Nyhetsbrev: Skriv inn din e-post og meld deg på

Søk på Tema

Klipp fra media

Filter: debatt

Har Vesten en fremtid?

VG (meninger) | 21.06.2018

Kronikk av Eirik Løkke (Civita): Det faktum at man ikke har vært villig til å formulere et kraftfullt forsvar for vestlige verdier i møte med innvandringen tror jeg er en viktig årsak til at den hvite arbeiderklassen i Europa har valgt å stemme på på ytre høyre-partier. Som den franske filosofen Pascal Bruckner skriver, så «dresserer man ikke ustraffet hele generasjoner til selvpisking». Den aller største trusselen mot Vesten kommer fra USAs president. Trumps opptreden under G7-møtet er en foreløpig topp i nedrig oppførsel og en oppskrift på hvordan vesten kan undergraves innenfra.

Kjør elbilpolitikk i lufta

NRK ytring | 21.06.2018

Kronikk av Anja Bakken Riise (FIVH): Norge skal nå bli et foregangsland for elfly. Vi i Framtiden i våre hender bejubler dette. Effektive klimatiltak har til nå glimret med sitt fravær i luftfarten. Vi nordmenn flyr mest innlands i hele Europa, selv om vi vet at luftfarten med enorme CO₂-utslipp bidrar til å ødelegge klodens klima.

Uheldig, men forståelig FN-beslutning fra USA

Aftenposten (meninger) | 21.06.2018

Lederkommentar: Istedenfor å melde seg ut kunne USA ha valgt å ta en lederrolle i rådet og utøve press for strengere krav til medlemskap. Når USA nå heller melder seg ut, er det forståelig, men et uheldig signal – fra et land som i stadig større grad ser ut til å ha gitt opp troen på internasjonalt samarbeid.

USAs hyklerske alenegang (menneskerettigheter)

Dagbladet (meninger) | 21.06.2018

Lederkommentar: Det er god grunn til å kritisere sammensetningen av FNs menneskerettighetsråd. Ikke alle de 47 medlemslandene kan skryte av å være foregangsland for menneskerettigheter, og kanskje burde flere vært sparket ut for en periode. Men FN er jo dessverre ikke mer enn det medlemslandene ønsker at verdensorganisasjonen skal være. Når det gjelder Israel og UNHRC, er det vel neppe tvil om at dette landet får langt mer kjeft enn en del andre land som konsekvent bryter menneskerettighetene. Men igjen ser vi noe hyklersk over Nikki Haleys uttalelser. Israelerne får kjeft, ja, men bryr de seg om kritikken eller retter de seg etter den? Svaret er nei.

Barna på grensen

VG (meninger) | 21.06.2018

Lederkommentar: Ved grensen mot Mexico er 2 300 barn siden april blitt tatt med tvang fra foreldrene og plassert i interneringsleire. Over 100 av dem er under fire år. Dette er en umenneskelig praksis som ikke er den amerikanske rettsstaten verdig.

Skadet Merkel i kamp

VG (meninger) | 21.06.2018

Kommentar av Per Olav Ødegård: Asylpolitikken er EUs største hodebry. Ikke bare skaper innvandring- og asylpolitikk spenninger mellom øst og vest, men også politiske kriser i de enkelte land.

Sverigedemokraterna kan bli det største partiet i svensk valgskred

Dagbladet (meninger) | 21.06.2018

Kommentar av Marie Simonsen: Alt handler om innvandring. 9. september går svenskene til valg, og resultatet kan ende i et politisk jordskjelv. Få år etter at Sverigedemokraterna (SD) nærmest ble boikottet og isolert, både av svensk presse og de andre partiene, kan det utrolige skje. Det innvandringsfiendtlige partiet kan bli Sveriges største parti. Fordi alt handler om innvandring.

Det er balsam for sjelen å lytte til Jimmie Åkesson

Aftenposten (meninger) | 21.06.2018

Kommentar av Frank Rossavik: Innvandring er nå en gang et stort tema i samtiden, og man måste jämföra, som svenskene sier, for eksempel med visse politikere i et visst parti i et av Sveriges naboland. Med dem i bakhodet, var det balsam for sjelen å lytte til Åkessons tale fredag kveld, under Järvaveckan, en politikkfestival i en av Stockholms innvandrertunge bydeler.

Bedre ansvarsdeling kan løse flyktningkrisen

Bergens Tidende (meninger) | 21.06.2018

Kommentar av Eirik Christophersen (Flyktninghjelpen): Noen få land i verden tar hovedansvaret for å huse mennesker på flukt, mens rike land fraskriver seg ansvaret i stadig større grad. Med en mer rettferdig fordeling av flyktninger og økt støtte til store mottakerland er flyktningkrisen mulig å løse.

