Klipp fra media

Filter: globalpartner

Skap oppstandelse, Ropstad!

Vårt Land (verdidebatt) | 22.04.2019

Kommentar av Fredrik Glad-Gjernes (daglig leder KFUK-KFUM Global): Kjell Ingolf Ropstad skriver i påsken om hva denne handler om, feiringen av Jesu oppstandelse fra de døde og hvordan troen, religionene og den kristne kulturarven virker i samfunnet hver dag. Jeg vil utfordre ham på å aktivt (enda mer aktivt) bruke de kristne verdiene til å skape oppstandelse og løse dagens kriser (fattigdom, klima, migrasjon, osv).

Skal Norge kunne bearbeide sitt Libya-traume, kreves det en mer usminket fremstilling om krigens konsekvenser

Aftenposten (meninger) | 22.04.2019

Kronikk av Rune Ottosen (professor emeritus, Oslo Met): Problemet med den snevre saksbehandlingen i Stortinget kom til syne alt under redegjørelsen fra utenriksminister Ine Eriksen Søreide og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen i Stortinget 8. januar 2019. Søreide gjorde det da klart at premisset for diskusjonen var det handlingsrommet Stoltenberg-regjering hadde, og ikke kaoset på bakken i dagens Libya. Dette er en streng, urimelig avgrensning av hendelsesforløpet.

Grønne spirer i USA

VG (meninger) | 22.04.2019

Kommentar av Per Olav Ødegård: President Donald Trump (72) kaller Alexandria Ocasio-Cortez (29) klima- og miljøplan, Green New Deal, for det mest absurde han har hørt om. De to representerer motpolene i amerikansk klimadebatt.

Klimademonstranter i London tar pause mot dialog

DN (NTB) | 22.04.2019

Klimademonstrantene som har lammet deler av London, sier de er innstilte på å ta en pause dersom regjeringen vil diskutere kravene deres.

Over 700 klimaaktivister pågrepet i London

Aftenposten (NTB) | 22.04.2019

Klimaopprøret fortsetter på sjette dagen i London. Hittil er over 700 mennesker pågrepet og 28 siktet i forbindelse med demonstrasjonene.

Vi må stille opp for oljearbeiderne

Stavanger Aftenblad (meninger) | 22.04.2019

Kommentar av Andreas Helgøy, Federico Juárez Perales og Aleksander Stokkebø (Stavanger Høyre): Høyre står side om side med oljearbeiderne. Vi skal ta vare på jobbene i vår største næring, samtidig som vi støtter opp om nye grønne industrieventyr.

– Dette er en ubrukelig studie

E24 | 22.04.2019

Elbilforeningen mener at de tyske forskerne har brukt tall som gjør at elbilen blir så skitten som mulig - og det motsatte for den dieseldrevne. 

- Krise på lik linje med krig

Dagbladet | 22.04.2019

Hulda Holtvedt (19) mener at den eldre generasjonen har visst om klimakrisen lenge uten å gjøre noe, og nå må de unge betale for det.

Planeten trenger en superpolitiker

Bergens Tidende (meninger) | 22.04.2019

Kommentar av Frode Bjerkestrand: Norsk naturvern bør bli del av en større nasjonal og global politisk agenda. I «Our Planet» sier David Attenborough: «Det vi gjør de neste 20 årene, vil avgjøre fremtiden for livet på jorden». På den tiden kommer han neppe til å være her lenger. Spørsmålet er om alle vi andre skal sitte stille og vente på at planeten dør raskere og raskere foran øynene våre.

Blir vi mer positive eller negative til innvandrere? Slik svarte folk i 18 land.

Aftenposten | 22.04.2019

Mange sier de er positive til innvandring, men norsk forsker mener hun har avdekket at folk ofte fremstår mer tolerante enn det de egentlig er.

Økt innvandrerandel er ikke det samme som segregering

Aftenposten (meninger) | 22.04.2019

Lederkommentar: Tendensen ikke bare til «hvit flukt», men til at ressurssterke generelt flytter fra slike områder, er bekymringsfull. Løsningen er å finne konkrete virkemidler som kan motvirke fattigdom og bedre integreringen, og det er et kontinuerlig arbeid. Å kalle områdene gettoer, hjelper ikke.

Dro til Syria på jakt etter barnebarna: – Neppe bra om alle gjør som meg

Aftenposten | 22.04.2019

– Hvis veldig mange pårørende «banker på døren» i leiren, tror jeg kurderne blir irritert, sier Patricio Galves. Han er svigerfar til den avdøde IS-krigeren Michael Skråmo.

Is og al-Qaida har drept over 60 regimekrigere i Syria

TV2 (NTB) | 22.04.2019

IS og al-Qaida-tilknyttede opprørere har drept over 60 soldater og regimetro militskrigere i Syria de siste par dagene, opplyser eksilgruppen SOHR.

