao. Ved ? produsere den p? en naturlig og milj?vennlig m?te, kunne de hjelpe til ? bevare en nasjonalpark nord i landet.

Fram til rundt 1850 var Venezuela verdens ledende kakaoeksport?r. Tidlig p? 1900-tallet ble eksport av kaffe og olje viktigere for landets ?konomi.

Kakaoprosjektet i Venezuela finner sted p? et 600 m?l stort g?rdsbruk. Til sammen 12 b?nder er involvert i produksjonen som i fjor var 15 kilo kakao per m?l. Dette er et sv?rt lavt tall selv sammenlignet med det allerede lave nasjonale gjennomsnittet p? 25 kilo.

I Mexico har ?kologisk kaffe gjort stor suksess internasjonalt. USA, Tyskland, Japan, Italia, Spania og Frankrike er blant noen av landene som nyter den mexicanske milj?vennlige kaffen.

Med en ?rlig produksjon p? 86.000 60-kilossekker, er mexicanerne ledende innen ?kologisk kaffe. Deretter f?lger Guatemala, Peru, Kenya, Nicaragua, Tanzania, Brasil, Etiopia, India og Madagaskar.



Relaterte saker:

Økologi er løsningen for verdens matforsyning
WTO-avtale i havn, men ikke mye å feire
Investeringer for framtiden - BIT for BIT
Klesbransjen under lupen
Halvparten av verdens mat kastes
FN, UNCTAD og Frankrike i en ny verdensorden
Veien til Addis Ababa
Historisk urettferdighet beskyttes i WTO
Frihandel - mot fattigdom eller mest for de rike?
Norsk næringsliv på misjons- og korrupsjonsmarken
Gjør en forskjell på Valentinsdagen!
Mikrofinans: Berømmet og utskjelt
Internasjonal konferanse i Oslo om borgerkrig
Oljefondet: Fortsatt ikke flertall for etiske retningslinjer
Kast klærne fra Burma
Oljefondet: Etikk ikke dårlig butikk
Norsk investering i småvannkraftverk på Sri Lanka
Barna er håpet i Etiopia
AIDS-medisiner: Kutt kostnadene!
Informasjonsteknologien skal bidra til utvikling i Senegal
Nettressurser om WTO
TWN-rapport om TRIPS og offentlig helse i WTO
Stortinget tar feil!
Debatt om gjeldslettearbeidet: Hva kan og bør gjøres?
Britisk besøk gir håp for Mercosur