Flyktninger – hva er den moralske utfordringen?

Aftenposten (meninger) | 21.06.2018

Kommentar av justis,- beredskaps- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara (FrP): De valgene vi tar i dag får store konsekvenser for vårt eget samfunn, men også for samfunnene og enkeltmenneskene vi skal hjelpe. Jeg mener det er fem grunnleggende spørsmål vi må våge å ta stilling til på veien mot en asyl- og innvandringspolitikk som er bærekraftig moralsk og demokratisk legitim.

Verdiløst Integreringsbarometer

Dagens Perspektiv+ (meninger) | 21.06.2018

Kommentar av Noralv Veggeland (professor i offentlig politikk ved HiNN, Lillehammer): Integreringsbarometeret er den mest omfattende undersøkelsen som er gjort i Norge av befolkningens holdninger til innvandring, integrering og mangfold. Synd at den svikter.

Kriger ikke i skjul

Klassekampen+ (meninger) | 21.06.2018

Debatt av forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H): Klassekampens leder «Kriger i skjul» 18. juni hevder at informasjon om utenlandsoperasjonene uteblir. Det er ikke riktig. Både Stortinget og offentligheten får informasjon om operasjonene som norske styrker deltar i. Vi er åpne om det vi kan være åpne om. Når det gjelder innsatsen i kampen mot Isil, har både statsministeren, utenriksministeren og jeg redegjort i åpent Storting.

I sultanens skygge

Dagsavisen (nye meninger) | 21.06.2018

Kommentar av Mode Steinkjer: Søndag går Tyrkia til valg. Det vet vi er sant. Det meste annet skal vi ta med en stor klype salt.

Afghanistans spinkle håp

Aftenposten (meninger) | 21.06.2018

Kommentar av Elisabeth Eide (professor ved Oslo Met) og Terje Skaufjord (lektor): Den korte våpenhvilen i Afghanistan skapte nye håp hos mange, med uttalelser om «den beste Id på mange år».

En handelskrig er det siste verden trenger

Adresseavisen (meninger) | 20.06.2018

Lederkommentar: I en tid der skepsisen til global handel brer om seg i Vesten, er det siste vi trenger en handelskrig mellom verdens to største økonomier. Resultatet kan bli en fattigere verden. Det bør ingen, heller ikke USA og Kina, ønske seg.

Vi er tvunget til å tenke nytt

Nationen (meninger) | 20.06.2018

Kommentar av Michael Brødbo: Tilhengere av å styrke norsk selvforsyningsgrad og «sjølberging» generelt har lenge blitt avfeid som dommedagsprofeter av handelsoptimister. Men hvor bunnsolid er egentlig dagens globale handelssystem?

Dårlig deal for småbønder (handel)

Nationen (meninger) | 20.06.2018

Kommentar av Syver Zachariassen (Handelskampanjen): Norge er nå midt inne i forhandlinger om en frihandelsavtale med den latin-amerikanske handelsblokka Mercosur. Avtalen kan bli en dårlig deal både for norske bønder og for småbønder og jordløse i Latin-Amerika.

Full fart i gal retning? (forvaltningsreform av bistanden)

DN+ (meninger) | 20.06.2018

Kommentar av Rune Jansen Hagen (professor ved Institutt for økonomi, Universitetet i Bergen): Nå skal altså et hurtigarbeidende utvalg legge frem reformforslag. Lederen, Hege Hertzberg, sier til Bistandsaktuelt at den politiske kursen er lagt. Hun ser angivelig tettere kobling mellom bistand og UDs politisk ledelse som «en kjempemulighet til å få til det norsk utviklings- og bistandspolitikk har potensial til å være». Det må være potensialet som utenrikspolitisk redskap hun sikter til.

16 norske selskaper på plass på absurd våpenfest

Dagbladet (meninger) | 20.06.2018

Kommentar av Tuva Widskjold (Changemaker): Krigsmateriell til mangfoldige milliarder står på utstilling, bånd knyttes og kontrakter legges i støpeskjeen. I år sto seksten norske selskaper og viste fram sine produkter for å finne interesserte kjøpere, deriblant statseide Kongsberg Gruppen og Nammo. Hit kommer også noen av verdens mest undertrykkende regimer for å se hva Norge har å tilby. Er dette en fest vi ønsker å være en del av? 

Norges kandidatur til Sikkerhetsrådet styrkes av vår evne til å levere på konflikthåndtering i saker som står på rådets agenda.