Egyptiske velgere tilbudt mat for å stemme

Aftenposten (NTB) | 22.04.2019

Tilhengere av Egypts president Abdel-Fattah al-Sisi delte ut mat for å lokke folk til stemmeurnene i en omstridt avstemning om å la Sisi sitte til 2030.

Nå spiller Trump på samme lag som Putin i Libya

Dagbladet (meninger) | 22.04.2019

Kommentar av Jan-Erik Smilden: USAs president med oppsiktsvekkende støtte til opprørsgeneral Khalifa Haftar.

WHO: Over 30.000 fordrevet av kampene rundt Tripoli

Aftenposten (NTB) | 22.04.2019

Over 30.000 mennesker er fordrevet på grunn av kampene som pågår rundt den libyske hovedstaden Tripoli, opplyser Verdens helseorganisasjon (WHO).

102-åring vil ikke være reklame for regjeringen

NRK nyheter | 22.04.2019

Han har stemt i alle valg siden 1951, og skal stemme i år igjen. Men da regjeringspartiet ville bruke ham i valgkampen, ble Indias eldste velger vred.

- Horribelt, må være styrt utenfra

Dagbladet | 22.04.2019

Mandag morgen ble dødstallene oppjustert. Tidligere fredsmekler Erik Solheim sjokkert over påsketerroren i Sri Lanka.

290 drepte – over 20 arrestert på Sri Lanka

NRK nyheter | 22.04.2019

Ingen har så langt sagt at de står bak søndagens angrep, men minst 20 personer er arrestert for terrorangrepene. Så langt er nesten 300 personer drept og over 500 skadet.

Erna Solberg: – Et vanskelig tilbakeslag for Sri Lanka

VG | 22.04.2019

Statsminister Erna Solberg (H) synes det er forferdelig at terrorister velger å angripe folk i bønn når de skal ramme en nasjon.

Hun er en av Norges fremste Sri Lanka-eksperter: Sjokkerende og veldig overraskende

VG | 22.04.2019

Førsteamanuensis Iselin Frydenlund ved Menighetsfakultetet i Oslo er en av Norges fremste eksperter på Sri Lanka. Hun sier mangel på tydelig avsender og tydelig budskap, skaper stor usikkerhet.

Verdenssamfunnet fordømmer Sri Lanka-angrep

Vårt Land (NTB) | 22.04.2019

Angrepene på Sri Lanka første påskedag fordømmes internasjonalt. Statsminister Erna Solberg (H) kaller angrepene avskyelig.

Over 200 drept i angrep på kirker og hotell på Sri Lanka

NRK nyheter | 22.04.2019

Flere mistenkte er pågrepet etter en rekke dødelige eksplosjoner mot kirker og turisthoteller på Sri Lanka. Tre politifolk ble sprengt av en selvmordsbomber da de ransaket en bolig i hovedstaden Colombo.

Eksperter tviler på kjente konfliktgrupper i landet

NRK nyheter | 22.04.2019

Erik Solheim sier Sri Lanka har vært et stabilt land de senere årene. Han spør seg om IS kan ha utnyttet å spre terror i andre deler av verden fordi de er svekket i Midtøsten.

Vår mann i Pyongyang

NRK nyheter | 22.04.2019

Korrespondentbrev fra Kjersti Strømmen: I Nord-Korea vandrar du ikkje åleine. Journalistar blir geleida og fotfølgd av ein oppassar som skal sikra positiv mediedekning av det isolerte landet. Vår mann var streng, men humoristisk.

Hjelper verdens fattigste uten bistandsmidler

NRK nyheter | 22.04.2019

Norske helsefagstudenter har hjulpet tusener i et av verdens fattigste land.

Enighet om flere samtaler i Sudan

TV2 (NTB) | 22.04.2019

Sudans militærjunta og protestbevegelsen er enige om å ha flere samtaler for å nå et sivilt styre, sier protestleder Siddiq Yousef etter lørdagens møte.

Sudans militærjunta og protestleder enige om flere samtaler

ABC nyheter (NTB) | 22.04.2019

Sudans militærjunta og protestbevegelsen er enige om å ha flere samtaler for å nå et sivilt styre, sier protestleder Siddiq Yousef etter lørdagens møte.

Sudan: Fant kofferter stappfulle med penger hos ekspresidenten

NRK nyheter (NTB) | 22.04.2019

Etterforskere fant nærmere en milliard kroner i boligen til Sudans avsatte president, Omar al-Bashir. Han er tidligere tiltalt for krigsforbrytelser og er nå også mistenkt for hvitvasking av penger.

Donald Trump vurderte datteren Ivanka til å lede Verdensbanken fordi hun er «god med tall»

Dagsavisen | 20.04.2019

Donald Trump fortsetter å tilby sine nærmeste toppjobber.

1 - 30 av 106257

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.