VG (meninger) | 20.06.2018

Kommentar av utenriksminister Ine Søreide Eriksen (H): 25 år etter at Oslo-kanalen mellom israelere og palestinere ble født, er Norge en betydelig aktør i internasjonalt freds- og forsoningsarbeid. Vi er offisiell tilrettelegger i Colombia og på Filippinene.  Innsatsen i Sør-Sudan og Afghanistan er også velkjent. Vi er samtidig involvert i en lang rekke «stille» prosesser som krever skjerming.

Allmenningens tragedie (klima)

Vårt Land (verdidebatt) | 20.06.2018

Kommentar av Lars Gilberg: For mange er det et mysterium at vi fortsetter å fly verden rundt når vi vet at vi bør endre vaner. Men mekanismen er velkjent.

FNs høykommissær for flyktninger bør prioriteres

Aftenposten (meninger) | 20.06.2018

Lederkommentar: Når tallet på fordrevne i verden er så høyt, kan man spørre seg hva omverdenen kan gjøre for å hjelpe. Det kan virke nesten umulig å vite hvor man skal begynne. Men et minstemål burde være å sørge for at UNHCR ikke er så til de grader underfinansiert som organisasjonen er hvert eneste år.

Umenneskelig

Stavanger Aftenblad (meninger) | 20.06.2018

Lederkommentar: USA traumatiserer barn som ren avskrekking. Det må fordømmes på det sterkeste.

Nyheter på grensen

VG (meninger) | 20.06.2018

Kommentar av Anders Giæver: Når mediene gis svært begrenset adgang til barna som interneres ved Mexico-grensen, skaper det grobunn for rykter og falske nyheter.

Angela Merkel i flyktningtrøbbel

Vårt Land (verdidebatt) | 20.06.2018

Kommentar av Mai Lene Fløysvik Hæåk: Striden om immigrasjons- og flyktningpolitikk i den tyske regjeringa viser kor skjør storkoalisjonen i Tyskland er.

Sverige tar igjen for det tapte i innvandringsdebatten

Aftenposten (meninger) | 20.06.2018

Kommentar av Frank Rossavik: Ja, landet har hatt for stor innvandring, og den skaper alvorlige problemer. Ja, innvandringen må begrenses kraftig. Ja, det trengs sterkere virkemidler i integreringen og mer politi. Ja, politikerne har vært naive. Ja, innvandringsdebatten er i alle år blitt holdt nede av “politisk korrekthet”. Ja, debattklimaet nå er et helvete. Ja, Sverigedemokraterna kan vinne valget, og det vil gi landet en identitetskrise.

Strengferdig politikk

DN+ (meninger) | 20.06.2018

Kommentar av Kjetil B. Alstadheim: Gharahkhani leder migrasjonsutvalget i partiet. Mens partiet lenge har sagt «streng, rettferdig og human» om asylpolitikken, har Gharahkhani sagt noe mer i retning av «streng, og jeg gjentar STRENG, og rettferdig (og muligens bitte litt human)». Det har gitt mange i partiet vondt i samvittigheten. Så samme morgen hadde Oslo Ap-leder Frode Jacobsen snakket om «human, solidarisk og raus» på radio. Og ikke streng! Hva mente Støre?

Barnehjem i Afghanistan

VG (meninger) | 20.06.2018

Lederkommentar: Norske og danske myndigheter jobber med å opprette det som vekselvis kalles omsorgssenter, retursenter og barnehjem i Kabul, ifølge Aftenposten. Afghanske myndigheter er med på samtalene om senteret som skal ta imot tvangsreturnerte mindreårige og lokal ungdom, ifølge justisminster Tor Mikkel Wara (Frp).

Omfattende rapport: Nordmenn er splittet om innvandring — og skeptiske til integreringen

Aftenposten (meninger) | 20.06.2018

Kronikk av Jan-Paul Brekke og Ferdinand Andreas Mohn (Institutt for samfunnsforskning): Onsdag lanserer Institutt for samfunnsforskning og IMDi den mest omfattende undersøkelsen som er gjort i Norge av befolkningens holdninger til innvandring, integrering og mangfold. Integreringsbarometeret viser et sammensatt bilde av holdningene på dette omstridte politikkområdet.

Eksplosive Tyrkia

DN+ (meninger) | 20.06.2018

Kommentar av Sverre Strandhagen: Mye står på spill for president Erdogan. Et valgnederlag kan gi politisk uro.

1 - 30 av 8342
1 2 3 4 5 6 .... 275 276 277 278 279